Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Μέρκελ: Όλοι πρέπει να πειθαρχήσουν!

Όλες οι χώρες που έχουν υπογράψει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο θα πρέπει να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα σε αυτό, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο. «Όλοι θα πρέπει να τηρήσουν αυτά που αποφασίσαμε. Είκοσι πέντε χώρες έχουν υπογράψει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο», υπενθύμισε η Μέρκελ, η οποία έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία που έχουν ήδη επικυρώσει τη συνθήκη αυτή.

Βρετανία: Δικαστήριο δικαιώνει τραπεζίτες για τα μπόνους που διεκδικούσαν παρά την κρίση!


Περισσότεροι από 100 τραπεζίτες με έδρα το Λονδίνο κατήγαγαν σήμερα μια σπάνια νίκη στη μάχη για τα μπόνους, όταν ένας δικαστής αποφάνθηκε πως η γερμανική τράπεζα Commerzbank παραβίασε τις νομικές υποχρεώσεις της επειδή δεν κατέβαλε υπεσχημένα μπόνους ύψους περίπου 52 εκατομμυρίων ευρώ.
Έπειτα από μια δικαστική μάχη που διήρκεσε περισσότερο από δυόμισι χρόνια, η Commerzbank ανακοίνωσε πως θα καταθέσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστή του Πρωτοδικείου Ρόμπερτ Όουεν ότι οι τραπεζίτες δικαιούνταν την αμοιβή. Η Commerzbank, που έχει διασωθεί δύο φορές από τους Γερμανούς φορολογουμένους, υποστήριξε πως η της θυγατρική της τράπεζα επενδύσεων Dresdner Kleinwort, που είναι πλέον ενοποιημένη μαζί της, ήταν δικαιολογημένη και υποχρεωμένη να περικόψει τα μπόνους του 2008 λόγω των τεράστιων ζημιών της.
«Το κύριο επιχείρημα είναι αν η ανακοίνωση ότι θα χορηγηθούν μπόνους... ισοδυναμούσε με νομικά δεσμευτική συμφωνία. Η θέση της τράπεζας είναι πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ληφθεί διαφορετική απόφαση από το Εφετείο», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας.

Λευκορωσία: Ανυπόφορη η ατομική ελευθερία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Λουκασένκο

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο υποστήριξε χθες, παραθέτοντας ένα απόσπασμα του Ρώσου συγγραφέα Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, ότι η ατομική ελευθερία είναι πράγμα «ανυπόφορο» και ότι οι προεδρικές εκλογές του 2010 απέδειξαν ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη για αυτή.
«Ο μεγάλος Ντοστογιέφσκι έγραψε (στο μυθιστόρημα «Αδελφοί Καραμαζόφ») ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ανυπόφορο για έναν άνθρωπο από την ελευθερία. Προφανώς, είχε δίκιο», δήλωσε ο Λουκασένκο, τον οποίο η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης».
Στο ετήσιο διάγγελμά του προς το Έθνος ο Λευκορώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι προεδρικές εκλογές του 2010 –που τις ακολούθησε η άνευ προηγουμένου καταστολή σε βάρος της αντιπολίτευσης– απέδειξε ότι η ελευθερία δεν είναι καλό πράγμα για τη Λευκορωσία.
«Παραχωρήσαμε πλήρη ελευθερία στους υποψήφιους (...) Οι τελευταίες εκλογές έδειξαν ότι αυτό δεν ήταν για το καλό του λαού: η χώρα εξευτελίστηκε στην τηλεόραση, σημειώθηκαν ταραχές στο δρόμο, εκκλήσεις για βία. Όλη η Λευκορωσία μπόρεσε να δει σε τι μοιάζει η αντιπολίτευση. Ήταν η καλύτερη διαφήμιση για την κυβέρνηση», τόνισε.

Γαλλία: Ο Ν. Σαρκοζί θα επιστρέψει σύντομα στην δικηγορία

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, που ηττήθηκε την Κυριακή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών από τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, στον οποίο θα μεταβιβάσει την εξουσία στις 15 Μαΐου, θα επιστρέψει σύντομα στην δικηγορία, το αρχικό του επάγγελμα, δήλωσε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του ο Φράνκ Λουβριέ.
Ο Σαρκοζί, ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τη θέση που θέλει να διαδραματίσει στην πολιτική ζωή μετά την ήττα του, θέλει να αποστασιοποιηθεί και δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση να κατευθύνει την προεκλογική εκστρατεία της δεξιάς ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 10 και 17 Ιουνίου. Σε αρκετές περιπτώσεις είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική σε περίπτωση αποτυχίας, αλλά οι δηλώσεις του για το μέλλον του παραμένουν διαποτισμένες με μια ορισμένη ασάφεια.

Μπανγκλαντές: Δασκάλα βασάνισε τις μαθήτριές της επειδή… δεν προσεύχονταν

Μια δασκάλα σε θρησκευτικό σχολείο του Μπανγκλαντές συνελήφθη με την κατηγορία ότι υπέβαλε σε βασανιστήρια 14 παιδιά για να τα τιμωρήσει επειδή δεν… προσεύχονταν τακτικά. Σύμφωνα με την αστυνομία, η 38χρονη Τζεσμίν Άχτερ από την πρωτεύουσα Ντάκα συνελήφθη αφού υπήρξαν καταγγελίες ότι είχε κάψει με πυρωμένο σίδερο τα πόδια των μαθητριών της, 14 κοριτσιών ηλικίας από 8 έως 12 ετών.
Η δασκάλα φέρεται να υπέβαλε σε βασανιστήρια τα παιδιά στο Μεντρεσέ Ταλιμούλ Κουράν Μαχίλα, ένα θρησκευτικό σχολείο για κορίτσια που στεγάζεται σε ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με την αστυνομία, η Άχτερ ήθελε να δείξει στις μαθήτριες πώς θα είναι η τιμωρία τους στην κόλαση αν δεν προσεύχονται τακτικά.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το σχολείο είχε κλείσει για μία εβδομάδα και την Πρωτομαγιά, όταν επέστρεψαν τα παιδιά στην τάξη, η δασκάλα ζήτησε να σηκώσουν το χέρι όσα από αυτά δεν είχαν προσευχηθεί κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Όλες οι μαθήτριες σήκωσαν το χέρι και τιμωρήθηκαν για την «παράλειψή» τους, κατήγγειλε ο πατέρας ενός οκτάχρονου κοριτσιού.
Το 2010 η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές απαγόρευσε τις σωματικές τιμωρίες στα δημοτικά και τα γυμνάσια αλλά και στα θρησκευτικά σχολεία της χώρας.

Τουρκία: Νέες συλλήψεις στο στρατό για το πραξικόπημα του 1997

Δεκαεπτά εν ενεργεία ή απόστρατοι αξιωματικοί, οι περισσότεροι ανώτατοι, οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον της δικαιοσύνης στην Άγκυρα, αφού συνελήφθησαν χθες στο πλαίσιο έρευνας για το πραξικόπημα που ανέτρεψε το 1997 στην Τουρκία μια ισλαμιστική κυβέρνηση.
Οι στρατιωτικοί αυτοί –10 απόστρατοι και 7 εν ενεργεία– πρόκειται να ανακριθούν για το ρόλο τους στην πτώση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Οι δικαστές θα αποφασίσουν την προφυλάκιση ή την απελευθέρωσή τους.
Έπειτα από πολλές συλλήψεις τις τελευταίες εβδομάδες, περίπου 30 απόστρατοι αξιωματικοί έχουν προφυλακιστεί στην Άγκυρα ή περιμένουν τη δίκη τους στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης. Κατηγορούνται για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης ή μερικής ή πλήρους παρεμπόδισης της δράσης της».
Πριν από 15 χρόνια, έπειτα από ένα τελεσίγραφο, μια ομάδα ανώτατων αξιωματικών είχε υποχρεώσει την κυβέρνηση να παραιτηθεί, χωρίς να υπάρξει βία ούτε αιματοχυσία. Πριν από το 1997, ο στρατός, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του εγγυητή του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους, είχε ανατρέψει τρεις κυβερνήσεις με άμεση επέμβαση των στρατευμάτων. Ο Νετζμετίν Ερμπακάν, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι, ήταν ο πολιτικός μέντορας του νυν πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έρευνα: Ένας στους έξι καρκίνους προκαλείται από μόλυνση με μικροοργανισμούς

Ένα στα έξι περιστατικά καρκίνου που καταγράφονται παγκοσμίως, δηλαδή γύρω στα δύο εκατομμύρια κάθε χρόνο (ποσοστό 16% επί του συνόλου), προκαλούνται από μολύνσεις από κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό, όπως ιό, βακτήριο ή παράσιτο, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να θεραπευθούν έγκαιρα. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Η έρευνα δείχνει ότι σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, ότι δηλαδή ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί να  κολλήσει καρκίνο από κάποιον άλλο, η συγκεκριμένη νόσος είναι σε σημαντικό βαθμό κολλητική, έστω και έμμεσα. Όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί, η νόσος θα αντιμετωπισθεί πιο αποτελεσματικά στο μέλλον, αν πάψει να θεωρείται αποκλειστικά ως μη μολυσματική νόσος.
Οι ερευνητές της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Lancet», ανέλυσαν τις περιπτώσεις 27 ειδών καρκίνου σε 184 χώρες. Κατέληξαν στη διαπίστωση ότι τέσσερις είναι οι κυριότερες αιτίες μόλυνσης: ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV), τo ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori), καθώς και οι ιοί της ηπατίτιδας B και C. Από τις συνολικά 12,7 εκατ. περιπτώσεις καρκίνου ετησίως, οι τέσσερις ανωτέρω μολύνσεις ευθύνονται για 1,9 εκατ. περιπτώσεις καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, το γαστρεντερικό σύστημα και το ήπαρ. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρέπει να καταβληθούν και άλλες προσπάθειες διεθνώς, ώστε να καταπολεμηθούν οι αιτίες της μόλυνσης που οδηγούν σε καρκίνο και να γίνει αντιληπτό ότι αυτά τα είδη καρκίνου ουσιαστικά αποτελούν μία μεταδιδόμενη ασθένεια.
Οι μολυσματικής αιτιολογίας καρκίνοι είναι αναλογικά περίπου τρεις φορές περισσότεροι στις αναπτυσσόμενες χώρες σε σχέση με τις ανεπτυγμένες. Το ποσοστό τους ποικίλει σημαντικά σε διεθνές επίπεδο, από 3,3% στην Αυστραλία και 4% στις ΗΠΑ έως σχεδόν 33% στην υποσαχάρια Αφρική. Περίπου το 23% όλων των καρκίνων στον αναπτυσσόμενο κόσμο οφείλεται σε μολυσματικές αιτίες, έναντι μόλις 7,4% στον αναπτυγμένο.
Σχεδόν το ένα τρίτο των περιπτώσεων αυτών διεθνώς εμφανίζονται σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών. Μεταξύ των γυναικών ο καρκίνος του τραχήλου καλύπτει περίπου τις μισές περιπτώσεις μολυσματικών καρκίνων, ενώ στους άνδρες πάνω από το 80% αφορά τους ηπατικούς και τους γαστρικούς καρκίνους.
Οι επιστήμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο τονίζουν ότι τα περιστατικά μολυσματικών καρκίνων θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά στο μέλλον, αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως εμβολιασμοί, ασφαλέστερες μέθοδοι ενέσεων, αντιμικροβιακές θεραπείες κ.α. Εμβόλια υπάρχουν ήδη για τους ιούς HPV και ηπατίτιδας B (HBV), ενώ η μόλυνση από το βακτήριο helicobacter pylori, που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και έλκος στομάχου με τελική κατάληξη τον καρκίνο, είναι δυνατό να καταπολεμηθεί έγκαιρα με αντιβιοτικά.

ΔΝΤ: Ευνοϊκές οι προοπτικές για τη γερμανική οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε σήμερα πως βλέπει «ευνοϊκές» οικονομικές προοπτικές για την Γερμανία, έπειτα από την πτώση που είχε σημειωθεί στην οικονομική δραστηριότητα στη χώρα στα τέλη του 2011.
«Οι διαφαινόμενες προοπτικές για μία επανεκκίνηση της οικονομίας της Γερμανίας είναι ευνοϊκές», τονίζει το ΔΝΤ στα προκαταρκτικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσής του για τη γερμανική οικονομία. «Οι συνθήκες υπάρχουν στη Γερμανία για μία ανάκαμψη που θα ενθαρρύνεται από την εσωτερική ζήτηση, έπειτα από την άσχημη τροπή του τέλους του 2011. Οι δυσκολίες που σχετίζονται με τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης τον περασμένο χρόνο τείνουν να χαλαρώσουν, καθώς «η συγκυρία στην εγχώρια αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται», τονίζεται στο κείμενο, που συντάχθηκε μετά την αποστολή οικονομολόγων του ΔΝΤ.
Η ανεργία στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται στο 6,8%, σύμφωνα με στοιχεία διορθωμένα που λαμβάνουν υπόψη εποχιακές μεταβλητές, και διαπιστώνονται τάσεις περαιτέρω μείωσής της, την ώρα που ο δείκτης αυτός καταγράφει σημαντική άνοδο σε άλλες χώρες στην Ευρωζώνη.
«Υποστηριζόμενη από τους υγιείς ισολογισμούς των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, την αύξηση των μισθών, τον σταθερό πληθωρισμό και τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει σε δυναμικά επίπεδα το δεύτερο μισό του 2012, που θα ευνοείται από την κατανάλωση και τις επενδύσεις», εξηγεί το ΔΝΤ.
Στις παγκόσμιες προβλέψεις του τον Απρίλιο, το ΔΝΤ προέβλεπε για τη Γερμανία ανάπτυξη 0,6% για το 2012 και 1,5% για το 2013. «Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές, πάντως, θα επισκιαστούν. . . από προερχόμενους από το εξωτερικό κινδύνους. Από τη δική μας άποψη, το κύριο για τη Γερμανία είναι η ένταση της κρίσης του ευρώ, η οποία θα την πλήξει άμεσα δια της οδού της πραγματικής οικονομίας και των χρηματοοικονομικών διαύλων και έμμεσα από την πτώση του ηθικού των επιχειρηματιών και των νοικοκυριών», διαπιστώνει το ΔΝΤ.

Ουκρανία: Η Γιούλια Τιμοσένκο εισήχθη στο νοσοκομείο

Αυτοκινητοπομπή τεσσάρων οχημάτων με τη συνοδεία της ουκρανικής αστυνομίας εισήλθε σήμερα στο νοσοκομείο του Χαρκίβ (ανατολική Ουκρανία), όπου η φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο που υποφέρει από δισκοπάθεια, θα υποβληθεί σε θεραπεία. Οι σωφρονιστικές αρχές της φυλακής του Χαρκίβ δέχτηκαν η Τιμοσένκο να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να εξεταστεί και ακολουθήσει αγωγή από γερμανό γιατρό.

Μειώθηκαν τα επικίνδυνα προϊόντα που φτάνουν στην αγορά της ΕΕ

Μείωση των επικίνδυνων προϊόντων τα οποία φτάνουν στην αγορά της ΕΕ καταγράφει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, χάρη στη αυξημένη αποτελεσματικότητα του συστήματος ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών της ΕΕ για τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση προϊόντων καταναλωτή («RAPEX»), τα προϊόντα αυτά εντοπίζονται νωρίτερα και αποτελεσματικότερα, αποσύρονται δε ταχύτερα από την αγορά της ΕΕ.
Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει σειρά ενεργειών, όπως τις προσπάθειες για την αποσόβηση των κινδύνων στην πηγή τους, καλύτερη διαχείριση των κινδύνων και στενή συνεργασία μεταξύ των αρχών της ΕΕ, ιδίως των τελωνειακών αρχών, για τον εντοπισμό των κινδύνων στο σημείο εισόδου.
Αναλυτικότερα, από την έκθεση προκύπτει ότι η Κίνα εξακολουθεί να είναι η υπ' αριθμόν 1 χώρα σε αριθμό κοινοποιήσεων για επικίνδυνα προϊόντα, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ των κοινοποιήσεων RAPEX, με μείωση όμως του ποσοστού της από 58% το 2010 σε 54% το 2011. Το 19% των κοινοποιήσεων (293 κοινοποιήσεις) ήταν για προϊόντα ευρωπαϊκής προέλευσης. 15% ήταν από άλλες χώρες. 8% ήταν άγνωστης προέλευσης (σε σύγκριση με 23% το 2004). Τα επικίνδυνα προϊόντα ευρωπαϊκής προέλευσης, που ήταν αντικείμενο των 293 κοινοποιήσεων, περιελάμβαναν 44 προϊόντα γαλλικής προέλευσης , 43 προϊόντα γερμανικής προέλευσης και 32 προϊόντα ιταλικής προέλευσης.

Φιλιππίνες: 11 νεκροί και 7 αγνοούμενοι από πυρκαγιά σε μεγάλο κατάστημα


Ένδεκα εργαζόμενοι που κοιμούνταν μέσα σε ένα μεγάλο κατάστημα της πόλης Μπουτουάν στις νότιες Φιλιππίνες έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο κτίριο σήμερα, ενώ επτά ακόμη φέρονται ως αγνοούμενοι, ανακοίνωσαν οι αρχές. Τρεις εργαζόμενοι κατάφεραν να επιζήσουν πηδώντας από ένα παράθυρο του δευτέρου ορόφου του τριώροφου κτιρίου, διευκρίνισε ο Μάριο Παλάρκα, ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας στο νησί Μιντανάο. "Εικοσιένα άνθρωποι κοιμούνταν στον δεύτερο όροφο του κτιρίου όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο ισόγειο. Δεν βρήκαν τις εξόδους κινδύνου λόγω του πυκνού μαύρου καπνού", πρόσθεσε. Είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο εργαζόμενοι χαμηλών εισοδημάτων να κοιμούνται στον τόπο εργασίας τους στις Φιλιππίνες, μια χώρα 95 εκατομμυρίων κατοίκων, εκ των οποίων το ένα τέταρτο ζει με ένα δολάριο την ημέρα.