Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Δυσοίωνες προβλέψεις Ρουμπινί για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας το 2013

Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί εμμένει στην πρόβλεψή του για την «τέλεια παγκόσμια καταιγίδα» το επόμενο έτος, καθώς οι οικονομίες ανά τον κόσμο παρελκύουν, το γεωπολιτικό ρίσκο αυξάνεται και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη εντείνεται.
Ο Ρουμπινί, ο οποίος είχε προβλέψει την οικονομική κρίση που θα ξεσπούσε το 2008, υπογράμμισε 5 παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να εκτροχιασούν την παγκόσμια οικονομία. Όπως αναφέρει ο Ρουμπινί, οι παράγοντες είναι οι εξής:
1.    Η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη
2.    Το γεγονός ότι οι αυξανόμενοι φόροι και οι περικοπές δαπανών στις ΗΠΑ μπορεί να ωθήσουν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση
3.    Η "ανώμαλη προσγείωση" της οικονομίας στην Κίνα
4.    Η περαιτέρω επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών
5.    Μια στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Ρουμπινί δήλωσε ότι «το 2013 θα είναι η χρονιά που το τενεκεδάκι θα έχει γίνει πολύ βαρύ για να το κλωτσήσεις… τότε είναι όταν θα έχουμε την τέλεια παγκόσμια καταιγίδα».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Συρία: Εντείνεται η μάχη της Δαμασκού

Οι Σύριοι αντάρτες θα εντείνουν τις επιθέσεις τους στη Δαμασκό και θα βάλουν στο στόχαστρο ευαίσθητες εγκαταστάσεις των υπηρεσιών ασφαλείας του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, στο πλαίσιο των επιχειρήσεών τους για την κατάληψη της πρωτεύουσας. Αυτό δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ένας από τους διοικητές τους.
Ο συνταγματάρχης Κάσεμ Σααντεντίν, εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού εντός της χώρας, δήλωσε ότι πολλοί μαχητές έφτασαν στη συριακή πρωτεύουσα πριν από δέκα ημέρες για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση ενώ σύντομα αναμένεται να σταλούν και άλλοι. «Δεν υπάρχει επιστροφή. Η μάχη της Δαμασκού αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Ξεκινήσαμε την επιχείρηση για την απελευθέρωση της Δαμασκού», τόνισε
Επί τρεις ημέρες αντάρτες και κυβερνητικά στρατεύματα συγκρούονται στους δρόμους της Δαμασκού, στις σφοδρότερες μάχες που έχουν σημειωθεί στην πρωτεύουσα από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του Άσαντ. Μέχρι στιγμής πάντως φαίνεται ότι καμία πλευρά δεν είναι σε θέση να καταφέρει ένα αποφασιστικό πλήγμα στην άλλη. Ένας αξιωματικός του Ελεύθερου Στρατού που συμμετείχε στις μάχες στη συνοικία Μιντάν , ανέφερε ότι οι μαχητές έχουν θέσει την περιοχή υπό τον έλεγχό τους και κατάφεραν να απωθήσουν το στρατό που επιχείρησε να εισβάλει εκεί. Η πληροφορία αυτή δεν είναι προς το παρόν δυνατό να επιβεβαιωθεί.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Λιβύη: 39 έδρες εξασφάλισε η Συμμαχία των Εθνικών Δυνάμεων

Τριάντα εννέα έδρες κατάφερε να εξασφαλίσει η φιλελεύθερη Συμμαχία των Εθνικών Δυνάμεων στη Λιβύη, τις μισές σχεδόν από τις 80 που αντιστοιχούν για τα κόμματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή. Η συμμαχία αποτελείται από ποικίλα κόμματα και ανεξάρτητους πολιτικούς με αρχηγό τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ο οποίος πέρυσι ήταν πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας. Περίπου 120 καταμερίστηκαν σε ανεξάρτητους υποψηφίους, οι οποίοι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό με ποιο κόμμα θα συνεργαστούν.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com


Ισπανία: Νέες διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας

Φωνάζοντας «Ψηλά τα χέρια, πρόκειται για ληστεία», περίπου 1.500 δημόσιοι υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα έξω από το υπουργείο Οικονομικών στη Μαδρίτη, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης που θα τους στερήσουν το δώρο των Χριστουγέννων. Σηκώνοντας ψηλά τα χέρια, οι συγκεντρωμένοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων να διαδηλώνουν καθημερινά, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, στις 11 Ιουλίου.
«Διαδηλώνουμε επειδή μας έχουν ήδη μειώσει και κατόπιν παγώσει τους μισθούς και τώρα, με το δώρο, ήρθε το τέλος», είπε η 44χρονη Ινιές Κορνίδε, εργαζόμενη στον τομέα της Δικαιοσύνης. «Τα μέτρα δεν θα δώσουν ώθηση στην κατανάλωση, δεν θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, χτυπούν εμάς που είμαστε σε κάπως πιο ασφαλή θέση και θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε την κατανάλωση», πρόσθεσε. Μια άλλη γυναίκα, που εργάζεται στο υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ότι σήμερα έχει τον ίδιο μισθό με το 2008. «Δεν πλήττονται μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι, το χειρότερο είναι για τους άνεργους. Και δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο σε βάρος των
μεγάλων περιουσιών. Δεν θα ξαφνιαστώ αν σύντομα έρθει η σειρά των συνταξιούχων», τόνισε. Λίγο νωρίτερα, κατά την ώρα του μεσημεριανού διαλείμματος, αρκετές εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι βγήκαν από τα υπουργεία και τις υπηρεσίες και απέκλεισαν κεντρικές αρτηρίες της Μαδρίτης.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com