Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Τον Νοέμβριο η συμφωνία Βουλγαρίας - Gazprom για τον South Stream


Η Βουλγαρία και η Gazprom θα ολοκληρώσουν το Νοέμβριο μία επενδυτική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού South Stream, μεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Η Βουλγαρία και η Gazprom θα υπογράψουν επίσης μία νέα συμφωνία παροχής φυσικού αερίου που θα προβλέπει μειωμένες τιμές κατά 11% στο δεύτερο εξάμηνο του 2012, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Οικονομίας της Βουλγαρίας κ. Ντέλιαν Ντόμπρεβ σε συνέντευξη που έδωσε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Gazprom θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου την υποβρύχια κατασκευή του αγωγού, ο οποίος θα φθάνει από τη Ρωσία στη Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε ότι στο τέλος του 2015 θα είναι έτοιμη η πρώτη γραμμή του αγωγού, που θα δίνει τη δυνατότητα διέλευσης 15,75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο. «Θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε όλες τις συμφωνίες με τη Gazprom στις 15 Νοεμβρίου», δήλωσε ο κ. Ντόμπρεβ, προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία θέλει να περιορίσει το ποσό που θα χρειασθεί να καταβάλει για τη συμμετοχή της στην κοινή επιχείρηση που θα διαχειρίζεται τον αγωγό, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 642 εκατ. δολάρια.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Η Ιαπωνία φέρεται να εξετάζει την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας


Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας που προσπαθεί να μεταστρέψει την κοινή γνώμη πριν από τις εκλογές κλίνει προς το να ορίσει ως στόχο την εξάλειψη της πυρηνικής ενέργειας ως το 2030 κάνοντας μια σημαντική αλλαγή πολιτικής παρότι στο πρόσφατο παρελθόν, ωσότου σημειωθεί η πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα, σχεδίαζε αντίθετα να αυξήσει το ρόλο της.

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα αναμένεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός μηνών και καθώς το ποσοστό του Δημοκρατικού Κόμματος του οποίου ηγείται βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις, αυξάνεται η πίεση να αξιοποιήσει τόσο το από τα κάτω κίνημα εναντίον της πυρηνικής ενέργειας, όσο και το ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι ψηφοφόροι θέλουν την εγκατάλειψη της ατομικής ενέργειας. 


Μια τέτοια απόφαση όμως θα σήμαινε σύγκρουση με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς μεγάλοι όμιλοι λένε ότι ένα επιθετικό πρόγραμμα για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας θα αύξανε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και άρα θα ανάγκαζε επιχειρήσεις να μετακινήσουν την παραγωγή τους και άρα πιθανώς χιλιάδες θέσεις εργασίας σε άλλες χώρες.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Χ. Κλίντον: Ξεκινάει περιοδεία σε Ασία και ρωσική Άπω Ανατολή


Περιοδεία σε διάφορες περιοχές της Ασίας αλλά και τη ρωσική Άπω Ανατολή θα πραγματοποιήσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, για να υπογραμμίσει την αυξανόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή, δήλωσε την Τρίτη αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα αναχωρήσει την Πέμπτη για την Κίνα, τις Νήσους Κουκ, την Ινδονησία, το Ανατολικό Τιμόρ, το Μπρουνέι και τη ρωσική Άπω Ανατολή.

Οι αυξανόμενες διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, είναι πιθανό να είναι μέρος των συνομιλιών της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, αν και δεν είναι σαφές ακόμη εάν θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο, Χου Ζιντάο.

Η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στο Βλαδιβοστόκ, στο τέλος του ταξιδιού της, και πριν από την σύνοδο του APEC του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Άσαντ: «Οι αποσκιρτήσεις είναι τελικά κάτι θετικό, μια αυτοκάθαρση»


Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, παραχώρησε συνέντευξη στο φιλοκαθεστωτικό ιδιωτικό συριακό τηλεοπτικό κανάλι Αλ-Ντούνια η οποία θα μεταδοθεί σήμερα το βράδυ.

«Ο πρόεδρος της Αραβικής Συριακής Δημοκρατίας Μπασάρ αλ-Άσαντ έδωσε μια ειδική συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Αλ-Ντούνια που αφορά τις εξελιξεις στη Συρία και στην περιοχή», ανακοίνωσε το κανάλι, διευκρινίζοντας ότι η συνέντευξη θα μεταδοθεί στις 21:00.

Ο σύριος πρόεδρος είπε ότι το καθεστώς της Συρίας δεν έχει ακόμη κερδίσει τη μάχη κατά των ανταρτών και θα χρειαστεί ακόμη χρόνος. «Μπορώ να συνοψίσω την κατάσταση σε μια φράση: προοδεύουμε, η κατάσταση επί του πεδίου είναι καλύτερη, αλλά δεν έχουμε ακόμη κερδίσει, αυτό θα χρειαστεί ακόμη καιρό».

Χαρακτήρισε, επίσης, «μη ρεαλιστική» τη δημιουργία μιας ζώνης προστασίας στη Συρία, την οποία ζητούν οι δυτικοί και η Τουρκία για την υποδοχή των προσφύγων. «Πιστεύω ότι το να μιλάμε για ζώνες προστασίας, πρώτον δεν είναι στο τραπέζι και δεύτερον είναι μια μη ρεαλιστική ιδέα ακόμη και για κράτη που είναι εχθρικά έναντι της Συρίας» πρόσθεσε.

Ο Άσαντ χλεύασε τις αποσκιρτήσεις που συγκλόνισαν τους τελευταίους μήνες το καθεστώς του, εκτιμώντας ότι η χώρα έχει πλέον «καθαριστεί» από τα πρόσωπα που, κατά τον ίδιο, στερούνται πατριωτισμού.

«Οι πατριώτες και οι εντάξει άνθρωποι δεν διαφεύγουν, δεν εγκαταλείπουν την πατρίδα. Τελικά, αυτή η επιχείρηση είναι θετική, είναι μια επιχείρηση αυτοκάθαρσης του κράτους, κατά πρώτον, και του έθνους γενικά» υπογράμμισε.

Για το θέμα των ζωνών προστασίας μίλησε και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία «περιπλεγμένη» υπόθεση και ότι απαιτεί την εφαρμογή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού σε τμήμα του συριακού εδάφους.

«Εάν οι άνθρωποι (πρόσφυγες) στις απελευθερωμένες περιοχές που ελέγχονται από τον νέο συριακό στρατό συγκεντρωθούν, θα πρέπει να τους προστατεύσουμε. Αυτό ονομάζεται ζώνη προστασίας. Μελετάμε το θέμα. Είναι πολύ περιπλεγμένο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας και άλλων χωρών» δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter ο Λοράν Φαμπιούς.

«Αλλά αυτό που θέλουμε εμείς είναι να προχωρήσουν τα πράγματα, να πέσει το συντομότερο δυνατόν ο Μπασάρ αλ Ασαντ και ταυτόχρονα να βρούμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα» συνέχισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι αυτό είναι το θέμα της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας σε υπουργικό επίπεδο, την οποία η Γαλλία έχει συγκαλέσει για την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη.

«Μία ζώνη προστασίας, χωρίς ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού είναι αδύνατη. Για να διασφαλίσουμε την προστασία των προσφύγων, θα πρέπει να διαθέτουμε αντιαεροπορικά και αεροπορικά μέσα» είπε ο Φαμπιούς, εννοώντας ότι αυτό θα απαιτεί και την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων επί του εδάφους.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία είχε συνομιλίες με τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την πιθανότητα φιλοξενίας των σύρων προσφύγων μέσα στην ίδια τη χώρα τους και ότι η Άγκυρα αναμένει ο διεθνής οργανισμός να λάβει σαφή μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, σφοδρές μάχες σημειώνονται την Τετάρτη ανάμεσα σε στρατιώτες και αντάρτες κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ταφτανάζ, που βρίσκεται ανάμεσα στο Χαλέπι και στην Ιντλέμπ, στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Εκρήξεις ακούγονταν από το αεροδρόμιο, από όπου απογειώνονται τα μαχητικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα του στρατού για να βομβαρδίσουν τις θέσεις των ανταρτών στο Χαλέπι και την Ιντλέμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αυτό το στρατιωτικό αεροδρόμιο έγινε στόχος πολλών επιθέσεων των ανταρτών που βρίσκονται στις δύο αυτές πόλεις. Τα στρατεύματα του καθεστώτος του Άσαντ σφυροκοπούν καθημερινά τις θέσεις τους.

Η μάχη για το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, διαρκεί εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, καθώς ο στρατός δεν έχει καταφέρει να διώξει από εκεί τους αντάρτες.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ουκρανία: Απορρίφθηκε η έφεση της Τιμοσένκο


Δεν έγινε δεκτή η έφεση της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, στη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης, με παρούσα και την κόρη της Ευγενία.

«Οι δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η έφεση», είπε ο δικαστής Ολεξάντερ Γελφίμοφ για την Τιμοσένκο, η οποία εκτίει επταετή ποινή κάθειρξης, για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά όσον αφορά τη μεγάλη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου από την Ρωσία το 2009. Να σημειωθεί ότι η πάμπλουτη πολιτικός βρίσκεται στη φυλακή από τον Αύγουστο του 2011, ενώ η καταδίκη της ανακοινώθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2011.

Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η καταδίκη της Τιμοσένκο σε επτά χρόνια κάθειρξη συν πρόστιμο 180 εκατομμυρίων δολαρίων συνιστά πολιτική δίωξη υποκινούμενη από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και έχουν ζητήσει επανειλημμένως την αποφυλάκισή της, ενώ η ίδια η Τιμοσένκο έχει καταγγείλει τη βάναυση κακοποίησή της κατά την διάρκεια της κράτησής της.

Η Τιμοσένκο (που επιθυμούσε να φέρει τη χώρα πιο κοντά στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ) έχει καλέσει τους συμπατριώτες της να αγωνιστούν κατά του καθεστώτος Γιανουκόβιτς, τον οποίο χαρακτηρίζει ως το «απόλυτο κακό» λόγω της ακραιφνούς φιλορωσικής του στάσης. Πλέον, την εξέταση της υπόθεσης έχει ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές διάστημα.

Πριν από πέντε ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ της Τιμοσένκο στο Κίεβο με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της χώρας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στην πρώην πρωθυπουργό.

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση στην ουκρανική πρωτεύουσα εδώ και έναν χρόνο κορυφώθηκε με το σύνθημα «Ελευθερία για την Γιούλια» που φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σε ένα πάρκο όπου άπλωσαν μια γιγαντιαία σημαία, μήκους 60 και πλάτους 40 μέτρων. Ωστόσο οι εποχές που η ωραία Γιούλια μπορούσε να κατεβάσει στους δρόμους εκατομμύρια Ουκρανούς φαίνεται πως έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, με σημείο καμπής την ήττα της στις εκλογές του 2010.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Μέρκελ: «Ματώνει η καρδιά μου για τους Έλληνες»


Τη συμπάθειά της για τους Έλληνες συνταξιούχους που πλήττονται από τα μέτρα λιτότητας εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ με μια ασυνήθιστη δήλωσή της την Τρίτη στο Βερολίνο. Λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην πρωτεύουσα της Ομοσπονδίας και την έκκλησή της να πάψουν οι φωνές που ζητούν την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη, η «Σιδηρά Καγκελάριος» μίλησε για τον πόνο που νιώθει βλέποντας τους Έλληνες πολίτες που θίγονται από τις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις τους.

«Ματώνει η καρδιά μου βλέποντας τις περικοπές των συντάξεων κάθε απλού δημόσιου ή ιδιωτικού υπαλλήλου στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ απευθυνόμενη σε Γερμανούς πολίτες κατά τη διάρκεια μιας ανοιχτής συνάντησης στην Καγκελαρία, τονίζοντας και το γεγονός πως πολλοί πλούσιοι Έλληνες έχουν μεταφέρει τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.

Μετά τις θετικές για την Ελλάδα τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε και του υπουργού Οικονομίας και αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ, η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ είναι μια ακόμα διαβεβαίωση από τα πλέον επίσημα χείλη για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Η Νέα Ορλεάνη υψώνει το «Μεγάλο Τείχος» ενόψει του τυφώνα Ισαάκ

Πρώτο "τεστ" για το αντιπλημμυρικό σύστημα της πολιτείας


Πριν από ακριβώς επτά χρόνια ο τυφώνας Κατρίνα κατέστρεψε τη Νέα Ορλεάνη με ένα παλιρροϊκό κύμα που νίκησε τα αντιπλημμυρικά έργα της πόλης. Τώρα η Νέα Ορλεάνη έχει ένα νέο όπλο για την καταπολέμηση του τυφώνα Ισαάκ, ένα παγκόσμιας κλάσης αντιπλημμυρικό σύστημα που κόστισε 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για πρώτη φορά, το πρωί της Τρίτης, το Μηχανικό του Αμερικανικού Στρατού, μετακίνησε τη γιγαντιαία πόρτα στη θέση που πρέπει να είναι σε περίπτωση εκτεταμένης πλημμύρας στο άνω άκρο της λίμνης Μπόργκιν, κλείνοντας και αποκλείοντας από τα νερά μια περιοχή μήκους 3,2 χιλιομέτρων και ύψους 7,9 μέτρων.

Για τη Νέα Ορλεάνη το σύστημα αυτό που είναι γνωστό ως «Το Μεγάλο Τείχος» (The Great Wall), αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας και προστασίας, των περιοχών με χαμηλό υψόμετρο, από ένα παλιρροϊκό κύμα που θα έρθει με εξαιρετική ισχύ από τον Κόλπο του Μεξικού.

Το φράγμα είναι το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο, και αποτελείται από ένα δίκτυο γιγαντιαίων αντλιών, μήκους 563 χιλιομέτρων, από δίκτυο ύδρο-συλλεκτών και πέτρινων εμποδίων, που έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν τους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com