Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ισπανία: Νέα αυθόρμητη διαδήλωση στη Μαδρίτη κατά της λιτότητας

Πολλές εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι, ανάμεσα στους οποίους πυροσβέστες, αστυνομικοί και νοσηλευτές, διαδήλωσαν σήμερα αυθορμήτως στη Μαδρίτη –όπως είχαν κάνει και χθες– κατά του προγράμματος δραστικής λιτότητας της συντηρητικής κυβέρνησης της Ισπανίας.
«Ψηλά τα χέρια, γίνεται ληστεία», φώναζαν οι διαδηλωτές, επαναλαμβάνοντας ένα από τα εμβληματικά συνθήματα των διαδηλώσεων που πολλαπλασιάζονται στη χώρα. Όπως και χθες, οι διαδηλωτές έδωσαν ραντεβού μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως το Twitter με τη λέξη κλειδί «graciasfuncionarios». «Είναι απαράδεκτο. Τα προβλήματα του ισπανικού κράτους δεν οφείλονται στους δημόσιους υπάλληλους. Δεν είναι δικό μας λάθος. Δεν είναι λογικό. Είναι άδικο και άνανδρο», τονίζει ένας 28χρονος νοσηλευτής που ήρθε από την περιφέρεια της Καστίλης Λα Μάντσα, στο κέντρο της Ισπανίας. «Τα μέτρα αυτά θα καταστρέψουν την Ισπανία. Δεν καταναλώνουμε, δεν αγοράζουμε πια. Πρέπει να βγούμε στο δρόμο, δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς», καταγγέλλει μια 57χρονη δημόσια υπάλληλος.
Χθες το βράδυ, χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, είχαν πραγματοποιήσει πορεία στο κέντρο της Μαδρίτης. Εκτός από τη μείωση του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων, οι διαδηλωτές καταγγέλλουν επίσης την αύξηση του ΦΠΑ και τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας. Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα, τα CCOO και UGT, κάλεσαν σε μια ημέρα διαδηλώσεων την Πέμπτη εναντίον του νέου σχεδίου λιτότητας που ανακοινώθηκε στις 11 Ιουλίου από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και έχει στόχο την εξοικονόμηση 65 δισ. ευρώ ως το 2014.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 28 νεκροί μετά από σφοδρές βροχοπτώσεις


Τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σφοδρότατων βροχοπτώσεων που έπληξαν τις τελευταίες μέρες τη νήσο Κιούσου στη νότια Ιαπωνία. Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν τέσσερις ανθρώπους που αγνοούνται.
Οι αρχές ήραν τις εντολές προς τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους στο μεγαλύτερο μέρος της νήσου και πολλοί εξ αυτών επέστρεψαν για να καθαρίσουν τα πλημμυρισμένα τους σπίτια. Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας στη νομαρχία Φουκουόκα. Δεκάδες αλιευτικά σκάφη παρασύρθηκαν ακυβέρνητα στα ανοικτά ενώ πολλά γεωργικά μηχανήματα καλύφθηκαν από τα νερά. Προκλήθηκαν επίσης ζημιές σε θερμοκήπια και μια φάρμα φυκιών επίσης πλημμύρισε.
Πολλοί κάτοικοι στις ορεινές περιοχές Γιάμε έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση και υδροδότηση μετά την καταστροφή εγκαταστάσεων και την πτώση πασσάλων ηλεκτροδότησης από τα νερά ενός ποταμού που πλημμύρισε. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας προέβλεψε και νέες βροχοπτώσεις στην περιοχή και οι τοπικές αρχές εξέδωσαν κατεπείγουσες προειδοποιήσεις για πλημμύρες και κατολισθήσεις. Τα επίπεδα των βροχοπτώσεων που έχουν πλήξει τμήματα της νήσου Κιούσου από την Τετάρτη δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Β. Κορέα: Ερωτηματικά από την αποπομπή του αρχηγού του στρατού

Ο αρχηγός του στρατού της Βόρειας Κορέας, ο Ρι Γιονγκ-Χο, απηλλάγη από τα καθήκοντά του «λόγω ασθενείας», επτά μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Κιμ Γιονγκ-Ουν. Την είδηση αυτή μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας – πρόκειται για μια ανακοίνωση ασυνήθιστη για το βορειοκορεατικό καθεστώς και, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει ως στόχο να δημοσιοποιήσει τη βούληση του νέου ηγέτη να ελέγξει την εξουσία των στρατιωτικών.
Ο 69χρονος Ρι Γιονγκ-Χο θεωρείτο πρόσωπο – κλειδί στη βορειοκορεατική ηγεσία που υποστήριξε το νεαρό Κιμ Γιονγκ-Ουν στη μεταβατική περίοδο μετά το θάνατο του πατέρα του Κιμ Γιονκ-Ιλ τον Δεκέμβριο. Πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ορίσθηκε το 2009 επικεφαλής του τέταρτου σε μέγεθος στρατού του κόσμου (1,2 εκ. μάχιμοι επί πληθυσμού 24 εκατομμυρίων). Ο αρχηγός του στρατού εθεάθη επανειλημμένως να συνοδεύει το νεαρό ηγέτη στις περιοδείες σε στρατιωτικές βάσεις. Ήταν επίσης παρών συνοδεύοντας τον Κιμ Γιονγκ-Ουν κατά την τελετή στην μνήμη του παππού του Κιμ Ιλ-Σουνγκ στην επέτειο του θανάτου του, αρχές Ιουλίου. Ο Ρι ήταν μέλος του προεδρείου του Πολιτικού Γραφείου, του ισχυρότερου οργάνου εξουσίας στη χώρα και αντιπρόεδρος της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής του Κόμματος των Εργαζομένων της Κορέας. Ο Ρι Γιογνκ-Χο ήταν ένα από τα επτά ανώτατα στελέχη του κόμματος και του στρατού που συνόδευσαν τον Κιμ Γιονγκ-Ουν στην κηδεία του πατέρα του Κιμ Γιονγκ-Ουν.
Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, αρμόδιο για τις σχέσεις των δύο χωρών, ανακοίνωσε ότι το γεγονός ότι η απόφαση δημοσιοποιήθηκε τόσο γρήγορα είναι πολύ ασυνήθιστο. «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.
Ο Γιανγκ Μου-Τζιν, καθηγητής του Πανεπιστημίου Βορειοκορεατικών Σπουδών της Σεούλ, αμφισβητεί την επίσημη αιτιολογία της αποχώρησής του, υπενθυμίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ σπανίως απαλλάσσει για λόγους υγείας από τα καθήκοντά τους τα ηγετικά στελέχη του καθεστώτος, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε πολύ προχωρημένη ηλικία. «Ίσως να έπεσε σε δυσμένεια ή να έχασε μία μάχη εξουσίας με άλλα στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας», αναφέρει ο ειδικός. Σύμφωνα με το Παικ Χακ-Σουν, του Ινστιτούτου Sejong, ο νεαρός ηγέτης επιδιώκει να ενισχύσει τον έλεγχο του κομμουνιστικού κόμματος επί του στρατού, ο οποίος ενισχύθηκε υπερβολικά από την πολιτική που ακολούθησε ο πατέρας του μέχρι το 2010.
Εκτιμάται ότι ο Γιονγκ-Ουν θα αντικαταστήσει τον Ρι με κάποιον νεότερο και πιο κοντινό στο κόμμα, τον οποίο θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει. Από την ανάληψη της εξουσίας από τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, αναλυτές και ειδικοί προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις του νέου ηγέτη: θα συνεχίσει τη γραμμή του παππού και του πατέρα του ή να κατευθυνθεί προς μία πολιτική ανοίγματος; Μέχρι στιγμής, οι ενδείξεις είναι αντιφατικές.
Η Πιονγκγιάνγκ χρησιμοποιεί από τον Ιανουάριο όλο και πιο σκληρούς τόνους απέναντι στην Σεούλ, την οποία απειλεί συστηματικά. Μετά την επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ για επισιτιστική βοήθεια, προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή με την εκτόξευση πυραύλου, η οποία σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα ήταν μεταμφιεσμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου. Ωστόσο, η Πιονγκγιάνγκ παραδέχθηκε αμέσως την αποτυχία αυτής της εκτόξευσης, ενώ δεν έχει προβεί σε άλλη πυρηνική δοκιμή που αναμένουν οι περισσότεροι αναλυτές και ειδικοί.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Συρία: Τις σφοδρότερες συγκρούσεις βιώνει η Δαμασκός

Τις χειρότερες συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων από τις αρχές του περασμένου έτους οπότε και ξεκίνησαν οι συγκρούσεις, βιώνει από χτες η πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκός, όπως τουλάχιστον αναφέρει μια ομάδα παρακολούθησης των εξελίξεων στη χώρα.
Την Κυριακή ακούστηκαν πυροβολισμοί σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας της Συρίας, ενώ διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την επιθετική στάση της κυβέρνησης στις συγκεκριμένες περιοχές. Σύμφωνα με αναφορές, αρκετοί ήταν οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των πολιτών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αναφορές για τον αριθμό των θυμάτων, ούτε μπορεί η είδηση αυτή για τις συγκρούσεις να διασταυρωθεί. Η ομάδα αναφέρει πάντως ότι «είναι οι πιο σφοδρές συγκρούσεις στη Δαμασκό από τον Μάρτιο του 2011».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Λιβύη:Απήχθη ο πρόεδρος της Ολυμπιακής επιτροπής της χώρας

Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής επιτροπής της Λιβύης, Ναμπίλ 'Ελαλεμ, απήχθη την Κυριακή από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, από άντρες που οπλοφορούσαν, ενώ παραμένει άγνωστη ακόμα η τύχη του. Ο 'Ελαλεμ, επέβαινε στο αυτοκίνητό του με ακόμα δύο συνεργάτες του, όταν δύο αυτοκίνητα τους έκοψαν την πορεία. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, οι άγνωστοι άντρες ζήτησαν από τον πρόεδρο της επιτροπής να τους ακολουθήσει και όταν αυτός υπάκουσε εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της επιτροπής, οι απαγωγείς ήταν 9 άτομα με όπλα και ισχυρίστηκαν ότι ήταν μέλη του στρατού.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Η Αίγυπτος στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει Χ. Κλίντον στο Ισραήλ

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και Iσραηλινοί αξιωματούχοι θα έχουν σήμερα συνομιλίες για την πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
Κατά την πρώτη της επίσκεψη στο Ισραήλ τους τελευταίους 22 μήνες και την τέταρτη από την θέση του υπουργού Εξωτερικών, η Κλίντον θα έχει συνομιλίες που θα επικεντρωθούν κυρίως στην πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο, όπου ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι ανέλαβε καθήκοντα πριν από δύο εβδομάδες. Η πτώση του πρώην προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ τον περασμένο χρόνο έχει εγείρει ερωτήματα μεταξύ των Ισραηλινών για το κατά πόσο η Αίγυπτος –η πρώτη αραβική χώρα που έχει συνάψει ειρήνη με το Ισραήλ– θα τηρήσει την ειρηνευτική συνθήκη υπό τη νέα ισλαμιστική ηγεσία.
Η Κλίντον μετέβη στο Ισραήλ από την Αίγυπτο (εκεί διαδηλωτές την υποδέχτηκαν πετώντας στην αυτοκινητοπομπή της παπούτσια, τομάτας, αλλά και κραυγάζοντας «Μόνικα, Μόνικα»), όπου το Σάββατο είχε συνομιλίες με τον Μούρσι, πρώην μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο οποίος την διαβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος θα σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες. Συναντήθηκε επίσης με τον στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι, επικεφαλής του ανώτατου συμβουλίου των ενόπλων δυνάμεων, που ανέλαβε την εξουσία όταν απομακρύνθηκε ο Μουμπάρακ.
Η Κλίντον αναμένει να θέσει προς συζήτηση την Αραβική Άνοιξη, που όχι μόνο προκάλεσε την πτώση του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο αλλά και την κρίση στη Συρία που εξελίσσεται σε εμφύλιο πόλεμο επιφέροντας αστάθεια στις δύο γειτονικές χώρες του Ισραήλ.
Η Κλίντον αναμένεται να έχει συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θεωρούν ότι το Ιράν χρησιμοποιεί το πολιτικό πυρηνικό του πρόγραμμα ως πρόφαση για την κατασκευή ατομικής βόμβας. Το Ιράν το διαψεύδει επιμένοντας ότι το πρόγραμμά του δεν έχει στρατιωτικές διαστάσεις αλλά αποσκοπεί στο να καλύψει ιατρικές ανάγκες και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το Ισραήλ, που θεωρείται ευρέως ότι είναι η μοναδική χώρα στη Μέση Ανατολή με δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων, έχει καταστήσει σαφές ότι θα πλήξει το Ιράν αν η διπλωματία αποτύχει να σταματήσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες.
Η Κλίντον είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπάρακ, τον υπουργό Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν και τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες. Θα συναντηθεί επίσης με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ αλλά όχι και με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον οποίο συνάντησε στις 6 Ιουλίου στο Παρίσι. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα των ΗΠΑ πάγωσαν το 2010. Λίγοι διπλωμάτες αναμένουν κάποια εξέλιξη ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ στις 6 Νοεμβρίου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com