Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ντε Γκίντος: Η μείωση του ελλείμματος πρώτη προτεραιότητα της Ισπανίας


Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουις ντε Γκίντος διαβεβαίωσε σήμερα πως η μείωση του δημόσιου ελλείμματος αποτελεί «πρώτη προτεραιότητα» της κυβέρνησης, επισημαίνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε αυτή την χρονιά να φτάσει από το 8,9% στο 6,3% του ΑΕΠ.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης να σεβαστεί τον στόχο του 6,3% του ΑΕΠ τη χρονιά αυτή είναι πολύ σοβαρή», τόνισε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero και πρόσθεσε πως τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο και ειδικά η αύξηση του ΦΠΑ στοχεύουν στην επίτευξη αυτού του σκοπού.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΕΚΤ: Συζητά εναλλακτικές επιλογές για την παρέμβαση στις αγορές ομολόγων


Το εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα στείλει αύριο στους 17 διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης έναν κατάλογο με δυνητικές επιλογές όσον αφορά το νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων από τη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, το οποίο επικαλείται τρεις αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας.

Οι επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών θα έχουν περίπου 24 ώρες για να εξετάσουν αυτές τις επιλογές πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που θα γίνει την Πέμπτη (6η Σεπτεμβρίου) για να ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του προέδρου της Μάριο Ντράγκι.

Την ίδια ημέρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα ταξιδεύει στη Μαδρίτη, όπου θα έχει συζητήσεις με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. Οι δυνητικές επιλογές που εξετάζονται από την ΕΚΤ περιλαμβάνουν τη θέσπιση πλαφόν για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και στόχους για τα spreads (τις διαφορές) τους σε σχέση με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι, ενώ ένας από αυτούς είπε ότι συζητήθηκε επίσης να γίνονται αγορές από τη Φρανκφούρτη σε ένα φάσμα στοιχείων ενεργητικού και όχι μόνο σε κρατικά ομόλογα.

Η έλλειψη μίας σαφούς προτίμησης (από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ) για τη μορφή της παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας, η πολυπλοκότητα του θέματος και η έλλειψη χρόνου αυξάνουν τον κίνδυνο ότι ο κ. Ντράγκι δεν θα παρουσιάσει ένα αναλυτικό πρόγραμμα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με οικονομολόγους της γερμανικής τράπεζας Commerzbank και της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan Chase, αναφέρει το Bloomberg.

Οι δύο από τους αξιωματούχους δήλωσαν ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιλέξει να μην αποκαλύψει κάποιες λεπτομέρειες του προγράμματος μέχρι την απόφαση στις 12 Σεπτεμβρίου του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τη νομιμότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Γαλλία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διάσωση της τράπεζας Credit Immobilier de France


Το γαλλικό κράτος αναγκάστηκε να εγγυηθεί για την πληρωμή των υποχρεώσεων της τράπεζας Credit Immobilier de France (CIF), προκειμένου να τη διασώσει από τη χρεοκοπία.

Πρόκειται για την τελευταία περίπτωση που ένα ευρωπαϊκό κράτος παρεμβαίνει για να στηρίξει μία τράπεζα που έχει γονατίσει από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αναζητήσει έγκριση από την Κομισιόν για τη χορήγηση βοήθειας στη CIF.

Αυτή η βοήθεια έρχεται σε συνέχεια της διάσωσης ύψους 90 δισ. ευρώ, από κοινού με τις κυβερνήσεις του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, της τράπεζας Dexia, η οποία είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συμφώνησε στο αίτημα της CIF να της δοθεί εγγύηση που θα της επιτρέπει να «καλύψει όλες τις δεσμεύσεις της», μετά την αδυναμία πρόσβασής της για δανεισμό στη διατραπεζική αγορά.

Δεν έχουν δοθεί ακόμη στοιχεία για το ύψος της εγγύησης, αλλά ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ότι θα ήταν χαμηλότερη από το 40% που ήταν στην περίπτωση της Dexia.

H CIF, που έχει ένα δίκτυο 300 πρακτορείων χορήγησης δανείων, αναζητούσε για μήνες αγοραστή, αλλά η μικρή καταθετική της βάση και η εξάρτησή της από τις διατραπεζικές αγορές για το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων της αποθάρρυνε οποιοδήποτε σοβαρό ενδιαφέρον.

Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι οι αυστηρές κεφαλαιακές απαιτήσεις της «Βασιλείας ΙΙΙ» έπαιξαν επίσης ρόλο στην αδυναμία της CIF να σταθεί στα πόδια της. Με ένα παθητικό 40 δισ. ευρώ και μετοχικό κεφάλαιο 2,4 δισ. ευρώ, η CIF πρέπει να αποπληρώσει ένα καλυμμένο ομόλογο ύψους 1,75 δισ. ευρώ που λήγει τον Οκτώβριο.

Η κυβέρνηση είχε την ελπίδα ότι η Banque Postale, ο τραπεζικός βραχίονας των γαλλικών ταχυδρομείων, θα προχωρούσε στην εξαγορά της CIF, αλλά αυτή αποφάσισε να μην υποβάλει προσφορά.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ομπάμα: Εξετάζει μέτρα αποφυγής ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν

Οι NW Times αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν γυμνάσια στον Κόλπο 


Με το Ισραήλ να συζητά ανοιχτά το ενδεχόμενο να επιτεθεί εναντίον του Ιράν τους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση Ομπάμα λαμβάνει σειρά μέτρων με τα οποία ελπίζει να αποτρέψει μια ισραηλινή επίθεση και να αναγκάσει τους Ιρανούς να προχωρήσουν σε πιο σοβαρές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τους New York Times.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν ήδη προγραμματιστεί είναι τα ναυτικά γυμνάσια και η εγκατάσταση νέων αντιπυραυλικών συστημάτων στον Κόλπο, καθώς και οι αυστηρότεροι περιορισμοί στα πετρελαϊκά εισοδήματα του Ιράν. Ο πρόεδρος Ομπάμα σκέπτεται να προβεί σε νέες δηλώσεις για τα κριτήρια που θα οδηγούσαν στην ανάληψη δράσης, ενώ εξετάζει και υπόγειες δραστηριότητες που έχουν στο παρελθόν απορριφθεί.

Σε λίγες ημέρες, οι ΗΠΑ και άλλες 25 χώρες θα πραγματοποιήσουν τα μεγαλύτερα γυμνάσια ναρκαλιείας που έχουν γίνει ποτέ στον Κόλπο, θέλοντας να δείξουν στο Ιράν ότι δεν θα του επιτρέψουν να εμποδίσει τη μεταφορά πετρελαίου μέσω των στενών του Ορμούζ. Ενόψει των γυμνασίων, που θα διεξαχθούν από τις 16 ως τις 27 Σεπτεμβρίου, το αμερικανικό Ναυτικό διπλασίασε τον αριθμό των ναρκαλιευτικών στην περιοχή, που είναι τώρα οκτώ.

Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει, επίσης, να ολοκληρώσει τους επόμενους μήνες την κατασκευή ενός νέου συστήματος ραντάρ στο Κατάρ, που θα συνδυαστεί με τα ήδη υπάρχοντα ραντάρ στο Ισραήλ και την Τουρκία, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευρύ τόξο προστασίας από τους πυραύλους. Το μήνυμα στο Ιράν είναι ότι ακόμη κι αν κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα και τη φορτώσει σε έναν πύραυλο, το σύστημα αυτό θα μπορεί να τον αποκρούσει.

Το ερώτημα του τι προειδοποιήσεις πρέπει να απευθύνει ο Ομπάμα στο Ιράν είναι ακόμη ανοιχτό. Μερικοί από τους συμβούλους του Αμερικανού προέδρου πιστεύουν ότι το Ισραήλ χρειάζεται ισχυρότερες διαβεβαιώσεις ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να αναλάβει στρατιωτική δράση πολύ πριν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Άλλοι αξιωματούχοι, πάλι, πιστεύουν ότι το Ισραήλ θέλει να υποχρεώσει τον Ομπάμα να αναλάβει στρατιωτικές δεσμεύσεις τις οποίες δεν επιθυμεί. Σύμφωνα πάντως με τον Γκρέιαμ Άλισον, έναν ειδικό του Χάρβαρντ για τις πυρηνικές συγκρούσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν επιτρέψει τα τελευταία 18 χρόνια στο Ιράν να διασχίσει επτά «κόκκινες γραμμές» χωρίς να υποστεί καμιά συνέπεια.

«Η διεθνής κοινότητα δεν χαράσσει μια κόκκινη γραμμή απέναντι στο Ιράν σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα» είπε την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στο υπουργικό του συμβούλιο. Οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ εξετάζουν εδώ και καιρό τον πιθανό διάδοχο των «Ολυμπιακών Αγώνων», του υπόγειου προγράμματος δηλαδή που ξεκίνησε επί διακυβέρνησης Μπους και μόλυνε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Ένα λάθος στους κωδικούς αποκάλυψε το 2010 στο Ιράν την επικείμενη επίθεση και η Τεχεράνη προχώρησε από τότε στη λήψη μέτρων προστασίας των αντιδραστήρων της.

Όλα αυτά τα μέτρα αποσκοπούν στο να κερδηθεί χρόνος και να πειστεί το Ισραήλ ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις έναντι ενός πολέμου που θα έβαζε φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, όπως είπε ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Μάρτιν Ντέμσεϊ, μια ισραηλινή επίθεση θα καθυστερούσε, αλλά δεν θα κατέστρεφε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν ενδείξεις πως η ιρανική ηγεσία έχει αποφασίσει να κάνει τα τελικά βήματα προς την απόκτηση ενός πυρηνικού όπλου. Οι προθέσεις του Ιράν παραμένουν ασαφείς, λένε. Την περασμένη εβδομάδα, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των φυγοκέντρων που έχει εγκαταστήσει το Ιράν σε μια υπόγεια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου. Η Επιτροπή πρόσθεσε, όμως, ότι το Ιράν έχει μετατρέψει μέρος του εμπλουτισμένου του καύσιμου σε μια μορφή που είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή όπλων.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, έχει υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση, λέγοντας ότι θα επέτρεπε ποτέ στο Ιράν να εμπλουτίσει ουράνιο σε οποιονδήποτε βαθμό. Η θέση αυτή δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή από το Ιράν, καθώς το τελευταίο έχει το δικαίωμα να εμπλουτίζει ουράνιο για ειρηνικούς σκοπούς.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΕΕ: Έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 22 και 23 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες


Μια έκτακτη σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών για να υπάρξει συμφωνία στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020 θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Νοεμβρίου, επιβεβαίωσε σήμερα εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ συγκάλεσε μια σύνοδο κορυφής στις 22 και 23 Νοεμβρίου για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Ντιρκ ντε Μπάκερ. Κατά τη σύνοδο αυτή θα επιχειρηθεί να ξεπεραστούν οι βαθιές διαιρέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων για τον προϋπολογισμό αυτό.

Η κυπριακή προεδρία της ΕΕ είχε ήδη ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα πως θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο μια έκτακτη σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών για το θέμα του προϋπολογισμού.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Συρία: 18 νεκροί από αεροπορικές επιθέσεις κοντά στο Χαλέπι


Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε μαχητικό αεροσκάφος στην περιοχή αλ Μπαμπν, στα βόρεια της επαρχίας Χαλέπι, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα θύματα είναι δέκα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο πρόεδρος της οργάνωσης που εδρεύει στη Βρετανία, Ραμί Αμπντελ Ραχμάν.

Τα θύματα σκοτώθηκαν κατά την αεροπορική επίθεση εναντίον του κτιρίου όπου είχαν βρει καταφύγιο. Ταυτόχρονα, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν σήμερα τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ότι διέπραξαν νέα σφαγή, ενώ φωτογραφίες που ανέβηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν δεκάδες στοιβαγμένα πτώματα, καλυμμένα με αίματα στα προάστια της Δαμασκού. Οι ίδιοι είπαν ότι κάποιοι σκοτώθηκαν από πυρά των κυβερνητικών στρατευμάτων στο προάστιο Χάζα.

Οι πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας ύστερα από την ανακοίνωση των Επιτροπών Τοπικού Συντονισμού, μιας οργάνωσης ακτιβιστών που καταγράφει τη βία στη Συρία ότι ο αριθμός των νεκρών από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις έφθασε τον Αύγουστο τους 5.000. Αυτός ήταν και ο πιο αιματηρός μήνας από την έναρξη της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το 2011.

Στο διπλωματικό πεδίο, η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τον αντικαταστάτη του Κόφι Αναν στη θέση του μεσολαβητή του ΟΗΕ για τη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι, όπως είχε κάνει και με τον προκάτοχό του. «Τον ακούμε και εκείνος θα ακούσει εμάς», είπε σε συνέντευξή του στην φιλο-συριακή τηλεόραση του Λιβάνου ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντίσι. «Προσπαθήσαμε με τον κ. Κόφι Άναν... οι λόγοι που οδήγησαν στην αποτυχία της πρωτοβουλίας του δεν ήταν συριακοί. Ο κυριότερος λόγος ήταν η έλλειψη ομοφωνίας σε διεθνές επίπεδο», είπε ο ίδιος. Ο Μπραχίμι πρόκειται να επισκεφθεί την Δαμασκό και το Κάιρο αυτό τον μήνα για συνομιλίες με τον Αραβικό Σύνδεσμο και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Κύπρος: Το Ισραήλ βλέπει θετικά το αίτημα της Κύπρου για μεταφορά φυσικού αερίου


Υπάρχει διάθεση από το Ισραήλ για συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα της μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροδότησης, πριν από το 2015, δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης, ο οποίος επέστρεψε το πρωί μαζί με άλλους Κύπριους τεχνοκράτες από το Τελ Αβίβ.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι εντός δέκα ημερών θα σταλούν γραπτώς στο Ισραήλ όλα τα στοιχεία που χρειάζονται, είτε για την υιοθέτηση του τρόπου με τον οποίο το Ισραήλ θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Κύπρο από την Αίγυπτο, είτε για αποϋγροποίηση του φυσικού αερίου σε ειδική πλωτή πλατφόρμα. Θα δούμε, είπε, τι όφελος θα υπάρχει για τις δύο χώρες. Διαφορετικά, πρόσθεσε, θα μελετήσουμε όλες τις παραμέτρους για το συμπιεσμένο φυσικό αέριο.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Κολυμπώντας έφτασαν στην Ισπανία 68 μετανάστες από το Μαρόκο


Εξήντα οκτώ λαθρομετανάστες, ανάμεσά τους τρία παιδιά, έφτασαν κολυμπώντας σε ισπανική βραχονησίδα τριάντα μέτρα από τις ακτές του Μαρόκου στη Μεσόγειο, σύμφωνα με πληροφορίες των ισπανικών μέσων ενημέρωσης.

Την Τετάρτη, 29 μετανάστες από τους οποίους οι τρεις παιδιά και οι τρεις έγκυες, είχαν φτάσει με σκάφος στο ακατοίκητο μικρό νησί Ισλα ντε Τιέρα που ανήκει στο Αρχιπέλαγος Αλουθέμας κοντά στον ισπανικό θύλακο Μελίγια. Τα παιδιά και οι έγκυες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα του ισπανικού στρατού στη Μελίγια. 

Ισπανοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονται για το θέμα των λαθρομεταναστών αυτών με μαροκινούς ομολόγους τους, γράφει τη Δευτέρα η ιστοσελίδα της εφημερίδας «El Mundo». Οι ισπανικές αρχές ελπίζουν ότι οι λαθρομετανάστες θα επιστρέψουν στο Μαρόκο όταν δουν ότι δεν θα μεταφερθούν στην Ισπανία, επισημαίνει η εφημερίδα.

Είναι η πρώτη φορά που λαθρομετανάστες προσπαθούν να φτάσουν σε ισπανικό έδαφος με αυτόν τον τρόπο και η Μαδρίτη ανησυχεί ότι όλο και περισσότεροι θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο.

«Η κατάσταση είναι πολύ ευαίσθητη. Όλοι -η Ισπανία, το Μαρόκο και η Ευρωπαϊκή Ένωση- θα πρέπει να αντιδράσουν με υπευθυνότητα. Τα εδάφη αυτά είναι πολύ μικρά, πολύ κοντά στις ακτές μιας άλλης χώρας και δεν πρέπει να λειτουργήσουν ως σημείο πρόσβασης στη Μελίγια ή στην Ευρώπη και να πέσουν θύματα των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων», τόνισε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στη Μελίγια Αμπντελμαλίκ Ελ Μπαρκάνι.

Η λαθρομετανάστευση έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, όμως πολλοί είναι εκείνοι που μέσω του Μαρόκου προσπαθούν να φτάσουν στις ισπανικές ακτές ή στο αρχιπέλαγος των Καναρίων. Οι αρχές φοβούνται πως στην προσπάθειά τους αυτή κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα ή δίψα, αλλά και να πνιγούν.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Τουρκία: Δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις Κούρδων-δυνάμεων ασφαλείας


Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των τουρκικών αρχών, εννέα άντρες των δυνάμεων ασφαλείας και περίπου είκοσι Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν στην νοτιοανατολική Τουρκία σε βίαιες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιοχή Μπεϊτουσεμπάμπ και περίπου είκοσι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) σκοτώθηκαν, ανακοίνωσαν τοπικές πηγές. Ομάδα ανταρτών επιτέθηκε με ρουκέτες και πολυβόλα σε εγκαταστάσεις των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή.

«Εννιά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Σιρνάκ Βαχντετίν Εζκάν. «Αστυνομικοί και στρατιώτες απάντησαν στα πυρά και ξέσπασαν οι βίαιες συγκρούσεις», τόνισε ο Εζκάν. Το ΡΚΚ έχει πολλαπλασιάσει τους τελευταίους μήνες τις επιθέσεις του εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Πακιστάν: Βομβιστική επίθεση με νεκρούς κοντά στα γραφεία του ΟΗΕ

Η επίθεση έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο


Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε κοντά σε γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο κέντρο της πόλης Πεσαβάρ στο βορειοδυτικό Πακιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων δύο Αμερικανοί.

«Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στα γραφεία υπηρεσίας του ΟΗΕ, σε περιοχή όπου κατοικούν εργαζόμενοι στο αμερικανικό προξενείο και βρίσκονται γραφεία ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων» διευκρίνισαν αστυνομικές πηγές, κάνοντας λόγο και για τρεις τραυματίες.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτοκίνητο στο οποίο είχε τοποθετηθεί βόμβα ήταν σταθμευμένο στο δρόμο, περίπου 25 μέτρα από τα γραφεία του ΟΗΕ όταν εξερράγη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα το είδος των εκρηκτικών ή αν πυροδοτήθηκαν από μακριά», δήλωσε ο Ουμάρ Ριάζ, αξιωματούχος της αστυνομίας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com