Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Αίγυπτος: Σε φυλάκιση 3 ετών καταδικάστηκε πρώην πρωθυπουργός


Ο πρώην πρωθυπουργός του Χόσνι Μουμπάρακ, ο Άχμαντ Ναζίφ, καταδικάσθηκε σήμερα σε φυλάκιση τριών ετών για "παράνομο πλουτισμό", μετέδωσε το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Ο Ναζίφ, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την πρωθυπουργία στα τέλη Ιανουαρίου του 2011, στην αρχή της λαϊκής εξέγερσης που κατέληξε στην αποχώρηση του Μουμπάρακ, κατηγορούνταν ότι καταχράσθηκε του αξιώματός του για να πλουτίσει. Το δικαστήριο του Καΐρου που ανακοίνωσε την ποινή, τον καταδίκασε επίσης να πληρώσει πρόστιμο 9 εκατ. αιγυπτιακών λιρών (περίπου 1,1 εκατ. ευρώ).

Ο Ναζίφ, ο οποίος είναι προφυλακισμένος, είναι ένας από τους πολλούς αξιωματούχους του καθεστώτος Μουμπάρακ ή επιχειρηματίες προσκείμενους στο καθεστώς που διώκονται μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου στις 11 Φεβρουαρίου 2011.

Είχαν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του τον Ιούλιο του 2011, αφού είχε καταγγελθεί πως οικειοποιήθηκε ένα κρατικό κτήμα και πως καταχράσθηκε δημόσια χρήματα. Πρωτεργάτης μιας πολιτικής απελευθέρωσης της αιγυπτιακής οικονομίας και προσκείμενος στους επιχειρηματίες, παραιτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2011, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της εξέγερσης.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Μ. Μόντι: «Δεν προσφεύγουμε στο μηχανισμό στήριξης»

«Φοβάμαι μην ακυρωθούν όλες μας οι προσπάθειες»


«Φοβάμαι μην ακυρωθούν όλες μας οι προσπάθειες, διότι χρειάζονται χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Σε ό,τι αφορά, όμως, την δυνατότητα να συνεχίσει την πρωθυπουργική του θητεία και μετά τις εκλογές τις επόμενης άνοιξης ο Μόντι αφήνει ίσως για πρώτη φορά κάποια περιθώρια να δεχθεί την σχετική πρόταση που του έγινε από το κεντρώο κόμμα Udc: «Δεν έχω ακόμη λάβει αποφάσεις για το μέλλον. Έχω επικεντρωθεί στην διακυβέρνηση της χώρας, τους δύσκολους αυτούς μήνες. Αλλά το συγκεκριμένο πολιτικό μέλλον στο οποίο έχω αφιερωθεί τελειώνει την επόμενη 'Ανοιξη», τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός και οικονομολόγος.

«Προς το παρόν, η Ιταλία δεν πρόκειται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει τα ομόλογα του δημοσίου της, διότι, στην παρούσα φάση, δεν το θεωρεί αναγκαίο», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Σύμφωνα, όμως, με τον ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό, «η ανακοίνωση και μόνο ότι το μέσο αυτό παρέμβασης είναι διαθέσιμο, μείωσε σημαντικά το σπρεντ ανάμεσα στα ομόλογα του δημοσίου της Γερμανίας και εκείνα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Πρόκειται για την απόδειξη ότι οι αγορές είχαν ανάγκη από ένα μήνυμα, με την κεντρική τράπεζα έτοιμη να παρέμβει για να προστατέψει τη σταθερότητα των αγορών. Με κάποιες, βέβαια, προϋποθέσεις».


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αργεντινή: Ισόβια για 14 πρώην στρατιωτικούς της χούντας

Κατηγορίες για εγκλήματα εναντίον 90 ανθρώπων σε στρατόπεδο κράτησης


Δικαστήριο της Αργεντινής καταδίκασε 14 άτομα σε ισόβια και τρία σε ποινές κάθειρξης σε 17 και 18 χρόνια για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στη διάρκεια της δικατορίας (1976-1983) στη Μπαΐα Μπλάνκα, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Πρόκειται για εγκλήματα που διέπραξαν πρώην μέλη του στρατού ή των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον 90 ανθρώπων σε παράνομο στρατόπεδο κράτησης στη Μπαΐα Μπλάνκα. «Τα εγκλήματα αυτά διεπράχθησαν στο πλαίσιο της γενοκτονίας στη χώρα μας στη διάρκεια της τελευταίας πολιτικο-στρατιωτικής δικτατορίας» αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Η ετυμηγορία είναι η κατάληξη της δίκης που είχε ξεκινήσει τον περυσινό Ιούνιο με στόχο την απόδοση Δικαιοσύνης για τους περίπου 30.000 «εξαφανισμένους» της χούντας. Η ανάγνωση της ετυμηγορίας έγινε ενώπιον πλήθους συγγενών των θυμάτων αλλά και εκπροσώπων ομάδων που ζητούν τη διαλεύκανση όλων των υποθέσεων της περιόδου.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Κάιρο: Ένταση σε νέα διαδήλωση μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ


Παρά την έκκληση της αιγυπτιακής ηγεσίας για «ψυχραιμία» στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχει προκαλέσει η αμερικανικής παραγωγής ταινία που σατιρίζει τον Μωάμεθ, επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης και στη δεύτερη συγκέντρωση μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες μολότοφ και οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων μετά τον πετροπόλεμο που ακολούθησε. Στη διαδήλωση που είχε ξεκινήσει το βράδυ της Τετάρτης συμμετείχαν περίπου 200 άτομα, σύμφωνα με τον Al Jazeera.

Ο περίβολος της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο προστατευόταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, μετά τα επεισόδια της Τρίτης -οπότε και διαδηλωτές, κατά την πρώτη συγκέντρωση για την ταινία, είχαν εισβάλει στο χώρο της πρεσβείας, κατεβάζοντας την αμερικανική σημαία και αντικαθιστώντας την με πανό θρησκευτικού χαρακτήρα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Υεμένη: Διαδηλωτές εισέβαλαν στην αμερικανική πρεσβεία στη Σαναά


Χιλιάδες διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για μια ταινία για το ισλάμ, κατέλαβαν σήμερα το πρωί την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σαναά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα στα γραφεία της ασφάλειας έξω από την πρεσβεία πριν μπουν στον περίβολο του καλά οχυρωμένου κτιριακού συγκοτήματος στην ανατολική Σαναά και βάλουν φωτιά σε διπλωματικά οχήματα που ήταν σταθμευμένα εκεί.

Αστυνομικοί και φρουροί της πρεσβείας πυροβόλησαν στον αέρα και χρησιμοποίησαν αντλίες νερού για να επιχειρήσουν να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς υπάρχουν τραυματίες και στις δύο πλευρές. Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να απωθήσουν τους ως επί το πλείστον νεαρούς διαδηλωτές από το χώρο της πρεσβείας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ο Ομπάμα «προειδοποιεί» τη Λιβύη


Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έδωσε εντολή να κατευθυνθούν δυο πλοία στις λιβυκές ακτές μετά το θάνατο του πρεσβευτή των ΗΠΑ σε επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.

«Δυο αντιτορπιλικά θα πλησιάσουν τις λιβυκές ακτές, αλλά απλώς για προληπτικούς λόγους», τόνισε η ίδια πηγή διευκρινίζοντας ότι οι κινήσεις αυτές δε σημαίνουν ότι επίκειται στρατιωτική επιχείρηση.

Νωρίτερα χθες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης την ανάπτυξη στη Λιβύη ομάδας 50 πεζοναυτών ειδικευμένων στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, μετά την επίθεση στη Βεγγάζη. Επίσης, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή να επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας όλων των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το προσωπικό του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη μεταφέρθηκε στη Γερμανία και ότι μειώθηκε ο αριθμός των μελών της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Τρίπολη.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com