Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Συρία: Σε ομαδικές εκτελέσεις προχώρησε ο στρατός


Δεκάδες πολίτες σκοτώθηκαν στην περιοχή Μαανταμίγιατ αλ-Σαμ, κοντά στη Δαμασκό, στη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης του συριακού στρατού ο οποίος προχώρησε και σε ομαδικές εκτελέσεις, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τους 198 ανθρώπους που σκοτώθηκαν την Τρίτη σε όλη τη Συρία, οι 42 ήταν από την περιοχή αυτή με τους 200.000 κατοίκους -χριστιανοί, σουνίτες και αλουίτες-6 χιλιόμετρα δυτικά της συριακής πρωτεύουσας. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί αφού ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους που παρευρισκόταν σε επικήδεια τελετή, διευκρίνισε το παρατηρητήριο.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσαν κάτοικοι της Δαμασκού, ο στρατός προώθησε άρματα μάχης και βομβάρδισε πολυσύχναστη κυκλική διασταύρωση κοντά σε νότιες συνοικίες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άμαχοι.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ρωσία: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από νέες πλημμύρες


Πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και ώθησαν τις αρχές να απομακρύνουν 1.500 κατοίκους από τη νότια επαρχία Κρασνοντάρ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου τον περασμένο μήνα οι πλημμύρες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 171 ανθρώπους όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η έντονη βροχόπτωση στη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε την υπερχείλιση ενός ποταμού με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 600 κατοικίες στην πόλη Ναβαμιχάιλοφσκι και να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε μια γειτονική πόλη, ανέφερε το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Κένυα: Οι… Ποκόμο σφαγιάζουν τους Ορμά

Τουλάχιστον 48 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σφαγιάστηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη από ενόπλους που επιτέθηκαν σε ένα αντίπαλο χωριό στη νοτιοανατολική Κένυα.

Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή της τοπικής αστυνομίας, Τζόζεφ Κιτούρ, η επιδρομή έγινε στην αγροτική περιοχή του ποταμού Τάνα από άνδρες της φυλής Ποκόμο που επιτέθηκαν στους χωρικούς της φυλής Ορμά. Οι δύο αυτές κοινότητες βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και χρόνια αλλά η χθεσινοβραδινή επίθεση ήταν η πιο αιματηρή που έχει σημειωθεί στην Κένυα από τις ταραχές που έγιναν το 2007 και στις αρχές του 2008, μετά τις εκλογές στη χώρα.

Συνολικά σκοτώθηκαν 48 άνθρωποι: 31 γυναίκες, έντεκα παιδιά και έξι άνδρες, ενώ πολλά σπίτια πυρπολήθηκαν. Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σφαγιάστηκαν με ματσέτες ενώ 14 κάηκαν ζωντανοί. «Η έρευνα έδειξε ότι οι Ποκόμο επιτέθηκαν στους Ορμά που ζουν σε ένα νησάκι», διευκρίνισε εκπρόσωπος τα αστυνομίας.

Σύμφωνα πάντως με έναν τοπικό βουλευτή, τον Ντανσόν Μουνγκατάνα, επρόκειτο για επίθεση αντιποίνων. Πριν από περίπου 10 ημέρες, Ορμά είχαν σκοτώσει τρεις Ποκόμο. Οι τελευταίοι έσφαξαν τότε σχεδόν 200 ζώα των Ορμά που με τη σειρά τους επιτέθηκαν στα χωριά των Ποκόμο και έκαψαν 100 σπίτια, υποστήριξε. Το 2011 περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ μελών των δύο κοινοτήτων που σχετίζονται με την πρόσβαση στους βοσκότοπους και σε ένα ποτάμι της περιοχής.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Λίβανος: Τουλάχιστον 10 νεκροί σε συγκρούσεις

Ο απολογισμός των νεκρών από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε σουνίτες και αλαουίτες στην Τρίπολη του Λιβάνου ανέβηκε στους 10 στην διάρκεια της νύχτας, δήλωσαν σήμερα νοσοκομειακές πηγές. Τα επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του καθεστώτος στη Συρία χαρακτηρίστηκαν από τα σοβαρότερα μετά τον εμφύλιο πόλεμο στο Λίβανο.

Πάνω από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια αυτά, που ξέσπασαν αυτή την εβδομάδα κατά μήκος της νοητής διαχωριστικής γραμμής που χωρίζει τη σουνιτική συνοικία Μπαμπ αλ Τάμπανεχ και την αλαουιτική Τζέμπελ Μόχσεν, σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Νωρίτερα, νοσοκομειακές πηγές είχαν δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο απολογισμός ανερχόταν σε 8 νεκρούς και 75 τραυματίες.

Ο θρησκευτικός χαρακτήρας που προσέλαβαν οι ταραχές αντανακλά, σύμφωνα με παρατηρητές, όσα συμβαίνουν στη συριακή σύγκρουση, καθώς σουνίτες αντάρτες έχουν στραφεί εναντίον της μειονότητας των αλαουιτών στην οποία ανήκει ο Άσαντ. Έπειτα από μια ανάπαυλα στις συγκρούσεις στην Τρίπολη από τις 02:00 ως τις 06:000 ακούστηκαν πάνω από 20 εκρήξεις, πιθανότατα από ρουκέτες, είπαν κάτοικοι της πόλης, ενώ ακούστηκαν επίσης πυρά αυτομάτων όπλων. Οι συγκρούσεις, που διαρκούν τρεις ημέρες, προστίθενται σε εκείνες του Ιουνίου, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 15 άνθρωποι.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κάλεσε το στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας να «κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να σταματήσει αυτή η παράλογη μάχη», ενώ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είναι «θορυβημένος» από τον κίνδυνο «να συρθεί ο Λίβανος μέσα στη σύγκρουση στη Συρία», κρίνοντας ότι αν και αυτό «το είχαμε αποφύγει σε πολλές περιπτώσεις» στο παρελθόν, πλέον «ο Λίβανος κινδυνεύει».

Την ανησυχία τους εξέφρασαν επίσης η διπλωματία των ΗΠΑ και της Γαλλίας, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τονίζει ότι «είναι πολύ ανήσυχο για τα επεισόδια βίας» στο βόρειο Λίβανο και «την αλυσιδωτή αντίδραση που ξεκίνησε από τη Συρία» και το Κε ντ' Ορσέ να σημειώνει επίσης την ανησυχία του για τις συγκρούσεις στο έδαφος του Λιβάνου και να προειδοποιεί εναντίον της εισαγωγής της συριακής σύγκρουσης στο έδαφος της χώρας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Συρία: Η Γαλλία θέλει την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί να έλθει η στιγμή για την αποχώρηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία και τόνισε ότι η Γαλλία έχει στείλει «μη θανατηφόρο» εξοπλισμό προστασίας και επικοινωνίας στη συριακή αντιπολίτευση.

Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι ο Άσαντ θα παραιτηθεί, υπόθεση στην οποία αναφέρθηκε χθες υπουργός της συριακής κυβέρνησης, ο Ερό σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό BFPTV και στο ραδιοσταθμό RMC απάντησε: «πρέπει να φθάσουμε σε αυτό» και τόνισε ότι «στόχος είναι να βρεθεί ο τρόπος για μια πολιτική μετάβαση».

Ο Ερό πρόσθεσε ότι η Γαλλία απάντησε σε στρατιωτικό επίπεδο στο αίτημα της συριακής αντίστασης, στέλνοντας στη Συρία «μέσα επικοινωνίας και προστασίας, εξοπλισμό που δεν προκαλεί θανάτους». Ο Γάλλος πρωθυπουργός υπενθύμισε τη θέση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο οποίος έχει αποκλείσει κάθε εμπλοκή της Γαλλίας σε μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας χωρίς απόφαση του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δέχθηκε χθες στο προεδρικό μέγαρο τον πρόεδρο του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Αμπντέλ Μπάσερ Σάιντα. Την προηγουμένη συναντήθηκε με το νέο μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Συρία και δεκάδες πολίτες φέρονται να σκοτώθηκαν στην περιοχή Μαανταμίγιατ αλ-Σαμ, κοντά στη Δαμασκό, στη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης του συριακού στρατού, ο οποίος προχώρησε και σε ομαδικές εκτελέσεις. Την ανακοίνωση αυτή την έκανε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όπως δήλωσαν κάτοικοι της Δαμασκού, ο στρατός προώθησε άρματα μάχης και βομβάρδισε πολυσύχναστη κυκλική διασταύρωση κοντά σε νότιες συνοικίες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άμαχοι.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ρωσία: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από πλημμύρες

Πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και ώθησαν τις αρχές να απομακρύνουν 1.500 κατοίκους από τη νότια επαρχία Κρασνοντάρ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου τον περασμένο μήνα οι πλημμύρες είχαν στοίχισει τη ζωή σε 171 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Η έντονη βροχόπτωση στη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε την υπερχείλιση ενός ποταμού με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 600 κατοικίες στην πόλη Ναβαμιχάιλοφσκι και να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε μια γειτονική πόλη.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι βρέθηκαν τέσσερις σοροί θυμάτων της πλημμύρας, χωρίς να διευκρινίσει πού ή πώς πέθαναν, και πρόσθεσε πως 1.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε επικριθεί στο παρελθόν για την καθυστερημένη αντίδρασή του σε καταστροφές, κάλεσε τους αξιωματούχους των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσουν τους πληγέντες.

Οι αρχές επικρίθηκαν για την έλλειψη προετοιμασίας και την καθυστερημένη αντίδρασή τους στις πλημμύρες της 7ης Ιουλίου οι οποίες είχαν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στην πόλη Κριμσκ. Αρκετοί αξιωματούχοι καθαιρέθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση μετά από την καταστροφή εκείνη. Οι κάτοικοι της ορεινής πόλης, η οποία είχε 57.000 κατοίκους, κατελήφθησαν εξαπίνης όταν το νερό ξαφνικά και απροειδοποίητα μπήκε στα σπίτια τους και είχαν ελάχιστο χρόνο να φύγουν για να σωθούν.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΗΠΑ: Συνελήφθη άντρας που είχε στείλει απειλητική επιστολή στον Ομπάμα!

Ένας άντρας που στην κατοχή του βρέθηκαν όπλα και είχε στείλει απειλητική επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνελήφθη χθες σε διαμέρισμα σε προάστιο του Σιάτλ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής δικαιοσύνης.

«Είχε στείλει απειλητική επιστολή στον πρόεδρο Ομπάμα», δήλωσε η Εμιλι Λάνγκλι, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. «Όταν οι άντρες της μυστικής υπηρεσίας, που έχει αναλάβει από το 2007 την προστασία του Μπαράκ Ομπάμα, και η τοπική αστυνομία εισέβαλαν στο διαμέρισμά του βρήκαν δύο όπλα», πρόσθεσε η ίδια, χωρίς να διευκρινίσει ποιες ήταν οι απειλές που διατύπωσε εναντίον του Αμερικανού προέδρου ο άντρας αυτός, τα στοιχεία του οποίου δεν αποκαλύφθηκαν.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΗΠΑ: Σταματούν τα γυρίσματα ταινιών πορνό εξαιτίας κρουσμάτων σύφιλης

Η Ένωση Παραγωγών Πορνογραφικών Ταινιών των ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες πως διακόπτονται τα γυρίσματα έπειτα από τον εντοπισμό κρούσματος σύφιλης σε ηθοποιό. Την ίδια ώρα, οργάνωση υπέρ της χρήσης προφυλακτικού στις ταινίες επισημαίνει πως ο αριθμός των ηθοποιών που έχουν μολυνθεί είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η ένωση Free Speech Coalition, στην οποία ανήκουν όλοι οι παραγωγοί ταινιών πορνό –οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν έδρα το Λος Άντζελες– κάλεσε τα μέλη της να διακόψουν τα γυρίσματα μέχρι να εκτιμηθεί ο κίνδυνος που υπάρχει και να υποβληθούν σε εξετάσεις όλοι οι ηθοποιοί. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως οι εξετάσεις άρχισαν χθες από τις ιατρικές υπηρεσίες της FSC. Οι ηθοποιοί θα υποβληθούν σε θεραπεία με αντιβιοτικά και θα μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους μετά δέκα ημέρες.

Την Παρασκευή οι υγειονομικές αρχές του Λος Άντζελες ανακοίνωσαν πως διεξάγεται έρευνα για την αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης (τουλάχιστον πέντε καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα) στην βιομηχανία ταινιών πορνό. Η οργάνωση AIDS Healthcare Foundation (AHF) που υπερασπίζεται την υποχρεωτική χρήση προφυλακτικού στα γυρίσματα υπογράμμισε χθες πως η βιομηχανία ταινιών πορνό προσπαθεί να καλύψει την έξαρση κρουσμάτων σύφιλης ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των ταινιών αυτών. Επικαλούμενη αξιόπιστες πηγές κάνει λόγο για τουλάχιστον 9 κρούσματα.

Το 2011 είχαν διακοπεί προσωρινά τα γυρίσματα τέτοιων ταινιών, όταν ένας ηθοποιός διαγνώσθηκε θετικός στον ιό του AIDS.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Το ΡΚΚ αρνείται την ευθύνη για την φονική έκρηξη στην ανατολική Τουρκία

Το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση σε περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Συρία, από την οποία σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι. «Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με την έκρηξη στο Γκαζιάντεπ», φέρεται να δήλωσε κουρδική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Firat το οποίο συνδέεται με το ΡΚΚ.

Μεταξύ των νεκρών της επίθεσης περιλαμβάνονται τέσσερα παιδιά. Πολλοί από τους 70 τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει ηρεμία. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ όταν εξεράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο. Μετά την επίθεση κάτοικοι επιτέθηκαν στα γραφεία του Κουρδικού Κόμματος BDP.

Οι συγκρούσεις των τουρκικών δυνάμεων με τους κούρδους αντάρτες έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Η Άγκυρα κατηγορεί την Δαμασκό ότι συνωμοτεί με την Τεχεράνη για τη στήριξη του ΡΚΚ.

Η τουρκική κυβέρνηση θέλει να κρατήσει τη σύγκρουση της Συρίας μακριά και να μην γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις μειονότητες στην κουρδική πλευρά των συνόρων. Στην Ουάσινγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την επίθεση.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com