Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

«Χαλάρωση» των όρων του ελληνικού προγράμματος μελετά η Μέρκελ


«Χαλάρωση» των όρων του ελληνικού πακέτου διάσωσης φέρεται να εξετάζει η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δύο Γερμανούς βουλευτές, σχετικές δηλώσεις των οποίων επικαλείται το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Σύμφωνα με τους κ.κ. Κλάους-Πέτερ Βιλτς και Φρανκ Σέφλερ, βουλευτές του κόμματος της Μέρκελ, οι οποίοι ωστόσο είχαν καταψηφίσει παλαιότερα τις προτάσεις της γερμανίδας καγκελάριου, η κυβέρνηση Μέρκελ εμφανίζεται διχασμένη ανάμεσα στο να υπάρξει κάποια επιείκεια προς την Ελλάδα και στην προσήλωση στην ανάγκη να εκπληρώσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της.

«Οι ευαισθησίες ανάμεσα στους 27 βουλευτές του συνασπισμού που ψήφισαν όχι την προηγούμενη φορά είναι γνωστές στην κυρία Μέρκελ, oπότε η επίσημη γραμμή είναι να παραμείνει σκληρή απέναντι στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Βιλτς που είναι βουλευτής του CDU, του κόμματός της δηλαδή.

«Αλλά, την ίδια στιγμή, κάποιοι αναλαμβάνουν την αποστολή να δοκιμάσουν πως μπορεί να εγκαταλειφθεί αυτή η σκληρή γραμμή», συμπλήρωσε.

Όπως υποστηρίζει το Bloomberg επικαλούμενο τον κ. Σέφλερ, η γερμανίδα καγκελάριος ενδέχεται να αναζητήσει μία «χρυσή τομή» με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, που θα επιτρέψει και στις δυο πλευρές να διασώσουν τα προσχήματα...


Πηγή: protothema.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ένα βήμα πριν το ευρωδάνειο η Ισπανία

Πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις που φέρνουν την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι κοντά σε αίτημα χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Παρά τη σιγή ιχθύος που τηρούν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επί του θέματος, ο διεθνής τύπος φιλοξενεί πλήθος «διαρροών» ή εκτιμήσεων ότι η Ισπανία βρίσκεται «με το ένα πόδι στο μηχανισμό στήριξης».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναπαράγουν ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Bloomberg η Μαδρίτη θα λάβει εσπευσμένα μια προκαταβολή της συνολικής βοήθειας ύψους 100 δισ. ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί και στις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους της.

Στα τέλη Οκτωβρίου λήγουν ισπανικά ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ. Όμως τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών. Ο οικονομολόγος της BNP Paribas Ρικάρντο Σάντος υπολογίζει ότι η πρώτη δόση που θα λάβει η Ισπανία θα ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ.

Η Goldman Sachs εκτιμά σε έκθεσή της ότι το σχετικό αίτημα θα υποβληθεί από την ισπανική κυβέρνηση, η οποία διαψεύδει τη φημολογία, στα μέσα Σεπτεμβρίου κατά τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών (Εcofin/ eurogroup).

Άλλωστε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο δηλώνοντας ότι «η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις».

Εκτός όμως από τις αναφορές του ισπανικού και διεθνούς τύπου, τα επίσημα στοιχεία συντείνουν επίσης στην ίδια κατεύθυνση. Ο δείκτης των επισφαλών δανείων των ισπανικών τραπεζών αυξήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο 9,4% που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 1994. Η επισφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος αντικατοπτρίζεται και στο απόλυτο μέγεθος αυτών των δανείων. Υπολογίζεται ότι τα περισσότερα από τα «κόκκινα δάνεια» αξίας 164 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να αποπληρωθούν καθώς συνδέονται με τη στεγαστική αγορά που βρίσκεται σε καθίζηση μετά το 2008.

Μόνο η τράπεζα Bankia, η οποία έχει λάβει βοήθεια ύψους 4,5 δισ. ευρώ από το κράτος, θα πρέπει να στηριχθεί με επιπλέον κεφάλαια άνω των 19 δισε. ευρώ για να μην καταρρεύσει.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ιταλία: Συνελήφθη ο μεγαλομαφιόζος Φραντσέσκο Ματρόνε

Ειδικές δυνάμεις της ιταλικής αστυνομίας προχώρησαν στην σύλληψη του Φραντσέσκο Ματρόνε, ενός κορυφαίου στελέχους της μαφίας που θεωρείται ένας από τους εννέα πιο επικίνδυνους καταζητούμενους του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Ματρόνε, εξήντα πέντε χρόνων, ηγετικό στέλεχος της Καμόρα –της μαφίας της ευρύτερης περιοχής της Νάπολης– έχει καταδικασθεί δις σε ισόβια για ανθρωποκτονία και σειρά άλλων αδικημάτων. Οι καραμπινιέροι ήταν στα ίχνη του από το 1997.Σήμερα το πρωί, περικύκλωσαν την κατοικία του στην περιοχή Μπατιπάλια της νότιας Ιταλίας και προχώρησαν στην σύλληψή του. Για τον εντοπισμό του Φραντσέσκο Ματρόνε χρησιμοποιήθηκαν εκατό περίπου καραμπινιέροι, με την βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων και ενός ελικοπτέρου. Η επιχείρηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, σε αναζήτηση τυχόν συνεργών, και για τον λόγο αυτό οι ιταλικές αρχές δεν θέλησαν προς το παρόν να δώσουν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ρωσία: Ένοχες κρίθηκαν οι τρεις γυναίκες μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot

Οι τρεις γυναίκες μέλη του ρωσικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot κρίθηκαν «ένοχες για χουλιγκανισμό», όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος του δικαστηρίου Χαμοβνιτσέσκι της Μόσχας. Ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί ποινή τριών ετών φυλάκισης στις Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, 22 ετών, Μαρία Αλεξίνα, 24 ετών, και Γεκατερίνα Σαμούτσεβιτς, 29 ετών, για «χουλιγκανισμό» και «υποκίνηση σε θρησκευτικό μίσος» επειδή τον Φεβρουάριο τραγούδησαν μια «προσευχή» κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στον καθεδρικό ναό του Ιησού Σωτήρα στη Μόσχα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Συρία: Τουλάχιστον 23.000 νέοι πρόσφυγες έφυγαν από τη χώρα

Επιπλέον 23.000 άνθρωποι έχουν φύγει την τελευταία εβδομάδα από τη Συρία για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, σύμφωνα με τον απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Οι αριθμοί αυξήθηκαν δραματικά, κυρίως στην Τουρκία, καθώς οι Σύριοι φεύγουν για να σωθούν από το Χαλέπι, όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και των εξεγερμένων, επεσήμανε η UNHCR. Συνολικά 170.000 Σύριοι πρόσφυγες έχουν καταμετρηθεί στις γειτονικές χώρες: 61.000 στην Τουρκία, 47.000 στην Ιορδανία, ισάριθμοι στον Λίβανο και 15.000 στο Ιράκ. Εξάλλου, Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι περισσότεροι από 2.000 Σύριοι, μεταξύ αυτών και ένας στρατηγός, ζήτησαν καταφύγιο στην Τουρκία έπειτα από τον αεροπορικό βομβαρδισμό από τις κυβερνητικές δυνάμεις του προπυργίου των εξεγερμένων Άζαζ, στη βόρεια Συρία.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ισπανία: Σε νέο επίπεδο ρεκόρ 9,42% τα επισφαλή τραπεζικά δάνεια

Το ποσοστό των επισφαλών τραπεζικών δανείων, που αποτελεί και ένδειξη της κατάστασης της υγείας ενός τραπεζικού συστήματος, σημείωσε νέα άνοδο 9,42% τον Ιούνιο φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από το 1994, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ισπανίας. Τα επισφαλή δάνεια, κυρίως στεγαστικά, διαμορφώθηκαν στο ποσό των 164,361 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, ήτοι ποσοστό 9,42% του συνόλου των χορηγήσεων, έναντι 8,96% το μήνα Μάιο και 8,72% τον Απρίλιο.

Το «σκάσιμο» της στεγαστικής «φούσκας» το 2008 έχει αποσταθεροποιήσει σοβαρά τον ισπανικό χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς ορισμένες τράπεζες έχουν σημαντικές ζημιές από την έκθεση τους στον τομέα της στεγαστικής πίστης. Η ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος εξώθησε την Ισπανία στην υποβολή αιτήματος στήριξης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μπορεί να ανέλθει έως και τα 100 δισ. ευρώ, βάσει της σχετικής απόφασης της ΕΕ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Βαρθολομαίος: «Όχι» στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο λειτουργίας του βυζαντινού nαού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως μουσουλμανικό τέμενος, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του fanarion.blogspot.gr, οι δηλώσεις έγιναν κατά την επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου σε αυτό το ιστορικό μνημείο της Χριστιανοσύνης, μετά τη θεία λειτουργία που τέλεσε ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. Ο ναός της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, της Κομνήνειας περιόδου, λειτουργεί σήμερα ως μουσείο.

Κατά την εθιμοτυπική επίσκεψή του στο δήμαρχο της Ματσούκα Ερτογρούλ Γκεντς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απάντησε σε ερώτηση Τούρκων δημοσιογράφων αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος προανήγγειλε τη μετατροπή της λειτουργίας του μουσείου του ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. «Εμείς σεβόμεθα όλα τα τζαμιά, όλους τους χώρους προσευχής, όμως στο θέμα της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας δεν βλέπουμε κάποια ανάγκη», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: «Είμεθα υπέρ του να συνεχίσει τη λειτουργία της ως μουσείο».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την έντονη αντίδραση του οικείου κοινοτάρχη Ζεκί Μπεϊτάρ, ο οποίος απείλησε ακόμα και με ξεσηκωμό σε μια τέτοια προοπτική, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά τζαμιά, αλλά άδεια. «Πρώτα να γεμίσουν εκείνα τα τζαμιά και κατόπιν, αν υπάρχει ανάγκη, μπορεί να γίνει και η Αγία Σοφία», υπενθύμισε τα λόγια του κοινοτάρχη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: «Όμως, τώρα δεν υπάρχει ανάγκη, υπάρχει πολιτική σε αυτό το θέμα».

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισήμανε, ακόμη, ότι εάν η Αγία Σοφία ανοίξει για προσευχή θα προσφέρει υπηρεσία μόνο στους μουσουλμάνους αδελφούς μας, ενώ ως μουσείο προσφέρει υπηρεσία σε όλους τους πολίτες, τους ξένους και σε όλους τους τουρίστες που επισκέπτονται την Τραπεζούντα, τη Μαύρη Θάλασσα και την Τουρκία γενικότερα. Επιπλέον, σημείωσε, θα υπάρχει κι ένα έσοδο για τον τοπικό πληθυσμό και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής. «Από αυτής της πλευράς, το λέγω ξεκάθαρα, είμεθα της άποψης να συνεχίσει να λειτουργεί ως μουσείο» πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Φιλανδία: «Ετοιμαστείτε για τη διάλυση της Ευρωζώνης»!

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης, τονίζει σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών Έρκι Τουομιόγια. Ο ίδιος εκτιμάει ωστόσο ότι μία τέτοια εξέλιξη δε θα σημάνει το τέλος της ΕΕ, αλλά αντίθετα θα μπορούσε την κάνει πιο ισχυρή.

Ήδη, όπως σημείωσε, οι Φιλανδοί αξιωματούχοι έχουν προετοιμαστεί για τη διάλυση της Ευρωζώνης με ένα επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε ενδεχόμενο. «Δεν υπάρχουν κανόνες για την έξοδο από το ευρώ, είναι μόνο θέμα χρόνου», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Φιλανδός ΥΠΕΞ και προβλέπει ότι «είτε ο Νότος είτε ο Βορράς θα αποχωρήσουν, γιατί ο ζουρλομανδύας αυτού του νομίσματος έχει φέρει δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους και καταστρέφει το μέλλον της Ευρώπης».

Σύμφωνα με τον Έρκι Τουομιόγια, η ευρωζώνη είναι η… «απόλυτη καταστροφή». «Έτσι όπως πάμε, θα μείνουμε χωρίς χρήματα. Όμως κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να φύγει πρώτος και να πάρει την ευθύνη», επισημαίνει «Αυτό δεν είναι κάτι που προωθούμε στην Φινλανδία, ούτε η ίδια η κυβέρνηση. Όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Η διάλυση της Ευρωζώνης δε σημαίνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να κάνει την ΕΕ να λειτουργεί καλύτερα», κατέληξε ο Τουομιόγια.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Συρία: Βομβαρδίζεται το Χαλέπι

Πολλές συνοικίες της πόλης Χαλέπι, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Συρίας, βομβαρδίζονται από το πρωί σήμερα, ενώ συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει κοντά στο αεροδρόμιο του Μαζέ, το μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συγκρούσεις αναφέρονται επίσης μεταξύ των κυβερνητικών και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στο Νεμπόλ αλ-Ζάχρα στην επαρχία Χαλέπι. Τουλάχιστον 180 άνθρωποι, ανάμεσά τους 112 άμαχοι, 19 αντάρτες και 49 στρατιώτες, σκοτώθηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα σε ολόκληρη τη Συρία. Αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις οργανώνονται σήμερα στη Συρία με το σύνθημα «με έναν ενωμένο Ελεύθερο Συριακό Στρατό, η νίκη είναι βέβαιη».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ιράκ: Τουλάχιστον 70 νεκροί από τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις

Ένα κύμα βομβαρδιστικών επιθέσεων και πυροβολισμών προκάλεσαν χθες το θάνατο περισσοτέρων από 70 ανθρώπων στο Ιράκ. Η χειρότερη έκρηξη συνέβη στη Βαγδάτη, όπου βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο κοντά σε καφετέρια στην πρωτεύουσα του Ιράκ, εξερράγη προκαλώντας το θάνατο 27 ατόμων. Λίγο νωρίτερα, μια ακόμα βόμβα είχε εκραγεί σε πολυσύχναστη διασταύρωση σκοτώνοντας 16 άτομα και τραυματίζοντας ακόμα 40. Καμιά οργάνωση, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των βομβιστικών επιθέσεων.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ταϊλάνδη: Τέσσερις σε πυρκαγιά σε μπαρ στο Πουκέ

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 11 τραυματίστηκαν τα ξημερώματα σήμερα από πυρκαγιά που ξέσπασε σε μπαρ στο νησί Πουκέτ της Ταϊλάνδης, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Δύο από τους νεκρούς είναι γυναίκες, διευκρίνισε η αστυνομία, τονίζοντας πως επειδή τα πτώματα είναι απανθρακωμένα είναι δύσκολο να αναγνωριστούν.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και τέσσερις Γάλλοι, ο ένας από αυτούς βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το κτίριο που στεγάζεται το Tiger Pub στην παραλία Πατόνγκ, σχεδόν κατέρρευσε από την πυρκαγιά, η οποία μάλλον ξέσπασε όταν εξερράγη μετασχηματιστής.

Περισσότεροι από 19 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ταϊλάνδη. Το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα των τελευταίων χρόνων συνέβη τα ξημερώματα της πρωτοχρονιάς του 2009, όταν από φωτιά σε κλαμπ της Μπανγκόκ έχασαν τη ζωή τους 66 άνθρωποι.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com