Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Τουρκία: Σκοτώθηκε σε τροχαίο η υιοθετημένη κόρη του Κεμάλ Ατατούρκ

Η υιοθετημένη κόρη του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, σκοτώθηκε σε τροχαίο, δήλωσε ο γιος της χθες στην τουρκική τηλεόραση. Η Ουλκού Αντατέπε ήταν 79 ετών.

Η Αντατέπε σκοτώθηκε την Τετάρτη όταν ο οδηγός του αυτοκίνητου στο οποίο επέβαινε έχασε τον έλεγχό του σε αυτοκινητόδρομο ο οποίος συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Άγκυρα. Ο σύζυγός της και ο οδηγός του αυτοκινήτου τραυματίστηκαν κατά το τροχαίο, το οποίο σημειώθηκε στην βορειοδυτική επαρχία Σακάρια. Ο γιος της Άχμετ Ντογκανσάι επιβεβαίωσε την είδηση στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Στις 29 Οκτωβρίου 1923 ο Ατατούρκ ανακήρυξε την Τουρκική Δημοκρατία κι έγινε ο πρώτος πρόεδρός της. Παρέμεινε πρόεδρος μέχρι τον θάνατό του το 1938. Ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς Τούρκους ήρωας σχεδόν… μυθικών διαστάσεων, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, του πιστώνουν τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που προσέδωσαν στη χώρα κοσμικό χαρακτήρα.

Ο Ατατούρκ υιοθέτησε την Αντατέπε όταν ήταν εννέα μηνών και την μεγάλωσε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα μέχρι τον θάνατό του. Ήταν η μικρότερη από τα επτά υιοθετημένα παιδιά του – έξι κόρες και ένας γιος. Ως παιδί, η Αντατέπε ταξίδευε στη χώρα με τον πατέρα της και μάλιστα εμφανίζεται στο εικονογραφημένο εξώφυλλο του αλφαβηταρίου Alfabe, στο οποίο ο Ατατούρκ εικονίζεται να της διδάσκει το νέο λατινικό αλφάβητο που αντικατέστησε το αραβικό αλφάβητο – μια από τις δυτικού τύπου μεταρρυθμίσεις τις οποίες εφάρμοσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ινδία: Οι τίγρεις απειλούνται από τα ορυχεία γαιάνθρακα

Τα ορυχεία γαιάνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τις ινδικές τίγρεις, προειδοποιεί η Greenpeace, απαιτώντας παράλληλα την αναστολή των διαδικασιών για την εξουσιοδότηση νέων ορυχείων.

Περισσότερες από τον μισό πληθυσμό των τίγρεων του πλανήτη ζουν και αναπαράγονται στην Ινδία. Ο αναπτυσσόμενος τομέας της ενέργειας στην Ασία σημείωσε πρωτόγνωρη αύξηση με τα ορυχεία γαιάνθρακα και την ανέγερση εργοστασίων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια, κάτι που έχει θέσει πολλά είδη ζώων σε κίνδυνο.

Η Greenpeace σε αναφορά της ανακοίνωσε ότι τα ορυχεία γαιάνθρακα έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν τις τίγρεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει προσπαθήσει επί πολλές δεκαετίες να προστατεύσει τον αριθμό των τίγρεων από τη λαθροθηρία.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Συρία: Παραιτήθηκε ο Κόφι Ανάν από τη θέση του μεσολαβητή

Ο Κόφι Ανάν, ο κοινός ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία υπέβαλε χθες την παραίτησή του από τη θέση αυτή, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ο Ανάν ενημέρωσε τον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι δεν προτίθεται να ανανεώσει τη θητεία του, η οποία λήγει στις 31 Αυγούστου 2012. Όπως ανέφερε, ελπίζει ότι το σχέδιό του για την επίλυση της συριακής κρίσης θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά την αποχώρησή του όμως παραδέχτηκε ότι ο διάδοχός του ενδέχεται να επιχειρήσει μια νέα προσέγγιση στο θέμα.

Φανερά απογοητευμένος ο ίδιος ο Ανάν υποστήριξε ότι η απόφασή του να παραιτηθεί επηρεάστηκε από τις αλληλοκατηγορίες και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Δεν έλαβα όλη την υποστήριξη που άξιζε αυτό το θέμα. Υπάρχει διάσταση απόψεων στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας. Όλα αυτά περιπλέκουν το καθήκον μου», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε την τελευταία στιγμή στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο Ανάν διορίστηκε στη θέση αυτή στις 23 Φεβρουαρίου, όμως το ειρηνευτικό σχέδιο των έξι σημείων που συνέταξε –το οποίο προέβλεπε την κατάπαυση του πυρός στη Συρία και την πολιτική μετάβαση– δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ισπανία και Ιταλία δεσμεύονται να συνεργαστούν για την επίλυση της κρίσης

Οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ιταλίας Μαριάνο Ραχόι και Μάριο Μόντι, δεσμεύτηκαν χθες στη Μαδρίτη να εργαστούν μαζί και να «ενισχύσουν» τη συνεργασία τους για την επίλυση της κρίσης του χρέους που απειλεί τη ζώνη του ευρώ και αγγίζει τις δύο χώρες τους. «Και οι δύο χώρες θέλουν να συνεργαστούν», τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι. «Η λύση δεν μπορεί να βρεθεί αν δεν πραγματοποιήσουμε όλοι τις υποχρεώσεις μας», δήλωσε από την πλευρά του ο Μάριο Μόντι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΗΠΑ: Ομογενής νικητής προκριματικών εκλογών στο Τέξας

Με μεγάλη διαφορά κέρδισε ο ομογενής Τζέιμς Κάργας.το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ως υποψήφιος ομοσπονδιακός βουλευτής της 7ης εκλογικής περιφέρειας του Τέξας. Ο ομογενής πολιτικός αναμετρήθηκε με την Λίσα Σκουέιρς και κέρδισε με διαφορά 15%, είτε 1641 ψήφους. Οι προκριματικές εκλογές διεξήχθησαν την Τρίτη το βράδυ, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» ο εκπρόσωπος του ομογενή υποψηφίου, Φρανκ Σεντίτα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των προκριματικών, το θεώρησε αναμενόμενο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα κερδίσει και τις γενικές εκλογές. Ο Τζέιμς Κάργας, θα αναμετρηθεί στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου με τον νυν Ρεπουμπλικανό, Τζοπ Κούλμπερσον.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com