Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

«Απογειώνεται» το ευρώ στον απόηχο των ανακοινώσεων της ΕΚΤ


Το ευρώ συνεχίζει να κινείται ανοδικά και οι αποδόσεις των ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης να υποχωρούν, στον απόηχο του χθεσινού σχεδίου που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για υπό προϋποθέσεις απεριόριστες αγορές κρατικού χρέους στη δευτερογενή αγορά.

Η ισοτιμία του ευρώ σημειώνει κέρδη 0,34% και διαμορφώνεται στα 1,2671 δολάρια, ενώ κέρδη 0,47% καταγράφει και ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300.

Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων υποχώρησε κάτω από το 6% για πρώτη φορά το τελευταίο 4μηνο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Financial Times. Σε χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται και οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών τίτλων (5,38%). Για τις χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο, η απόδοση των 10ετών ομολόγων τους διαμορφώνεται στο 5,85% για τα ιρλανδικά, το 8,74% για τα πορτογαλικά και 22,09% για τα ελληνικά.

Εν τω μεταξύ, με άνοδο άνοιξαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντιδρώντας θετικά στις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Κύπρος: Στις 34.000 ανήλθε το 2011 ο αριθμός των ανέργων


Τις 34.000 έφθασε ο αριθμός των ανέργων στην Κύπρο, το 2011. Σύμφωνα με έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας το εργατικό δυναμικό ανερχόταν σε 432.000, από τους οποίους το 52,6% ήταν άντρες και το 47,4% γυναίκες. Ο αριθμός των απασχολουμένων ανερχόταν σε 398.000, ενώ το ποσοστό απασχόλησης από 20 μέχρι 64 ετών, ήταν 73,4%.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, τα ποσοστά αυτά είναι από τα υψηλότερα που παρατηρούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έρευνα κατέδειξε ότι οι απασχολούμενοι της Κύπρου διαθέτουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης, αφού περισσότερο από το ένα τρίτο έχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας αφορούσε τους νέους κάτω των 25 ετών, το οποίο ανερχόταν στο 22,4% του εργατικού δυναμικού των ηλικιών αυτών. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, τον Αύγουστο του 2012 η ανεργία στην Κύπρο ανήλθε στο 10,9%, ενώ τον Ιούλιο ήταν 10,7%.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΗΠΑ:12.000 ανθρώπους απειλεί θανατηφόρος ιός


Παραπάνω από 12.000 επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου Γιοσεμίτι, που βρίσκεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, καλούνται να κάνουν εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί από τη νόσο «hantavirus», η οποία είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή. Οι υπεύθυνοι του Πάρκου ανακοίνωσαν ότι μέχρι στιγμής έχουν προκληθεί 8 θάνατοι εξαιτίας του ιού, ο οποίος μεταφέρεται μέσω των τρωκτικών. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, τα θύματα προσβλήθηκαν από τον ιό κατά τη διάρκεια της διαμονής τους σε σκηνές, οι οποίες διατίθενται στους επισκέπτες του Πάρκου.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Lufthansa: Ακυρώνονται οι μισές πτήσεις σήμερα λόγω της απεργίας


Περίπου οι μισές από τις 1.800 πτήσεις της Lufthansa ακυρώνονται σήμερα λόγω της 24ωρης απεργίας του ιπτάμενου προσωπικού της, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της μεγαλύτερης γερμανικής αεροπορικής εταιρίας. «Περίπου οι μισές πτήσεις της Lufthansa ακυρώνονται», διευκρίνισε. Την Παρασκευή, αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων κινητοποιήσεων, η εταιρία είχε ανακοινώσει πως υπολογίζει ότι θα ακυρωθούν τα δύο τρίτα των πτήσεών της.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Κίνα: Πάνω από 20 οι νεκροί από σεισμό στα Νοτιοδυτικά της χώρας


Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα από τον σεισμό μεγέθους 5,7 βαθμών που σημειώθηκε στα νοτιοδυτικά της χώρας και προκάλεσε ζημιές σε χιλιάδες κατοικίες, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε στα σύνορα των επαρχιών Γιουνάν και Γκουιζού, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο την κινεζική Σεισμολογική Υπηρεσία. Η δόνηση σημειώθηκε στις 11:00 (τοπική ώρα, 06:00 ώρα Ελλάδας). Τη δόνηση ακολούθησε σειρά μετασεισμών που έσπειραν τον πανικό σε μερικές πόλεις, κάνοντας τους κατοίκους να βγουν τρέχοντας από κατοικίες και γραφεία.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ιταλία: Ναυάγησε πλοίο που μετέφερε παράνομους μετανάστες


Πλοίο που μετέφερε παράνομου μετανάστες ναυάγησε στη διάρκεια της νύχτας ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα και 54 από τους επιβαίνοντες διασώθηκαν, ενώ οι λιμενικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενων, ανακοίνωσαν Ιταλοί αξιωματούχοι. Σκάφη της ακτοφυλακής και της αστυνομίας, καθώς και τρία πλοία του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στις έρευνες, διευκρίνισε το πρακτορείο Ansa. Ο αριθμός των αγνοούμενων δεν έχει γίνει γνωστός. Οι λαθρομετανάστες που επέζησαν, δήλωσαν πως στο πλοίο επέβαιναν περίπου εκατό άνθρωποι.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Λαγκάρντ: Σημαντικά βήματα για την σταθερότητα στην ευρωζώνη οι αποφάσεις της ΕΚΤ


Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρέτισε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα για τη διάσωση του ευρώ παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

«Χαιρετίζουμε θερμά το νέο πλαίσιο παρέμβασης της ΕΚΤ», ανέφερε σε δήλωσή της για τις Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές (ΟΜΤ) στις αγορές κρατικών ομολόγων χωρών που δέχονται υποστήριξη από τα ευρωπαϊκά ταμεία βοήθειας (ΕΤΧΣ και ΕΜΣ), σε ό,τι αφορά τα μακροοικονομικά προγράμματα προσαρμογής τους και την εφαρμογή των σχετικών διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η «αποφασιστική εφαρμογή» του νέου προγράμματος παρέμβασης θα βοηθήσει στη διόρθωση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, καθώς και στην υποστήριξη των προσπαθειών των χωρών μελών να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση με λογικό κόστος και για σταθερή μακροοικονομική προσαρμογή.

Τέλος, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι βλέπει τη δράση της ΕΚΤ ως ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Σόιμπλε: Πρόοδος στα δημοσιονομικά Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας


Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει στη δημοσιονομική τους πολιτική η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ενώ και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων έχουν επιτευχθεί περισσότερα από όσα θεωρούσαμε εφικτό πριν από λίγα χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες στην τελετή βράβευσης του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στο συνέδριο του Σαν Σουσί στο Πότσνταμ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε πεπεισμένος για την επιβίωση του κοινού νομίσματος. «Το ευρώ είναι και θα παραμείνει σταθερό νόμισμα», τόνισε και πρόσθεσε ότι «όποιος επενδύει στο αντίθετο, θα χάσει», ενώ υπεραμύνθηκε της εφαρμοζόμενης διαχείρισης της κρίσης, τονίζοντας ότι «ο δρόμος είναι επώδυνος, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Τάχθηκε ακόμη υπέρ της ενίσχυσης της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης και αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη για μια «νέα, μοντέρνα διακυβέρνηση» στην ΕΕ, αλλά και στην εμπέδωση της κοινής δημοσιονομικής πολιτικής.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com