Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Γερμανία: Πέντε νεκροί σε μακελειό στην Καρλσρούη

Πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους πιθανώς και ο δράστης, σκοτώθηκαν σήμερα μετά την ομηρία σε μια κατοικία στην Καρλσρούη, στη νοτιοδυτική Γερμανία, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας. Νωρίτερα η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι ο ένοπλος δράστης κρατούσε έως και τέσσερις ανθρώπους ομήρους στη διάρκεια μιας διαδικασίας έξωσης από ένα διαμέρισμα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο διαμέρισμα αφού μύρισαν καπνό και βρήκαν τέσσερα πτώματα. «Πιθανώς ένα εξ αυτών ανήκει στον οπλοφόρο», δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών. Μία γυναίκα υπέκυψε αργότερα στα τραύματά της στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ένοπλος κράτησε τρεις ομήρους –έναν δικαστικό κλητήρα, έναν κλειδαρά και τον νέο ένοικο του διαμερίσματος– όταν ξεκίνησε η διαδικασία έξωσής του από το σπίτι του. Η αστυνομία είχε δημιουργήσει μια περίμετρο ασφαλείας στην περιοχή γύρω από το διαμέρισμα και προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον δράστη όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί, οπότε και εισέβαλε στο κτίριο. Η αστυνομία σκοπεύει να οργανώσει μια συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα για το συμβάν.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ιράκ: Τουλάχιστον 8 νεκροί σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου


Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί κατά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε αγορά της πόλης Τζουμπαϊντίγια του κεντρικού Ιράκ.
Η επίθεση σημειώθηκε στις 09:15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) στην πόλη αυτή που κατοικείται κυρίως από σιίτες και βρίσκεται σχεδόν 100 χλμ. νοτιοανατολικά της Βαγδάτης. Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες στο Ιράκ σε πολλές επιθέσεις. Οι 26 μεταξύ αυτών σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού επίσης σε πολυσύχναστη αγορά, στη Ντιουανίγια, νοτίως της Βαγδάτης.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για τις χθεσινές επιθέσεις, πολλές από τις οποίες είχαν στόχο τη σιιτική κοινότητα η οποία ετοιμάζεται να γιορτάσει την Παρασκευή τη γέννηση του Μάχντι, μιας σημαντικής μορφής του σιιτικού Ισλάμ.
Η βία στο Ιράκ έχει μειωθεί αισθητά σε σχέση με τις πλέον αιματηρές χρονιές του 2006 και 2007, ωστόσο παραμένει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στη χώρα που μαστίζεται από σοβαρή πολιτική κρίση και θρησκευτικές εντάσεις.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com


Βίαιες διαδηλώσεις με νεκρούς στο Περού

Η κυβέρνηση του Περού κήρυξε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή Καχαμάρκα στο βόρειο τμήμα της χώρας, μετά το θάνατο τριών διαδηλωτών και τον τραυματισμό ακόμη 20 σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για ένα σχέδιο κατασκευής ορυχείου χρυσού της εταιρίας Conga στην περιοχή.
Τουλάχιστον 1.000 διαδηλωτές στην πόλη Σελεντίν πέταξαν πέτρες σε δημοτικά κτίρια, καταγγέλλοντας τον δήμαρχο Μάουρο Αερτέγκα ότι εγκρίνει τη δημιουργία του ορυχείου. Οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν ρίχνοντας δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος. Τέλη του 2011, η επαρχία είχε παραλύσει μερικώς από σειρά διαδηλώσεων και αποκλεισμούς δρόμων μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων στο σχέδιο δημιουργίας του ορυχείου από την εταιρία Conga, τον μεγαλύτερο επενδυτή σε πηγές μεταλλευμάτων στη χώρα (4,8 δισεκατομμύρια δολάρια), της οποίας την πλειοψηφία των μετοχών έχει ο αμερικανικός όμιλος Newmont Mining που εδρεύει στο Ντένβερ των ΗΠΑ. Το ορυχείο αναμένεται να λειτουργήσει το 2015. Η κυβέρνηση είχε κηρύξει τότε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι αντιδράσεις των κατοίκων οφείλονται στις ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει στο περιβάλλον και στο δίκτυο ύδρευσης η κατασκευή ενός ορυχείου στην περιοχή. Το σχέδιο είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Άλαν Γκαρσία το 2010, Ο διάδοχός του, ο πρόεδρος Ογιάντα Ουμάλα, είχε επίσης υποστηρίξει το σχέδιο αυτό τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Βολιβία: 11 νεκροί από εκατοντάδες κρούσματα της γρίπης Η1Ν1

Στη Βολιβία καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες 898 κρούσματα της γρίπης που προκαλεί ο ιός Η1Ν1 και ο αριθμός των θανάτων έφτασε τους έντεκα, όμως σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας δεν πρόκειται για επιδημία σε εθνικό επίπεδο. «Σε εθνικό επίπεδο, η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. Οι δυτικές περιοχές είναι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο», δήλωσε ο Τζόνι Ράδα, διευθυντής της Υπηρεσίας Επιδημιολογίας του υπουργείου. Ο Ράδα διευκρίνισε πως στις περιοχές Λα Πας και Ορούρο έχει σημάνει υγειονομικός συναγερμός που επιτρέπει τη λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων. Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λα Πας και τρεις στη Σάντα Κρους, Η επιδημία πλήττει ηλικιωμένους και παιδιά μικρής ηλικίας, καθώς και χρόνια ασθενείς, κυρίως υπερτασικούς και διαβητικούς. Οι αρχές δεν έχουν ακόμα διαπιστώσει αν το στέλεχος του ιού προέρχεται από τον άνθρωπο, τα πτηνά ή τους χοίρους.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αλ Τζαζίρα: Ο Γιάσερ Αραφάτ δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό πολώνιο!

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, που πέθανε το 2004, είχε δηλητηριαστεί με ραδιενεργό πολώνιο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα συμπεράσματα από τις εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελβετία και περιλαμβάνονται σε ένα ντοκιμαντέρ το οποίο προβάλλεται σήμερα από το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα.
Οι αναλύσεις στο ελβετικό εργαστήριο έγιναν σε βιολογικά δείγματα που ελήφθησαν από τα προσωπικά αντικείμενα και ενδύματα του Αραφάτ, τα οποία δόθηκαν στη χήρα του, Σούχα, από το στρατιωτικό νοσοκομείο του Περσί, στα νότια του Παρισιού, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Παλαιστίνιος ηγέτης. «Το συμπέρασμα είναι ότι βρήκαμε πολώνιο σε σημαντικά επίπεδα στα δείγματα αυτά», δήλωσε ο Φρανσουά Μποσίντ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ραδιοφυσικής της Λοζάννης.
Με ραδιενεργό πολώνιο είχε δηλητηριαστεί και ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Αλεξάντρ Λιτβινένκο, ο οποίος πέθανε το 2006 στο Λονδίνο.
Ο Αραφάτ ασθένησε ενώ βρισκόταν στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, πολιορκημένος στο γενικό επιτελείο του από τον ισραηλινό στρατό, και πέθανε στις 11 Νοεμβρίου 2004 στο Περσί. Ο θάνατός του παρέμεινε ένα αίνιγμα αφού οι περίπου 50 γιατροί που τον εξέτασαν δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν την ακριβή αιτία της επιδείνωσης της υγείας του. Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούσαν το Ισραήλ ότι τον δηλητηρίασε.
Για να επιβεβαιωθεί ότι ο θάνατος του Αραφάτ προκλήθηκε από δηλητηρίαση με πολώνιο θα πρέπει να γίνει εκταφή της σορού του και να ακολουθήσουν εκτεταμένες αναλύσεις, πρόσθεσε ο Μποσίντ. «Εάν η Σούχα Αραφάτ θέλει πραγματικά να μάθει τι συνέβη στον σύζυγό της, θα πρέπει να βρεθεί ένα δείγμα (...) Η εκταφή του Αραφάτ θα μας παράσχει ένα δείγμα το οποίο θα πρέπει να περιέχει μεγάλη συγκέντρωση πολωνίου, εφόσον τον είχαν δηλητηριάσει», κατέληξε.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ιταλία: Νέα μέτρα σχεδιάζει η κυβέρνηση Μόντι


Την περικοπή του 20% των θέσεων διευθυντών και του 10% των δημοσίων υπαλλήλων σχεδιάζει η κυβέρνηση της Ιταλίας, όπως τουλάχιστον διέρρεαν κυβερνητικές πηγές μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι με αντιπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει ακόμα τις απευθείας αναθέσεις έργου και τις εξωτερικές συνεργασίες, ενώ γίνεται λόγος και για συγχώνευση κρατικών οργανισμών.
Το σχέδιο φέρεται να έχει καταρτίσει το δεξί χέρι του Μόντι, ο υφυπουργός Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι. Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός επανέλαβε ότι για να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 23% τον Οκτώβριο χρειάζεται άμεσα να εξευρεθούν 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Υποσχέθηκε, όμως, ότι δεν πρόκειται να επικρατήσει η λογική των οριζόντιων περικοπών. Οι μειώσεις δαπανών αφορούν κατά κύριο λόγο τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών με τους αρμόδιους υπουργούς που προσπαθούν κατά το δυνατόν, να διαπραγματευτούν την μείωση του προϋπολογισμού άμεσης αρμοδιότητάς τους.
Ο Μάριο Μόντι επιμένει ότι πρόκειται για διαρθρωτικές, μόνιμες αλλαγές , και όχι για τις γνωστές, έκτακτες δέσμες μέτρων, ενώ το σύνολο των παρεμβάσεων, πρόκειται να ανακοινωθεί, πιθανότατα, μέχρι την Παρασκευή.
Τα ιταλικά συνδικάτα όμως δηλώνουν έτοιμα να αντικρούσουν το όλο σχέδιο. «Η κυβέρνηση δεν μας έπεισε. Ελπίζουμε να το κάνει τις επόμενες ημέρες, ζητάμε να γίνει σοβαρή δουλειά, και όχι μέτρα βιτρίνας», δήλωσε ο γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης Cisl, Ραφαέλε Μπονάνι. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αποφύγουμε την γενική απεργία, αν τελικά, όπως φαίνεται, επιλεγούν οριζόντιες περικοπές, όπως στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων», πρόσθεσε ο Λουίτζι Ανζτελέτι, του συνδικάτου Uil.
Αντιθέτως, οι πρώτες αντιδράσεις της Ένωσης Βιομηχάνων ήταν, όπως μάλλον αναμενόταν, θετικές. «Πρόκειται για μια καλή αρχή, τώρα, θα πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες», δηλώνει ο επικεφαλής των ιταλών επιχειρηματιών, Τζόρτζιο Σκουίντσι.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΔΝΤ: Δεν ανακάμπτει η οικονομία των ΗΠΑ

Η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ παραμένει «χλιαρή» και η οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με μέτριους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, προέβλεψε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, στο 2% για το 2012 (από 2,1%) και στο 2,25% (από 2,4%) για το 2013, λόγω των μικρότερων δαπανών που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά, των δημοσιονομικών περιορισμών και της χαμηλής ζήτησης. Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και η απειλή για αυξήσεις στη φορολογία και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αμερικανική οικονομία. Σημείωσε επίσης ότι μολονότι οι εξαγωγές πάνε καλά, η ζήτηση στην Ευρώπη έχει μειωθεί και κάλεσε στην αμερικανική κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή μια δημοσιονομική πολιτική που θα επιτρέψει να μειωθεί μεσοπρόθεσμα το επίπεδο του χρέους.
Τον περασμένο μήνα η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει ότι το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 1,9% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011 η αύξηση ανήλθε στο 3%.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com