Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

«Η διάσωση του Ευρώ»: Το πρόγραμμα του Μάριο Ντράγκι

Αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ 
 

Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διάσωση του ευρώ παρουσίασε σήμερα ο Μάριο Ντράγκι. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων υπό όρους, με τον τίτλο Outright Monetary Transactions (Αμεσες Νομισματικές Συναλλαγές), με στόχο να αντιμετωπιστούν οι «στρεβλώσεις» στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, καθώς υπήρξε «μία αντίθετη άποψη». Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η πορεία του ευρώ είναι αναστρέψιμη, καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προωθήσουν πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο στο 0,75% το παρεμβατικό της επιτόκιο.

Οπως ανακοινώθηκε, δεν θα υπάρχει όριο στο πόσο αγοράς ομολόγων, ενώ η ΕΚΤ δεν θα διατηρεί καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή και θα επικεντρωθεί σε ομόλογα διάρκειας μέχρι τριών ετών.

Προϋπόθεση θα είναι η υπαγωγή της εκάστοτε χώρας στον EFSF ή τον ESM (οποιασδήποτε μορφής) και θα επιδιώκεται και η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Οι παρεμβάσεις θα γίνονται με αποστειρωμένο τρόπο, ώστε να μην δημιουργούνται πληθωριστικές πιέσεις.

Η ΕΚΤ είχει προαναγγείλει πως θα κάνει «το παν» για τη σωτηρία του ευρώ και με το σχέδιο αυτό, όπως σχολιάζει ο διεθνής οικονομικός τύπος, αξιοποιεί ολόκληρο το περιθώριο δράσης της.

Τις «λεπτομέρειες» (δηλαδή τους όρους με τους οποίους θα γίνονται οι παρεμβάσεις) περίμενε και η Ισπανία για να αποφασίσει εάν θα ζητήσει την επέμβαση της Φρανκφούρτης -το ενδιαφέρον, λοιπόν, στρέφεται πλέον στη Μαδρίτη.

Η απόφαση, όπως ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι, δεν ήταν ομόφωνη, καθώς υπήρχε «μία αντίθετη άποψη». Ο Ντράγκι απέφυγε να κατονομάσει το πρόσωπο που δεν υπερψήφισε. Ωστόσο, η αντίθεση της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας θεωρείτο δεδομένη.

Σε περίπτωση που οι στόχοι δεν τηρούνται, η ΕΚΤ θα μπορεί να διακόπτει το πρόγραμμά της.

Το πρόγραμμα είναι ανοικτό και για όσες χώρες υπάγονται προς το παρόν σε πρόγραμμα στήριξης, όταν αυτές ανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές.

«Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο»

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ δρα εντός της εντολής της και πως το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προωθήσουν πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Στόχος της πολιτικής της ΕΚΤ, επανέλαβε ο κ. Ντράγκι, είναι η σταθερότητα του κοινού νομίσματος. «Οι φόβοι ότι το ευρώ είναι αναστρέψιμο είναι αβάσιμοι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση στις αγορές ομολόγων για τα χρεόγραφα της ευρωζώνης είναι «διαστρεβλωμένη, και είναι διαστρεβλωμένη προς όλες τις κατευθύνσεις» τόνισε ο Μάριο Ντράγκι. Στόχος του ΟΜΤ είναι η αποκατάσταση του «ενιαίου χαρακτήρα» της νομισματικής πολιτικής.

Η διοίκηση της ΕΚΤ θεωρεί ότι το νέο πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως «πλήρως αποτελεσματικό ανάχωμα με στόχο την αποτροπή πιθανών, καταστροφικών σεναρίων». Η ανακοίνωση του ΟMT, σημείωσε επίσης ο κ. Ντράγκι, θέτει τέλος στο μέχρι τώρα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (το οποίο ήταν ανενεργό εδώ και σχεδόν έξι μήνες).

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε μάλιστα πως ακριβώς η υπό όρους στήριξη και η απεμπόληση του καθεστώτος του προτιμώμενου πιστωτή καθιστούν διαφορετικό το OMT σε σχέση με τους δύο προηγούμενους γύρους αγορών ομολόγων.


Χαλαρότεροι όροι τραπεζικής χρηματοδότησης

Παράλληλα, ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ θα έχουν εφεξής οι τράπεζες της ευρωζώνης μετά τη χαλάρωση των όρων για την αποδοχή εξασφαλίσεων που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

«(Η ΕΚΤ) αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή του ελάχιστου απαιτούμενου επιπέδου πιστοληπτικής αξιολόγησης στην αποδοχή εμπράγματων εξασφαλίσεων» είπε ο Μάριο Ντράγκι.

Η κίνηση αυτή αφορά το χρέος που έχει εκδοθεί, ή έχει εγγυηθεί, από κυβερνήσεις της ευρωζώνης οι οποίες μπορεί να μπουν στο νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Θα ισχύει εξίσου για χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν ήδη μπει σε μνημόνια της ΕΕ και του ΔΝΤ και τηρούν τους όρους τους.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Συνέντευξη Πούτιν εφ’ όλης της ύλης


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τις χώρες που συμμετέχουν με τη Ρωσία στην αναζήτηση μιας λύσης στη σύγκρουση στη Συρία να «τροποποιήσουν τη θέση τους», σε εκτενή συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today (RT).

«Γιατί μόνον η Ρωσία θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της; Ίσως οι εταίροι μας στη διαδικασίας της διαπραγμάτευσης θα έπρεπε κι αυτοί να αλλάξουν τη θέση τους», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως «τα γεγονότα των τελευταίων ετών δείχνουν πως όλες οι πρωτοβουλίες των εταίρων μας δεν τερματίσθηκαν όπως επιθυμούσαν», επικαλούμενος ιδιαίτερα το παράδειγμα του Αφγανιστάν.

«Οι ΗΠΑ (και μετά οι σύμμαχοί τους) μπήκαν στο Αφγανιστάν. Τώρα όλοι το μόνο που σκέφτονται είναι ένα πράγμα: πώς να φύγουν. Και τι συμβαίνει άραγε στις αραβικές χώρες, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στην Τυνησία, στην Υεμένη; Μήπως επικρατούν εκεί η τάξη και η ευημερία; Και ποια είναι η κατάσταση στο Ιράκ;», συνέχισε ο Πούτιν.

Όσο για τη δυτική πολιτική υποστήριξης προς τη συριακή αντιπολίτευση εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού, παραδοσιακού συμμάχου της Μόσχας, «τότε πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες του Γκουαντάναμο και να στείλουμε όλους τους φυλακισμένους του Γκουαντάναμο στη Συρία, για να πολεμήσουν, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα», δήλωσε ο Πούτιν αναφερόμενος στο αμερικανικό στρατόπεδο στην Κούβα όπου κρατούνται από το 2001 ύποπτοι για τρομοκρατία.

Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα τερματιστεί μια διένεξη με την Ουάσινγκτον για την πυραυλική άμυνα αν επανεκλεγεί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο χαρακτήρισε «έναν έντιμο άνθρωπο που θέλει πραγματικά να αλλάξει πολλά προς το καλύτερο». Αναφέρθηκε επίσης στον ρεπουμπλικανό αντίπαλο του Ομπάμα, τον Μιτ Ρόμνεϊ, χαρακτηρίζοντας «εσφαλμένη» προεκλογική ρητορεία τις επικρίσεις του για τη Ρωσία και προσθέτοντας πως μια προεδρία Ρόμνεϊ θα διεύρυνε το ρήγμα σχετικά με την αντιπυραυλική άμυνα που οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε εξάλλου στην ίδια συνέντευξη πως οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, δείχνουν πως πρόκειται για μια «πολιτική» υπόθεση.

«Απ' όσα γνωρίζω, ο Ισημερινός απευθύνθηκε στις σουηδικές αρχές ζητώντας τους να εγγυηθούν πως ο Ασάνζ δεν θα παραδοθεί από τη Σουηδία στις ΗΠΑ. Ως τώρα δεν έχει δοθεί καμιά τέτοια εγγύηση. Αυτό κάνει κάποιον να σκεφθεί ότι είναι μια πολιτική υπόθεση», δήλωσε ο Πούτιν.

Οι βρετανικές αρχές «αποφάσισαν να τον εκδώσουν» στη Σουηδία όπου διώκεται για σεξουαλικά αδικήματα, επισήμανε ο Πούτιν. «Τι είναι αυτό; Πρόκειται ασφαλώς για δύο μέτρα και δύο σταθμά, είναι σαφές», τόνισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόταν στους Ρώσους πολίτες και αντιπολιτευόμενους που έχουν καταφύγει στη Βρετανία όπου έχουν πάρει πολιτικό άσυλο, όπως ο δισεκατομμυριούχος Μπόρις Μπερεζόφσκι ή ο πρώην απεσταλμένος των Τσετσένων αυτονομιστών, Άχμεντ Ζακάγεφ.

Ο Πούτιν δήλωσε πως έχει επισημάνει στις βρετανικές αρχές ότι «άνθρωποι που έχουν αίμα μέχρι τους αγκώνες, που πολέμησαν πραγματικά στη χώρα μας, με τα όπλα στο χέρι, που σκότωσαν, κρύβονται στη Βρετανία».

«Εγώ τους είπα: φαντάζεστε να κρύβαμε εδώ μαχητές, ας πούμε του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού»; Στη διάρκεια της συνέντευξής του στο RT ο Ρώσος πρόεδρος ερωτήθηκε επίσης για την καταδίκη σε δύο χρόνια φυλάκιση τριών γυναικών του πανκ φεμινιστικού συγκροτήματος Pussy Riot, έπειτα από μια δράση τους εναντίον του ιδίου σε εκκλησία και απάντησε πως «το κράτος έχει την υποχρέωση να προστατεύει τα αισθήματα των πιστών».

Οι γυναίκες «ήταν στην αρχή στην εκκλησία Ελοχόφσκαγια και προκάλεσαν ένα αληθινό πανδαιμόνιο, μετά πήγαν σε μια άλλη εκκλησία για να δημιουργήσουν ένα νέο πανδαιμόνιο. (...) Το κράτος έχει την υποχρέωση να προστατεύει τα αισθήματα των πιστών», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως τα μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot είχαν συμμετάσχει «σε μια συνεδρία ομαδικού σεξ σε δημόσιο μέρος και είχαν ανεβάσει ένα βίντεο στο Ίντερνετ».

«Μερικοί θιασώτες λένε πως το ομαδικό σεξ είναι καλύτερο απ' ό,τι το σεξ κατ’ ιδίαν επειδή, όπως σε οποιαδήποτε άλλη ομαδική δουλειά, μπορεί κανείς να τεμπελιάσει», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Η καταδίκη τους είναι άραγε δικαιολογημένη και ανάλογη αυτού που έκαναν; Δεν θα κάνω προς το παρόν σχόλια γι' αυτό το θέμα», συνέχισε ο Πούτιν.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Στην Τουρκία ο αρχηγός της CIA

Μετά την Άγκυρα ο αρχηγός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών μετέβη και στο Ισραήλ

 
Για την κρίση στη Συρία και την τρομοκρατία, καθώς και για τις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις συζητά με Τούρκους αξιωματούχους o αρχηγός της CIA, David Petraeus, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται από την Κυριακή.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός αξιωματούχος, μία ημέρα μετά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, πέταξε μέχρι το Ισραήλ, προκειμένου να πετύχει το στόχο του για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Avigdor Lieberman, δήλωσε «ανοιχτός» στο να δοθεί μια λύση ώστε να τερματιστεί το αδιέξοδο με την Άγκυρα.

Μεταξύ άλλων, ανάμεσα στα θέματα που συζητώνται μεταξύ του επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και των Τούρκων αξιωματούχων είναι η απαίτηση της Άγκυρας για δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός της Συρίας και ο τρόπος αντιμετώπισης της αυξανόμενης δράσης του PKK στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Πηγή: protothema.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Τουρκία: 25 στρατιώτες νεκροί από έκρηξη σε στρατόπεδο


«Αδιευκρίνιστα είναι τα αίτια», σύμφωνα με το τουρκικό γενικό επιτελείο της μεγάλης έκρηξης που σημειώθηκε χτες τη νύχτα σε αποθήκη πυρομαχικών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφιον Καράχισαρ, όπου σκοτώθηκαν 25 τούρκοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν 4 στρατιώτες και 4 πολίτες.

Ο υπουργός Δασών, Βεϊσέλ Έρογλου, δήλωσε πως πρόκειται για ατύχημα και όχι για σαμποτάζ και τρομοκρατική ενέργεια. «Ενδεχομένως έπεσε μια χειροβομβίδα και ακολούθησε η έκρηξη. Πρόκειται για αποθήκη πυρομαχικών και ορισμένες φορές συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα», ανέφερε ο ίδιος.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι κατά την έκρηξη σκορπίστηκαν στην περιοχή γύρω από την αποθήκη χειροβομβίδες που δεν έχουν εκραγεί και έκανε έκκληση στους πολίτες να μην πλησιάζουν στην περιοχή.

Τα τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν την πληροφορία ότι κομμάτια από την αποθήκη και τα μεταφορικά μέσα που βρίσκονταν σε αυτήν, πετάχτηκαν κατά την έκρηξη σε απόσταση 1,5-2 χιλιομέτρων από την αποθήκη.

Ταξίαρχος ε.α των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk είπε πως «η πιθανότητα ατυχήματος είναι μικρότερη από την πιθανότητα να μην πρόκειται για ατύχημα» και σημείωσε ότι «αν η έκρηξη έγινε στις 9:15 το βράδυ κατά τη διάρκεια απογραφής, αυτό είναι απαράδεκτο, αφού οι απογραφές με εξαίρεση περιπτώσεις πολέμου, δεν γίνονται το βράδυ».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΕΚΤ: Κρίσιμη συνεδρίαση για τα ομόλογα παρουσία Γιούνκερ


Στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη είναι στραμμένα σήμερα όλα τα βλέμματα, καθώς αναμένεται η παρουσίαση ενός νέου προγράμματος για την επαναγορά κρατικών ομολόγων για να βοηθηθούν οι χώρες που βρίσκονται υπό την πίεση των αγορών, όπως η Ισπανία.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με το νέο πρόγραμμα, μια υπόσχεση που έδωσε πριν από ένα μήνα.

Παρόν θα είναι και ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ευρωπαίοι πολιτικοί παρακολουθούν περιστασιακά τη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, αλλά δεν παρίστανται στη συνέντευξη Τύπου που συνηθίζει να παραχωρεί κατόπιν ο επικεφαλής του ιδρύματος που είναι αρμόδιο για τη νομισματική πολιτική.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, στη συζήτηση για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσαν την Τετάρτη πηγές που μετείχαν σε συνάντηση της Μέρκελ και στελεχών του κόμματός της.

Ο Βάιντμαν αντιτίθεται στα σχέδια της ΕΚΤ για την αγορά χρέους χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος δανεισμού, λέγοντας ότι το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η γερμανική εφημερίδα Bild έγραψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Βάιντμαν απείλησε με παραίτηση όσον αφορά αυτό το σχέδιο της ΕΚΤ, αλλά στη συνέχεια τον μετέπεισε η γερμανική κυβέρνηση.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com