Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Τουρκία: Ανασύρθηκαν τα πτώματα των δύο χειριστών του F-4 που κατέρριψε η συριακή αεράμυνα

Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέσυρε από το βυθό της θάλασσας τις σορούς των δύο πιλότων ενός αναγνωριστικού στρατιωτικού αεροσκάφους F-4, το οποίο κατερρίφθη όταν πέρασε στον εναέριο χώρο της Συρίας. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους είχαν εντοπιστεί 8,6 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Συρίας. Σύμφωνα με το επιτελείο, τα πτώματα των δύο χειριστών εντοπίστηκαν σε βάθος 1.260 μέτρων κοντά στα συντρίμμια του μαχητικού αεροσκάφους που έγινε περίπου 8 κομμάτια. Κατά την ίδια πηγή, οι σοροί μεταφέρθηκαν στην Μαλάτεια, στην ανατολική Τουρκία, από όπου είχε απογειωθεί το αεροπλάνο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στις 22 Ιουνίου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΟΗΕ: Εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται σε Αφρική και Ασία

Ο αγώνας κατά του υποσιτισμού των παιδιών σημείωσε πρόοδο τα τελευταία χρόνια σε όλον τον κόσμο, αλλά δεν έχουν επιτευχθεί ακόμα οι στόχοι που έχει ορίσει ο ΟΗΕ εξαιτίας των ανεπαρκών αποτελεσμάτων στην υποσαχάρια και στη νότια Αφρική, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν δεσμευτεί στα τέλη της δεκαετίας του '90 ότι θα μειωθεί μέχρι το 2015 στο μισό το ποσοστό των παιδιών που υποσιτίζονται. Με βάση τα ανθρωπομετρικά δεδομένα –το ύψος και το βάρος των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους– η έρευνα που δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό Lancet εκτιμά πως οι στόχοι του ΟΗΕ δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν παρά μόνο σε 61 από τις 141 χώρες που συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη.
Από την έρευνα προκύπτει πως το 2011 το 29,9% των παιδιών κάτω των πέντε ετών (314 εκατομμύρια) παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάπτυξή τους, έναντι 47,2% το 1985. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην Λατινική Αμερική και στην Ασία, ειδικά στην Κίνα και το Βιετνάμ. Παρά την πρόοδο στη νότια Ασία, η περιοχή παραμένει πολύ ευάλωτη, με περίπου τα μισά από το σύνολο των ελλιποβαρών παιδιών στον κόσμο.
Προβλήματα στην ανάπτυξη αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο Μπουρούντι, το Νίγηρα, αλλά και στο Αφγανιστάν, την Υεμένη και το Ανατολικό Τιμόρ. «Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά παιδιά που δεν λαμβάνουν αρκετή τροφή», επισημαίνει ο καθηγητής Μαζίντ Εζάτι, ένας από τους εισηγητές της έρευνας, η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη για «μια δίκαιη οικονομική ανάπτυξη» και για πολιτικές που θα ευνοούν τους μικρούς αγρότες.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η Πένι Γκόρντον-Λάρσεν αποκαλύπτει πως σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής ή στην Καραϊβική που καταβλήθηκαν σημαντικές προσπάθειες για την εξάλειψη του υποσιτισμού, σήμερα αντιμετωπίζουν ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα: την παιδική παχυσαρκία.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Πόρισμα: Ανθρώπινα λάθη προκάλεσαν το δυστύχημα της Φουκουσίμα


Το πυρηνικό δυστύχημα στο σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία ήταν «μια καταστροφή που προκάλεσε ο άνθρωπος» και δεν προκλήθηκε απλώς από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011, σύμφωνα με το πόρισμα ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής του ιαπωνικού κοινοβουλίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η επιτροπή ασκεί σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης και της διαχειρίστριας εταιρείας του εργοστασίου της Φουκουσίμα TEPCO. Η επιτροπή κατηγορεί την TEPCO, τα ρυθμιστικά όργανα –την Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφαλείας και την Επιτροπή Πυρηνικής Ασφαλείας– και το υπουργείο Βιομηχανίας. «Είναι σαφές πως το δυστύχημα αυτό είναι μια καταστροφή που προκάλεσε ο άνθρωπος. Οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση, οι ρυθμιστικές αρχές και η εταιρία Tokyo Electric Power (TEPCO) δεν εκπλήρωσαν το καθήκον τους να προστατεύσουν τη ζωή των ανθρώπων και την κοινωνία», επισημαίνει η επιτροπή στο τελικό της πόρισμα.
Ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νταΐτσί, τον οποίο διαχειριζόταν η TEPCO, καταστράφηκε μετά τον σεισμό της 11ης Μαρτίου 2011 και το τσουνάμι που ακολούθησε. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι των γειτονικών περιοχών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και δεν έχουν μπορέσει να επιστρέψουν. «Οι άμεσες αιτίες πρόκλησης του δυστυχήματος ήταν όλες προβλέψιμες πριν από την 11η Μαρτίου», αποφάνθηκε η επιτροπή. Όπως διαπιστώθηκε, το εργοστάσιο δεν ήταν σε θέση να αντέξει τον σεισμό και το τσουνάμι που σημειώθηκαν εκείνη την ημέρα.
Ανάμεσα στα μέτρα ασφαλείας τα οποία κατηγορούνται ότι δεν τήρησαν οι αρμόδιες αρχές είναι η εκτίμηση της πιθανότητας καταστροφής, η προετοιμασία για περιορισμό παράπλευρων ζημιών από φυσική καταστροφή και η προετοιμασία σχεδίου εκκένωσης του χώρου. Στην επιτροπή, υπό τον Κιγιόσι Κουροκάβα, πρώην πρόεδρο του Ιαπωνικού Επιστημονικού Συμβουλίου, συμμετείχαν γιατροί, επιστήμονες, ένας σεισμολόγος και ένας επιχειρηματίας της περιοχής.
Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων –μια από τις τρεις επιτροπές που συστάθηκαν για το δυστύχημα στη Φουκουσίμα– είναι το αποτέλεσμα έρευνας έξι μηνών. Σε αυτό το διάστημα η επιτροπή εξέτασε τις καταθέσεις και τις συνεντεύξεις διάρκειας τουλάχιστον 900 ωρών περισσοτέρων από 1.100 ανθρώπων.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Διεθνής Αμνηστία: Καταγγέλλει την Κίνα για την καταστολή των Ουιγούρων

Η Κίνα έχει θέσει υπό κράτηση και έχει εκφοβίσει δεκάδες Ουιγούρους στην απομακρυσμένη δυτική επαρχία Σινγιάνγκ επειδή εκφράστηκαν ανοιχτά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ύστερα από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσά της πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία.
Τον Ιούλιο του 2009 σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ουρούμτσι, επεισόδια βίας ανάμεσα στους Κινέζους Χαν που αποτελούν την πλειοψηφία και στους Ουιγούρους, που είναι η μειοψηφία. Κατά τα επεισόδια σκοτώθηκαν σχεδόν 200 άνθρωποι. Έκτοτε η Κίνα έχει εκτελέσει 9 ανθρώπους τους οποίους κατηγορεί ότι υποκίνησαν την βία, έχει θέσει υπό κράτηση πολλούς άλλους και έχει προχωρήσει σε προσαγωγές εκατοντάδων, ενώ έχει αυξήσει τις δαπάνες για την ασφάλεια, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και με ανθρωπιστικές οργανώσεις που εδρεύουν στο εξωτερικό.
Σε έκθεσή της που δόθηκε αργά χθες το βράδυ στη δημοσιότητα, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι διαθέτει νέες μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες το Πεκίνο εξακολουθεί να εκφοβίζει οικογένειες που ζητούν να πληροφορηθούν την τύχη των αγνοούμενων συγγενών τους, οι οποίοι έχουν αποκαλύψει στοιχεία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια και μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας του Ιουλίου 2009.
Η οργάνωση, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, αναφέρει ότι δεκάδες οικογένειες Ουιγούρων έχουν καταγγείλει δημοσίως ότι συγγενείς τους εξαφανίστηκαν από τον Ιούλιο του 2009, παρότι όλοι φοβούνται αντίποινα. Η Σινγιάνγκ είναι, από στρατηγικής πλευράς, ζωτικής σημασίας για την Κίνα και το Πεκίνο έχει δείξει ότι δεν προτίθεται να χαλαρώσει τον έλεγχο: είναι τεράστια περιοχή –το ένα έκτο της συνολικής έκτασης της χώρας– έχει αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα και συνορεύει με το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Ινδία και την Κεντρική Ασία. Το Παγκόσμιο Κογκρέσο Ουιγούρων, το οποίο εδρεύει στη Γερμανία, έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει σήμερα διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μαζί με άλλες οργανώσεις για τα δικαιώματα των Ουιγούρων έξω από κινεζικές διπλωματικές αποστολές σε 14 χώρες.
Από τότε που σημειώθηκαν τα επεισόδια η Κίνα έχει στρέψει την προσοχή της στην ενίσχυση της ανάπτυξης στην Σινγιάνγκ και στην παροχή περισσότερων ευκαιριών για εργασία, ειδικά για τους Ουιγούρους, ώστε να αντιμετωπίσει κάποιες από τις βαθύτερες αιτίες της έκρηξης βίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει εγκαταστήσει περίπου 40.000 κάμερες παρακολούθησης στο Ουρούμτσι.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Χιλή: Άνοιξαν τη διαθήκη του δικτάτορα Πινοσέτ

Η διαθήκη του νεκρού φασίστα δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ ανοίχτηκε χθες κατόπιν δικαστικής εντολής, όμως το περιεχόμενό της δεν προκάλεσε έκπληξη αφού η περιουσία του κληροδοτήθηκε αποκλειστικά στα μέλη της οικογένειάς του. «Μπορέσαμε να μάθουμε τη βούληση του και το ποιοι είναι οι κληρονόμοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος του δημοσίου (CDE), Κάρλος Μακένεϊ.
Το δημόσιο επιθυμούσε να ανοιχτεί η διαθήκη του Πινοσέτ (που πέθανε στις 10/12/2006) με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει ποσά για να πληρωθούν οι καθυστερημένοι φόροι του πρώην δικτάτορα και να δοθούν ενδεχόμενες αποζημιώσεις σε θύματα του καθεστώτος του. Η περιουσία του Αουγκούστο Πινοσέτ εκτιμάται ότι αγγίζει τα 26 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 20 είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες του εξωτερικού. Τα υπόλοιπα είναι ακίνητα και χρήματα που φυλάσσονται σε τράπεζες της Χιλής.
Η οικογένειά του δεν ζήτησε ποτέ να ανοιχτεί η διαθήκη. Μετά το θάνατό του, σε ηλικία 91 ετών, η χήρα και τα πέντε παιδιά του υιοθέτησαν χαμηλό προφίλ και διαβεβαίωναν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι δύσκολη. Η κόρη του μάλιστα είπε στους δημοσιογράφους ότι… πούλησε τα κοσμήματα και τα έπιπλά της για να ζήσει. Μια πρώτη απόπειρα του κράτους να ανοιχτεί η διαθήκη, τον περασμένο Απρίλιο, απέτυχε αφού αποκαλύφθηκε μόνο ένα έγγραφο μισής σελίδας που περιείχε οδηγίες για την αλλαγή του εκτελεστή της διαθήκης.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com