Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Π. Στάινμπρουκ: «Το φάρμακο πρέπει να θεραπεύει, όχι να σκοτώνει»

Δριμύτατη κριτική στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για την οικονομική πολιτική που επέλεξε για την ευρωζώνη γενικότερα, και την Ελλάδα ειδικότερα, άσκησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πιθανός υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten.
Ο Στάινμπρουκ τονίζει ότι οι Έλληνες πρέπει να καταστήσουν αποτελεσματική τη δημόσια διοίκηση, προπάντων τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες, να βελτιώσουν την ποιότητα διακυβέρνησης και να εφαρμόσουν τους όρους που έχουν συμφωνηθεί. «Μόνον τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για επιμήκυνση», διευκρινίζει. Παράλληλα, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «οι Έλληνες δεν μπορούν να τα καταφέρουν με αυτήν τη δοσολογία», αναφερόμενος στο «φάρμακο» της λιτότητας που μας έχει χορηγηθεί. «Οι Έλληνες πρέπει φέτος να εξοικονομήσουν το 8% του ΑΕΠ τους. Εάν έπρεπε να κάνει κάτι αντίστοιχο η Γερμανία, το ποσό θα ανερχόταν στα 150 δισ. ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα είχαμε παντού μεγάλες διαδηλώσεις»,δηλώνει χαρακτηριστικά ο Στάινμπρουκ.
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ασκεί δριμεία κριτική στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για την πολιτική που επέλεξε στην ευρωζώνη. Επισημαίνει ότι «η στρατηγική, η οποία αποδείχθηκε επιτυχημένη στην περίπτωση της Γερμανίας –δημοσιονομική προσαρμογή, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις– μπορεί να έχει επιτυχία και σε άλλες χώρες.
Σε ό,τι αφορά στην εξοικονόμηση δαπανών, κάνει λόγο για ένα «απαραίτητο φάρμακο», αλλά υπογραμμίζει ότι «η δοσολογία πρέπει να είναι μελετημένη, ώστε να μην είναι θανατηφόρα, αλλά να θεραπεύει» και προσθέτει: «Η εμμονή της Μέρκελ οδηγεί αυτά τα κράτη στην κατάθλιψη. Η καγκελάριος έχει υπαγορεύσει σε όλους, μόνο λιτότητα. Αυτό ήταν λάθος, από οικονομική σκοπιά και απομόνωσε τη Γερμανία εντός της Ευρώπης». Διαπιστώνει πάντως, αλλαγή στη στάση της, «επειδή το πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη έχει αλλάξει». Αναφερόμενος σε όσους Γερμανούς ζητούν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί ότι «δεν έχει κανένα νόημα να στραγγαλίσεις έναν ασθενή, ο οποίος μπορεί να συμπαρασύρει πολλούς και πολλά, μαζί του στο γκρεμό».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πολλοί Γερμανοί θεωρούν υπερβολική την οικονομική βοήθεια που προσφέρει η Γερμανία σε τρίτες χώρες, υποστηρίζει ότι «εάν ένας ηγέτης ασκεί, σε μόνιμη βάση, πολιτική, κατά της πλειοψηφίας του λαού, είναι πολιτικά τελειωμένος, αλλά οι πολιτικοί δεν πρέπει να ακολουθούν τυφλά τις διαθέσεις του πληθυσμού». Αναφέρεται δε ειδικά στο γεγονός ότι η Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, έχει μεγάλο συμφέρον στη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής κοινότητας.
Να σημειωθεί ότι παρόμοια κριτική –χρησιμοποιώντας μάλιστα σχεδόν παρομοιότυπη φρασεολογία– είχε ασκήσει προ ολίγων ημερών και ο πρόεδρος της SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. (http://lpyrgos.blogspot.gr/2012/06/spd.html).

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Fitch: Υποβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης για το αξιόχρεο της Κύπρου σε ΒΒ+ από ΒΒΒ-, με αρνητική προοπτική, προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch. Ο οίκος αποδίδει την υποβάθμιση στη σημαντική αύξηση των κεφαλαίων που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του τον Ιανουάριο.
Όπως επισημαίνει ανακοίνωση του διεθνούς οίκου, αυτό οφείλεται κυρίως στην έκθεση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών –της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (Λαϊκή) και της Ελληνικής Τράπεζας– στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ελλάδας και σε μικρότερο βαθμό στην αναμενόμενη επιδείνωση των ποιότητας των εγχώριων στοιχείων ενεργητικού τους.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου ανακοίνωσε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων για την οικονομία. Ανέφερε ότι σχετική πρόσκληση έφθασε στο κόμμα του το μεσημέρι.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Η Ισπανία ζήτησε και επίσημα βοήθεια από την Ευρωζώνη

Η Ισπανία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την επίσημη επιστολή της με την οποία ζητάει βοήθεια από τη ζώνη του ευρώ, χωρίς πάντως να παράσχει τις λεπτομέρειες του σχεδίου που θα πρέπει να είναι έτοιμο για τις 9 Ιουλίου, ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup. Η ισπανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως οι τράπεζές της θα έχουν ανάγκη βοήθειας 62 δισεκατομμυρίων ευρώ το πολύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός ανεξάρτητου ελέγχου, ενώ η ευρωζώνη έχει προτείνει ένα μέγιστο ποσό 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Β. Σόιμπλε: «Η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις της»

«Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη προσπαθήσει επαρκώς» και «δεν έχει ως τώρα εκπληρώσει αυτά που υποσχέθηκε», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σημειώνει ότι, αν το πρόγραμμα δεν επιτύχει, «η Ελλάδα δεν θα καταφέρει».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Berlin Direkt του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF, ο Σόιμπλε επισημαίνει ότι «η κρίση του ευρώ θα ξεπεραστεί μόνον εφόσον αντιμετωπιστούν τα αίτια που την προκάλεσαν» και διευκρινίζει ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία το καταφέρνουν πολύ καλά. «Στην Ελλάδα αυτό δεν γίνεται τόσο καλά, αλλά θα πρέπει και εκεί να σημειωθεί επιτυχία, διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ο Γερμανός υπουργός υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα δεν έχει προσπαθήσει ακόμη επαρκώς και αυτό θα πρέπει να το δούμε με όλο τον σεβασμό στις εσωτερικοπολιτικές της δυσκολίες, αλλά κανένας στον κόσμο που ασχολείται με το ζήτημα δεν διανοείται να πει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μέχρι τώρα αυτά που υποσχέθηκε». Απέδωσε δε το πρόβλημα της Ισπανίας –η οποία, όπως τόνισε, «πράττει τα αναγκαία»– στην ελληνική κρίση: «Όταν υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως αυτό στην Ελλάδα, υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσής του και αλλού, καθώς οι κεφαλαιαγορές αμφισβητούν το ευρώ ως επενδυτικό χώρο συνολικά». Ο ίδιος σημείωσε ωστόσο ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η πειστική απάντηση στην κρίση απαιτεί και «περισσότερη Ευρώπη» δηλαδή ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών και βαθύτερη ολοκλήρωση.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Σόιμπλε, κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκεί η Ουάσιγκτον στη Γερμανία για την αντιμετώπιση της κρίσης, καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «να ασχοληθεί περισσότερο με τη μείωση του αμερικανικού ελλείμματος, το οποίο είναι υψηλότερο από αυτό της Ευρωζώνης» ενώ ανάλογη απάντηση δίνει και στον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος πρότεινε η Γερμανία να εγγυηθεί το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα: «Αν η Βρετανία θέλει, να γίνει μέλος της Ευρωζώνης και να είμαστε δύο αυτοί που θα εγγυηθούμε».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ο Ασάνζ ζητάει εγγυήσεις ότι δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ

Ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ ζήτησε διπλωματικές εγγυήσεις που θα του διασφαλίζουν ότι στην περίπτωση που τελικά εκδοθεί στη Σουηδία, δεν θα διωχθεί στη συνέχεια από τις ΗΠΑγια τη δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων.
«Εξαρτάται από τις εγγυήσεις που η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Σουηδία είναι έτοιμες να δώσουν», δήλωσε ο Αυστραλός σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Sydney Morning Herald από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, στην οποία κατέφυγε για να γλιτώσει την έκδοσή του στη Σουηδία για μια υπόθεση βιασμού. Ο Ασάνζ φοβάται ότι θα μεταφερθεί από την Στοκχόλμη στις ΗΠΑ για να δικαστεί για κατασκοπεία μετά την δημοσιοποίηση από τον ιστότοπό του περισσότερων από 250.000 απόρρητων αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων, κυρίως σε σχέση με το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
«Για παράδειγμα, αν οι ΗΠΑ μπορούν να εγγυηθούν ότι θα εγκαταλείψουν τις δικαστικές έρευνες σχετικά με τις δραστηριότητες του WikiLeaks στο Ανώτατο Δικαστήριο και οπουδήποτε αλλού, αυτό θα αποτελεί μια σημαντική εγγύηση...οι διπλωματικές δεσμεύσεις έχουν ειδικό βάρος», τόνισε ο Ασάνζ.
Ο Ασάνζ κατηγόρησε για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση της Αυστραλίας ότι δεν ασχολήθηκε αρκετά σοβαρά με την υπόθεσή του. «Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πολιτική υπόθεση την οποία η αυστραλιανή κυβέρνηση θα έπρεπε να αντιμετωπίσει με τη σοβαρότητα που της αρμόζει. Στις ΗΠΑ ακόμα και ο αντιπρόεδρος με παρουσίασε ως έναν "υψηλής τεχνολογίας" τρομοκράτη, το ίδιο και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας... Αυτό απαιτεί οπωσδήποτε μια απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης Γκίλαρντ», υπογράμμισε ο Ασάνζ.
Χθες Κυριακή, η Καμπέρα επανέλαβε πως δεν έχει καμία ένδειξη πως οι ΗΠΑ θα ζητήσουν την έκδοση του Ασάνζ, αν αυτός μεταφερθεί για να δικαστεί στη Σουηδία.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΗΠΑ: Περισσότερα από 1.000 σπίτια εκκενώθηκαν λόγω των πυρκαγιών

Πυρκαγιές στην πολιτεία του Κολοράντο που προκλήθηκαν από τον καύσωνα και την ξηρασία, ανάγκασαν τις αρχές να εκκενώσουν περίπου 1.000 σπίτια και να απομακρύνουν 11.000 κατοίκους, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι κήρυξαν την περιοχή σε «κατάσταση καταστροφής».
Η μεγαλύτερη φωτιά που εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου ξέσπασε στο εθνικό πάρκο Ουάλντο Κάνιον, δυτικά της πόλης Κολοράντο Σπρινγκς (100 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Ντένβερ). Η φωτιά έχει καλύψει χίλια εκτάρια και επεκτείνεται ενώ η θερμοκρασία παραμένει πάνω από τους 39 βαθμούς. Περίπου 1.050 σπίτια εκκενώθηκαν σε περιοχές γύρω από το Ουάλντο Κάνιον και 11.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους για να γλιτώσουν από τις φωτιές. Περίπου 400 πυροσβέστες και αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί στην πολιτεία για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές, που μέχρι τώρα δεν έχουν προκαλέσει ζημιές στις υποδομές.
Στην γειτονική Γιούτα, τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το Σάββατο. Περίπου 20 πυρκαγιές ξέσπασαν την Κυριακή στις ΗΠΑ, κυρίως στα δυτικά εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των δυνατών ανέμων.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Μεξικό: 32 νεκροί σε ανατροπή λεωφορείου

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή στο νοτιοδυτικό Μεξικό όταν ανατράπηκε το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν. Σύμφωνα με του Ερυθρού Σταυρού στη κεντροαμερικανική αυτή χώρα, τουλάχιστον 7 από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Το δυστύχημα πιθανότατα οφείλεται στην ολισθηρότητα του δρόμου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com