Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Ξανάρχισε η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς


Ξανάρχισε σήμερα η δίκη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔ).
Οι δικαστές θα ακούσουν σήμερα το απόγευμα τον πρώτο μάρτυρα κατηγορίας, τον Έλβεντιν Πάσιτς, έναν μουσουλμάνο ο οποίος επέζησε της εκτέλεσης με συνοπτικές διαδικασίες περίπου 150 ατόμων το Νοέμβριο του 1992 στο χωριό Γκραμπόβιτσα, στη βόρεια Βοσνία. Ο 70χρονος Μλάντιτς κατηγορείται κυρίως για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, όταν σχεδόν 8.000 μουσουλμάνοι άνδρες και έφηβοι σκοτώθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας, στη χειρότερη σφαγή που έχει γίνει στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Μλάντιντς, στον οποίο μπορεί να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης, κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου κατά τον πόλεμο της Βοσνίας (1992-1995) κατά την οποία 100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2,2 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν. Η δίκη του αναβλήθηκε στις 17 Μαΐου, την επομένη της έναρξής της, κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης, η οποία σημείωσε ότι δεν είχε αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί και κατήγγειλε παρατυπίες στην κοινοποίηση αποδεικτικών στοιχείων που είχε στην κατοχή του το γραφείο του εισαγγελέα.
Ο Μλάντιντς συνελήφθη στις 26 Μαΐου του 2011 στη Σερβία αφού διέφευγε επί 16 χρόνια. Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι θα παρουσιάσουν 400 μάρτυρες.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Νιγηρία: Πάνω από 100 νεκροί σε επεισόδια βίας το Σαββατοκύριακο

Πάνω από 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους κι ένας ομοσπονδιακός γερουσιαστής και ένας τοπικός βουλευτής, σκοτώθηκαν στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν ένοπλοι αυτό το Σαββατοκύριακο στην πολιτεία Πλατό της Νιγηρίας, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη, ο Παμ Αγιούμπα. Τουλάχιστον 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο, σε επιθέσεις που οι αρχές απέδωσαν σε βοσκούς της φυλής των Φουλάνι και έγιναν εναντίον κατοίκων πολλών χωριών, ενώ άλλοι 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε επεισόδια βίας σε κηδείες θυμάτων από τις επιθέσεις της προηγουμένης, δήλωσε ο Αγιούμπα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΠΟΥ: Ιός που προκαλεί αφθώδη πυρετό ίσως ευθύνεται για δεκάδες θανάτους στην Καμπότζη

Ιός που προκαλεί τον αφθώδη πυρετό μπορεί να ευθύνεται για κάποιους από τους μυστηριώδεις θανάτους δεκάδων παιδιών, που σημειώθηκαν από τον Απρίλιο και μετά στην Καμπότζη. Αυτό επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Συνολικά 59 κρούσματα έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες και αφορούν παιδιά από τριών μηνών ως 11 χρόνων – τα περισσότερα παρουσιάστηκαν σε παιδιά μικρότερα των τριών ετών. Από τα παιδιά αυτά, τα 52 έχασαν τη ζωή τους. Ο ΠΟΥ από τις 3 Ιουλίου προσφέρει βοήθεια στη χώρα για να εντοπιστούν τα αίτια του θανάτου τουλάχιστον 60 παιδιών κάτω των επτά χρόνων, τα οποία πέθαναν μόλις ένα 24ωρό μετά την εισαγωγή τους σε νοσοκομεία με υψηλό πυρετό, αναπνευστικά προβλήματα και συμπτώματα εγκεφαλίτιδας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com


ΗΠΑ: Οριακή νίκη Ομπάμα στις εκλογές δείχνει νέα δημοσκόπηση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξακολουθεί να έχει ένα μικρό προβάδισμα απέναντι του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ στις πολιτείες – κλειδιά, που θα μπορούσαν να καθορίσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του επόμενου Νοεμβρίου, όπως προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση.
Η δημοσκόπηση των USA Today/ Gallup φέρνει τον Ομπάμα να προηγείται με 47% της πρόθεσης ψήφου έναντι 45% του Ρόμνεϊ, ανάμεσα στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στις πολιτείες αυτές. Οι πολιτείες που περιλαμβάνονται στη δημοσκόπηση είναι: Κολοράντο, Φλόριντα, Αϊόβα, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Νιου Χαμσάιρ, Νέο Μεξικό, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Πενσιλβάνια, Βιρτζίνια και Ουαϊσκόνσιν.
Γενικά στις συγκεκριμένες πολιτείες δεν μπορεί να προβλεφτεί αν θα ταχθούν υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου και σε πολλές περιπτώσεις έχουν καθορίσει το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης. Στις υπόλοιπες πολιτείες ο Ομπάμα συγκεντρώνει ποσοστό 48% έναντι 44% του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του. Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 2.404 ψηφοφόρων από τις 22 ως τις 29 Ιουλίου με ποσοστό λάθος +/ -4%.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αφγανιστάν: Κατακραυγή για την εκτέλεση γυναίκας που κατηγορήθηκε για μοιχεία


Ένα σοκαριστικό βίντεο που δείχνει την εκτέλεση μιας γυναίκας σε ένα χωριό 100 χιλιόμετρα από την Καμπούλ, φουντώνει εκ νέου τη διαμάχη για την πρόοδο των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν. Ο λόγος για τον οποίο εκτελέστηκε η γυναίκα ήταν ότι κατηγορήθηκε για μοιχεία.
Η δημοσίευση αυτού του βίντεο έρχεται λίγες ώρες μετά από τη διεθνή διάσκεψη δωρητών στο Τόκιο, για το Αφγανιστάν, όπου προτρέπονται οι αφγανικές αρχές να βελτιώσουν τα δικαιώματα των γυναικών σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση ενίσχυσης 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2015.
Το βίντεο είναι προφανώς φρικτό. Σε ένα μικρό χωριό στην επαρχία Παρβάν κοντά στην Καμπούλ, πολλές δεκάδες άνδρες κάθονται στο πάτωμα, και βλέπουν το περίγραμμα μιας γυναίκας που καλύπτεται με ένα γκρι πέπλο και η οποία έχει γυρισμένη την πλάτη της. Η κατηγορούμενη, κάθεται στις φτέρνες της, ακούγοντας την ετυμηγορία, χωρίς να κινείται ή να προσπαθεί να ξεφύγει.
«Αυτή η γυναίκα, κόρη του Σαρ Γκιουλ, αδελφή και σύζυγος του Μουσταφά Τζούμα Χαν, διέφυγε με τον Ζεμεράι. Δεν έχει εμφανιστεί στο χωριό για ένα περίπου μήνα», ακούγεται να λέει ο «δικαστής» ένας άνθρωπος με μεγάλη μαύρη γενειάδα, και μετά από μια παρένθεση όπου διαβάζει τους στίχους από το Κοράνι την καταδικάζει ως ένοχη για μοιχεία.
Ένα Καλάσνικοφ στη συνέχεια αναλαμβάνει να τελειώσει το έργο του «δικαστή». Με κραυγές «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος), ρίχνει δύο βολές προς την γυναίκα. Μια τρίτη σφαίρα την χτυπά στο κεφάλι. Το θύμα πέφτει. Αυτό δεν εμποδίζει όμως το δήμιο να ρίξει άλλες δέκα σφαίρες στο σώμα της γυναίκας. Στο πλήθος, που αποτελείται μόνο από άνδρες, που οι περισσότεροι έχουν ένα χαμόγελο και κραυγάζουν «Ζήτω το Ισλάμ» και «Ζήτω οι μουτζαχεντίν». Το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών «καταδίκασε έντονα» την πράξη ως αντιισλαμική και απάνθρωπη που διαπράχθηκε από «επαγγελματίες δολοφόνους».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com