Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Μ. Σουλτς: Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι αυτοσκοπός

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε σήμερα ότι η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι αυτοσκοπός για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα ζήτησε να ολοκληρωθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο με μια «βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξης και απασχόλησης».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, ο Σουλτς αναφέρθηκε επίσης στην Ελλάδα. «Αν συνοδεύαμε το σύμφωνο σταθερότητας με μια βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξης και απασχόλησης, είμαι σίγουρος ότι θα βρίσκαμε περισσότερη υποστήριξη στο ελληνικό κοινοβούλιο για τις μεταρρυθμίσεις που ζητούνται ως αντάλλαγμα για τη διεθνή βοήθεια», δήλωσε. Ο ίδιος δεν παρέλειψε πάντως να σημειώσει ότι στην ΕΕ υπάρχει επιτακτική ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας, την οποία χαρακτήρισε «ζήτημα δικαιοσύνης προς τις μελλοντικές γενιές». Δεν παρέλειψε ωστόσο να υπογραμμίσει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία «δεν είναι αυτοσκοπός».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «πρέπει να δούμε από την πλευρά των εσόδων και όχι μόνο να κόβουμε τις δημοσιονομικές δαπάνες» και υπογράμμισε πως ο έλεγχος των ελλειμμάτων, ελαφραίνοντας την εξυπηρέτηση του χρέους, θα μπορούσε να δώσει περιθώρια ελιγμού στις διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να προωθήσουν μεγάλες επενδύσεις.
Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης ζήτησε επίσης να θεσπιστεί το ταχύτερο δυνατόν ένας φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στην Ευρώπη για να υπάρξει μια επιπλέον πηγή εσόδων για τα κράτη, αναγνωρίζοντας πως το σχέδιο αυτό συναντά μαζική αντίσταση. Η Βρετανία ιδιαίτερα δεν θέλει… ούτε να ακούσει να γίνεται λόγος για αυτό.

Ιράν: Η Τεχεράνη αισιοδοξεί για τις συνομιλίες για τα πυρηνικά

Ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά που θα διεξαχθούν προσεχώς ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις στη Βαγδάτη, εκτιμώντας ότι ο δρόμος θα είναι «μακρύς» για τη διευθέτηση του θέματος αυτού.
Ο Μόχσεν Ρεζάι, γραμματέας του συμβουλίου που εξετάζει όλα τα επείγοντα θέματα στρατηγικής εμβέλειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας (της ανώτερης ιρανικής αρχής πολιτικής διαιτησίας) και πρώην επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, των επίλεκτων δυνάμεων του ισλαμικού καθεστώτος, τόνισε σε δηλώσεις του στο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr ότι μια από τις προτεραιότητες είναι να υπάρξει «αμοιβαία εμπιστοσύνη» μεταξύ των δύο πλευρών.
Το επίμαχο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει καταδικαστεί από έξι αποφάσεις του ΟΗΕ, εκ των οποίων οι τέσσερις συνοδεύονται από κυρώσεις που οι ΗΠΑ και η ΕΕ ενίσχυσαν μονομερώς με τραπεζικές και πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Η διεθνής κοινότητα υποψιάζεται ότι το Ιράν, παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις του, επιδιώκει να αποκτήσει ατομικά όπλα υπό το πρόσχημα του πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση.
Το Ιράν και οι χώρες της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και η Γερμανία) αναμένεται να συναντηθούν στις 23 Μαΐου στη Βαγδάτη για τη συνέχιση των συνομιλιών που άρχισαν τον Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη ύστερα από διακοπή 15 μηνών.

ΕΕ: Έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών στις 23 Μαΐου

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών στις 23 Μαΐου για να συζητήσουν τα μέσα για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. «Η Τετάρτη θα είναι η ημέρα του άτυπου δείπνου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων» της ΕΕ, ανέφερε ο Βαν Ρόμπαϊ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Γερμανία: Εισηγήσεις οικονομολόγων για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής

Μετά την αντιπολίτευση και έγκυροι Γερμανοί οικονομολόγοι ζητούν τώρα από την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ να αναθεωρήσει την οικονομική πολιτική της. Ο καθηγητής και μέλος της ομάδας των «σοφών», που συμβουλεύουν την καγκελαρία, Πέτερ Μπόφινγκερ, σε τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής ενόψει της ψήφισης του Δημοσιονομικού Συμφώνου, στις 25 Μαΐου, ζήτησε χαλάρωση των προγραμμάτων αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζονται στα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο Μπόφινγκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία και στην Ελλάδα, θα οδηγήσει σε αναπροσανατολισμό της στρατηγικής του Βερολίνου και εισηγήθηκε την επιμήκυνση των προγραμμάτων που εφαρμόζονται ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα, αλλά και να μετριασθεί η κοινωνική πίεση. Στην ίδια κατεύθυνση, ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την χρήση νέων οικονομικών εργαλείων, όπως τα ευρωομόλογα.
Ο γνωστός οικονομολόγος κατηγόρησε την γερμανική κυβέρνηση ότι με την ως τώρα στρατηγική της αύξησε την πίεση των αγορών και σημείωσε ότι τα προγράμματα λιτότητας έχουν οδηγηθεί σε απόλυτη αποτυχία. Χαρακτήρισε δε τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας των νέων «μεγάλη απειλή για την πολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη».
Επιμήκυνση των προγραμμάτων σταθεροποίησης ζητεί, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Φέρντιναντ Φίχτνερ, ο οποίος τονίζει ότι η ηπιότερη δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί τον καλύτερο δρόμο για μακροπρόθεσμη σταθερότητα.

Ιταλία: Συνομιλίες Μόντι – Ερντογάν στη Ρώμη

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι θα έχει σήμερα στη Ρώμη συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται την ιταλική πρωτεύουσα για να υπογράψει σειρά διμερών συμφωνιών, ανάμεσά τους και συμφωνίες σχετικές με την ασφάλεια.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους αναμένεται να αναφερθούν και στο θέμα της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, και ειδικότερα στη Συρία. Οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 14.30 τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδος). Η Ιταλία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εταίρος της Τουρκίας στις εμπορικές συναλλαγές, το ύψος των οποίων έφθασε τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011.

Γερμανία: «Αποχαιρετιστήριο» τηλεφώνημα Μέρκελ στον Σαρκοζί

Με τον απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί μίλησε χθες βράδυ, τηλεφωνικά, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ επιθυμούσε να ευχαριστήσει τον Σαρκοζι για την «στενή και γεμάτη εμπιστοσύνη» συνεργασία των τελευταίων ετών. Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν για μια ακόμη φορά ότι Γερμανία και Γαλλία έχουν ευθύνη να προωθήσουν την ενωμένη Ευρώπη μέσω της στενής τους συνεργασίας.

Ρωσία: Δυο ηγέτες της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν ύστερα από καθιστική διαμαρτυρία

Δυο ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο ηγέτης του Μετώπου της Αριστεράς Σεργκέι Ουντάλτσοφ και ο μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι, συνελήφθησαν μετά την οργάνωση αργά χθες τη νύχτα, καθιστικής διαμαρτυρίας κοντά στο Κρεμλίνο, δήλωσε σήμερα ο συνήγορός τους.
Ο Νικολάι Πολόζοφ έγραψε στο Τwitter ότι οι δυο άνδρες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου πρόκειται να πληρώσουν πρόστιμο πριν αφεθούν ελεύθεροι. Οι δυο ηγέτες της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν τη νύχτα όταν συγκέντρωσαν μερικές εκατοντάδες οπαδούς τους μπροστά από το μνημείο των ηρώων της Πλέβνα, στη συνοικία Κιράι-Γκόροντ κοντά στο Κρεμλίνο.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέλαβε πάλι χθες τα καθήκοντά του προέδρου στο Κρεμλίνο, το οποίο εγκατέλειψε το 2008 καθώς, βάσει του Συντάγματος, δεν μπορούσε να διατελέσει πρόεδρος για πάνω από δυο συνεχείς θητείες. Την Κυριακή, διαδήλωση κατά του Πούτιν διαλύθηκε βίαια από την αστυνομία η οποία συνέλαβε 750 άτομα τις τελευταίες δυο ημέρες.

ΗΠΑ: Ο Σαντόρουμ στηρίζει την υποψηφιότητα του Ρόμνεϊ για τις προεδρικές εκλογές

Υπέρ της υποψηφιότητας του Μιτ  Ρόμνεϊ τάχθηκε χθες ο  πρώην υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές   Ρικ Σαντόρουμ. Να σημειωθεί ότι ο Σαντόρουμ είχε αποκαλέσει τον Μιτ  Ρόμνεϊ «τον χειρότερο Ρεπουμπλικάνο στη χώρα».
Σε ηλεκτρονικό του μήνυμα προς τους οπαδούς του, ο Σαντόρουμ τονίζει πως η ανάγκη να ηττηθεί ο Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του Νοεμβρίου είναι ο λόγος που στηρίζει τον πρώην αντίπαλό του. Ο πρώην γερουσιαστής από την Πενσιλβάνια διέκοψε την προεκλογική του εκστρατεία τον Απρίλιο, όταν η διαφορά του με τον Ρόμνεϊ δεν μπορούσε να καλυφθεί. Ο Σαντόρουμ είχε επιτεθεί στον Ρόμνεϊ στη διάρκεια της εκστρατεία του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων κυρίως λόγω των ομοιοτήτων που είχαν οι μεταρρυθμίσεις του στον τομέα της υγείας όταν ήταν κυβερνήτης της Μασαχουσέτης με αυτές που εφάρμοσε ο πρόεδρος Ομπάμα.
Οι δύο πρώην αντίπαλοι συναντήθηκαν στην Παρασκευή, σε μια προσπάθεια –όπως την χαρακτήρισε ο Σαντόρουμ– να διασφαλιστεί ότι ο Ρόμνεϊ θα ασχοληθεί με θέματα που είναι πολύ σημαντικά για την συντηρητική πτέρυγα του κόμματος.
«Η εκστρατεία έδειξε ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον Ρόμνεϊ και σε εμένα, αλλά υπάρχουν και πολλά θέματα στα οποία συμφωνούμε. Πάνω από όλα, και οι δύο συμφωνούμε πως ο πρόεδρος Ομπάμα πρέπει να ηττηθεί», τόνισε ο Σαντόρουμ στο μήνυμά του, το οποίο δημοσιοποίησαν αμερικανικά ΜΜΕ, και κατέληξε σημειώνοντας ότι «στηρίζει τον Ρόμνεϊ σε αυτήν την κρισιμότερη εκλογή της ζωής μας».

Συρία: Τρεις άμαχοι νεκροί από πυρά κυβερνητικών δυνάμεων

Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στη Συρία από τις κυβερνητικές δυνάμεις, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μια γυναίκα και ένας άνδρας σκοτώθηκαν σε επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στο χωριό Ταμάνα της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, δήλωσε ο Ραμί Αμπντελ Ραχμάν, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου, προσθέτοντας ότι ένας άμαχος σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή στη Χομς της κεντρικής Συρίας.
Τα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν μερικές ώρες πριν από την παρουσίαση έκθεσης του διεθνούς απεσταλμένου για τη Συρία Κόφι Ανάν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη της εκεχειρίας όπως προβλέπεται στο σχέδιο Ανάν. Έκτοτε ωστόσο η κατάπαυση του πυρός παραβιάζεται συνεχώς.
Στη Συρία συνεχίζεται από τις 15 Μαρτίου 2011 εξέγερση κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι επιχειρήσεις καταστολής και οι μάχες έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 11.100 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, ενώ οδήγησαν στην εξορία τουλάχιστον 65.000 Σύριους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, χωρίς να υπολογίζονται οι δεκάδες χιλιάδες κρατούμενοι.