Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Τ. Νταλάρα: Δεν είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ισπανίας

Μία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ισπανίας «δεν είναι ούτε επιθυμητή, ούτε εφικτή, ούτε και αναγκαία», δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, σε συνέντευξη που έδωσε στην ολλανδική εφημερίδα Financieele Dagblad.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Νταλάρα δήλωσε ότι διατηρεί την εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα. «Η περίπτωση της Ελλάδας ήταν μοναδική. Το μέγεθος της ισπανικής οικονομίας είναι πολύ μεγάλο για να υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (σ.σ.: στην αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους)», τόνισε. Ο επικεφαλής του IIF διαπραγματεύτηκε εκ μέρους των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας- της μεγαλύτερης που έχει γίνει ποτέ.
Η ισπανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενο κόστος δανεισμού και προβλήματα με τις τράπεζες της χώρας, τα οποία προκλήθηκαν από την καθίζηση στις τιμές των ακινήτων. Ο Νταλάρα δήλωσε ότι μία λύση για τα προβλήματα της Ισπανίας θα ήταν να δοθεί η δυνατότητα στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης να χορηγεί απευθείας κεφάλαια στις ισπανικές τράπεζες. «Το ευρωπαϊκό ταμείο πρέπει να γίνει μεγαλύτερο και πιο ευέλικτο. Το θέμα είναι να κοπεί η προβληματική σχέση μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών», δήλωσε. Άλλοι τρόποι χαλάρωσης της κρίσης χρέους της Ευρώπης θα ήταν, κατά την άποψή του, η καθυστέρηση στην εφαρμογή της οδηγίας για την αύξηση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και η χρονική επιμήκυνση κατά ένα ή δύο χρόνια του στόχου για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Fitch: Υποβάθμισε 8 περιφέρειες της Ισπανίας

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε στην υποβάθμιση του αξιόχρεου οκτώ ισπανικών περιφερειών, συμπεριλαμβανομένης της Μαδρίτης, καθώς και την πρόθεσή της να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση, δεδομένου του δομικού χαρακτήρα που εμφανίζει το δημοσιονομικό τους έλλειμμα. Όπως έγινε γνωστό, πέραν της Μαδρίτης υποβαθμίστηκαν οι περιφέρειες: Καστίλη – Λα Μάντσα, Καταλονία, Αστούρια, Ανδαλουσία, Χώρα των Βάσκων, Κανάρια Νησιά και η Κανταβρία.

«Βολές» Μόντι κατά Βερολίνου για τη διαχείριση της κρίσης

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι επέκρινε σήμερα τις συντηρητικές στο δημοσιονομικό τομέα χώρες της Ευρώπης –με πρώτη τη Γερμανία– υποστηρίζοντας ότι η άρνησή τους να υιοθετήσουν μερικά μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης θέτει σε κίνδυνο την υποστήριξη εκ μέρους της κοινής γνώμης.
«Είναι φανερό ότι θα υπάρξει αργά ή γρήγορα ... μια αντίδραση εναντίον της ίδιας της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πειθαρχίας που επιβάλλουν», δήλωσε μέσω σύνδεσης βίντεο στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών που οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Χώρες που βρίσκονται στον πυρήνα του συστήματος, κυρίως η Γερμανία, θα πρέπει πραγματικά να σκεφτούν βαθιά, αλλά γρήγορα αυτές τις πλευρές», επισήμανε. «Το δικό τους καλύτερο προϊόν εξαγωγής, η κουλτούρα της σταθερότητας, κινδυνεύει να υπονομευθεί επειδή δεν ήταν έτοιμοι να δημιουργήσουν τα απαραίτητα εργαλεία για να περιοριστεί η διάχυση», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο Μόντι ανέφερε ως πιθανά μέτρα το να επιτραπεί στο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης να ανακεφαλαιοποιεί απ' ευθείας τις τράπεζες και να σχηματιστεί μια ευρωπαϊκή «τραπεζική ένωση». Αμφότερα δεν είναι δημοφιλή στο Βερολίνο.

Ιράκ: Τουλάχιστον 16 νεκροί σε επιθέσεις στη Βαγδάτη

Σειρά βομβιστικών επιθέσεων, αρκετές από τις οποίες σημειώθηκαν με παγιδευμένο αυτοκίνητο, έπληξε σήμερα το πρωί αρκετές συνοικίες της Βαγδάτης προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της αστυνομίας και ιατρικών πηγών.
Η πιο αιματηρή επίθεση σημειώθηκε όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη σιιτική συνοικία Σούλα σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους και τραυματίζοντας 32. Η ένταση έχει αυξηθεί στο σημείο της επίθεσης, ενώ στην περιοχή ακούγονται πυρά από πυροβόλα όπλα. Σύμφωνα με έναν αξιωματικό της αστυνομίας, πρόκειται για συγγενείς των θυμάτων που συγκεντρώνονται στο σημείο κατά δεκάδες.
Οι επιθέσεις αυτές είναι οι χειρότερες στη Βαγδάτη μετά την 19η Απριλίου, όταν 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 106 τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα και τις συνοικίες της. Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στο Τικρίτ του κεντρικού Ιράκ, με έναν άμαχο να χάνει τη ζωή του το πρωί από έκρηξη μαγνητικής βόμβας. Επίσης στην πόλη Ράμπια, κοντά στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στη διάρκεια συγκρούσεων με ομάδα ενόπλων διακινητών που κυκλοφορούσε μεταξύ Ιράκ και Συρίας.

Eurostat: Μειώθηκε στο 2,4% τον Μάιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός υποχώρησε το Μάιο 2012 στην ευρωζώνη στο επίπεδο του 2,4% έναντι 2,6% τον Απρίλιο 2012, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, βάσει αρχικών εκτιμήσεων. Ως αποτέλεσμα, ο πληθωρισμός παρέμεινε για 18ο συνεχή μήνα υπεράνω του επιπέδου του 2% το οποίο έχει ορίσει ως μεσοπρόθεσμο όριο για την επίτευξη νομισματικής σταθερότητας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πάντως, το επίπεδο του 2,4% στο οποίο διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός το Μάϊο αντικατοπτρίζει την πτωτική πορεία που ακολουθεί το δείκτης αυτό σε σειρά κρατών μελών της ευρωζώνης. Στο Βέλγιο ο πληθωρισμός υποχώρησε για πρώτη φορά σε επίπεδα χαμηλότερα του 3%, διαμορφούμενος σε 2,81%, στη Γερμανία έσπασε το φράγμα του 2%, για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2010, όπως αντίστοιχα και στην Ισπανία, διαμορφούμενος σε 1,9%.
Οι εκτιμήσεις αυτές της Eurostat ανακοινώνονται περίπου μια εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη μηνιαία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ενδέχεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις της σχετικά με τον προσδιορισμό του βασικού επιτοκίου κύριων αναχρηματοδοτικών πράξεων, που σήμερα διαμορφώνεται στο 1%.

H Λιθουανία επιθυμεί την ένταξη στην ευρωζώνη

Η Λιθουανία επιθυμεί πάντα να ενταχθεί το 2014 στην ευρωζώνη, ελπίζει όμως ότι αυτή θα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ότι είναι σήμερα, όπως τόνισε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ο πρωθυπουργός της χώρας Άντριους Κουμπίλιους.
«Προσβλέπουμε στην ένταξή μας στην ζώνη του ευρώ το 2014 και ελπίζουμε πως θα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με σήμερα», τόνισε ο Κουμπίλιους στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Λιθουανία και Λετονία είναι οι χώρες που βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση στην διαδικασία υιοθέτησης του ευρώ, ανάμεσα στις οκτώ χώρες της ΕΕ που ακολουθούν αυτήν την πορεία, σύμφωνα με έκθεση για τη σύγκλιση που παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως και οι άλλες επτά χώρες, η Λιθουανία δεν πληροί όλα τα κριτήρια του συμφώνου σταθερότητας.
Σχετικά με την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη για τους τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, ο Λιθουανός πρωθυπουργός συντάχθηκε με τις απόψεις της καγκελάριου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, εκτιμώντας πως «είναι λάθος να βλέπουμε την ανάπτυξη και την ανάκαμψη των δημοσιονομικών ως αντίφαση». Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Βαλτικής, η Λιθουανία έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας περιορίζοντας δραστικά το δημόσιο έλλειμμα.


ΗΠΑ: Ένοπλος σκότωσε πέντε ανθρώπους στο Σιάτλ και αυτοκτόνησε

Ένοπλος σκότωσε σήμερα πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε άλλον έναν στο Σιάτλ, πριν αυτοκτονήσει λίγες ώρες αργότερα μπροστά στους αστυνομικούς. Ο δράστης που πιστεύεται πως σκότωσε μια γυναίκα για να της πάρει το αυτοκίνητο πέθανε σε νοσοκομείο που μεταφέρθηκε αφού αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, αναφέρεται στον λογαριασμό της τοπικής αστυνομίας στο Twitter.
Στις 11 το βράδυ (τοπική ώρα), ένας άντρας περίπου σαράντα ετών, το όνομα του οποίου σύμφωνα με τους Seattle Times ήταν Ίαν Σταβίτσκι, μπήκε σε καφετέρια κοντά στο Πανεπιστήμιο του Σιάτλ κρατώντας ένα πιστόλι και άρχισε να πυροβολεί τους θαμώνες. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου και ένας υπέκυψε στα τραύματά του αργότερα. Δύο τραυματίστηκαν σοβαρά και για τον έναν δεν υπάρχουν ελπίδες, διευκρίνισε η αστυνομία. Αυτόπτες μάρτυρες και αστυνομικοί περιγράφουν τον δράστη ως λευκό, πολύ αδύνατο με καστανά σγουρά μαλλιά.
Λίγο μετά το πρώτο επεισόδιο, η αστυνομία κλήθηκε σε χώρο στάθμευσης κοντά στο δημαρχείο της πόλης όπου άγνωστος άντρας είχε σκοτώσει μια γυναίκα για να της κλέψει το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγε. Αργά το απόγευμα, άντρας που έμοιαζε με τον δράστη των δύο επιθέσεων εντοπίστηκε στο δυτικό Σιάτλ. Οι αστυνομικοί του ζήτησαν να παραδοθεί και εκείνος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Η αστυνομία επιβεβαίωσε πως ο άντρας αυτός ευθύνεται και για τις δύο επιθέσεις. Τα κίνητρα του δράστη δεν έχουν γίνει γνωστά.

Αφγανιστάν: Πέντε νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας στην Κανταχάρ

Πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε σήμερα καμικάζι με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στο νότιο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε αξιωματούχος. Ο καμικάζι οδήγησε το αυτοκίνητό του στο αρχηγείο της αστυνομίας στην περιοχή Αργκιστάν της επαρχίας Κανταχάρ, δήλωσε ο Τζαβίντ Φαϊζάλ, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας. «Πέντε αστυνομικοί που βρίσκονταν στην πύλη σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν», δήλωσε ο Φαϊζάλ. Η επαρχία θεωρείται προπύργιο των Ταλιμπάν, οι οποίοι πραγματοποιούν συχνά επιθέσεις με στόχο τις κυβερνητικές και τις ξένες δυνάμεις στην περιοχή.

Συρία: Συνεχίζονται οι σφαγές στην Χούλα

Ο στρατός της Συρίας προέβη χθες σε νέους βομβαρδισμούς με βαρύ πυροβολικό στην πόλη Χούλα, θέατρο μιας σφαγής που προκάλεσε κατακραυγή από μέρους της διεθνούς κοινότητας, καθώς η βία συνεχίζεται αδιάκοπα στη χώρα όπου συνολικά χθες οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 62 νεκρούς.
Ο μεγαλύτερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, το λεγόμενο Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (ΣΕΣ) κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ενθαρρύνει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να διαπράττει «άγρια εγκλήματα». Αυτό συνέβη μετά τις επικρίσεις της Μόσχας για τις κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση στη Δαμασκό για την κλιμάκωση της βίας.
Στη Γενεύη, ο αναπληρωτής του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, ο Γάλλος Ζαν-Μαρί Γκεενό, δήλωσε ότι αναμένει από το συριακό καθεστώς «σαφείς χειρονομίες» για τον τερματισμό της βίας, την απελευθέρωση των κρατουμένων και την πρόσβαση στον πληθυσμό για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών. Ενώ η διεθνής κοινότητα δεν καταφέρνει να συμφωνήσει για την πορεία που θα ακολουθήσει, η συνεχιζόμενη καταστολή εναντίον της λαϊκής εξέγερσης που συνεχίζεται από τον Μάρτιο του 2011 και οι μάχες ανάμεσα σε στρατιώτες και αντάρτες συνεχίζεται και χθες ακτιβιστές έκαναν λόγο για 62 νεκρούς.
Ο στρατός βομβάρδισε με βαρύ πυροβολικό το απόγευμα τη Χούλα, όπου 108 άνθρωποι σφαγιάστηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο. Οι περίπου 300 παρατηρητές του Οργανισμού που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία δεν έχουν καταφέρει να γίνει σεβαστή η εκεχειρία που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν, που θεωρητικά τέθηκε σε ισχύ την 12η Απριλίου αλλά παραβιάζεται συστηματικά από τον τακτικό στρατό, τις δυνάμεις ασφαλείας, παραστρατιωτικούς που πρόσκεινται στο καθεστώς και τους αντάρτες.
Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι «οι κάτοικοι έφυγαν προς άλλα χωριά στην περιοχή της Χούλα, υπό το φόβο νέων σφαγών», κάνοντας λόγο για στήλες καπνού που υψώνονταν από το χωριό Τάλντο, που έγινε στόχος του πυροβολικού. Συνολικά χθες 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους άμαχοι από δυνάμεις του καθεστώτος. Την Τρίτη, είχαν σκοτωθεί 98 άνθρωποι, ανάμεσά τους 13 που εκτελέστηκαν συνοπτικά στην Ντέιρ αλ Ζορ. Στους 14 μήνες που διαρκεί η βία πάνω από 13.000 Σύριοι έχουν βρει το θάνατο, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Γαλλία: Κι ο Ολάντ αρχίζει να μιλάει για επέμβαση στη Συρία!

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επισήμανε σε συνέντευξη που έδωσε χθες ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία για να τερματιστεί η κρίση. Τόνισε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο αν αυτή η επέμβαση έχει την στήριξη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ.
Όπως δήλωσε ο Ολάντ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, «δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ να σφαγιάζει τον συριακό λαό. Η στρατιωτική επέμβαση δεν αποκλείεται, αρκεί να τελεί υπό την αιγίδα του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, ειδικά στο πλαίσιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφάλιας του ΟΗΕ». Σύμφωνα με τον ίδιο, γι αυτό τον λόγο «εναπόκειται σε εμένα και άλλους να πείσουμε την Ρωσία και την Κίνα, επίσης να εξεύρουμε τη λύση η οποία δεν χρειάζεται να είναι στρατιωτική».
Ο πρόεδρος Ολάντ, που έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.