Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

H Λιθουανία επιθυμεί την ένταξη στην ευρωζώνη

Η Λιθουανία επιθυμεί πάντα να ενταχθεί το 2014 στην ευρωζώνη, ελπίζει όμως ότι αυτή θα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ότι είναι σήμερα, όπως τόνισε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ο πρωθυπουργός της χώρας Άντριους Κουμπίλιους.
«Προσβλέπουμε στην ένταξή μας στην ζώνη του ευρώ το 2014 και ελπίζουμε πως θα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με σήμερα», τόνισε ο Κουμπίλιους στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Λιθουανία και Λετονία είναι οι χώρες που βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση στην διαδικασία υιοθέτησης του ευρώ, ανάμεσα στις οκτώ χώρες της ΕΕ που ακολουθούν αυτήν την πορεία, σύμφωνα με έκθεση για τη σύγκλιση που παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως και οι άλλες επτά χώρες, η Λιθουανία δεν πληροί όλα τα κριτήρια του συμφώνου σταθερότητας.
Σχετικά με την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη για τους τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, ο Λιθουανός πρωθυπουργός συντάχθηκε με τις απόψεις της καγκελάριου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, εκτιμώντας πως «είναι λάθος να βλέπουμε την ανάπτυξη και την ανάκαμψη των δημοσιονομικών ως αντίφαση». Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Βαλτικής, η Λιθουανία έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας περιορίζοντας δραστικά το δημόσιο έλλειμμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου