Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Αίγυπτος: Διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ κατά της στρατιωτικής εξουσίας

Νέα μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιείται σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ύστερα από την έκκληση κυρίως των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει τη στρατιωτική εξουσία για μια σύγκρουση με το λαό στην περίπτωση που ο υποψήφιός τους Μοχάμεντ Μόρσι δεν αναγνωριστεί νικητής των προεδρικών εκλογών.
Χιλιάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο κέντρο του Καΐρου ζητώντας από το κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο να παραδώσει συντομότερα την εξουσία και να καταργήσει το προσωρινό σύνταγμα. Μάλιστα, εκατοντάδες ακτιβιστές, πολλοί από αυτούς ισλαμιστές, διανυκτέρευσαν στην πλατεία Ταχρίρ εν αναμονή της σημερινής διαδήλωσης.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα που κατήγγειλε το «στρατιωτικό πραξικόπημα» και αρκετές ακόμη ισλαμικές οργανώσεις στηρίζουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο της λαϊκής εξέγερσης κατά του Χόσνι Μουμπάρακ που ανετράπη το Φεβρουάριο του 2011. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διεξάγουν διαπραγματεύσεις με διάφορες πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Η πολιτική τους πτέρυγα, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ) δήλωσε ότι θα ανακοινώσει «ένα εθνικό πολιτικό σχέδιο για την προάσπιση της επανάστασης».
Τις τελευταίες ημέρες το στρατιωτικό συμβούλιο απέκτησε ευρύτατες νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες, μετά τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης που κυριαρχείτο από τους ισλαμιστές, ύστερα από απόφαση δικαστηρίου. Έδωσε επίσης εξουσίες στη στρατιωτική αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών να συλλαμβάνουν πολίτες και να τους παραπέμπουν στα στρατιωτικά δικαστήρια, μια κίνηση που εκλαμβάνεται ως προσπάθεια να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ίσχυε επί τρεις δεκαετίες και η οποία ήρθη μόλις τον περασμένο μήνα.
Οι δύο αντίπαλοι υποψήφιοι στην προεδρική αναμέτρηση αλληλοκατηγορούνται για απόπειρα νοθείας στις εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων δεν είναι ακόμη γνωστό πέντε ημέρες μετά τη διεξαγωγή τους. Το όνομα του νικητή των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθεί το Σαββατοκύριακο. Η κρίση μεταξύ των στρατηγών στην Αίγυπτο και των ισλαμιστών αυξάνεται εν αναμονή του επίσημου αποτελέσματος των εκλογών. Ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μόρσι και ο τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ, ο Αχμεντ Σαφίκ δηλώνουν νικητές των προεδρικών εκλογών, ο δεύτερος γύρος των οποίων ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ιράκ: Πολύνεκρη επίθεση στα περίχωρα της Βαγδάτης

Τουλάχιστον οχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 50 τραυματίσθηκαν από την έκρηξη δυο βομβών σε πολυσύχναστη αγορά στα περίχωρα της Βαγδάτης, έγινε γνωστό από αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές.
Η επίθεση αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς βομβιστικών επιθέσεων αυτόν τον μήνα που είχαν στόχο κυρίως σιίτες μουσουλμάνους προσκυνητές και θρησκευτικούς τόπους και οι οποίες αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για κλιμάκωση της θρησκευτικής βίας. Η πρώτη βόμβα εξερράγη στην αγορά της Χουσεϊνίγια, μιας κυρίως σιιτικής περιοχής στα περίχωρα της Βαγδάτης, σε ώρα αιχμής. Η δεύτερη βόμβα εξερράγη λίγα λεπτά αργότερα, στην ίδια περιοχή, τη στιγμή που στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί και πολίτες για να βοηθήσουν τους τραυματίες.
Επίσης, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων που χρησιμοποίησαν όπλα με σιγαστήρα, σε σημείο ελέγχου στη συνοικία Μπαγιάα της νότιας Βαγδάτης.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Τζ. Ασάνζ: «Βλέπει» συνωμοσία των ΗΠΑ για να τον «φιμώσουν»

Ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ εξήγησε πως κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να προσελκύσει την προσοχή στην υποτιθέμενη συνωμοσία των ΗΠΑ εναντίον του και γιατί η χώρα του, η Αυστραλία τον εγκατέλειψε.
«Ελπίζουμε πως αυτό που κάνω τώρα θα προσελκύσει απλώς την προσοχή σε προβλήματα που υποβόσκουν», τόνισε ο Ασάνζ στο ραδιοφωνικό δίκτυο ABC της Αυστραλίας. Οι δηλώσεις έγιναν από την πρεσβεία όπου έχει καταφύγει από το απόγευμα της Τρίτης, ελπίζοντας ότι θα γλιτώσει την έκδοσή του στη Σουηδία. Οι σουηδικές αρχές των κατηγορούν για βιασμό και σεξουαλική επίθεση. Από τότε που ξέσπασε η υπόθεση, ο Ασάνζ δεν παύει να επαναλαμβάνει ότι είναι θύμα συνωμοσίας των ΗΠΑ, εξαιτίας της δημοσιοποίησης απόρρητων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων από τον ιστότοπό του. Ο 40χρονος Αυστραλός φοβάται ότι η Σουηδία θα αποφασίσει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου μπορεί να καταδικαστεί σε θάνατο για κατασκοπεία, όπως ισχυρίζεται.
Μέχρι σήμερα η Ουάσινγκτον δεν έχει ασκήσει καμιά δίωξη εναντίον του Ασάνζ. Ο ίδιος διευκρίνισε πως επέλεξε την πρεσβεία του Ισημερινού αντί για αυτήν της πατρίδας του γιατί θεωρεί πως η Αυστραλία δεν έκανε τίποτε για να τον προστατεύσει. «Βρέθηκα μπροστά σε μια πραγματική δήλωση αδιαφορίας», τόνισε χαρακτηριστικά. «Οι αξιωματούχοι του Ισημερινού υποστήριξαν το αίτημά μου για άσυλο και είναι γενναιόδωροι. Η ζωή στον Ισημερινό είναι πολύ καλύτερη από μια ζωή πίσω από τα κάγκελα», κατέληξε.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αφγανιστάν: 13 οι νεκροί από επίθεση Ταλιμπάν σε ξενοδοχείο

Δεκατρείς άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε ένοπλοι και τέσσερις πολίτες, σκοτώθηκαν στην διάρκεια 12ωρης κατάληψης από Ταλιμπάν ενός ξενοδοχείου κοντά στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.
Η επίθεση εκδηλώθηκε γύρω στις 23:30 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης, όταν δύο ή τρεις καμικάζι οπλισμένοι με καλάσνικοφ και εκτοξευτήρες ρουκετών εισέβαλαν στη δεξίωση ενός γάμου στο ξενοδοχείο. Οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν μια επιχείρηση γύρω στις 05:30 (τοπική ώρα, 04:00 ώρα Ελλάδας).
Η λίμνη Κάργκα, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο, είναι ένας δημοφιλής τόπος για πικ-νικ. Στις όχθες της υπάρχουν επίσης πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία, όπου γίνονται συχνά γαμήλιες δεξιώσεις. Η επίθεση υπογραμμίζει τη δύναμη που εξακολουθούν να έχουν οι Ταλμπάν έπειτα από μια δεκαετία προσπαθειών των αφγανικών και των νατοϊκών δυνάμεων για να τους απωθήσουν.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Moody's: Υποβάθμισε την Deutsche Bank και άλλες 14 τράπεζες

Σε υποβάθμιση 15 μεγάλων τραπεζών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank και πολλές μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, προχώρησε αργά χθες το βράδυ ο οίκος αξιολόγησης Moody's, επικαλούμενος το ότι κλιμακώνεται η αναστάτωση στις κεφαλαιαγορές.
Ο γενικός διευθυντής της Moody's, Γκρεκ Μπάουερ, δήλωσε ότι οι τράπεζες –Bank of America, Goldman Sachs, JPMorgan Chase– «έχουν εκτεθεί σημαντικά στην αστάθεια και το ρίσκο των μεγάλων απωλειών εξαιτίας της ρευστότητας στις αγορές». Σύμφωνα με τον οίκο Moody's οι τράπεζες και οι εταιρείες που υποβαθμίστηκαν είναι: Barclays (Βρετανία), Citigroup (ΗΠΑ), Credit Suisse Group AG (Ελβετία), HSBC Holdings (Βρετανία), Morgan Stanley (ΗΠΑ), Royal Bank of Scotland Group (Βρετανία), BNP Paribas (Γαλλία), Citibank (ΗΠΑ), Credit Agricole (Γαλλία), Royal Bank of Canada (Καναδάς), Societe Generale (Γαλλία) και UBS AG (Ελβετία).
Ο Μπάουερ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ενώ οι τράπεζες «απορροφούν το σοκ» μέσω άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που βοηθούν στην ανακούφιση της αστάθειας των κεφαλαιαγορών, «παρουσιάζουν παρόλα αυτά εξαιρετικούς κινδύνους και προκλήσεις». Η πιο υπερβολική υποβάθμιση σημειώθηκε στην Credit Suisse, η οποία έπεσε τρεις βαθμίδες, από τη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα, Aa1, στην A1.
Δέκα οργανισμοί υποβαθμίστηκαν κατά δύο βαθμίδες, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank. Τέσσερις ακόμα οργανισμοί υποβαθμίστηκαν κατά μία βαθμίδα. Οι μετοχές της Morgan Stanley, η οποία διευθύνει τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία του κόσμου, σημείωσε άνοδο στο χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ, αφού υποβαθμίστηκε μόλις δύο βαθμίδες έναντι των τριών που ήταν η αρχική εκτίμηση της Moody's, σύμφωνα με το Bloomberg. Τα κέρδη των μεγάλων διεθνών τραπεζών σημειώνουν τελευταία μεγαλύτερη πτώση καθώς η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη κλιμακώνεται.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Φινλανδία: Δεν θέλει να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα

Η Φινλανδία δεν θεωρεί ότι είναι «καλή ιδέα» να δοθεί πρόσθετος χρόνος στην Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος, δήλωσε η υπουργόςοικονομικών της χώρας Γιούτα Ουρπιλάϊνεν προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. «Υπάρχει ήδη μια συμφωνία την οποία θα πρέπει να σεβαστούμε όλοι», δήλωσε η Γ. Ουρπιλάϊνεν, η οποία υπογράμμισε ότι «η Φινλανδία δεν είναι έτοιμη να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com