Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Ρωσία: Οι Pussy Riot δεν θα ζητήσουν χάρη από τον Πούτιν

Οι τρεις νέες γυναίκες μέλη του ρωσικού συγκροτήματος Pussy Riot που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο ετών για την «πανκ προσευχή» τους κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν σε εκκλησία της Μόσχα, δεν θα καταθέσουν αίτηση χάριτος στον πρόεδρο της Ρωσίας δήλωσε ένας από τους συνηγόρους τους, ο Νικολάι Πολόζοφ.

«Οι πελάτισσές μας δεν θα καταθέσουν αίτηση χάριτος», τόνισε. Οι δικηγόροι ρώτησαν τις τρεις γυναίκες αν θέλουν να ζητήσουν χάρη και εκείνες απάντησαν: «στο διάολο μια τέτοια χάρη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολόζοφ. Ο ίδιος πάντως επανέλαβε την πρόθεση της υπεράσπισης να καταθέσει έφεση, μόλις λάβει αντίγραφο της απόφασης του δικαστηρίου.

Τα τρία μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο χρόνων το κάθε ένα για «χουλιγκανισμό» και «υποκίνηση σε θρησκευτικό μίσος», επειδή τραγούδησαν τον περασμένο Φεβρουάριο στον καθεδρικό ναό του Σωτήρα μια «πανκ προσευχή» ζητώντας από την Παναγία να διώξει τον Πούτιν από την εξουσία. Σε συνέντευξή τους αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου, οι Pussy Riot είχαν δηλώσει πως δεν θα κάνουν αίτηση χάριτος τονίζοντας πως «εκείνος πρέπει να μας ζητήσει χάρη», εννοώντας τον Ρώσο πρόεδρο.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Βουλγαρία: Σύλληψη Βρετανού για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας

Για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας κατηγορείται ένας Βρετανός υπήκοος, γεννημένος στο Πακιστάν, που συνελήφθη από τις βουλγαρικές αρχές στην πόλη Βάρνα. Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, ο 67χρονος άνδρας ζει εδώ και καιρό στη Βουλγαρία. Σε έρευνες που πραγματοποίησε στο σπίτι του συλληφθέντα, η αστυνομία βρήκε και κατέσχεσε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και πληθώρα εγγράφων.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Γαλλία: Το Παρίσι θέλει να πιέσει τη Μόσχα να «πνίξει» οικονομικά τη Δαμασκό

Η Γαλλία εκτιμά ότι πρέπει να διεξαχθούν συνομιλίες με τη Ρωσία για να «πνίξει» οικονομικά το συριακό καθεστώς, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος τόνισε ότι ο πόλεμος στοιχίζει στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ένα δισεκατομμύριο ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με τον Φαμπιούς, γίνεται προσπάθεια να σφίξει η θηλιά γύρω από το λαιμό του Άσαντ με πολλούς τρόπους, όμως ο Σύριος πρόεδρος πρέπει να πιεστεί και οικονομικά. «Φανταστείτε ότι ο πόλεμος τού κοστίζει περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ το μήνα, τα αποθέματά του όλο και λιγοστεύουν. Υπολογίζουμε ότι έχει χρήματα για μερικούς μήνες ακόμα, χωρίς τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν. Είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να διεξαχθούν συνομιλίες, τουλάχιστον με τη Ρωσία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στο ραδιοσταθμό RTL.

Καταδικάζοντας εκ νέου το «απάνθρωπο» καθεστώς του οποίου ηγείται ένας «σφαγέας», ο Φαμπιούς τόνισε ότι η Γαλλία δε θα αναλάβει στρατιωτική δράση στη Συρία εκτός ενός διεθνούς πλαισίου, είτε αυτό είναι του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ. Ο Φαμπιούς απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο πώλησης όπλων στους αντάρτες, καθώς η Γαλλία δεσμεύεται από το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει η ΕΕ. «Υπάρχουν χώρες που προμηθεύουν το καθεστώς με όπλα. Η Ρωσία και το Ιράν. Υπάρχουν χώρες που προμηθεύουν με όπλα την αντιπολίτευση, κυρίως οι αραβικές», υπενθύμισε και υπογράμμισε ότι η Γαλλία προμηθεύει τους αντάρτες μόνο με εξοπλισμό που δεν προκαλεί θάνατο.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Συμμετοχή στο διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινα επιθυμούν οι Σέρβοι του Κοσόβου

Οι εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσόβου θεωρούν ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν στον επικείμενο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ελεύθερη Ευρώπη». Όπως υποστηρίζουν, κατ’ αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν ν’ αποτρέψουν λύσεις που ενδεχομένως τους δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Ο αντιπρόεδρος της βουλής του Κοσόβου Πέταρ Μίλετιτς δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο αίτημα για συμμετοχή των Σέρβων του Κοσόβου στο διάλογο, καθώς δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών. Τόνισε, ωστόσο, πως η συμμετοχή τους θα συνέβαλε σημαντικά στο διάλογο. «Αναμένουμε ο διάλογος να συνεχιστεί και να επιλύσει συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους στην περιοχή. Όχι μόνο τα πολιτικά ζητήματα αλλά κι εκείνα που απασχολούν τους απλούς πολίτες», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η βουλευτής Ράντα Τράικοβιτς θεωρεί πως θα είναι δύσκολη η συμμετοχή της σερβικής κοινότητας στο διάλογο δεδομένης της πλατφόρμας των συνομιλιών που θέτουν οι ηγέτες του Κοσόβου, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία σε πολλά ζητήματα. Πρόσθεσε δε ότι, βάσει αυτού, είναι απαραίτητο να υπάρξει προηγουμένως συμφωνία μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών του Κοσόβου.

Σύμφωνα με την Τράικοβιτς, οι Σέρβοι θα πρέπει να συμμετάσχουν στο διάλογο προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους στο Κόσοβο. «Οι Σέρβοι από το Κόσοβο θα πρέπει πρωτίστως να φροντίσουν για τα συμφέροντά τους και για την επίτευξη λειτουργικών και μόνιμων λύσεων που θα επιτρέψουν την επιβίωσή τους στα μέρη όπου διαβιούν», τόνισε, σημειώνοντας πως θα πρέπει να σχηματιστεί μία ομάδα Σέρβων που θα είναι ικανή να συζητήσει όλα τα ζητήματα τόσο με την Πρίστινα όσο και με το Βελιγράδι.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΗΠΑ: Αυτοκτόνησε ο σκηνοθέτης Τόνι Σκοτ

Τέλος στη ζωή του έδωσε χθες ο σκηνοθέτης του Χόλιγουντ Τόνι Σκοτ, ο οποίος αυτοκτόνησε πέφτοντας από μια γέφυρα κοντά στο Λος Άντζελες. Ο Σκοτ είχε γίνει γνωστός για τις ταινίες του, μεταξύ άλλων, Top Gun και Crimson Tide.

Τον 68χρονο Σκοτ είδαν περαστικοί να σταματά το αυτοκίνητό του στην γέφυρα Βίνσεντ Τόμας και να πηδά στο νερό, περίπου στις 12:30 τοπική ώρα. Το σώμα του βρέθηκε περίπου τρεις ώρες αργότερα από αστυνομικούς, όπως δήλωσε ο Τζόε Μπέιλ, αξιωματικός της αστυνομίας αποσπασμένος στο γραφείο του ανακριτή. Ο ίδιος επισήμανε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις που να οδηγούν τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι ο θάνατος του Σκοτ είναι κάτι άλλο από αυτοκτονία και πρόσθεσε πως δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα νεκροψία. Προς το παρών παραμένουν άγνωστα τα κίνητρα που οδήγησαν τον Σκοτ στην αυτοκτονία.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Σερβία: Το 49% των πολιτών υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ

Το 49% των πολιτών στη Σερβία υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΕ, ενώ το 25% τάσσεται κατά μιας τέτοιας προοπτικής, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε το αρμόδιο για την ενταξιακή πορεία της χώρας γραφείο της σερβικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο της ίδιας δημοσκόπησης, όπως μεταδίδει το σερβικό ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Beta, το 8% των πολιτών δηλώνει αναποφάσιστο.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η στήριξη των Σέρβων ως προς την ένταξη στην ΕΕ συρρικνώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την τελευταία δημοσκόπηση. Κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες μειώθηκε, ωστόσο, και το ποσοστό αυτών που δηλώνουν κατά της ένταξης στην «ευρωπαϊκή οικογένεια». Το 41% των πολιτών θεωρεί ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι κάτι καλό, το 28% το θεωρεί κακό για τη χώρα, ενώ το 31% λέει πως δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Απ’ αυτούς που τάσσονται κατά της ένταξης στην Ένωση, το 19% δικαιολογεί την απόφασή του λέγοντας πως θεωρεί ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν θα έφερνε κάτι καλό για τη Σερβία, το 14% τονίζει πως είναι αντίθετο λόγω των συνθηκών, των εκβιασμών και των πιέσεων, ενώ το 15% δεν διευκρινίζει γιατί δεν επιθυμεί την ένταξη. Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 68% θεωρεί πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν ανεξάρτητα εάν πρόκειται για προϋπόθεση ένταξης στην ΕΕ ή όχι. Στο πλαίσιο αυτό, το 41% τονίζει πως η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ο πλέον σημαντικός στόχος καθώς επηρεάζει άμεσα την ίδια τη ζωή των πολιτών.

Η πλειοψηφία θεωρεί ως βασικό εμπόδιο στο δρόμο της Σερβίας προς την ΕΕ το ζήτημα του Κοσόβου, ενώ το 62% πιστεύει πως τα προβλήματα μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα θα πρέπει να επιλυθούν ανεξάρτητα εάν ζητηθεί κάτι τέτοιο από την Ένωση ή όχι.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com