Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Α. Μέρκελ: Τελειώνει ο χρόνος για τη σωτηρία του ευρώ


Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τόνισε σήμερα τη σημασία της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ένωσης για να τεθεί υπό έλεγχο η κρίση στην ευρωζώνη. «Ο χρόνος τελειώνει», δήλωσε η ίδια μετά τη συνάντησή της με τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ στην Οτάβα. Ανέφερε επίσης ότι η Γερμανία έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία μιας πολιτικής ένωσης στην ευρωζώνη.

Ο Χάρπερ έχει επικρίνει έντονα τις μέχρι τώρα προσπάθειες από τα μέλη της ευρωζώνης για την επίλυση της κρίσης χρέους και έχει παροτρύνει την Μέρκελ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις συνομιλίες για την κρίση.

Χθες η Μέρκελ δήλωσε ότι θεωρεί τον Καναδά μοντέλο για την επίλυση της κρίσης του ευρώ, αναφερόμενη στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας που τρέχει παράλληλα με τις πολιτικές της για την προώθηση της ανάπτυξης. 

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ισημερινός: Θα προσφέρει πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ

Πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, τον Τζούλιαν Ασάνζ, αποφάσισε να χορηγήσει η κυβέρνηση του Ισημερινού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρικάρντο Πατίνιο από το Κίτο. Ο Ασανζ κρατείτο στη Βρετανία, η οποία είχε αποφασίσει να τον εκδώσει στη Σουηδία, όπου εκκρεμούν σε βάρος του κατηγορίες δυο γυναικών για βιασμό. Ο Ασανζ, που απορρίπτει τις κατηγορίες και θεωρεί την υπόθεση «στημένη», φοβάται ότι μετά την έκδοσή του στη Σουηδία θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου θα δικαστεί για κατασκοπεία εξαιτίας των αποκαλύψεων μυστικών εγγράφων που έγιναν από το WikiLeaks. Για αυτό το λόγο είχε καταφύγει εδώ και μερικές βδομάδες στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΟΗΕ: Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια στη Συρία

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδια για ανθρωπιστικά θέματα, Βάλερι Έιμος, δήλωσε σήμερα ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια στη Συρία και ότι προσπαθεί ακόμα να εξασφαλίσει από τη Δαμασκό πρόσβαση σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Η 'Ειμος, σε δηλώσεις της στη Συρία όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ουάελ αλ-Χάλκι και με άλλους αξιωματούχους αυτήν την εβδομάδα, απηύθυνε έκκληση στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες να προστατεύσουν τους πολίτες από τη βία. «Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί και είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια και ίσως ένα εκατομμύριο ακόμα έχουν άμεση ανάγκη για βοήθεια λόγω των αυξανόμενων επιπτώσεων της κρίσης στην οικονομία και τις συνθήκες διαβίωσης. Τον Μάρτιο υπολογίζαμε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια. Τώρα περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας», τόνισε η Έιμος σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό ύστερα από διήμερη παραμονή της στη Συρία.

Η ίδια πρόσθεσε ότι συναντήθηκε με εκτοπισμένες οικογένειες στη Δαμασκό και στην πόλη Ναμπκ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, οι οποίες στεγάζονται σε δημόσια κτίρια και σχολεία, τα οποία πρόκειται να ανοίξουν εκ νέου τον προσεχή μήνα. «Οι ανάγκες τους σε τρόφιμα, νερό και ιατρική περίθαλψη, αυξάνονται», τόνισε η Έιμος, η οποία επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Συρία και οι τοπικές οργανώσεις δεν μπορούν μόνες τους να διαχειριστούν την ανθρωπιστική κρίση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εκτός από τους εκτοπισμένους στη Συρία, τουλάχιστον 157.600 Σύριοι πρόσφυγες έχουν καταφύγει, σε γειτονικές χώρες.

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε στις ΗΠΑ πως τάσσεται υπέρ μιας συνεχούς παρουσίας των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, επισημαίνοντας πως μια αποχώρηση του ΟΗΕ από τη χώρα αυτή θα μπορούσε να έχει «σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις».

Σε συνάντησή του με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γενάντι Γκατίλοφ υπογράμμισε «την ανάγκη να διατηρηθεί η παρουσία του ΟΗΕ στη Συρία». Οι ΗΠΑ έχουν τονίσει πως οι παρατηρητές του ΟΗΕ δεν θα πρέπει να παραμείνουν στην Συρία μετά τη διορία της 19ης Αυγούστου, προσθέτοντας πως η Ουάσινγκτον προτίθεται να εξετάσει μια εναλλακτική παρουσία του οργανισμού στη χώρα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Βιετνάμ: Πουλούσαν… νύφες στην Κίνα

Η αστυνομία του Βιετνάμ συνέλαβε τέσσερις ανθρώπους που κατηγορούνται ότι είναι μέλη κυκλώματος εμπορίας γυναικών, το οποίο πούλησε τουλάχιστον 21 νύφες στην Κίνα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα.
Ο Νγκουγέν Ταν Νχο και η σύζυγός του Τραν Λε Θούι, και οι δύο 48 ετών, συνελήφθησαν την Τετάρτη στο διεθνές αεροδρόμιο του Χο Τσι Μινχ, από όπου θα μετέφεραν δύο Βιετναμέζες στο Ανόι για να ταξιδέψουν από εκεί οδικώς ως την Κίνα, γράφει η εφημερίδα της αστυνομίας «Αν Νινχ Θου Ντο». Στη συνέχεια η αστυνομία συνέλαβε άλλα δύο άτομα που πιστεύεται ότι βοηθούσαν στην επιλογή των γυναικών που θα μεταφέρονταν στην Κίνα. Η ομάδα αυτή φέρεται ότι εισήγαγε λαθραία τουλάχιστον 21 γυναίκες από τον Ιούνιο στην Κίνα, όπου αυτές πωλήθηκαν έναντι 40.000 γουάν (περίπου 5.110 ευρώ) έκαστη, σύμφωνα με την αστυνομία. Η αστυνομία επεκτείνει τώρα την έρευνά της για να βρει κι άλλα μέλη του κυκλώματος και να εντοπίσει τα θύματά του.
Τον περασμένο μήνα η επαρχιακή αστυνομία της Τάι Νινχ συνέλαβε 10 ανθρώπους στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανάμειξη σε κύκλωμα που φέρεται οτι εισήγαγε λαθραία 45 γυναίκες στην Κίνα για να πωληθούν ως νύφες από το Φεβρουάριο του 2011.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Πακιστάν: Ένοπλοι εκτέλεσαν 20 σιίτες

Ένοπλοι εκτέλεσαν σήμερα 20 σιίτες τους οποίους ανάγκασαν να βγουν δια της βίας από ένα λεωφορείο σε δρόμο στο βόρειο Πακιστάν, ανακοίνωσε η αστυνομία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την τρίτη επίθεση αυτού του είδους που πραγματοποιείται στην περιοχή από την αρχή του έτους. Η σφαγή έγινε 100 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ. Οι επιθέσεις, που έχουν στόχο σιίτες και αποδίδονται σε εξτρεμιστικές ένοπλες σουνιτικές ομάδες, έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια στο Πακιστάν.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Τουλάχιστον 19 νεκροί σε σειρά επιθέσεων στο Ιράκ

Τουλάχιστον 19 νεκροί και 104 τραυματίες είναι σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες από ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας τα θύματα των επιθέσεων που σημειώθηκαν σήμερα στο Ιράκ. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε εννέα πόλεις, λίγες ημέρες πριν από τη θρησκευτική γιορτή Άϊντ ελ-Φιτρ που σηματοδοτεί το τέλος του ραμαζανιού.

Οι πιο αιματηρές επιθέσεις σημειώθηκαν στη συνοικία Χουσεϊνίγια της Δαμασκού και στην πόλη Ντακούκ, βορείως της πρωτεύουσας. Στη Χουσεϊνίγια εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώνοντας έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας 26. Στη Ντακούκ της επαρχίας Κιρκούκ, βομβιστής-καμικάζι ανατινάχθηκε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία σκοτώνοντας έξι αστυνομικούς και τραυματίζοντας 25. Στην περιοχή Αλ-Γκάρμα κοντά στη Φαλούτζα, τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίσθηκαν από πυρά ενόπλων σε οδόφραγμα. Τρεις ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στις πόλεις Τουζ Χουρμάτου, Κιρκούκ και Ντιμπίς.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Βουλγαρία: Στη δημοσιότητα φωτογραφία συνεργού του βομβιστή του Μπουργκάς

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός ατόμου που φέρεται να είναι ο συνεργός του δράστη της βομβιστικής επίθεσης κατά λεωφορείου που μετέφερε Ισραηλινούς τουρίστες, στις 18 Ιουλίου, στο Μπουργκάς.

Πρόκειται για φωτογραφία που φτιάχτηκε μέσω ειδικής επεξεργασίας σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και συνοδεύεται από το πλαστό δίπλωμα οδήγησης που είχε το ίδιο άτομο στην κατοχή του, σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite. Το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας ζητά τη συνεργασία των πολιτών, προτρέποντας όλους όσοι γνωρίζουν οτιδήποτε για τον ύποπτο να το καταθέτουν στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα ή τηλεφωνικά στον αριθμό 112. Πέντε Ισραηλινοί τουρίστες, ο οδηγός του λεωφορείου και ο δράστης σκοτώθηκαν στην επίθεση της 18ης Ιουλίου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αυστραλία: Στα όρια της φτώχειας πολλοί ομογενείς

Ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων της Αυστραλίας που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ζει κοντά στα όρια της φτώχειας. Αυτό προκύπτει από δημοσίευμα του «Νέου Κόσμου» που στηρίζεται σε στοιχεία της γενικής απογραφής.

Το φαινόμενο επιβεβαιώνει και ο ομογενής βουλευτής των Εργατικών Στηβ Γεωργανάς που δήλωσε: «Είναι συχνό φαινόμενο να χτυπούν την πόρτα του γραφείου μου απελπισμένοι ομογενείς που ζητούν βοήθεια γιατί τους πέταξαν από το σπίτι τους είτε επειδή δεν είχαν να πληρώσουν το ενοίκιο ή για άλλους λόγους που σχετίζονται με την οικονομική τους κατάσταση». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Επικρατεί η αντίληψη ότι η ελληνική παροικία είναι μία πλούσια παροικία και ακούμε πολλές φορές ιστορίες επιτυχημένων συμπαροίκων που δημιουργούν αυτήν την ψευδαίσθηση. Τα πράγματα δεν είναι έτσι όμως. Πίσω από την ιστορία ενός επιτυχημένου Έλληνα επιχειρηματία για παράδειγμα κρύβονται εκατοντάδες ιστορίες συμπαροίκων που ζουν μέσα στη φτώχια».

Παρόμοια είναι και η εμπειρία του Δημήτρη Μπούρα, κοινωνικού λειτουργού της Ελληνοαυστραλιανής Κοινωνικής Πρόνοιας της Μελβούρνης, που, όπως αναφέρει, δέχεται τουλάχιστον 10 συμπαροίκους το μήνα που ζητούν οικονομική βοήθεια. «Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι συμπάροικοι που ζητούν βοήθεια είναι άνω των 50 ετών, όχι απαραίτητα σε συντάξιμη ηλικία και δεν έχουν ιδιόκτητο σπίτι» αναφέρει ο κ. Μπούρας. «Πρόκειται για ανθρώπους που δούλεψαν χρόνια χειρονακτικές εργασίες και τώρα που έχασαν τη δουλειά τους, αφενός, δεν έχουν τα προσόντα να βρουν άλλη δουλειά και, αφετέρου, επειδή είναι ενοικιαστές και τα ενοίκια έχουν εκσφενδονιστεί στα ύψη, αυτοί οι άνθρωποι καταλήγουν σε κάποιες περιπτώσεις στο δρόμο» προσθέτει ο κ. Μπούρας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Λ. Δ. Κονγκό: Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς σε ορυχείο

Περίπου 60 μεταλλωρύχοι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό όταν κατέρρευσε ένα φρεάτιο στο οποίο εργάζονταν. Οι μεταλλωρύχοι βρίσκονταν 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους όταν συνέβη το ατύχημα σε μια απομακρυσμένη περιοχή βορειοανατολικά του κράτους. Χιλιάδες άνθρωποι στο ανατολικό Κονγκό εργάζονται τα μεταλλωρυχεία, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι μηδενικά και τα ατυχήματα αποτελούν συχνό φαινόμενο.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com