Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Βερολίνο: Η ανάπτυξη θα έρθει από τις μεταρρυθμίσεις

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας επέμεινε σήμερα, παραμονή της πρώτης επίσκεψης στη Γερμανία του νέου προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στην αντίληψη που έχει εκφράσει επανειλημμένα η Άγκελα Μέρκελ για την ανάπτυξη, ότι δηλαδή αυτή αποτελεί τον καρπό των μεταρρυθμίσεων, κυρίως της αγοράς εργασίας.
Η ανάπτυξη είναι «ο καρπός μιας έξυπνης πολιτικής μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ σε τακτική συνέντευξη Τύπου, επικαλούμενος μεταξύ αυτών των πιθανών μεταρρυθμίσεων τη «χαλάρωση της γραφειοκρατίας» και κυρίως τις «μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας».
Η Μέρκελ θα δεχθεί αύριο στο Βερολίνο τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος είχε καταστήσει την υποστήριξη της ανάπτυξης ένα από τα σημαντικά θέματα της προεκλογικής του εκστρατείας και αγωνίζεται για να προστεθεί μια πτυχή όσον αφορά την ανάπτυξη στο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο.
Όσον αφορά το σύμφωνο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπενθύμισε σήμερα για άλλη μια φορά ότι η Γαλλία πρέπει να περιοριστεί σε αυτό που έχει υπογραφεί. Ο Ολάντ και η Μέρκελ θα συναντηθούν για περίπου μια ώρα. Αυτή η συνάντηση θα είναι «μια πρώτη καλή ευκαιρία γνωριμίας», κατέληξε ο Ζάιμπερτ.

Υεμένη: Συνεχίζονται οι πολύνεκρες επιχειρήσεις κατά της Αλ Κάιντα

Ο στρατός της Υεμένης συνεχίζει σήμερα τις επιχειρήσεις του για την καταπολέμηση των ενόπλων της Αλ Κάιντα σε δύο πόλεις του νότου της χώρας, προκαλώντας το θάνατο 37 μεταξύ αυτών μέσα σε διάστημα δύο ημερών, σύμφωνα με πηγές των φυλών. Ο απολογισμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε πάντως από νοσοκομειακή πηγή. Ο στρατός έκανε επίσης λόγο για την απώλεια 12 στρατιωτών.
Οι μάχες ακούγονταν από το Αντεν, τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Υεμένης, κοντά στην πόλη Ζιντζιμπάρ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Αμπιάν, ο έλεγχος της οποίας τελεί υπό την Αλ Κάιντα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Η επιχείρηση που άρχισε το Σάββατο είναι η μεγαλύτερη που διεξάγεται κατά της Αλ Κάιντα στη νότια Υεμένη και στόχος της είναι κυρίως η εκδίωξη των ένοπλων εξτρεμιστών από την Ζιντζιμπάρ και τη γειτονική πόλη Τζαάρ. Η ισλαμιστική οργάνωση «Οπαδοί της Σαρία», που αποτελεί πτέρυγα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, ενίσχυσε τη δράση της στη νότια και ανατολική χώρα, επωφελούμενη από το κίνημα αμφισβήτησης κατά του πρώην προέδρου Σάλεχ.

Ισπανία: Απομάκρυναν εκ νέου τους «αγανακτισμένους» από την Πουέρτα ντελ Σολ


Η αστυνομία απομάκρυνε και πάλι σήμερα το πρωί μια εκατοστή «αγανακτισμένους» που είχαν συγκεντρωθεί στη διάρκεια της νύχτας στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ στη Μαδρίτη. Η συγκέντρωση έγινε με αφορμή την πρώτη επέτειο του κινήματος και πραγματοποιήθηκε παρά την απαγόρευση των αρχών.
Δύο άτομα συνελήφθησαν και 81 άλλα κρατήθηκαν επιτόπου για να αναγνωριστούν στη διάρκεια αυτής της επέμβασης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας η οποία διεξήχθη «χωρίς επεισόδια», όπως τουλάχιστον δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν λίγο αργότερα μπροστά από την έδρα της Bankia, της τέταρτης μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας, κρατώντας μικρά πανό που έγραφαν «Διώξτε την. Αυτή η τράπεζα λέει ψέματα, εξαπατά, πετάει τους ανθρώπους έξω από τα σπίτια τους» – επρόκειτο για μια αναφορά στις πολυάριθμες εξώσεις υπερχρεωμένων ιδιοκτητών από τα σπίτια τους, που αξίωσε η συγκεκριμένη τράπεζα στην οποία όφειλαν χρήματα.
Η δεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας έχει απαγορεύσει φέτος οποιονδήποτε καταυλισμό στην Πουέρτα ντελ Σολ και έχει επιβάλει στους διαδηλωτές να εγκαταλείπουν την πλατεία κάθε βράδυ στις 10. Παρά την απαγόρευση αυτή, οι διαδηλωτές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ως την Τρίτη μια «διαρκή συνέλευση», μετά τις διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι το Σάββατο σε πολλές πόλεις της Ισπανίας, μεταξύ των οποίων η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη.
Δεκαοκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση της αστυνομίας το πρωί της Κυριακής στη Μαδρίτη. Εννέα εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι μέσα στην ημέρα ενώ οι εννέα άλλοι εμφανίσθηκαν σήμερα ενώπιον δικαστή.

Ισπανία: Σε νέα επίπεδα ρεκόρ το χρέος των τραπεζών προς την ΕΚΤ

Σε νέα επίπεδα – ρεκόρ διαμορφώθηκε τον Απρίλιο το χρέος των τραπεζών της Ισπανίας προς την Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ). Στον απόηχο της πρόσφατης χρηματοδοτικής «ένεσης» στην οποία προχώρησε πριν λίγες βδομάδες η ΕΚΤ, το χρέος των ισπανικών τραπεζών ανήλθε τον μήνα που πέρασε στα 263,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι αρκετά υψηλότερο από το αντίστοιχο φέτος τον Μάρτιο, που δεν υπερέβαινε τα 227,6 δισεκατομμύρια και ήταν το υψηλότερο που είχε καταγραφεί έως τότε. Το επίπεδο του χρέους του Απριλίου, το οποίο αντικατοπτρίζει και τη δυνατότητα ή μη άντλησης ρευστότητας από τις αγορές, εκ μέρους των ισπανικών τραπεζών (πέραν της ΕΚΤ), είναι το υψηλότερο ιστορικά, από το 1999 οπότε η Τράπεζα της Ισπανίας δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία.

Human Rights Watch: Το ΝΑΤΟ υποβάθμισε τους θανάτους αμάχων όταν βομβάρδιζε τη Λιβύη

Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Λιβύη τον περασμένο χρόνο στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 72 αμάχους, ανακοίνωσε σήμερα η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch (HRW) κατηγορώντας τη Συμμαχία ότι δεν παραδέχεται τις παράπλευρες απώλειες που προκάλεσε στη διάρκεια της εκστρατείας της, η οποία βοήθησε στην απομάκρυνση από την εξουσία του Μουαμάρ Καντάφι.
Σε έκθεσή της που βασίστηκε σε έρευνες, οι οποίες διενεργήθηκαν σε τοποθεσίες που αποτέλεσαν στόχο των επιδρομών στη διάρκεια και μετά τη σύρραξη, η οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ότι από τις ΝΑΤΟϊκές επιδρομές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 γυναίκες και 24 παιδιά. Η οργάνωση κάλεσε το ΝΑΤΟ να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων και να διενεργήσει έρευνες για τις επιθέσεις, οι οποίες μπορεί (!) –σύμφωνα με την ίδια– να ήταν παράνομες.
Η έκθεση είναι βασισμένη στην εκτενέστερη μέχρι σήμερα έρευνα σχετικά με τους θανάτους αμάχων από την αεροπορική εκστρατεία του ΝΑΤΟ και εμφανίζει μεγαλύτερο απολογισμό θυμάτων σε σχέση με μια έκθεση του Μαρτίου της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία ανέφερε 55 θανάτους αμάχων, περιλαμβανομένων 16 παιδιών και 14 γυναικών.
Η HRW αναγνώρισε πάντως ότι το ΝΑΤΟ φρόντισε ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων και πρόσθεσε ότι χώρες όπως η Ρωσία που είχε κάνει λόγο για πολλούς θανάτους αμάχων, το έπραξαν ώστε να εξασφαλίσουν πολιτικά οφέλη. Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι έκανε «ό,τι ήταν δυνατό» για να ελαχιστοποιήσει τις ανθρώπινες απώλειες και εξέφρασε τη… λύπη του για κάθε περίπτωση απώλειας αμάχων.

Νεπάλ: Δεκαπέντε οι νεκροί από την πτώση μικρού αεροσκάφους

Ένα μικρό αεροσκάφος με 21 επιβαίνοντες συνετρίβη σήμερα σε αεροδρόμιο του βορειοδυτικού Νεπάλ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 από αυτούς, ανακοίνωσαν οι αρχές. Μεταξύ των διασωθέντων είναι τρία παιδιά, δύο ξένοι και μια αεροσυνοδός από το Νεπάλ. Σύμφωνα με τον Πρατάπ Μπάμπου Τιουάρι, διευθυντή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, έξι από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στην Ποκχάρα. Ανάμεσα στα θύματα είναι 12 Ινδοί
Η Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος της εταιρίας Agni Air είχε επιστρέψει στο αεροδρόμιο του Τζόμσον λίγο μετά την απογείωσή του. Συνετρίβη σε ένα βουνό κοντά στον στενό διάδρομο προσγείωσης ενώ επιχειρούσε να προσγειωθεί. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχει ο στρατός, η αστυνομία και κάτοικοι της περιοχής.
Τα αεροπορικά δυστυχήματα είναι συχνό φαινόμενο στο Νεπάλ. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης, στο Νεπάλ έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα 71 αεροπορικά δυστυχήματα από τα οποία έχουν σκοτωθεί 600 άνθρωποι.

Δεκάδες αποκεφαλισμένα πτώματα ανακαλύφτηκαν σε πόλη του Μεξικού

Σαράντα εννέα αποκεφαλισμένα και διαμελισμένα πτώματα ανακαλύφτηκαν χθες από την αστυνομία του Μεξικού σε μικρή απόσταση από έναν δρόμο στο Μοντερέι, την πρωτεύουσα της μεξικανικής πολιτείας Νουέβο Λεόν. Μαζί με τα πτώματα βρέθηκε ένα σημείωμα υπογεγραμμένο από μια συμμορία που διεκδικεί μεγάλο μερίδιο της «πίτας» της διακίνησης ναρκωτικών.
Οι σοροί πετάχτηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες χθες σε μια ακατοίκητη περιοχή του δήμου Καδερεγέτα. «Για να περιπλακεί η διαδικασία ταυτοποίησης κανένα πτώμα δεν βρέθηκε μαζί με το κεφάλι του και τα χέρια και τα πόδια είχαν ακρωτηριαστεί», δήλωσε ένας εκπρόσωπος των αρχών. Τα έξι από τα θύματα ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ορισμένες από τις σορούς είχαν πεταχτεί μέσα σε πλαστικές σακούλες και πολλές ήταν γυμνές. Οι αρχές ελπίζουν να αναγνωρίσουν ορισμένα από τα θύματα χάρη σε τατουάζ που έφεραν.
Οι θάνατοι στο Μοντερέι συνιστούν την τρίτη μαζική σφαγή μέσα σε 9 ημέρες στο βόρειο Μεξικό. Τριάντα τρεις άνδρες σκοτώθηκαν κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, στο Νουέβο Λαρέδο, στις αρχές του μήνα, ενώ την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία ανακάλυψε 18 διαμελισμένες σορούς στην πολιτεία Χαλίσκο. Η μεξικανική αστυνομία θεωρεί ότι οι θάνατοι σχετίζονται με την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στα καρτέλ που διακινούν ναρκωτικά.