Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Human Rights Watch: Το ΝΑΤΟ υποβάθμισε τους θανάτους αμάχων όταν βομβάρδιζε τη Λιβύη

Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Λιβύη τον περασμένο χρόνο στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 72 αμάχους, ανακοίνωσε σήμερα η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch (HRW) κατηγορώντας τη Συμμαχία ότι δεν παραδέχεται τις παράπλευρες απώλειες που προκάλεσε στη διάρκεια της εκστρατείας της, η οποία βοήθησε στην απομάκρυνση από την εξουσία του Μουαμάρ Καντάφι.
Σε έκθεσή της που βασίστηκε σε έρευνες, οι οποίες διενεργήθηκαν σε τοποθεσίες που αποτέλεσαν στόχο των επιδρομών στη διάρκεια και μετά τη σύρραξη, η οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ότι από τις ΝΑΤΟϊκές επιδρομές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 γυναίκες και 24 παιδιά. Η οργάνωση κάλεσε το ΝΑΤΟ να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων και να διενεργήσει έρευνες για τις επιθέσεις, οι οποίες μπορεί (!) –σύμφωνα με την ίδια– να ήταν παράνομες.
Η έκθεση είναι βασισμένη στην εκτενέστερη μέχρι σήμερα έρευνα σχετικά με τους θανάτους αμάχων από την αεροπορική εκστρατεία του ΝΑΤΟ και εμφανίζει μεγαλύτερο απολογισμό θυμάτων σε σχέση με μια έκθεση του Μαρτίου της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία ανέφερε 55 θανάτους αμάχων, περιλαμβανομένων 16 παιδιών και 14 γυναικών.
Η HRW αναγνώρισε πάντως ότι το ΝΑΤΟ φρόντισε ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων και πρόσθεσε ότι χώρες όπως η Ρωσία που είχε κάνει λόγο για πολλούς θανάτους αμάχων, το έπραξαν ώστε να εξασφαλίσουν πολιτικά οφέλη. Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι έκανε «ό,τι ήταν δυνατό» για να ελαχιστοποιήσει τις ανθρώπινες απώλειες και εξέφρασε τη… λύπη του για κάθε περίπτωση απώλειας αμάχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου