Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Συρία: Τουλάχιστον 15.000 οι νεκροί από την έναρξη της εξέγερσης


Τουλάχιστον 15.026 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη Συρία από τα μέσα του Μαρτίου του 2011, όταν ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τουλάχιστον 10.480 πολίτες, 3.716 στρατιώτες και 830 αποστάτες του στρατού έχουν σκοτωθεί σε επιχειρήσεις καταστολής των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας και σε μάχες. Η μη κυβερνητική οργάνωση προσμετρά ως πολίτες τους ένοπλους οι οποίοι μάχονται εναντίον του καθεστώτος χωρίς να έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε σήμερα ότι υποστηρίζει την ενίσχυση της εντολής του ειδικού απεσταλμένου του Κόφι Ανάν, καθώς και το να ενταθεί η πίεση η οποία ασκείται στην Δαμασκό με την επίκληση του Κεφαλαίου 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.
Περίπου 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν ήδη σήμερα το πρωί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ειδικά σε μάχες στην Αρμανάζ στην βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ και στην Ινχέλ, στην επαρχία Ντεράα, στο νότιο τμήμα της χώρας. Την προηγούμενη ημέρα είχαν αναφερθεί 98 νεκροί, ανάμεσά τους 53 πολίτες, 35 στρατιώτες και 10 αντάρτες.
Στο διπλωματικό πεδίο, ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε να αναθεωρηθεί η εντολή του Κόφι Ανάν ώστε η διεθνής κοινότητα να είναι βέβαιη ότι τα μέρη θα τηρήσουν το ειρηνευτικό του σχέδιο. Αυτό σημείωσε ο δεύτερος τη τάξει στο Σύνδεσμο, ο Άχμεντ Μπεν Χέλι, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Το σχέδιο Ανάν για την έξοδο από την κρίση, που προέβλεπε την εφαρμογή μιας εκεχειρίας και την έναρξη διαλόγου, παραμένει ως σήμερα ανεφάρμοστο.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Σουηδία: Εκρηκτικά κοντά στο μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της χώρας

Εκρηκτικά εντοπίστηκαν χθες κάτω από ένα φορτηγό μέσα στον περίβολο του πυρηνικού σταθμού στο Ρίνγκχαλς της νότιας Σουηδίας, του μεγαλύτερου στη χώρα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα η αστυνομία και ο ενεργειακός όμιλος Vattenfall που διαχειρίζεται το εργοστάσιο. Τα εκρηκτικά που ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας δεν προκάλεσαν «σημαντικές ζημιές» στον πυρηνικό σταθμό του Ρίνγκχαλς, διευκρίνισε ο όμιλος Vattenfall σε ανακοίνωσή του.
Η εκρηκτική ύλη, μεγέθους μιας μικρής γροθιάς, βρέθηκε κάτω από φορτηγό από έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο την ώρα που το όχημα κινούταν μέσα στον περίβολο των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Ειδικοί στα εκρηκτικά διεξήγαγαν έρευνες στο πυρηνικό εργοστάσιο αλλά δεν εντοπίστηκε κανένα ύποπτο αντικείμενο. Η αρμόδια σουηδική αρχή για την πυρηνική ασφάλεια (SSM) ανακοίνωσε ότι το επίπεδο πυρηνικής ασφαλείας αυξήθηκε κατά μια βαθμίδα, στο δεύτερο επίπεδο, προληπτικά και μέχρι να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες.
Το πυρηνικό εργοστάσιο του Ρίνγκχαλς διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες και παράγει σχεδόν το 20% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται στη χώρα. Το εργοστάσιο ελέγχεται σε ποσοστό 70,4% από τον δημόσιο σουηδικό όμιλο Vattenfall που το διαχειρίζεται και κατά 29,6% από τον γερμανικό ενεργειακό όμιλο ΕΟΝ.
Η SSM είχε θέσει υπό επιτήρηση τον πυρηνικό σταθμό στο Ρίνγκχαλς το 2009 ύστερα από σειρά περιστατικών που σημειώνονταν από το 2005 και τα οποία είχαν εγείρει ερωτηματικά για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Η αρμόδια αρχή είχε προειδοποιήσει για τις αδυναμίες της διαχείρισης και της διοίκησης του εργοστασίου και τη μη τήρηση οδηγιών και διαδικασιών.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Μαλάουι: Δεκάδες λαθρομετανάστες πνίγηκαν στη λίμνη Μαλάουι

Τουλάχιστον 47 Αιθίοπες λαθρομετανάστες πνίγηκαν στη λίμνη Μαλάουι όταν το πλοίο που τους μετέφερε στην αφρικανική αυτή χώρα ανετράπη, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της αφρικανικής αυτής χώρας.
«Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί 47 πτώματα, τα οποία ενταφιάσθηκαν αμέσως σε ομαδικούς τάφους με τη βοήθεια χωρικών του Μαλάουι καθώς ήσαν σε αποσύνθεση», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας σύμφωνα με τον οποίο οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων ή άλλων πτωμάτων.
Η αστυνομία συνέλαβε τρεις πολίτες του Μαλάουι, ιδιοκτήτες του πλοίου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, το δυστύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας κοντά στο Καπόρο, στην περιοχή Καρόγκα του βορείου Μαλάουι, στα σύνορα με την Τανζανία, αλλά οι αρχές ενημερώθηκαν γι΄αυτό μόλις σήμερα το πρωί μετά τον εντοπισμό πτωμάτων, τα οποία επέπλεαν στη λίμνη και ενός ανατραπέντος πλοίου.
Η αστυνομία εκτιμά ότι η υπερφόρτωση του πλοίου είναι η αιτία της ανατροπής του. Εκατοντάδες Αιθίοπες προσπαθούν τακτικά να εισέλθουν στο Μαλάουι μέσω της Τανζανίας με απώτερο στόχο να φθάσουν στη Νότια Αφρική, μια χώρα οικονομικά ισχυρή που ζει ειρηνικά.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Πρόεδρος SPD: «Θανατηφόρα η δόση του φαρμάκου που έδωσαν στην Ελλάδα»

«Επί της ουσίας δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στους Έλληνες, αλλά θα πρέπει να τους δώσουμε περισσότερο χρόνο», επισημαίνει ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και χαρακτηρίζει «θανατηφόρα» τη δόση του «φαρμάκου λιτότητας» που χορηγήθηκε στην Ελλάδα από τους Μέρκελ και Σαρκοζί. Παρομοιάζει δε κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες με… κλεπταποδόχους, που θέλουν να επωφεληθούν από την φοροδιαφυγή των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων.
Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα Hannoversche Allgemeine Zeitung, ο Γκάμπριελ συμφωνεί επί της αρχής με το πρόγραμμα λιτότητας για την Ελλάδα, αλλά επισημαίνει ότι ακόμη και το καλύτερο φάρμακο μπορεί να είναι θανατηφόρο, εάν η δόση είναι υπερβολική. «Η δόση λιτότητας που έδωσαν η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί στην Ελλάδα είναι προφανώς θανατηφόρα», τονίζει και προτείνει το πάγωμα ελληνικών λογαριασμών σε ευρωπαϊκές τράπεζες, «μέχρι οι κύριοι αυτοί να αποδείξουν ότι έχουν πληρώσει φόρο στην πατρίδα τους». Ομολογεί πάντως ότι ούτε στη Γερμανία υπάρχει η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο, καθώς, όπως εκτιμά, «ενίοτε πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών στην Ευρώπη συμπεριφέρονται σαν κλεπταποδόχοι που θέλουν να επωφεληθούν κρυφά από τη φοροδιαφυγή των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Τουρκία: Η κυβέρνηση υποχωρεί στο θέμα των αμβλώσεων

Η συντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας υποχώρησε στις προθέσεις της να περιορίσει το δικαίωμα των αμβλώσεων γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη χώρα, ανακοίνωσε κοινοβουλευτική πηγή.
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε αργά χθες το βράδυ νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο με το οποίο περιορίζονται δραστικά οι επεμβάσεις καισαρικής τομής –ένας στους δύο τοκετούς στην Τουρκία γίνεται με αυτόν τον τρόπο– και επιτρέπονται μόνο σε ακραίες ιατρικές περιπτώσεις. Ωστόσο, στο νομοσχέδιο αυτό δεν υπάρχουν αναφορές στο κείμενο για τις αμβλώσεις, γεγονός που δείχνει ότι η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω στις αρχικές της προθέσεις.
Ο Ερντογάν είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως η άμβλωση ισοδυναμεί με δολοφονία και είχε επικρίνει τον αυξημένο αριθμό καισαρικών κατηγορώντας τους μαιευτήρες ότι το κάνουν για να αυξάνουν την αμοιβή τους, αλλά και γιατί τους είναι πιο εύκολο. Το κυβερνών κόμμα είχε ανακοινώσει πως θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του νόμου για την εκούσια διακοπή κύησης, μειώνοντας στις έξι ή τέσσερις τις εβδομάδες εγκυμοσύνης την περίοδο που η άμβλωση είναι νόμιμη.
Στην Τουρκία από το 1983 οι αμβλώσεις είναι νόμιμες μέχρι τη δέκατη εβδομάδα της κύησης. Από το 1965 οι αμβλώσεις επιτρέπονται όταν συντρέχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Νήσος Χριστουγέννων: Ναυάγησε πλοίο που μετέφερε 200 πρόσφυγες

Ένα πλοίο που μετέφερε 200 πρόσφυγες ναυάγησε σε ινδονησιακά ύδατα σε απόσταση 2.200 χιλιομέτρων ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας, βόρεια της Νήσου των Χριστουγέννων. Πολεμικό αεροσκάφος της Αυστραλίας ανέφερε ότι εντοπίσθηκαν επιζώντες στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου. Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου αναφέροντας ότι βρισκόταν 120 μίλια βόρεια της Νήσου των Χριστουγέννων και σε απόσταση 2.600 χιλιομέτρων από την Αυστραλία. Συχνά επικίνδυνα και υπερφορτωμένα πλοία που μεταφέρουν παράνομα πρόσφυγες αποπλέουν από την Ινδονησία με προορισμό της Νήσου των Χριστουγέννων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Λονδίνο:Πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στη Βρετανία ζήτησε ο Τζούλιαν Ασάνζ

Η δικαστική διαμάχη σχετικά με την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ πήρε την Τετάρτη μια νέα τροπή καθώς ο ιδρυτής των WikiLeaks κατέθεσε αίτηση για πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας είχε απορρίψει, την προηγούμενη εβδομάδα, την έφεση που είχε ασκήσει ο Ασάνζ κατά της έκδοσής του στη Σουηδία, για τις κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης. Την άφιξή του στην πρεσβεία επιβεβαίωσε ο επικεφαλής διπλωματίας του Ισημερινού στο Κίτο, Ρικάρδο Πατίνιο.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την βρετανική αστυνομία, η απόφαση του Ασάνζ να καταφύγει στην πρεσβεία αποτελεί παραβίαση των όρων της εγγύησής του, που σημαίνει ότι αν επιχειρήσει να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις θα συλληφθεί.
Ο ιδρυτής των WikiLeaks αναζητείται από τις σουηδικές αρχές προκειμένου να ξεκινήσει ανακριτική διαδικασία για τις κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης που κατέθεσαν εναντίον του δύο γυναίκες. Από την πλευρά του ο Ασάνζ αρνείται τις κατηγορίες με τον ισχυρισμό ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες είναι πολιτικώς υποκινούμενες.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ρουμανία: Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει ο πρώην πρωθυπουργός Ναστάζε μετά την καταδίκη του για διαφθορά

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριάν Ναστάζε, που καταδικάστηκε χθες σε δύο χρόνια φυλάκιση για διαφθορά, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, επεσήμανε η γενική εισαγγελία.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν στην οικία του Ναστάζε είδαν τον 62χρονο πρώην πρωθυπουργό να μεταφέρεται με φορείο σε ένα ασθενοφόρο. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας επικύρωσε σήμερα τελεσίδικα την καταδίκη του Ναστάζε σε φυλάκιση δύο ετών για διαφθορά.
Ο Ναστάζε, πρωθυπουργός μεταξύ 2000-4, κρίθηκε ένοχος ότι το 2004, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, καταχράστηκε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ από τα χρήματα που είχαν προσφέρει εταιρείες και επιχειρηματίες που είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε ένα συμπόσιο.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ισραήλ: Ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Το Ισραήλ αντέδρασε την Τετάρτη σχετικά με την έλλειψη προόδου στις συζητήσεις που γίνονται με στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, απαιτώντας από τη Δύση να επιβάλλει σκληρές οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.
Σε συζητήσεις που διεξήχθησαν αυτή την εβδομάδα στη Μόσχα μεταξύ έξι παγκοσμίων δυνάμεων και του Ιράν, δεν επιτεύχθη οποιαδήποτε σημαντική πρόοδος, ενώ δεν ορίστηκε νέα ημερομηνία για περαιτέρω πολιτικές διαπραγματεύσεις.
«Έχει έρθει η στιγμή για τις ΗΠΑ και τις Δυτικές δυνάμεις να επιβάλουν πιο αυστηρές κυρώσεις στο εμπάργκο πετρελαίου και τους οικονομικούς τομείς, ώστε να σταματήσει η ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση προς την υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ο αντιπρόεδρος του κεντρώου κόμματος του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ.
Κι ενώ οι Δυτικές δυνάμεις υποπτεύονται ότι το Ιράν προσπαθεί να αναπτύξει τις δυνατότητες ώστε να κατασκευάσει μια ατομική βόμβα, το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για την παραγωγή ενέργειας και μόνο.
Οι ανησυχίες του δυτικού κόσμου ότι το Ισραήλ, που θεωρεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ως υπαρκτή απειλή, μπορεί να καταφύγει στη βία, έχουν ενισχύσει τις προσπάθειες για περαιτέρω συζητήσεις με την Τεχεράνη.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Μιανμάρ: Δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων και βουδιστών

Πάνω από 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων και βουδιστών στη δυτική Μιανμάρ, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο τελευταίος απολογισμός έκανε λόγο για 71 νεκρούς στους οποίους προστέθηκαν δέκα μουσουλμάνοι που λιντσάρισε στις αρχές του μήνα ένα πλήθος βουδιστών για να εκδικηθεί για το βιασμό και τη δολοφονία μιας γυναίκας.
Στις 10 Ιουνίου επεβλήθη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο κρατίδιο Ραχίν, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποκατασταθεί η ασφάλεια. Οι σοροί των δέκα βουδιστών εντοπίστηκαν στην πόλη Γιατενταούνγκ, όπου αγνοείται η τύχη δυο ανθρώπων. Τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί πολλά επεισόδια στην πόλη αυτή. Εκπρόσωποι της μειονότητας των Ροχίνγκιας που ανήκει στη μουσουλμανική κοινότητα της περιοχής, υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρουν τα ΜΜΕ.
Οι 800.000 Ροχίνγκιας στη βόρεια χώρα δεν ανήκουν στις μειονότητες που αναγνωρίζει το καθεστώς της Μιανμάρ. Δεν τους αναγνωρίζουν και πολλοί Βιρμανοί, οι οποίοι δεν κρύβουν την εχθρότητά τους απέναντί τους. Οι Ροχίνγκιας θεωρούνται από τον ΟΗΕ μια από τις μειονότητες που διώκονται περισσότερο στον πλανήτη. Πολλές εκατοντάδες από αυτούς έχουν επιχειρήσει να διαφύγουν με πλοία στο Μπανγκλαντές, αλλά η ακτοφυλακή της χώρας αυτής τούς εμποδίζει.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com


Δημοσκόπηση: Προβάδισμα Ομπάμα έναντι Ρόμνεϊ


Μια δημοσκόπηση του Bloomberg που δημοσιεύθηκε χθες δίνει προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ, του αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Μεταξύ των 10.002 ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν από τις 15 ως τις 18 Ιουνίου, το 53% δηλώνει ότι στις επερχόμενες εκλογές θα επιλέξει τον νυν πρόεδρο, έναντι του 40% που θα ψηφίσει τον Ρόμνεϊ. Όσον αφορά την οικονομία, οι Αμερικανοί που ρωτήθηκαν σε αυτή τη δημοσκόπηση, το περιθώριο λάθους της οποίας είναι 3,1%, απάντησαν σε ποσοστό 49% ότι προτιμούν το όραμα του Ομπάμα για την επιστροφή της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, έναντι του 33% που προτιμά την πολιτική του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του.
Η δημοσκόπηση του Bloomberg αποκαλύπτει ότι ο Ρόμνεϊ έχει ακόμη δουλειά να κάνει για να διορθώσει τις ζημιές που υπέστη στη διάρκεια της μάχης για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων: μόνο το 39% των ερωτηθέντων είχε θετική γνώμη για εκείνον, ενώ το 48% έχει αρνητική. Εξάλλου το 55% πιστεύει ότι είναι πιο αποκομμένος από την καθημερινότητα απ΄ ό,τι ο Ομπάμα, έναντι του 36% που πιστεύει το αντίθετο.
Παρά τα καλά νέα για τον Αμερικανό πρόεδρο, η δημοσκόπηση αποκαλύπτει επίσης τη συνεχιζόμενη ανησυχία των Αμερικανών για την οικονομία της χώρας: το 62% εκτιμά ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε λάθος δρόμο, ενώ το 45% πιστεύει ότι τα παιδιά του θα έχουν χαμηλότερο επίπεδο ζωής από το δικό του.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ισπανία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της λιτότητας

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στην Ισπανία, κυρίως στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη κατά της πολιτικής της λιτότητας που έχει υιοθετήσει η ισπανική κυβέρνηση, υπέρ της υπεράσπισης των βασικών δημόσιων παροχών και κατά του κόστους διάσωσης των τραπεζών της χώρας.
Στη Μαδρίτη, χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης κρατώντας τις κόκκινες σημαίες των δύο μεγαλύτερων ισπανικών, εργατικών συνδικάτων, του UGR και του CCOO, τα οποία είχαν κάνει έκκληση για τις σημερινές κινητοποιήσεις σε 60 ισπανικές πόλεις με το σύνθημα: «Μην σιωπάς, υπεράσπισε τα δικαιώματά σου!». Κάποιοι φορούσαν πράσινα μπλουζάκια, που έχουν γίνει η «στολή» των εκπαιδευτικών που διαδηλώνουν για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης με το σύνθημα: «Δημόσια εκπαίδευση από όλους για όλους».
Οι δικαστικοί υπάλληλοι φορούσαν κίτρινα μπλουζάκια και κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Όχι στις περικοπές στη δικαιοσύνη». Επίσης διαδήλωσαν γιατροί και νοσηλευτές με άσπρα μπλουζάκια και υπό το σύνθημα: «Δημόσια υγεία για όλους», ενώ υπήρχαν και πανό κατά της ιδιωτικοποίησης του δικτύου ύδρευσης. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Όχι στη διάσωση», αναφερόμενοι στη διάσωση των ισπανικών τραπεζών από την Ευρώπη ή «Διάσωση των τραπεζών = κλοπή των πολιτών».
«Δεν πιστεύω ότι η διάσωση θα έχει οφέλη για τους πολίτες. Θα υπάρχει περισσότερη ανεργία, περισσότερη ανασφάλεια, περισσότερη φτώχεια», δήλωσε μια εκπαιδευτικός 37 ετών με το όνομα Μαρία. Για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, η ισπανική κυβέρνηση υιοθέτησε μια αυστηρή πολιτική λιτότητας, η οποία προβλέπει για φέτος περικοπές κρατικών δαπανών ύψους 27,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com