Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Ιταλία: 9 εκ. άνθρωποι με ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη λόγω ένδειας!

Εννέα εκατομμύρια Ιταλοί έχουν ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη λόγω ένδειας. Αυτό τονίζεται σε έκθεση του ινστιτούτου κοινωνικών και οικονομικών ερευνών Censis, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, οι περισσότεροι Ιταλοί με ανεπαρκή περίθαλψη είναι παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά (πέντε εκατομμύρια) και ηλικιωμένοι (δυο εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες).
«Ενώ η ιδιωτική ασφάλιση σημειώνει τα τελευταία δέκα χρόνια άλμα της τάξης του 25%, όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν αναγκάζονται να μην υποβληθούν στις θεραπείες που τους έχει υποδείξει ο γιατρός, ή προσπαθούν να ψάξουν φθηνές εναλλακτικές, με προσφορές, κυρίως, στο διαδίκτυο», σημειώνεται στην έκθεση του Censis. Σύμφωνα με την έκθεση, «η αύξηση των δαπανών του δημοσίου για τον τομέα της υγείας, το 2010, περιορίσθηκε σε ποσοστό 2,3%, από το 6% του 2007».
«Πρέπει να βρεθούν άμεσα νέες πηγές χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας, διότι οι συνεχείς περικοπές αναγκάζουν τους πιο φτωχούς πολίτες -που δεν μπορούν να πληρώσουν τις ιδιωτικές κλινικές- να μην υποβάλλονται στις αναγκαίες θεραπείες. Για το 2015, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια διαφορά δεκαεπτά δισεκατομμυρίων ευρώ, ανάμεσα στις ανάγκες χρηματοδότησης του εθνικού συστήματος υγείας και στις οικονομικές δυνατότητες των διαφόρων περιφερειών της χώρας» σημειώνει το ινστιτούτο Censis.

Λιβύη: Ξεκίνησε η πρώτη δίκη υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Καντάφι


Ξεκίνησε σήμερα σε δικαστήριο της Τρίπολης κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η δίκη του Μπούζιντ Ντόρντα, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών εξωτερικού του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι. Πρόκειται για την πρώτη δίκη ενός τόσο υψηλόβαθμου πρώην Λίβυου αξιωματούχου μετά την πτώση του Καντάφι τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο Ντόρντα, που συνελήφθη τον Σεπτέμβριο στην Τρίπολη, κατηγορείται ότι διέταξε τα μέλη των υπηρεσιών εξωτερικής ασφάλειας να σκοτώσουν διαδηλωτές και να χρησιμοποιήσουν πραγματικά πυρά εναντίον τους. Ο Ντόρντα δήλωσε αθώος και για τις έξι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον του σήμερα, πρώτη ημέρα της δίκης του. «Αρνούμαι τις κατηγορίες που είναι αντίθετες με όσα επιτέλεσα την περίοδο των γεγονότων», δήλωσε αναφερόμενος στη λιβυκή εξέγερση που ξέσπασε στα μέσα Φεβρουαρίου 2011.
Ο Ντόρντα κατηγορείται επίσης ότι δημιούργησε μια ένοπλη ομάδα αποτελούμενη από μέλη της φυλής του με στόχο να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο και να επιτεθεί εναντίον περιοχών στη δυτική Λιβύη, αλλά και ότι καταχράστηκε την εξουσία του φυλακίζοντας και δολοφονώντας διαδηλωτές.
Ο πρώην αξιωματούχος έφτασε στο δικαστήριο με πατερίτσες, καθώς, σύμφωνα με πηγές, έσπασε τον γοφό του όταν προσπάθησε να πηδήξει από ένα παράθυρο για να δραπετεύσει από τη φυλακή όπου κρατείται. Η δίκη του γίνεται στον ίδιο χώρο όπου κρατείται, σε μια στρατιωτική ακαδημία στην Τρίπολη η οποία χρησιμοποιείται από το νέο καθεστώς για τη διεξαγωγή των δικών των πρώην αξιωματούχων του Καντάφι.
Στο τέλος της σημερινής διαδικασίας, που διάρκεσε περίπου 30 λεπτά, ο δικαστής αποφάσισε την αναβολή της δίκης για τις 26 Ιουνίου, έπειτα από αίτημα του δικηγόρου του Ντόρντα, ο οποίος ζήτησε χρόνο για να εξετάσει την υπόθεση. Πρώην πρωθυπουργός επί καθεστώτος Καντάφι, ο Ντόρντα αντικατέστησε το 2009 τον Μούσα Κούσα στη διοίκηση των υπηρεσιών πληροφοριών εξωτερικού. Έχει επίσης διατελέσει εκπρόσωπος της Λιβύης στον ΟΗΕ επί δέκα περίπου χρόνια.

Η Ισπανία ζητάει τη βοήθεια της ΕΕ για τις τράπεζές της

Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα για πρώτη φορά επισήμως διεθνή οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει τις ισπανικές τράπεζες. Ο αρμόδιος υπουργός για τον Προϋπολογισμό, Κριστόμπαλ Μοντόρο, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να βοηθήσουν για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου της ιβηρικής χώρας.
Μετά την απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Bankia, ύψους 23,5 δισ. ευρώ, η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών της ευρωζώνης. Οι επενδυτές φοβούνται ότι η χώρα δεν θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της και ότι θα χρειασθεί οικονομική βοήθεια. Σε συνέντευξή του στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero, ο Μοντόρο σημείωσε ότι οι ισπανικές τράπεζες δεν χρειάζονται «υπερβολικά» ποσά για να ανακεφαλαιοποιηθούν και το ερώτημα είναι «από πού θα προέλθει αυτό το ποσό». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ισπανός υπουργός κάλεσε τους «ευρωπαϊκούς θεσμούς» να τοποθετηθούν με σαφήνεια στο θέμα της λεγόμενης τραπεζικής ένωσης της ΕΕ, γιατί τα χρήματα που χρειάζονται οι τράπεζες της χώρας «δεν είναι πάρα πολλά».
Ο Μοντόρο υπογράμμισε ακόμα ότι η Ισπανία, λόγω του μεγέθους της (είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη) δεν μπορεί να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης και ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι «περισσότερους μηχανισμούς ευρωπαϊκής ενοποίησης» και τόνισε ότι το θέμα πρέπει να λυθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 28 – 29 Ιουνίου.
Η Ισπανία τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα επέτρεπε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και τη δημιουργία μίας μεγαλύτερης τραπεζικής ένωσης, πράγμα που θα σημαίνει την εγκατάλειψη μέρους της δημοσιονομικής της κυριαρχίας, προκειμένου να αποφύγει ένα πρόγραμμα διάσωσης.

Β. Σόιμπλε: Η ελληνική κρίση οφείλεται στην αποτυχία της ελληνικής ελίτ


Σε επί δεκαετίες αποτυχία της ελίτ της Ελλάδας αποδίδει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την ελληνική κρίση, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη σημειώνει ότι θα πρέπει να αποφασίσει η ίδια η Ελλάδα.
Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt, ο Σόιμπλε τονίζει ότι λιτότητα και ανάπτυξη δεν αλληλοαναιρούνται και αναδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας δημοσιονομικής ένωσης, προκειμένου να φθάσουμε σε πραγματική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι «οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση υπήρξαν φειδωλές στις μεταρρυθμίσεις» ενώ ειδικά για την Ελλάδα σημειώνει πως «έχουμε να κάνουμε με αποτυχία της ελίτ, επί δεκαετίες». Αναγνωρίζει πάντως ότι «ο ελληνικός λαός, αναμφισβήτητα, υποφέρει» και προσθέτει: «Μπορεί κανείς σε μια τόσο δύσκολη κρίση να κάνει ό,τι θέλει. Δεν υπάρχει όμως εύκολος δρόμος και δεν γίνονται πάντα όλα δίκαια».

Κίνα: Τριήμερη επίσκεψη Πούτιν με στόχο την οικονομική συνεργασία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε σήμερα στο Πεκίνο για τριήμερη επίσκεψη με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα, σημαντικούς εταίρους στον οικονομικό και τον πολιτικό τομέα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο με αντικείμενο τον συντονισμό της στάσης των δύο χωρών ως προς τα θέματα της Συρίας και του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Οι σινο-ρωσικές συνομιλίες θα επιτρέψουν επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας  των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο στις εργασίες της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που αποσκοπεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην αμερικανική επιρροή στην κεντρική Ασία. Με την ευκαιρία αυτή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τη στιγμή που η ένταση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παραμένουν υψηλές, και με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι.
Η ρωσική ηγεσία ρίχνει το βάρος στην οικονομική συνεργασία με την Κίνα, ενώ Μόσχα και Πεκίνο προστατεύουν τους τελευταίους μήνες από κοινού το καθεστώς της Δαμασκού, μπλοκάροντας κάθε σημαντική πρωτοβουλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πριν την άφιξη του Πούτιν στο Πεκίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα «έχουν αντίστοιχη στάση ως προς τις εν εξελίξει σημαντικές αλλαγές στον κόσμο και παρόμοιες προσεγγίσεις στις νέες προκλήσεις». Η συνεργασία των δύο χωρών «έχει συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα» και οι δύο χώρες «επιθυμούν την ενίσχυση του κεντρικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στην επίλυση θεμάτων», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Στον οικονομικό τομέα η συνεργασία ανάμεσα στις δύο δυνάμεις αναπτύσσεται στον τομέα της ενέργειας, με τη Ρωσία να είναι ο πρώτος στον κόσμο παραγωγός πετρελαίου και την Κίνα, ο πρώτος καταναλωτής ενέργειας παγκοσμίως. Η Μόσχα και το Πεκίνο διαπραγματεύονται εδώ και χρόνια την υπογραφή συμβολαίου που προβλέπει την εξαγωγή 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα για μία περίοδο τριάντα ετών.
Από το 2009 και την υπογραφή μίας συμφωνίας – πλαισίου δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο κεφάλαιο αυτό εξαιτίας διαφοράς ως προς την τιμή του φυσικού αερίου. Πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες υπογραφής της συμφωνίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πούτιν στο Πεκίνο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, οι δύο χώρες έχουν την πρόθεση να συνεργασθούν στην κατασκευή αεροπλάνου μεγάλων αποστάσεων ανταγωνιστικού των γιγάντιων Airbus και Boeing και είναι πιθανόν ότι επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος θα γίνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πούτιν στο Πεκίνο.
Η Μόσχα και το Πεκίνο ανακοίνωσαν επίσης τον Απρίλιο τη δημιουργία μέχρι το τέλος του Ιουνίου ενός κοινού επενδυτικού ταμείου ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη της γεωργίας των μεταφορών.