Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Eurostat: Στα πρόθυρα της ύφεσης η ευρωζώνη

Η ευρωζώνη κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη τους τρεις πρώτους μήνες του 2012 ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνοντας προηγούμενες εκτιμήσεις. Σε τριμηνιαία βάση, το συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των 17 κρατών μελών της ευρωζώνης παρέμεινε αμετάβλητο (0,0%), ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ Eurostat.
Επίσης σταθερή παρέμεινε η οικονομική δραστηριότητα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Σε ετήσια βάση, τα στοιχεία για την ευρωζώνη ήταν ελαφρά δυσμενέστερα του αναμενομένου. Στις 15 Μαΐου η Eurostat είχε ανακοινώσει ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης έστεκε στο 0,0%. Σήμερα ωστόσο ανακοίνωσε ότι στην πραγματικότητα σημείωσε μείωση 0,1%. Για την ευρύτερη ΕΕ ωστόσο η πρόβλεψη για αύξηση ΑΕΠ κατά 0,1% παρέμεινε αμετάβλητη. Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, η ευρωζώνη διαφεύγει την ύφεση, τεχνικά τουλάχιστον, καθώς αυτή ορίζεται βάσει δύο συνεχόμενων τριμήνων αρνητικής υποχώρησης του ΑΕΠ. Τους τελευταίους 3 μήνες του 2011 το ΑΕΠ της ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,3%.

Περισσότερες ειδήσεις στο: http://lpyrgos.blogspot.com

Οι Γερμανοί θέλουν την Ισπανία να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης!

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατικών Ενώσεων της Γερμανίας CDU/ CSU Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε σήμερα ότι η Ισπανία θα πρέπει να προσφύγει στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξαιτίας των τραπεζών.
«Η Ισπανία θα πρέπει να λάβει μία απόφαση και πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί υπό την προστασία του Ταμείου...εξαιτίας των τραπεζών της», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Φόλκερ Κάουντερ, στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ. Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε στις αρχές της εβδομάδας ότι ασκεί πιέσεις προς τη Μαδρίτη για να την παρακινήσει να ζητήσει στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους της θεωρώντας ότι η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στην ισπανική κυβέρνηση.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αρνείται προς το παρόν να ζητήσει οικονομική στήριξη, η οποία θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους που θα τεθούν από το εξωτερικό. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι η οικονομική κατάσταση είναι κρίσιμη και κάλεσε την Ευρώπη να υποστηρίξει τη χώρα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, είναι πιθανή η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για την Ισπανία: έχουν διεξαχθεί διαπραγματεύσεις για την αποδέσμευση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απευθείας προς το ισπανικό δημόσιο Ταμείο στήριξης του ισπανικού τραπεζικού τομέα (Frob). Σε αντάλλαγμα, η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού της τομέα, προχωρώντας σε συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο ορισμένων τραπεζικών ιδρυμάτων.
Αυτή η συμβιβαστική λύση θα είχε πολλά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα: θα έδειχνε ότι η ισπανική κρίση είναι διαφορετικής φύσης από την ελληνική κρίση, καθώς η ισπανική κυβέρνηση δεν θα υφίστατο απώλεια μέρους της κυριαρχίας της. Και η Γερμανία θα επέβαλλε τη θέση της, η οποία συνίσταται στη χορήγηση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποκλειστικά σε δημόσιους, και όχι σε ιδιωτικούς, θεσμούς.

Σχόλιο:
Μα καλά, οι Γερμανοί δεν ήταν εκείνοι που δεν ήθελαν, τάχα, να δανείσουν την Ελλάδα πριν από δυο χρόνια; Γιατί τώρα τέτοια πρεμούρα με τους Ισπανούς; Μήπως η απροθυμία τους να δανείσουν τη χώρα μας ήταν… προσποιητή; Γιατί δεν μας λένε πόσα είναι τα κέρδη των τραπεζών τους από αυτή την άκρως επικερδή επιχείρηση, που δανείζονται χρήματα με τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια της Γερμανίας και τα δανείζουν σε άλλες χώρες με πολύ υψηλότερα; Για να σταματήσει μια και καλή το παραμύθι ότι η Γερμανία βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να σώσει τους «κακούς» και «σπάταλους» Νοτιοευρωπαίους.

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ


Περισσότερες ειδήσεις στο: http://lpyrgos.blogspot.com

Moody's: Υποβάθμισε το αξιόχρεο γερμανικών και αυστριακών τραπεζών

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε σήμερα το αξιόχρεο πολλών γερμανικών τραπεζών και θυγατρικών τους στο εξωτερικό. Για την κίνησή του αυτή, ο οίκος αξιολόγησης επικαλείται τον αυξημένο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες αυτές λόγω των περαιτέρω σοκ που μπορεί να προκύψουν από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τις περιορισμένες δυνατότητές τους να απορροφήσουν ζημίες.
Ανάμεσα στις τράπεζες είναι οι θυγατρικές της Commerzbank –δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας– στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι. «Ως αποτέλεσμα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο για τα χρεόγραφα και τις καταθέσεις έξι ομίλων και μιας γερμανικής θυγατρικής ενός ξένου ομίλου μειώνεται κατά μία βαθμίδα, ενώ το αξιόχρεο για έναν όμιλο επιβεβαιώνεται», ανέφερε ο οίκος. Για τις θυγατρικές διαφόρων γερμανικών τραπεζών το αξιόχρεο μειώθηκε έως και τρεις βαθμίδες, πρόσθεσε.
Ο Moody's ανέφερε ότι η αναθεώρηση της αξιολόγησης της Deutsche Bank AG και των θυγατρικών της θα ολοκληρωθεί μαζί με εκείνες για άλλες χρηματοοικονομικές εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας.
Λίγο αργότερα, ο οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει το αξιόχρεο των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της Αυστρίας – της Erste Bank, Raiffeisen Bank International (RBI) και Bank Austria, θυγατρικής του ιταλικού ομίλου UniCredit. Όπως έγινε γνωστό, η υποβάθμιση αυτή οφείλεται στην έκθεσή τους στην οικονομική κρίση στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Το αξιόχρεο της Erste Bank μειώθηκε δύο βαθμίδες από τον οίκο, ενώ αυτά της RBI, εισηγμένης στο χρηματιστήριο και θυγατρικής του αυστριακού ομίλου Raiffeisen, καθώς και της Bank Austria μία βαθμίδα. Για τις Erste Bank και Bank Austria, η προοπτική αξιολογείται ως «αρνητική», ενώ για την RBI ως «σταθερή» από τον Moody's.

Περισσότερες ειδήσεις στο: http://lpyrgos.blogspot.com

Νέους «γκάσταρμπαϊτερ» αναζητούν οι Γερμανοί εντός και εκτός ΕΕ

Εργαζόμενους με υψηλή εξειδίκευση αναζητεί η Γερμανία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και εκτός των ορίων της, σύμφωνα με δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Οι δυο υπουργοί ανακοίνωσαν χθες σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου τη λειτουργία δύο σχετικών ηλεκτρονικών ιστοσελίδων.
Στην διεύθυνση www.make-it-in-germany.com παρουσιάζονται (στη γερμανική και στην αγγλική γλώσσα) οι τρόποι αναζήτησης απασχόλησης, ενώ διαφημίζεται ο τρόπος ζωής στη Γερμανία και τα πλεονεκτήματα της απασχόλησης στη χώρα. Φιλοξενούνται δε μαρτυρίες εργαζομένων οι οποίοι προέρχονται από το εξωτερικό. Η διεύθυνση www.fachkraefteoffensive.de απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε εξειδικευμένους Γερμανούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας, υπάρχουν σήμερα περισσότερες από 500.000 κενές θέσεις εργασίας, κυρίως για φυσικούς, μηχανικούς, μαθηματικούς, νοσηλευτές, αλλά και για εξειδικευμένους τεχνικούς βιομηχανίας. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι έως το 2025 η Γερμανία εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματός της, θα «χάσει» περί τα έξι εκατομμύρια πολιτών σε ηλικία εργασίας. «Εάν ενεργοποιήσουμε όλες τις αναξιοποίητες δυνατότητές μας, κατ' αρχήν στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να παραμείνει μια ισχυρή χώρα στον διεθνή ανταγωνισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά η Φον ντερ Λάιεν.

Περισσότερες ειδήσεις στο: http://lpyrgos.blogspot.com

Η ανεργία «τορπιλίζει» την οικονομία της ΠΓΔΜ

Το υψηλό ποσοστό ανεργίας αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την οικονομία της ΠΓΔΜ, όπως εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεση της που παρουσιάστηκε χθες για τις οικονομικές εξελίξεις σε 5 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΠΓΔΜ, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα φθάνει στο 32% και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Ο οικονομικός αναλυτής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ζέλικο Μπόγκατιτς δήλωσε ότι για τη μείωση της ανεργίας στην ΠΓΔΜ απαιτούνται ρυθμοί ανάπτυξης 5% με 6% ετησίως.  Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προβλέπει ότι η ανάπτυξη για το 2012 θα ανέλθει στο 2,5%, ωστόσο διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί εκτιμούν ότι η ανάπτυξη στη χώρα θα είναι αρκετά μικρότερη. Σύμφωνα με τον Μπόγκατις, για την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας στην ΠΓΔΜ είναι απαραίτητες οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Πακιστάν: Οι Αμερικανοί σκότωσαν τον υπαρχηγό της Αλ Κάιντα


Ο Αμπού Γιαχία αλ Λίμπι, ένας γεννημένος στην Λιβύη ανώτατος ηγέτης της Αλ Κάιντα, σκοτώθηκε κατά την επιδρομή ενός αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους Drone στο Πακιστάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος. Ο Αμπού Γιαχία είχε πρόσφατα θεωρηθεί από τους εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ως το νούμερο 2 στον πυρήνα της οργάνωσης Αλ Κάιντα, της οποίας ηγείται πλέον ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.
Ο αλ Ζαουάχρι έγινε επικεφαλής της οργάνωσης αφότου ο ιδρυτής της Αλ Κάιντα,Οσάμα Μπιν Λάντεν, σκοτώθηκε πέρυσι σε μια επιδρομή καταδρομέων των ΗΠΑ στο κρησφύγετο του στο Πακιστάν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Αμπού Γιαχία ήταν ένας από τους πιο έμπειρους και ευέλικτους ηγέτες της Αλ Κάιντα και ότι έπαιξε ένα κρίσιμο ρόλο στον σχεδιασμό των επιθέσεων της οργάνωσης εναντίον της Δύσης, παρέχοντας εποπτεία στις προσπάθειες για επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 21 νεκροί από έκρηξη βόμβας στην Κανταχάρ

Τουλάχιστον 21 Αφγανοί πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα και 22 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε μοτοσυκλέτα κοντά στο αεροδρόμιο της επαρχίας Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. «Η βόμβα εξερράγη κοντά στο αεροδρόμιο σε περιοχή όπου βρισκόταν πολύς κόσμος σκοτώνοντας 20 αμάχους και τραυματίζοντας 22», δήλωσε ο Αχμαντ Φαϊζάλ, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας. Η υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση δύναμη στο Αφγανιστάν διαθέτει μεγάλη βάση στο αεροδρόμιο.

Η Ουάσινγκτον ζητάει γρήγορα μέτρα από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε χθες ότι ελπίζει πως η ΕΕ θα υιοθετήσει «ταχέως μέτρα» τις προσεχείς εβδομάδες για να καταπολεμήσει την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, επιθυμητό θα ήταν να ληφθούν τα μέτρα αυτά πριν από τη σύνοδο κορυφής του G20 στο Μεξικό. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να ενεργούν με μια πιο έντονη αίσθηση του επείγοντος, και εμείς το χαιρετίζουμε αυτό. Ελπίζουμε ότι θα ληφθούν ταχέως μέτρα από την Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες απέναντι σε αυτή την κρίση», δήλωσε ο Τζέι Κάρνει εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.