Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Μ. Νίμιτς: Η μόνη λύση στο Σκοπιανό είναι να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία

«Η μόνη λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία. Εφ’ όσον εκφράζουν τη βούληση για επίλυση της εκκρεμότητας, ελπίζουμε ότι μπορούμε να κινηθούμε στη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο Μάθιου Νίμιτς –ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το θέμα– μετά από συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη με τον Έλληνα διαπραγματευτή, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη.
Ο Νίμιτς ενημέρωσε τον κ. Βασιλάκη για τις συναντήσεις που είχε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με την ηγεσία της ΠΓΔΜ στην Οχρίδα και τα Σκόπια, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά και για τις ξεχωριστές επαφές που είχε ο ίδιος στα Σκόπια. Ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας ανέφερε ότι ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να συναντηθεί με τον κ. Βασιλάκη, με τον οποίο είχε συνομιλίες χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί για να τον ενημερώσει πλήρως για τις συνομιλίες του Μπαν Κι Μουν με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και για τις επαφές που είχε ο ίδιος με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και Νίκολα Γκρούεφσκι, αντίστοιχα.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ποια είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στη δήλωση του Μπαν Κι Μουν για μεγαλύτερη συμβολή του στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος, ο Νίμιτς υπογράμμισε ότι ο γενικός γραμματέας είχε ρόλο από την αρχή της διαδικασίας. «Το ψήφισμα του ΟΗΕ που αφορά στο ζήτημα, το ψήφισμα 817/1993, δίνει στο γενικό γραμματέα την ευθύνη και η Ενδιάμεση Συμφωνία λέει ότι τα βασικά ζητήματα θα πρέπει να συνεχίσουν να συζητώνται υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, οπότε με βάση τη συμφωνία των δύο πλευρών αυτός έχει ένα ρόλο. Με διόρισε προσωπικό απεσταλμένο του για το ζήτημα, αλλά πάντα δίνω αναφορά σε εκείνον, άρα πάντα συμμετέχει», διευκρίνισε ο Νίμιτς.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αυτή μπορεί να ήταν η πρώτη επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν στα Σκόπια, αλλά πάντα ενδιαφέρεται για το ζήτημα. «Ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αναγνωρίζει ότι η μόνη λύση είναι, οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία», συμπλήρωσε. Ο Νίμιτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει ενδιαφέρον να επιλυθεί το ζήτημα και πως έλαβε διαβεβαιώσεις από τον κ. Βασιλάκη ότι το θέμα εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση. «Οι δύο πλευρές λένε ότι θέλουν να επιλυθεί το ζήτημα, ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε.
Ο Έλληνας διαπραγματευτής από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Νίμιτς για όλες τις προσπάθειες που κάνει εδώ και τόσα χρόνια αλλά και για την έλευσή του στη Θεσσαλονίκη, για να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για το τι συζητήθηκε στα Σκόπια. «Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αμφιβολία από κανέναν, για την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να βρεθεί μία λύση. Είναι βέβαιο ότι δηλώσεις με πολύ πάθος δεν βοηθάνε, αλλά η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ούτως ώστε να μπορέσουμε σιγά- σιγά να βρεθούμε στο σωστό δρόμο», δήλωσε ο κ. Βασιλάκης. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ περί καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, ο κ. Βασιλάκης υπογράμμισε ότι η ερώτηση πρέπει να τεθεί στον ίδιο τον Γκρούεφσκι και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να απαντά σε δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΗΠΑ: Ο Ομπάμα υπόσχεται να αντιμετωπίσει τη βία των όπλων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε να προχωρήσει τη συνεργασία Δημοκρατικών, Ρεπουμπλικάνων και τοπικών κοινωνιών, ώστε να καταλήξουν σε συναίνεση για τη μείωση της ένοπλης βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κλείνοντας την πολυήμερη περιοδεία που άρχισε από το Κολοράντο, όπου ο συναντήθηκε με τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στον κινηματογράφο του Ντένβερ, και μιλώντας σε αφροαμερικανικό ακροατήριο, ο πρόεδρος σημείωσε ότι τραγωδίες όπως αυτή στον κινηματογράφο συμβαίνουν σε μικρότερη κλίμακα, καθημερινά, σε όλη την Αμερική. «Κάθε μέρα ο αριθμός των νέων ανθρώπων που χάνεται από τη βία είναι ίδιος με τον αριθμό αυτών που χάθηκαν στον κινηματογράφο», δήλωσε ο Ομπάμα μιλώντας σε συνέδριο στη Νέα Ορλεάνη. «Θα συνεργαστώ με τα μέλη και των δύο κομμάτων, με θρησκευτικές και πολιτικές ομάδες, με οργανισμούς, για να φθάσουμε σε μια συναίνεση για τη μείωση της βίας», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η συζήτηση για το ζήτημα της οπλοκατοχής και του ελέγχου των όπλων στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι σημαντικό πολιτικό ρίσκο και ο Ομπάμα είναι προσεκτικός ώστε να αποφύγει να κάνει σαρωτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να προσβάλλουν τους ιδιοκτήτες όπλων. «Αναγνωρίζουμε τις παραδόσεις, την κατοχή των όπλων που πέρασαν από γενιά σε γενιά, και είναι τμήμα της εθνικής κληρονομιάς», δήλωσε ο Ομπάμα. «Αλλά πιστεύω ότι πολλοί από τους κατόχους θα συμφωνούσαν ότι τα AK-47, ανήκουν στα χέρια των στρατιωτών, όχι στα χέρια εγκληματιών. Τα όπλα αυτά είναι για το πεδίο της μάχης, δεν είναι για τους δρόμους των πόλεων μας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Διπλωματική σύγκρουση του Ιράν με το Ισραήλ στο ΣΑ του ΟΗΕ

Ο Ιρανός απεσταλμένος στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε το Ισραήλ για τη σχεδίαση και την εκτέλεση της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε λεωφορείο στη Βουλγαρία πριν από μία εβδομάδα, κατά την οποία σκοτώθηκαν πέντε Ισραηλινοί τουρίστες.
«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι μόλις λίγα λεπτά μετά την τρομοκρατική επίθεση, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το Ιράν ήταν πίσω από αυτή», είπε ο Μοχάμαντ Χαζαϊ, πρέσβης του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά τη συζήτηση για τη Μέση Ανατολή. «Έχουμε πει ότι εμείς ποτέ δεν θα συμμετάσχουμε σε μια τέτοια άθλια απόπειρα κατά αθώων ανθρώπων», συνέχισε ο διπλωμάτης. «Η τρομοκρατική ενέργεια θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί μόνο από το ίδιο καθεστώς, του οποίου η σύντομη ιστορία είναι γεμάτη από πράξεις τρομοκρατίας και δολοφονίες, με στόχο να εμπλέκουν άλλοι για να αποκομίσει στενά πολιτικά οφέλη», σημείωσε ο Ιρανός πρέσβης και συμπλήρωσε: «Θα μπορούσα να δώσω πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι το καθεστώς αυτό σκότωσε τους ίδιους τους πολίτες του κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες».
«Οι παρατηρήσεις αυτές είναι τρομακτικές, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη ότι έρχονται από την ίδια κυβέρνηση που λέει ότι η 11η Σεπτεμβρίου ήταν μια θεωρία συνωμοσίας θεωρία και αρνείται το Ολοκαύτωμα» απάντησε ο πρέσβης τους Ισραήλ στο ΣΑ του ΟΗΕ, Χαίμ Βάξμαν.
Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει το Ιράν και τη λιβανική ισλαμική ομάδα Χεζμπολάχ για την φονική επίθεση κατά ισραηλινών στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας. Το Ιράν έχει αρνηθεί τις κατηγορίες. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το Ιράν προσπαθεί να εκδικηθεί για τις δολοφονίες αρκετών επιστημόνων που ασχολούνται με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα. Γι αυτές τις δολοφονίες το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Έκθεση: Υπερβολική η χρήση βίας της αστυνομίας κατά την κατάληψη της Wall Street

Για υπερβολική χρήση βίας, αδικαιολόγητες συλλήψεις και παραβίαση των δικαιωμάτων των διαδηλωτών που κατέλαβαν τη Wall Street, κατηγορεί τις αστυνομικές και δημοτικές αρχές της Νέας Υόρκης μια έκθεση ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Η έκθεση καταγράφει 130 κρούσματα κατάχρησης του νόμου και ζητά τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για την διενέργεια έρευνας. «Πολλές από τις μεμονωμένες μαρτυρίες αποκαλύπτουν σαφή παραβίαση της υποχρέωσης των αρχών να επιτρέψουν το δικαίωμα της έκφρασης και του συνέρχεσθαι», αναφέρει η έκθεση που συνέταξαν η Παγκόσμια Επιτροπή Δικαιοσύνης, το Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και η επιτροπή Διεθνών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Υπεύθυνοι για την καταστολή των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας για τις οικονομικές ανισότητες, είναι σύμφωνα με την έκθεση οι επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και ο δήμαρχος της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ. Με διαταγή τους έγιναν χιλιάδες συλλήψεις οι περισσότερες για ήσσονος σημασίας αδικήματα. Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης (NYPD) ανέφερε ότι οι αστυνομικοί επέτρεψαν τις νόμιμες διαμαρτυρίες, έδειξαν αυτοσυγκράτηση και προχώρησαν σε συλλήψεις όταν παραβιάστηκαν οι νόμοι.
Σε μελλοντικές εκθέσεις θα περιλαμβάνονται στοιχεία για τη συμπεριφορά της αστυνομίας σε αντίστοιχες διαδηλώσεις, στη Βοστόνη, το Όκλαντ, την Καλιφόρνια, το Σαν Φρανσίσκο, τη Σάρλοτ και τη Βόρεια Καρολίνα. Η έκθεση για τα γεγονότα στη Νέα Υόρκη, βασίστηκε σε διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων είναι συνεντεύξεις με διαδηλωτές, δικηγόρους και δημοσιογράφους, παρακολούθηση φωτογραφιών και εκατοντάδων ωρών βίντεο, από τις τηλεοπτικές λήψεις των μέσων ενημέρωσης, καθώς και ανάλυση δικαστικών εγγράφων.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Εσθονία: Η κρίση «έφαγε» το 16% των θέσεων εργασίας


Ο συνολικός αριθμός των θέσεων εργασίας στην Εσθονία μειώθηκε κατά 16% από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα αυτή, πριν από τέσσερα χρόνια, όπως ανακοίνωσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.
Η Εσθονία, μια χώρα 1,3 εκατ. κατοίκων που είναι μέλος της ευρωζώνης, διέθετε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους 98.968 λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με το 2008. «Αυτά τα τέσσερα χρόνια μειώθηκαν ιδιαίτερα οι θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα και στις επιχειρήσεις», σημείωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008, ακριβώς πριν ξεσπάσει η κρίση, η Εσθονία είχε 621.793 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 17.581 ήταν κενές. Το πρώτο τρίμηνο του 2012 προσέφερε μόνο 522.825 θέσεις εργασίας, από τις οποίες κενές ήταν οι 7.041. Τα στατιστικά στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνουν τα άτομα που εργάζονται χωρίς να αμείβονται, σε οικογενειακές επιχειρήσεις και αγροκτήματα ή σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα.
Η οικονομία της Εσθονίας συρρικνώθηκε κατά 3,7% το 2008 και 14,3% το 2009. Ωστόσο, το ΑΕΠ αυξήθηκε το 2010 κατά 2,3% και το 2011 η ανάπτυξη έφτασε στο 7,6%. Κατά τη διάρκεια της κρίσης η κυβέρνηση εφάρμοσε πολύ αυστηρά μέτρα λιτότητας, εισπράττοντας για αυτό το λόγο εγκώμια από τους ξένους που βλέπουν τη χώρα αυτή ως πρότυπο δημοσιονομικής «εξυγίανσης».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Τουρκία: Νεκροί 15 Κούρδοι αντάρτες

Οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν χθες τουλάχιστον 15 Κούρδους αντάρτες σε μια επιδρομή κοντά στα σύνορα με το βόρειο Ιράκ, αφού τους παρακολούθησαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους επιτέθηκαν με ελικόπτερα και χερσαίες δυνάμεις. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, τα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη εντόπισαν μια ομάδα ανταρτών στην επαρχία Χακαρί την Δευτέρα, όταν απέκλειαν δρόμους, και σήμερα, όταν οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση. Τρεις Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν στη μάχη που ακολούθησε, όπως τόνισαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com