Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

UNICEF: Αναίτια πεθαίνουν κάθε χρόνο 2 εκ. μικρά παιδιά

Οι συντονισμένες προσπάθειες αντιμετώπισης της διάρροιας και της πνευμονίας –των δύο κυριότερων αιτιών θανάτου παιδιών κάτω των πέντε ετών– θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές μέχρι και δύο εκατομμυρίων από τα φτωχότερα παιδιά του κόσμου κάθε χρόνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF. Σύμφωνα με νέα έρευνα της οργάνωσης, οι περισσότερες ζωές θα σώζονταν στην υποσαχάρια Αφρική και στη Νότια Ασία.
«Με την κλιμάκωση απλών παρεμβάσεων μπορούμε να υπερβούμε δύο από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την αύξηση της επιβίωσης των παιδιών και να βοηθήσουμε να δοθεί σε κάθε παιδί μια δίκαιη ευκαιρία για να αναπτυχθεί και να προοδεύσει», δήλωσε ο Άντονι Λέικ, εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF. Η έρευνα απευθύνει έκκληση για την κατάρτιση σχεδίου αξιόπιστης διανομής νέων φαρμάκων κατά των σημαντικότερων αιτιών πρόκλησης πνευμονίας και διάρροιας – περιλαμβανομένου του ιού της γρίπης και των βακτηρίων του πνευμονιοκόκκου.
Η έκθεση επισημαίνει ότι ένας από τους πιο απλούς και πιο αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας των βρεφών από τις ασθένειες είναι ο συστηματικός θηλασμός κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, παρότι αυτό συμβαίνει σε μικρότερο από 40% ποσοστό βρεφών. «Τα βρέφη που δεν θηλάζουν έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πνευμονία παρά τα βρέφη που τρέφονται μόνο με μητρικό γάλα», επισημαίνεται στην έκθεση.
Η πνευμονία και η διάρροια, που συχνά εμφανίζονται ταυτόχρονα, αντιστοιχούν στο 29% των θανάτων μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως – ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά τον χρόνο. Σχεδόν το 90% των παιδιών που πεθαίνουν από τις δύο αυτές ασθένειες ζουν στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, διαπιστώνει η έρευνα και επισημαίνει ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους θανάτους σημειώνονται μόλις σε πέντε φτωχές και πολυπληθείς χώρες: Ινδία, Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Πακιστάν και Αιθιοπία.
Η μέριμνα για τα παιδιά που πάσχουν από πνευμονία είναι πλημμελής στις 75 χώρες με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, προσθέτει η έρευνα, καθώς ποσοστό μικρότερο από το ένα τρίτο των πασχόντων λαμβάνουν αντιβιοτικά. Επίσης, η μελέτη αναφέρει ότι φθηνά αλλά ενδεχομένως σωτήρια για τη ζωή άλατα ενυδάτωσης χρησιμοποιούνται μόνο από το ένα τρίτο των παιδιών με διάρροια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η επαρκής σίτιση, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, το πόσιμο νερό και οι βασικοί κανόνες υγιεινής επίσης θεωρούνται ζωτικής σημασίας μέτρα προστασίας κατά της πνευμονίας και της διάρροιας, αλλά στις περισσότερες φτωχές περιοχές απουσιάζουν.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Reuters: Εντός Σαββατοκύριακου θα ζητήσει η Ισπανία βοήθεια για τις τράπεζές της

Η Ισπανία αναμένεται να καταθέσει αίτημα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να λάβει χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Αυτό μετέδωσε πριν από λίγο σε τηλεγράφημά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πληροφορίες Ευρωπαίων αξιωματούχων και μίας γερμανικής πηγής.
Το αίτημα αναμένεται να κατατεθεί έπειτα από τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης το Σάββατο, δήλωσαν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. «Η ανακοίνωση αναμένεται για το απόγευμα του Σαββάτου», δήλωσαν οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο πάντως αναφέρει ότι δεν κατόρθωσε να έλθει σε επαφή με αξιωματούχους της ισπανικής κυβέρνησης για να εξασφαλίσει τον σχολιασμό της πληροφορίας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

ΟΗΕ: Μεγαλώνει ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου στη Συρία

Η απειλή να ξεσπάσει ολοκληρωτικός εμφύλιος πόλεμος στη Συρία μεγεθύνεται, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν, καθώς οι μάχες οι οποίες διαρκούν ένα χρόνο και πλέον έπειτα από την εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κλιμακώνονται παρά την εκεχειρία.
«Ο συριακός λαός αιμορραγεί», δήλωσε ο Μπαν μετά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. «Είναι θυμωμένος. Θέλει ειρήνη και αξιοπρέπεια. Πάνω απ' όλα, θέλει να αναληφθεί δράση από την διεθνή κοινότητα. «Ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου είναι άμεσος και πραγματικός», σημείωσε ο Μπαν Γκι-μουν. Ο ίδιος τόνισε ακόμα ότι «οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται το χάος» που επικρατεί στη χώρα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Υεμένη: Τουλάχιστον 30 νεκροί σε συγκρούσεις στην επαρχία Αμπιάν


Σφοδρές μάχες ξέσπασαν χθες βράδυ στο νότιο τμήμα της Υεμένης ανάμεσα σε μαχητές των φυλών που μάχονται στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων και μέλη της οργάνωσης Άνσαρ αλ Σαρία, που θεωρείται ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι, όπως δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.
Ο στρατός και πολιτοφυλακές εξαπέλυσαν επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστών για να ανακαταλάβουν τη Ζιντζιμπάρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Αμπιάν, την Τζάαρ και άλλες πόλεις που είχαν καταλάβει πέρυσι οι μαχητές που πρόσκεινται στο δίκτυο της Αλ Κάιντα, την 12η Μαΐου. Έκτοτε, έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, 446 άνθρωποι: 333 φερόμενοι ως μαχητές της αλ Κάιντα, 68 στρατιωτικοί, 26 μέλη πολιτοφυλακών και 19 άμαχοι.
Περίπου το 40% των πολιτών της Υεμένης ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα. Τον Μάιο, οργανώσεις αρωγής προειδοποιούσαν ότι σχεδόν το 50% του πληθυσμού της πιο φτωχής χώρας της αραβικής χερσονήσου αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Ιταλία: Έκκληση πολιτικών και διανοουμένων υπέρ της Ελλάδας

Έκκληση Ιταλών, κυρίως προοδευτικών πολιτικών και διανοουμένων, υπέρ της χώρας μας δημοσιεύσει η ιταλική εφημερίδα Ιl Sole 24 Ore. Μεταξύ των άλλων, στην έκκληση υπογραμμίζεται: «Υπάρχει μια χώρα που υποφέρει. Μια χώρα, η Ελλάδα, που βρίσκεται ενώπιον του οικονομικού βαράθρου και ανθρώπινα αποπροσανατολισμένη. Προβάλλει η προοπτική μιας εξόδου από την ευρωζώνη. Μπροστά σε αυτή τη δυνατότητα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες τακτικές έξοδοι. Θα ήταν μια καταστροφή, ένα άλμα στο κενό, με μη υπολογίσιμες συνέπειες».
«Όλες οι οδοί για τη διάσωση της Ελλάδας πρέπει να διερευνηθούν, πριν να είναι αργά. Η αναθεώρηση των μνημονίων με την Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού. Θα έπρεπε να εκτιμηθεί μια ρεαλιστική αναθεώρηση των στόχων της δημοσιονομικής εξυγίανσης για το 2014, ώστε η Ελλάδα να συνδυάσει ανάκαμψη και βιωσιμότητα της δημόσιας οικονομίας της. Αν καταρρεύσει η Ελλάδα, βυθίζεται και η Ευρώπη».
Η έκκληση που δημοσιεύεται από την εφημερίδα της ιταλικής ένωσης βιομηχάνων, καταλήγει: «Το ευρωπαϊκό πολιτικό σχέδιο γεννιέται ως κοινή απάντηση σε πολέμους, φτώχεια και καταστροφές. Σήμερα παρατηρούμε την αθέτηση του βασικού όρου της αλληλεγγύης μεταξύ κρατών και κυβερνήσεων της ηπείρου. Η πτώχευση της Ελλάδας κινδυνεύει να θέσει υπό αμφισβήτηση τη σημασία της συνύπαρξης, όλοι θα ζούσαν μια εμπειρία ουσιαστικού ακρωτηριασμού. Η Ευρώπη, χωρίς την Ελλάδα, θα ήταν σαν ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό γέννησης».
Την έκκληση υπογράφουν, μεταξύ άλλων, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Άννυ Παδηματά, οι Ιταλοί κεντροαριστεροί πολιτικοί Λουίτζι Μπερλιγκουέρ και Φράνκο Μπασσανίνι, ο φιλόσοφος Ρέμπο Μποντέι, ο μουσικός Νικόλα Πιοβάνι, ο διεθνούς φήμης ογκολόγος Ουμπέρτο Βερονέζι και ο καθηγητής αστικού δικαίου Στέφανο Ροντοτά.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Α. Μέρκελ: Ζήτησε τη δημοσιονομική και πολιτική ένωση της Ευρώπης

«Περισσότερη Ευρώπη» ζήτησε χθες ξανά η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο, κατά την διάρκεια εκδήλωσης με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Νορβηγίας, Ντέιβιντ Κάμερον και Γενς Στόλτεμπεργκ, αντίστοιχα.
Η Μέρκελ τόνισε ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται απλά μια νομισματική ένωση, αλλά και μια δημοσιονομική, «μια κοινή διαμόρφωση δημοσιονομικής πολιτικής», όπως επισήμανε. «Δεν γίνεται μια χώρα να συγκεντρώνει χρέος και μια άλλη πλεονάσματα ή μια χώρα να ξοδεύει 3% του ΑΕΠ της στην έρευνα και μια άλλη τίποτα απολύτως», δήλωσε η καγκελάριος Η ίδια αναφέρθηκε ακόμη και στην προοπτική κοινής εξωτερικής πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι «ο κόσμος περιμένει από εμάς ότι μια μέρα θα έχουμε και κοινή εξωτερική πολιτική».
Από την πλευρά του ο Κάμερον επανέλαβε την κριτική που ασκεί η κυβέρνησή του στην πρόταση για εισαγωγή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τις συναλλαγές στις χώρες οι οποίες δεν θα επιβάλουν τον φόρο. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα και έκανε λόγο για «διαδικασίες που προκαλούν σύγχυση».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com