Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Συρία: Βομβαρδισμοί και σφοδρές συγκρούσεις στο Χαλέπι

Βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και τα κυβερνητικά στρατεύματα και βομβαρδισμοί σημειώνονται σήμερα στο Χαλέπι, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι βιαιότητες αυτές σημειώνονται μια ημέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 225 ανθρώπους σε όλη τη Συρία, από τους οποίους οι 147 ήταν άμαχοι. Σήμερα, τα κυβερνητικά στρατεύματα επιτίθενται στους αντάρτες στο κέντρο της πόλης και κοντά στο δικαστικό μέγαρο, επισημαίνει το Παρατηρητήριο, με βάση τις μαρτυρίες ανταρτών και κατοίκων. Ταυτόχρονα ο στρατός βομβαρδίζει ανατολικές συνοικίες, με τη βοήθεια ελικοπτέρων.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Φιλιππίνες: 53 νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές

Οι βροχές που προκαλούν οι μουσώνες πλήττουν τις τελευταίες ημέρες τις Φιλιππίνες με αποτέλεσμα να έχει πλημμυρίσει η πρωτεύουσα Μανίλα, να παραλύσουν οι συγκοινωνίες, οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία, ενώ 53 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό. Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κυρίως στις φτωχές περιοχές της Μανίλα.

Από τις πλημμύρες έχουν αποκλειστεί δρόμοι, ενώ σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και το Χρηματιστήριο ήταν σχεδόν έρημα. Ο στρατός κλήθηκε να βοηθήσει στην απομάκρυνση των κατοίκων, αλλά και στη διάσωση όσων αποκλείστηκαν από τα νερά, που φτάνουν σε ορισμένες περιοχές στο ύψος ενός ανθρώπου. "Τουλάχιστον το 50% της ευρύτερης περιοχής της Μανίλα έχει πλημμυρίσει. Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται τις επόμενες 24 ώρες. Οι πλημμύρες θα επιδεινωθούν", ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Νιγηρία: 15 νεκροί σε επίθεση ενόπλων σε εκκλησία

Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κεντρική Νιγηρία όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ στη διάρκεια λειτουργίας σε ευαγγελική εκκλησία χθες βράδυ, έγινε γνωστό σήμερα από αξιωματούχο και από τα ΜΜΕ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι νεκροί είναι 15», δήλωσε εκπρόσωπος του κυβερνήτη της πολιτείας Κόζι. Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία δεν έχει αναλάβει καμία οργάνωση, σημειώθηκε στα περίχωρα της πόλης Οκένε της πολιτείας αυτής. Η ισλαμική οργάνωση Μπόκο Χαράμ έχει αναλάβει την ευθύνη για δεκάδες επιθέσεις σε εκκλησίες στη βόρεια και κεντρική χώρα, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους από το καλοκαίρι του 2009.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΗΠΑ: Επίθεση Ομπάμα στον Ρόμνεϊ για τα φορολογικά

Προσθέτοντας μια νέα γραμμή επίθεσης στο οπλοστάσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χλεύασε το προτεινόμενο από τον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Μίτ Ρόμνεϊ φορολογικό σχέδιο κάνοντας παράφραση της ιστορίας του Ρομπέν των Δασών.

«Είναι σαν τον Ρομπέν των Δασών από την ανάποδη. Είναι ο Ρόμνεϊ των Δασών», τόνισε ο Ομπάμα, αποσπώντας το δυνατό χειροκρότημα και τα γέλια από το πλήθος των περίπου 500 ατόμων, που ο καθένας πλήρωσε 500 δολάρια για να παρακολουθήσουν την προεκλογική εκδήλωση σε αίθουσα χορού ξενοδοχείου στο Κονέκτικατ. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της συγκέντρωσης χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου.

Ο Ομπάμα κατηγόρησε τον προεδρικό συνυποψήφιό του, ότι ουσιαστικά με τις τοποθετήσεις του ενισχύει τους πλούσιους σε βάρος των φτωχών. Αυτή ήταν η τελευταία πινελιά του προεδρικού επιτελείου στην προσπάθεια του να «ζωγραφίσει» τον πρόεδρο ως πρωταθλητή της αποκαλούμενης μεσαίας τάξης. Ταυτόχρονα χαρακτηρίζουν την προσπάθεια του Ρόμνεϊ να τρέξει στην προεκλογική κούρσα για το Λευκό Οίκο ως πρόθεση προστασίας των περιουσιών των πλουσιότερων Αμερικανών.

Από την πλευρά του επιτελείου Ρόμνεϊ, ο εκπρόσωπός του Ράιαν Γουίλιαμς απάντησε στις κατηγορίες του Ομπάμα λέγοντας ότι ο πρόεδρος θα αυξήσει τους φόρους των Αμερικανών. «Ενώ αυτός έχει χρησιμοποιήσει τα δολάρια των φορολογουμένων για να ανταμείψει τους δωρητές του, οι Αμερικανοί της μεσαίας τάξης βλέπουν λιγότερες θέσεις εργασίας, χαμηλότερα εισοδήματα και λιγότερη ελπίδα για το μέλλον », ανέφερε.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αφγανιστάν: 8 νεκροί από βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο

Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε μικρό λεωφορείο στην Καμπούλ προκαλώντας το θάνατο 8 ανθρώπων, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, η οποία απέδωσε την ευθύνη στους Ταλιμπάν. Ο άνδρας που ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό συνελήφθη. Τα θύματα είναι άνδρες που πήγαιναν στις δουλειές τους σε μια συνοικία συνήθως ήσυχη της δυτικής Καμπούλ.

Οι Ταλιμπάν εκδιώχθηκαν στα τέλη του 2001, από την εξουσία που κατείχαν από το 1996, μετά την υπό τις ΗΠΑ διεθνή εισβολή στο Αφγανιστάν. Έκτοτε πολεμούν την αφγανική κυβέρνηση και τους συμμάχους της του ΝΑΤΟ, πραγματοποιώντας κυρίως επιθέσεις αυτοκτονίας ή επιθέσεις με αυτοσχέδιες βόμβες.

Τα βίαια επεισόδια που έχουν σχέση με τη σύγκρουση είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο στις δυτικές και ανατολικές επαρχίες, που είναι τα σημαντικά προπύργια των Ταλιμπάν και των συμμάχων τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι αφγανικές και ξένες δυνάμεις ασφαλείας αποτελούν το στόχο των ανταρτών. Ωστόσο οι άμαχοι πληρώνουν το βαρύ φόρος αίματος στη σύγκρουση αυτή. Το 2011 σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3.000 άμαχοι, αριθμός που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι ο μεγαλύτερος στα 11 χρόνια του πολέμου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Νόαμ Τσόμσκι: Στόχος της Τρόικας οι κοινωνικές παροχές

«Αυτοκτονική» χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης ο διάσημος Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι σε χθεσινή συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα «Der Tagesspiegel».

Ο καθηγητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) εκφράζει τη ρηξικέλευθη άποψη ότι κεντρικός στόχος της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται δεν είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, όπως επικαλούνται οι κυβερνήσεις, αλλά η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, όπου εξακολουθεί να λειτουργεί ακόμη στην Ευρώπη.

«Η αμερικανική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης ήταν κάπως καλύτερη. Η ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης είναι αυτοκτονία. Είναι αρκετά δύσκολο να ερμηνεύσει κανείς την πολιτική της επονομαζόμενης Τρόικας υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας ως κάτι διαφορετικό από μια έκφανση της πάλης των τάξεων. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε ότι θέλει κανείς να απαλλαγεί από το κοινωνικό κράτος», δήλωσε ο Τσόμσκι.

Ο διάσημος για το συγγραφικό του έργο καθηγητής εξήγησε: «Η Ευρώπη διαθέτει επαρκείς πόρους για να τονώσει τη ζήτηση και να επανεκκινήσει την οικονομία. Όμως ακολουθεί μια πολιτική λιτότητας σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης. Είναι μια αυτοκτονική πολιτική. Ακόμη και οι μελέτες του ΔΝΤ το αποδεικνύουν. Το αποτέλεσμα της παρούσας πολιτικής και πιθανόν και η πρόθεσή της είναι η αποδόμηση του κράτους κοινωνικής πρόνοιας».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Τσόμσκι δήλωσε: «Κάθε χώρα έχει τα δικά της προβλήματα. Στην Ελλάδα το κράτος εισέπραξε ελάχιστους φόρους. Επιπλέον υπάρχει υπερβολική γραφειοκρατία. Οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες έχουν επίσης ευθύνη για το ελληνικό χρέος. Εάν παίρναμε στα σοβαρά τον καπιταλισμό, το πρόβλημα χρέους θα ήταν πρόβλημα των πιστωτών».

Ερωτηθείς, τέλος, αν οι πιστωτές πρέπει να ζητούν εγγυήσεις για την επιστροφή των δανείων που έχουν χορηγήσει, ήταν κατηγορηματικός: «Όχι στον καπιταλισμό. Οι τράπεζες είναι αρκετά έξυπνες για να αποδέχονται ότι κάποια χρέη δεν αποπληρώνονται. Όπως διαγράφουν χρέη ιδιωτικών επιχειρήσεων, έτσι πρέπει να διαγράφουν και χρέη κρατών. Γνωρίζουν ότι κάποτε πρέπει να ζήσουν με την απώλεια. Δεν τους συμφέρει να εξοντώνουν τους πελάτες τους. Δεν τους συμφέρει να φορτώνουν τα χρέη στους λαούς».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com


Μεξικό: Τραγωδία με 14 νεκρούς σε αυτοκινητόδρομο

Δεκαέξι άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους στην επαρχία Σονόρα, στο βόρειο τμήμα του Μεξικού, όταν ένα φορτηγό με ρυμουλκούμενο τμήμα συγκρούστηκε μετωπικά με ένα άλλο φορτηγό γεμάτο με επιβάτες.

Όπως ανέφερε η αστυνομία, η σύγκρουση των δύο οχημάτων στον τοπικό αυτοκινητόδρομο ήταν σφοδρή, με αποτέλεσμα το φορτηγό που μετέφερε τους επιβάτες –ο οδηγός του οποίου ευθύνεται για το δυστύχημα καθώς πέρασε στο αντίθετο τμήμα της κυκλοφορίας– να πιάσει φωτιά με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν οι επιβαίνοντες. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα 10χρονο αγόρι. Από τα δύο οχήματα ανασύρθηκαν βαριά τραυματισμένοι ένας άντρας με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους, και μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο τοπικό νοσοκομείο.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΗΠΑ: Νεοναζί ήταν ο δολοφόνος των Σιχ

Η ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ (FBI) πιστεύει ότι ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης σε τέμενος των Σιχ στο Ουισκόνσιν διατηρούσε σχέσεις με ρατσιστικές και εξτρεμιστικές ομάδες που προασπίζονται την «ανωτερότητα» της λευκής φυλής.

Σύμφωνα με την Τερέζα Κάρλσον, ειδική ερευνήτρια του FBI, οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για «εσωτερική τρομοκρατία», με επίκεντρο τον 40χρονο Γουέιντ Μάικλ Πέιτζ ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών αφού προηγουμένως είχε σκοτώσει έξι άτομα. «Εξετάζουμε τους δεσμούς του με οργανώσεις που προωθούν την ανωτερότητα της λευκής φυλής», δήλωσε η Κάρλσον, η οποία είναι επικεφαλής του FBI στο Μιλγουόκι. «Δεν γινόταν καμία έρευνα σε βάρος του πριν από τα χθεσινά γεγονότα», πρόσθεσε η ίδια και διευκρίνισε ότι καμία υπηρεσία δεν είχε μέχρι τώρα λόγο να πιστέψει ότι ο άνθρωπος αυτός προετοίμαζε κάτι.

Η αντιρατσιστική οργάνωση Southern Poverty Law Center (SPLC) υποστηρίζει από την πλευρά της ότι ο Πέιτζ ήταν φανατικός νεοναζιστής και είχε ιδρύσει ένα ροκ συγκρότημα το οποίο προωθούσε την πίστη στην υπεροχή της λευκής φυλής. Όπως ανέφερε η οργάνωση αυτή, ο 40χρονος πρώην στρατιωτικός είχε ιδρύσει το 2005 το συγκρότημα End Apathy με το οποίο εμφανιζόταν σε φεστιβάλ.

Στη φωτογραφία που δημοσιεύει η ιστοσελίδα, ο Πέιτζ εικονίζεται σε μια συναυλία, με ξυρισμένο κεφάλι, αμάνικο μπλουζάκι και καλυμμένος με πάμπολλα τατουάζ. Το γκρουπ είχε και έναν ιστότοπο, με φωτογραφίες των τριών μελών του. Σε ορισμένες από αυτές εμφανίζονται να παίζουν μουσική με φόντο μια σημαία που δεν φαίνεται ολόκληρη αλλά μοιάζει με ναζιστικό λάβαρο.

Η SPLC αναπαράγει επίσης μια συνέντευξη που έδωσε ο Πέιτζ το 2010 σε έναν νεοναζιστικό ιστότοπο μουσικής, όπου εξηγεί ότι εμπνεύστηκε το όνομα του συγκροτήματός του από την επιθυμία του «να βρει ένα τρόπο για να σταματήσουν οι άνθρωποι να είναι απαθείς». Στη συνέντευξη μιλάει κυρίως για τη μουσική του και ελάχιστα για τη ζωή του – λέει μόνο ότι κατάγεται από το Κολοράντο και έχει διασχίσει τη χώρα με μοτοσικλέτα πηγαίνοντας από φεστιβάλ σε φεστιβάλ. Λέει ότι η κοινωνία είναι «άρρωστη» και ότι «η ανθρώπινη ζωή υποβαθμίζεται από την τυραννία και την υποκρισία».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ιταλία: Η Σικελία στις φλόγες

Δεκάδες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρη την Σικελία, με την κατάσταση να είναι πιο κρίσιμη στην περιφέρεια της πρωτεύουσας του νησιού, το Παλέρμο. Άνδρες της πυροσβεστικής προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα εδώ και πάνω από 48 ώρες στις περιοχές Αλτοφόντε Τζεράτσι, Καστελμπουόνο και Σάντα Κριστίνα Τζέλα.

Ένας δασοπυροσβέστης έχασε την ζωή του καθώς επέστρεφε σε περιοχή στην οποία θεωρούσε ότι η κατάσβεση είχε ολοκληρωθεί. Αλλά σημειώθηκε ξαφνική αναζωπύρωση αυτός εγκλωβίσθηκε στις φλόγες και οι συνάδελφοί του δεν κατάφεραν να τον βοηθήσουν παρά τις συνεχείς προσπάθειες να πλησιάσουν με ελικόπτερο. Ένας άλλος άνδρας της δασικής υπηρεσίας τραυματίστηκε στην διάρκεια επιχειρήσεων κατάσβεσης έξω από την Μεσίνα, ενώ ανησυχία προκαλεί και η κατάσταση στις παρυφές του ηφαίστειου Αίτνα, στην περιοχή Λίνγκουα Γκλόσα.

Κοντά στην πόλη Τράπανι, μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Ριζέρβα Ντέλο Τζίνγκρο ανάγκασε τις αρχές να απομακρύνουν από την ξενοδοχειακή μονάδα η οποία τους φιλοξενούσε εννιακόσιους τουρίστες. Τις προσπάθειες κατάσβεσης δυσχεραίνει ο ισχυρός άνεμος «Σιρόκκο» αλλά και οι ελλείψεις σε πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair, όπως καταγγέλλουν υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com