Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Χιλιάδες παιδιά-στρατιώτες να χρησιμοποιούνται από ένοπλες οργανώσεις

Περισσότερα από 11.000 παιδιά σε όλον τον κόσμο λυτρώθηκαν από την υποχρεωτική στράτευσή τους σε ένοπλες οργανώσεις, όμως εκατοντάδες χιλιάδες συνομήλικοι τους παραμένουν στο έλεος οπλαρχηγών όπως ο Τόμας Λουμπάνγκα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.
Η καταδίκη του Λουμπάνγκα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε κάθειρξη 14 ετών με την κατηγορία της στρατολόγησης παιδιών, συνιστά μια «ιστορική» απόφαση, δήλωσε η ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα παιδιά σε ένοπλες συρράξεις, η Ραντίκα Κουμαρασουάμι. Πλέον έχει γίνει σαφές ότι η στρατολόγηση και η χρησιμοποίηση παιδιών σαν στρατιώτες είναι έγκλημα «και κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν το γνώριζε», εξήγησε η Κουμαρασουάμι. Σύμφωνα με την ίδια, στόχος του ΟΗΕ είναι να διασφαλίσει ότι μέχρι το 2015 κανένα παιδί δεν θα είναι ενταγμένο σε εθνικούς στρατούς. Μόνο η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Σουδάν εξακολουθούν να στρατεύουν ανηλίκους.
Τα χιλιάδες παιδιά που συνεχίζουν να μετέχουν σε συγκρούσεις είναι ενταγμένα σε οργανώσεις όπως οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, οι Κογκολέζοι αντάρτες του Μπόσκο Ενταγκάντα, οι ισλαμιστές Σεμπάμπ της Σομαλίας, η ισλαμιστική Άνσαρ Ντιν του Μαλί, τρομοκρατικές οργανώσεις ή ιδιωτικοί στρατοί. Το φαινόμενο δεν είναι καινούριο, όμως η διεθνής κοινότητα ανησυχεί πραγματικά γιατί εντάθηκε την τελευταία εικοσαετία.
«Ο Λουμπάνγκα είναι το κλασικό παράδειγμα που διαπιστώναμε και στις μεγάλες συγκρούσεις στην Αφρική τη δεκαετία του 1990: απαγωγή παιδιών, χρήση ναρκωτικών, παιδιά – στρατιώτες», εξήγησε η Κουμαρασουάμι. Σε πολλές εμφύλιες συρράξεις χρησιμοποιούσαν ναρκωτικά για να στρέψουν τα παιδιά εναντίον των οικογενειών τους. Τα κορίτσια γίνονταν σκλάβες για σεξ ή/ και συμμετείχαν στις μάχες.
Σύμφωνα με την Κουμαρασουάμι, η απειλή επιβολής κυρώσεων στις χώρες που συνέχιζαν αυτήν την τακτική, συνέβαλε αποφασιστικά στην καταπολέμηση του φαινομένου. Εκτός από τα 11.000 παιδιά-στρατιώτες που απελευθερώθηκαν πέρσι, τέθηκαν σε εφαρμογή και 19 προγράμματα δράσης κατόπιν συμφωνίας του ΟΗΕ με κυβερνήσεις και οργανώσεις. Η Μιανμάρ υπέγραψε μια τέτοια συμφωνία μετά από πέντε χρόνια συνομιλιών, όπως και το Τσαντ. Η σομαλική κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευτεί να μην στρατολογεί πλέον παιδιά κάτω των 18 ετών.
Όμως για τους Ταλιμπάν ή τους Σεμπάμπ, που «αψηφούν τη διεθνή κοινότητα» και αρνούνται να διαπραγματευτούν, η μοναδική λύση είναι να καταγγελθούν δημοσίως και να κινητοποιηθεί εναντίον τους ο ντόπιος πληθυσμός. Στο Αφγανιστάν, η προσέγγιση αυτή βοήθησε να μειωθεί ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον σχολείων, κατέληξε η Κουμαρασουάμι.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com


Λιβύη: Ένοπλοι απήγαγαν δύο δημοσιογράφους στην Μπάνι Ουάλιντ

Δύο Λίβυοι δημοσιογράφοι απήχθηκαν σε μια περιοχή που αποτελούσε στο παρελθόν προπύργιο του νεκρού, πλέον, πρώην ηγέτη της Λιβύης, συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, αφού κάλυψαν τις ιστορικές εκλογές στη χώρα. Το γεγονός αυτό έγινε γνωστό από οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας των ΜΜΕ που υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη ανασφάλεια μετά τον περυσινό εμφύλιο πόλεμο.
Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ) ανέφερε ότι οι δύο δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι αμφότεροι για τον τηλεοπτικό σταθμό Tobacts στην Μισράτα, εξαφανίστηκαν το Σάββατο κοντά στην Μπάνι Ουάλιντ, ένα από τα τελευταία προπύργια του Καντάφι που έπεσαν στη διάρκεια της οκτάμηνης σύρραξης.
Οι δημοσιογράφοι είχαν καλύψει τις εκλογές στην πόλη Μίζντα της δυτικής Λιβύης και επέστρεφαν στον τηλεοπτικό σταθμό, που εδρεύει στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, την Μισράτα. Ο τηλεοπτικός σταθμός έχασε την επαφή του με τους δημοσιογράφους το απόγευμα του Σαββάτουκαι κατήγγειλε την εξαφάνισή τους στο υπουργείο Εσωτερικών περίπου πέντε ώρες αργότερα.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι οι απαγωγείς των δημοσιογράφων απαίτησαν την απελευθέρωση κρατουμένων στην Μισράτα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων. Ο Λίβυος πρωθυπουργός Μουστάφα Αμπού Σαγκούρ απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Βοσνία: Επέτειος μνήμης για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Σήμερα συμπληρώνονται 17 χρόνια από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα. Τον Ιούλιο του 1995 οι σερβικές δυνάμεις εισέβαλλαν στη Σρεμπρένιτσα, που είχε κηρυχτεί από τον ΟΗΕ ασφαλής ζώνη, και εκτέλεσαν περισσότερους από 8.000 άμαχους άντρες και έφηβους βοσνιακής – μουσουλμανικής εθνότητας και έριξαν τα πτώματα σε ομαδικούς τάφους. Για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα δικάζονται στη Χάγη ο τότε πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο στρατιωτικός διοικητής Ράτκο Μλάντιτς.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με απόφαση που έλαβε το 2007, χαρακτήρισε τη σφαγή «πράξη γενοκτονίας». Τον χαρακτηρισμό αυτό δεν αποδέχονται οι πολιτικοί ηγέτες των Σέρβων στη Βοσνία, αλλά και στην ίδια την Σερβία. Πρόσφατα μάλιστα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς με δηλώσεις του στον Τύπο αμφισβήτησε ότι η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ήταν γενοκτονία, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις κα προβληματισμό στη Δύση.
Μέχρι σήμερα ανακαλύφθηκαν σε ομαδικούς τάφους και αναγνωρίστηκαν 5.657 θύματα εκ των οποίων τα 520 βρέθηκαν τον τελευταίο χρόνο (από πέρυσι το Ιούλιο). Θα ενταφιαστούν σήμερα στο μνημειακό κέντρο Πότοτσαρι κοντά στηΣρεμπρένιτσα, εκεί δηλαδή όπου έχουν ενταφιαστεί όλα τα θύματα της σφαγής).
Στις κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν στο Πότοτσαρι θα παραβρεθούν δεκάδες χιλιάδες συγγενείς των θυμάτων, απλοί πολίτες, η πολιτική ηγεσία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και εκπρόσωποι ξένων κρατών.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ισπανία: Νέα μέτρα λιτότητας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Ραχόι

Νέα μέτρα λιτότητας για την πολύπαθη Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μαριάνο Ραχόι ενώπιον της βουλής της χώρας. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν περικοπές των δημοσίων δαπανών ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς και αύξηση του ΦΠΑ από 18% σε 21%.
Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο νέου πακέτου λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα, σε αντάλλαγμα της επιμήκυνσης μέχρι το 2014 του χρόνου επαναφοράς του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ και της οικονομικής βοήθειας της Ευρωζώνης προς τον ισπανικό τραπεζικό τομέα.
Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει επίσης τη μείωση του αριθμού των δημοσίων επιχειρήσεων, τον περιορισμό κατά 30% του αριθμού των τοπικών συμβούλων, τον περιορισμό ορισμένων επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας σημείωσε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σήμερα πρέπει να εφαρμοσθούν χωρίς καθυστέρηση. «Οι καταχρήσεις του παρελθόντος πληρώνονται σήμερα», δήλωσε.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΗΠΑ: Προβάδισμα 6% του Ομπάμα δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέκτεινε το προβάδισμά του επί του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Μίτ Ρόμνεϊ, στις 6 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς οι ψηφοφόροι εμφανίζονται ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για την οικονομία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos.
Τέσσερις μήνες πριν από την εκλογική μάχη της 6ης Νοεμβρίου, ο Ομπάμα προηγείται του Ρόμνεϊ με ποσοστό 49% έναντι 43%. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ο Ομπάμα διεύρυνε το προβάδισμα του έναντι του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Η βελτιωμένη κατάσταση για τον Ομπάμα τροφοδοτήθηκε από την άνοδο του κλίματος αισιοδοξίας για το μέλλον, με τον αριθμό των Αμερικανών που πιστεύουν ότι η χώρα είναι σε λάθος δρόμο να πέφτει κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 58% Ταυτόχρονα ο αριθμός των Αμερικανών που αποδοκιμάζουν τη δουλειά του Ομπάμα μειώθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 47%.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΟΗΕ: Ρωσικό σχέδιο για τη Συρία

Η Ρωσία παρουσίασε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο ψηφίσματος για την επέκταση της αποστολής του ΟΗΕ στη Συρία για ακόμα τρεις μήνες, ώστε αφενός να επιτηρηθεί η επί της ουσίας ανύπαρκτη εκεχειρία και αφετέρου να διασφαλιστεί η πολιτική λύση στη σύγκρουση. Όμως το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος είναι απίθανο να ικανοποιήσει το βαθιά διαιρεμένο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και οι Ευρωπαίοι, έχουν ζητήσει ένα ψήφισμα βάσει του κεφαλαίου 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο θα επιτρέπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει δράσεις που αφορούν διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις έως και πιθανή μελλοντική στρατιωτική επέμβαση Οι δυνάμεις του Σύρου πρόεδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ έχουν σκοτώσει περισσότερους από 15.000 ανθρώπους από την ημέρα που ξεκίνησε η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Μάρτιο του 2011.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ουγγαρία: Σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για το νέο δάνειο από ΔΝΤ και ΕΕ!

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα αποδεχθεί τους όρους του δανείου στις συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την ΕΕ αν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας, ακόμη και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαφωνεί. Αυτό δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.
Η κυβέρνηση Όρμπαν πρόκειται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και την ΕΕ σχετικά με το νέο πλαίσιο χρηματοδότησης της χώρας. «Αν κάτι εξυπηρετεί τους στόχους μας, τότε θα διαπραγματευθούμε και θα συμφωνήσουμε, αν δεν εξυπηρετεί τους στόχους μας, ή μάλλον τους στόχους της χώρας, τότε μάλλον θα το παρακάμψουμε», δήλωσε ο Όρμπαν σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό κανάλι HirTV. «Η αφετηρία μας δεν είναι οι προϋποθέσεις που έθεσε ο διαπραγματευτικός εταίρος, αλλά οι δικοί μας στόχοι», συμπλήρωσε.
Η κυβέρνηση Όρμπαν έχει «τρομάξει» τις αγορές με τις «ανορθόδοξες» πολιτικές τα τελευταία δύο χρόνια. Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν τον μεγαλύτερο τραπεζικό φόρο στην Ευρώπη, την εθνικοποίηση των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων, βαρύ φόρο στην ενέργεια, στο λιανικό εμπόριο και τις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών!
Λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ και το ΔΝΤ για το δάνειο με το οποίο η Ουγγαρία θέλει να αποφύγει το υψηλό κόστος δανεισμού της στις αγορές, το κυβερνητικό κόμμα Fidesz έλαβε την απόφαση να προωθήσει στο κοινοβούλιο νέο φόρο επί των συναλλαγών, ο οποίος θα πρέπει να επιβάλλεται από την κεντρική τράπεζα. Ο νέος φόρος θα χρηματοδοτήσει τις περικοπές στους φόρους των εργοδοτών αξίας 300 δισεκατομμυρίων φιορινιών ( 1,27 δισεκατομμυρίων δολαρίων) ώστε να προστατευτούν θέσεις εργασίας.
Η ΕΚΤ δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη την άποψή της για το νέο φορολογικό καθεστώς, για το οποίο η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας πιστεύει ότι παραβιάζει την ανεξαρτησία της, και οι αναλυτές θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι ένα ακανθώδες ζήτημα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Ο Όρμπαν πάντως χαρακτήρισε την επέκταση της φορολογικής κλίμακας και στην κεντρική τράπεζα «λογική, αναγκαία και αναπόφευκτη» όπου κανείς δεν μπορεί να ασκήσει βέτο. «Η ΕΚΤ έχει το δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη της, αξίζει να ακούσουμε τη γνώμη της, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα απόφασης. Ανεξάρτητα από αυτό, φυσικά σεβόμαστε την ΕΚΤ», σημείωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που μεταβαίνουν σε κοινή αποστολή στην Ουγγαρία στις 17 Ιουλίου, δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τις πιθανές προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας χρηματοδότησης της χώρας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com