Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

New York Times: Οι μοναχικές γυναίκες αρχίζουν να γίνονται αποδεκτές στο Ιράν

Η Σουκουφέ είναι μια 24χρονη Ιρανή που σπουδάζει αγγλική λογοτεχνία στην Τεχεράνη. Όταν αναζήτησε ένα διαμέρισμα για να νοικιάσει, πέρασε πρώτα από ένα κοσμηματοπωλείο και αγόρασε μια βέρα αξίας 5 δολαρίων. Ήξερε ότι οι μεσίτες και οι ιδιοκτήτες είναι απρόθυμοι να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα σε μια ανύπαντρη γυναίκα. Κι έτσι, φρόντιζε πάντα να κραδαίνει τη βέρα της για να μην έχει προβλήματα.
Δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των γυναικών που ζουν μόνες τους στις μεγάλες πόλεις του Ιράν. Πανεπιστημιακοί καθηγητές, μεσίτες και πολλές νέες γυναίκες, όμως, βεβαιώνουν ότι ένα φαινόμενο που πριν από μόλις δέκα χρόνια ήταν εξαιρετικά σπάνιο τώρα αρχίζει να εξαπλώνεται. Οι δύο βασικοί λόγοι είναι η αύξηση των διαζυγίων και το κύμα των κοριτσιών που μπαίνουν στα πανεπιστήμια.
Η αλλαγή αυτή αναγκάζει τους πολιτικούς και τους ισλαμιστές πνευματικούς να έρθουν αντιμέτωποι με μια γενιά νέων γυναικών που κάνουν μια ανεξάρτητη ζωή σε μια κοινωνία δεμένη με τις παραδόσεις της. Σε μια προσπάθεια να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια εκστρατεία για την προώθηση των γρήγορων και φτηνών γάμων. Όπως επισημαίνουν όμως οι ειδικοί, το μόνο που πέτυχε αυτή η εκστρατεία ήταν να πλήξει ένα θεσμό που είναι βαθιά ριζωμένος στον αρχαίο πολιτισμό του Ιράν.
Η Σουκουφέ μιλά στην εφημερίδα χωρίς να δίνει το επώνυμό της αφού φοβάται ότι θα τη διώξουν από το σπίτι που νοίκιασε. Υπογραμμίζει ότι αισθάνεται πολλά μάτια να την κοιτάζουν πίσω από τις πόρτες όταν βγαίνει στο διάδρομο. Όμως οι γονείς της τη στηρίζουν. «Ξέρουν ότι θέλω να είμαι ανεξάρτητη. Καταλαβαίνουν ότι οι καιροί άλλαξαν».
Μέχρι πρόσφατα, οι ανύπαντρες γυναίκες στο Ιράν έφεραν ένα κοινωνικό στίγμα, αφού άλλοι θεωρούσαν ότι είναι ελευθερίων ηθών κι άλλοι ότι δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν τον ρόλο τους στη ζωή. Όμως τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν στις μεγάλες πόλεις. Κι αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό στον μεγάλο αριθμό των γυναικών, αλλά και στην κυριαρχία της δορυφορικής τηλεόρασης, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της φτηνής μετακίνησης.
Η εγγραφή των γυναικών στα πανεπιστήμια αυξάνεται συνεχώς την τελευταία δεκαετία στο Ιράν. Οι φοιτήτριες είναι σήμερα το 60% του συνόλου. Την ίδια περίοδο, τα διαζύγια αυξήθηκαν κατά 135%. «Πολλές από τις φίλες μου, ιδιαίτερα εκείνες που έρχονται από μικρές πόλεις να σπουδάσουν στην Τεχεράνη, ζουν μόνες τους. Για πολλά κορίτσια της ηλικίας μου είναι κανόνας να είναι μόνα», αναφέρει η Σουκουφέ. Η ζωή στην πόλη, με τις ευκαιρίες που προσφέρει και τις ελευθερίες που περιλαμβάνει, δημιουργεί νέες φιλοδοξίες, τόνισει η 24χρονη φοιτήτρια. «Όταν η μητέρα μου ήταν νέα, το μοναδικό κριτήριο της επιτυχίας ήταν να βρει σύζυγο και να κάνει παιδιά. Σήμερα, τουλάχιστον για μένα, αυτό είναι το λιγότερο σημαντικό».
Για τους ανθρώπους που ασκούν την εξουσία, ο γάμος είναι η μόνη λύση για τον αυξανόμενο αριθμό των γυναικών που ζουν μόνες.. «Οι νέοι που δεν είναι παντρεμένοι είναι γυμνοί, αφού ο γάμος είναι σαν ιερά ρούχα που τους καλύπτουν», υπογράμμισε την περασμένη εβδομάδα στο κήρυγμά του ο Καζέμ Σαντιγκί, ένας από τους πιο εξέχοντες αγιατολάχ, που κάλεσε επίσης τους Ιρανούς να κάνουν πολλά παιδιά.
Η ιρανική κοινωνία είναι ακόμη πολύ μακριά από πολλές Δυτικές χώρες, όπου ο γάμος και η μητρότητα θεωρούνται προαιρετικές επιλογές. Οι παραδοσιακές γαμήλιες τελετές είναι πολύπλοκες και ακριβές, συχνά μάλιστα περιλαμβάνουν μεγάλες προίκες, γεγονός που καθιστά απαγορευτικό τον γάμο για πολλούς νέους. Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ οργάνωσε μαζικούς γάμους για φοιτητές και έδινε για μια περίοδο φτηνά δάνεια σε νεαρά ζευγάρια. Αλλά η τακτική δεν πέτυχε. «Μετέτρεψαν τους γάμους σε φαστ-φουντ», αναφέρει ο Μοχάμαντ Αμίν Γκανεϊράντ, επικεφαλής της Ιρανικής Κοινωνιολογικής Ένωσης. «Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαλύονται όσο εύκολα συνάπτονται».

Πηγή: New York Times

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Στα ύψη οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων

Στα ύψη εκτοξεύονται οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, καθώς η συμφωνία για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών από την Ευρωζώνη με 100 δισ. ευρώ δεν μπόρεσε να καθησυχάσει τις αγορές. Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκε σήμερα κατά 25 μονάδες βάσης στο επίπεδο - ρεκόρ του 7%, ενώ και η απόδοση των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσεις. στο 6,30%.
Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών πούλησε σήμερα ομόλογα συνολικής αξίας 4,5 δις. ευρώ –στο ανώτερο όριο του στόχου που είχε θέσει για τη δημοπρασία– με αυξημένο κόστος δανεισμού. Η Ιταλία διέθεσε 3 δισ. ευρώ 3ετών ομολόγων με απόδοση 5,3% από 3,91% στην προηγούμενη δημοπρασία στις 14 Μαΐου - πρόκειται για την υψηλότερη απόδοση από τον περασμένο Δεκέμβριο. Διέθεσε, επίσης, 627 εκατ. ευρώ 7ετών ομολόγων με απόδοση 6,1% και 873 εκατ. ευρώ 8ετών ομολόγων με απόδοση 6,13%.
Ο καθαρός δανεισμός των ισπανικών τραπεζών από την ΕΚΤ αυξήθηκε τον Μάιο σε νέο ύψος - ρεκόρ των 287,8 δις. ευρώ από 263,5 δις. ευρώ τον Απρίλιο, σύμφωνα μα σημερινά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι ισπανικές τράπεζες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αποκλεισμένες από τη διατραπεζική αγορά κεφαλαίων.
Έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's αναφέρει ότι η ανησυχία των αγορών για τη φερεγγυότητα τραπεζών της Ευρωζώνης έχει παραμείνει έντονη μετά τη βραχύβια ανακούφιση που πρόσφερε η παροχή στο πρώτο τρίμηνο του έτους τριετών δανείων σε αυτές από την ΕΚΤ. Ο οίκος θεωρεί ότι η Ευρωζώνη έχει εισέλθει σε κρίσιμη φάση και ότι τα γεγονότα των επόμενων εβδομάδων, όπως οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, οι ευρωπαϊκές σύνοδοι και η σύνοδος κορυφής της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών (G 20) θα διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω κατεύθυνσή της.
Ο οίκος σημειώνει ότι έχει αρχίσει –καθώς το περιβάλλον λειτουργίας επιδεινώνεται– να διαφοροποιεί περισσότερο (τις αξιολογήσεις του) με βάση την εξάρτηση των τραπεζών από έκτακτα μέτρα των κυβερνήσεων και της κεντρικής τράπεζας. Από τις 50 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες που αξιολογεί, ο οίκος αναφέρει ότι οι 27 έχουν τώρα αρνητική προοπτική, αντανακλώντας την άποψή του για το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στην Ευρωζώνη.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΠΓΔΜ: Νέες αστειότητες Γκρούεφσκι για το όνομα

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι επέκρινε την Ελλάδα ότι επιδιώκει την αλλαγή της ταυτότητας του λαού της χώρας του. «Η Ελλάδα πρέπει να κατανοήσει ότι σε αυτό το κράτος ζουν ‘’Μακεδόνες’’, οι οποίοι μιλούν τη ‘’μακεδονική γλώσσα’’ και ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να αλλάξουν με οποιονδήποτε εκβιασμό. Απλά, θα πρέπει να βγάλουν από το μυαλό τους ότι μπορούν να αλλάξουν την ταυτότητα του μακεδονικού λαού. Ο μακεδονικός λαός υπήρχε, υπάρχει, και θα υπάρχει και αυτό συνιστά πραγματικότητα την οποία κάποτε θα πρέπει να αποδεχθούν», σημείωσε ο Γκρούεφσκι, μιλώντας σε χθεσινοβραδινή εκδήλωση του κόμματος του, VMRO-DPMNE, σε περιφερειακό δήμο των Σκοπίων.
Αναφερόμενος στα μέχρι στιγμής κυβερνητικά πεπραγμένα σχετικά με τις διαδικασίες ενσωμάτωσης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ο Γκρούεφσκι εκτίμησε ότι μόνο με δύο-τρία χρόνια δουλειάς, από το 2006 – 2008, η χώρα του εκπλήρωσε όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφανθεί πως η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Λωρίδα της Γάζας: 50 ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμοί ζητούν την άρση του αποκλεισμού

Πενήντα διεθνείς οργανώσεις αρωγής και υπηρεσίες του ΟΗΕ κάλεσαν σήμερα το Ισραήλ να προχωρήσει στην άρση του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας, στην πέμπτη επέτειο από την επιβολή του μέτρου μετά την αιχμαλώτιση και ομηρεία ενός ισραηλινού στρατιώτη και την κατάληψη του ελέγχου του παλαιστινιακού θύλακα από τη Χαμάς.
«Εδώ και πέντε χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας, πάνω από 1,6 εκατ. άνθρωποι υφίστανται αποκλεισμό κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οι μισοί και πλέον είναι παιδιά», αναφέρει κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων—περιλαμβανομένων της Oxfam, της Διεθνούς Αμνηστίας, των Γιατρών του Κόσμου, της Save the Children, της Unicef και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Η κυβέρνηση του Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπη με εντεινόμενες διεθνείς επικρίσεις σε ό,τι αφορά τον αποκλεισμό», αναφέρουν οι οργανώσεις.
Σε έγγραφα που δημοσιεύουν στην πέμπτη επέτειο της επιβολής του αποκλεισμού, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι διεθνείς οργανισμοί υπογραμμίζουν τα δεινά που υφίσταται ο πληθυσμός, όπως «το κλείσιμο, από το 2007, του 30% των εταιρειών στη Γάζα» όπου «το 80% των κατοίκων εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια».
Εξάλλου, το «90 ως 95% του νερού του δικτύου υδροδότησης στη Γάζα είναι ακατάλληλο προς πόση» και οι περιορισμοί που επιβάλλει το Ισραήλ στις εισαγωγές πολλών κατασκευαστικών υλικών στη Γάζα προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα για «πάνω από 71.000 κατοικίες, ή περίπου το 23% του συνόλου των καταλυμάτων» στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με μελέτες που έκαναν οι ίδιες ΜΚΟ και οργανισμοί.
Το Ισραήλ είχε επιβάλει αποκλεισμό στη Γάζα μετά την αιχμαλώτιση και ομηρία του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ τον Ιούλιο του 2006—ο οποίος τελικά απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 2011 με αντάλλαγμα περίπου την απελευθέρωση 1.000 Παλαιστινίων κρατουμένων. Ο αποκλεισμός κλιμακώθηκε τον Ιούνιο του 2007, μετά τη δια της βίας ανάληψη του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς. Οι ισραηλινές αρχές είχαν ανακοινώσει την άμβλυνση του αποκλεισμού την 20ή Ιουνίου 2010, μετά τη φονική επίθεση ειδικών δυνάμεων την 31η Μαΐου 2010 σε διεθνή ύδατα εναντίον στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό τη Γάζα. Ωστόσο συνεχίζουν να επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία προσώπων και αγαθών, καθώς και έναν αυστηρό ναυτικό αποκλεισμό.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com


Γαλλία: Εξαρθρώθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο παραχάραξης στην Ευρώπη.


Η γαλλική αστυνομία εξάρθρωσε το μεγαλύτερο εργαστήριο παραχάραξης νομισμάτων στα περίχωρα του Παρισιού, από όπου είχαν διοχετευτεί στην αγορά 350.000 χαρτονομίσματα, ανακοίνωσαν αστυνομικές πηγές.
«Περισσότερα από εννιά εκατομμύρια ευρώ σε πλαστά χαρτονομίσματα των 50 και των 20 ευρώ» διοχετεύτηκαν στην αγορά από το εργαστήριο αυτό, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές και τόνισαν πως ο όγκος και η ποιότητα των πλαστών χαρτονομισμάτων καθιστούν το εργαστήριο αυτό το μεγαλύτερο της Γαλλίας και το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Τα πρώτα χαρτονομίσματα, πολύ καλής ποιότητας με τη χρήση ψηφιακής εκτύπωσης, εμφανίστηκαν στην αγορά το 2007. Το 90% από αυτά κυκλοφόρησε στη Γαλλία και υπόλοιπα σε συνοριακές της περιοχές.
Το εργαστήριο βρισκόταν σε βιομηχανική εγκατάσταση σε ένα μικρό χωριό ανάμεσα στις πόλεις Μο και Σελ, ανατολικά του Παρισιού. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεκάδες άνθρωποι συνελλήφθησαν και όλα τα αντικείμενα και το υλικό του εργαστηρίου κατασχέθηκαν. Περίπου 30 ως 40 εργαστήρια παραχάραξης εξαρθρώνονται κάθε χρόνο στη Γαλλία, όμως είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μια τόσο μεγάλη εγκατάσταση. Εργαστήρια παραχάραξης χαρτονομισμάτων λειτουργούν κυρίως στην Ιταλία, αλλά και στην Πολωνία, τη Λιθουανία και την Βουλγαρία.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Μέρκελ: Η πολιτική ένωση είναι η μοναδική επιλογή για την Ευρώπη


Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ επέστησε την προσοχή της Ομάδας των 20 να μην στηρίζει τη διάσωση της ευρωζώνης στις πλάτες της Γερμανίας, προειδοποιώντας ότι οι δυνατότητες της χώρας της «δεν είναι απεριόριστες και δεν πρέπει να υπερεκτιμώνται»
Η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε επίσης ότι η Γερμανία δεν θα αρκεσθεί στις «εύκολες λύσεις» και στη «μετριότητα» ως προς τα μέσα για την αντιμετώπιση της κρίσης και επανέλαβε ότι πρόθεσή της είναι να αγωνισθεί για μία πολιτική ένωση της Ευρώπης, τη μόνη επιλογή που μπορεί να θέσει την Ευρώπη σε μία σταθερή βάση. «Αποστολή μας είναι να πράξουμε σήμερα αυτά που δεν έγιναν (όταν δημιουργήθηκε το ευρώ) και να βάλουμε τέλος στον φαύλο κύκλο του αυξανόμενου χρέους, της μη τήρησης των δεσμεύσεων», δήλωσε η Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο. «Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο, ότι είναι επώδυνο, μία μακρά διαδικασία. Πρόκειται για ένα ηράκλειο άθλο, αλλά είναι αναπόφευκτο», σημείωσε.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Unicef: Σχεδόν 5 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά στο Αφγανιστάν

Σχεδόν πέντε παιδιά πεθαίνουν ή τραυματίζονται καθημερινά εξαιτίας του πολέμου στο Αφγανιστάν, με τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων να έχει αυξηθεί το 2011 κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπως καταγγέλλει η Unicef, η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά.
Τουλάχιστον 1.756 παιδιά ήταν θύματα των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν το 2011, δηλαδή 4,8 την ημέρα, έναντι 1.396 το 2010, αναφέρει η Unicef σε έκθεσή της που παρουσιάστηκε σήμερα. Περισσότεροι από 300 έφηβοι μικρότεροι των 18 ετών στρατολογήθηκαν ως μαχητές, η πλειοψηφία τους από τους αντάρτες, που μάχονται εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους του ΝΑΤΟ.
«Ο θάνατος ή ο ακρωτηριασμός ενός και μόνο παιδιού είναι μια τραγωδία. Αυτό το επίπεδο πόνου για τα παιδιά είναι απευκταίο και απλώς απαράδεκτο», κατήγγειλε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Unicef για το Αφγανιστάν Βίντχια Γκάνες. «Είναι απαραίτητο όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στις συγκρούσεις να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν άμεσα για να προστατεύσουν τη ζωή και τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών του Αφγανιστάν», πρόσθεσε.
Τον Φεβρουάριο, η αφγανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι έσωσε 41 παιδιά, κάποια μικρότερα των 6 ετών, τα οποία δουλέμποροι ήθελαν να στείλουν στο Πακιστάν όπου θα εκπαιδεύονταν για να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας. Νωρίτερα τον ίδιο μήνα οι αρχές είχαν επισημάνει ότι συνέλαβαν δύο παιδιά ηλικίας 10 ετών που θα χρησιμοποιούνταν ως καμικάζι στην επαρχία Κανταχάρ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 3.021 άμαχοι σκοτώθηκαν το 2011 εξαιτίας της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν, αύξηση 8% σε ένα χρόνο που αποτελεί και αριθμό ρεκόρ. Από το 2007, 11.864 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Τυνησία: Σε ισόβια δεσμά καταδικάσθηκε ο έκπτωτος πρόεδρος Μπεν Αλί

Στρατοδικείο της Τυνησίας καταδίκασε σήμερα ερήμην σε ισόβια δεσμά τον έκπτωτο πρόεδρο της χώρας Ζιν ελ Αμπεντίν Μπεν Αλί, για τον ρόλο του στην αιματηρή καταστολή των εξεγέρσεων στη Θάλα και την Κασερίν, δύο πόλεις σύμβολα της επανάστασης.
Η ποινή των ισοβίων προτάθηκε κατά του φυγόδικου προέδρου, ο οποίος έχει καταφύγει στην Σαουδική Αραβία και δικάζεται μαζί με άλλους 22 αξιωματούχους του καθεστώτος του, για την ευθύνη του στη σφαγή 22 ανθρώπων, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους μεταξύ της 8ης και 12ης Ιανουαρίου 2011, κατά τη στυγνότερη κατάπνιξη της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην αποκαθήλωση του Μπεν Αλί. Η υπόθεση, μία από τις πιο επώδυνες για την κοινωνία στα πλαίσια της εξέγερσης στην Τυνησία, εκδικάσθηκε επί έξι μήνες στο στρατοδικείο του Κεφ, 170 χιλιόμετρα δυτικά της Τύνιδας.
Μεταξύ των υπολοίπων κατηγορουμένων, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Μπεν Αλί, ο Εαφίκ Μπελχάτζ Κάσεμ, καταδικάσθηκε σε 12ετή κάθειρξη. Στο πλαίσιο μίας άλλης υπόθεσης, που αφορούσε τον θάνατο τεσσάρων νέων στην Ουαρντανίν (ανατολικά), στρατοδικείο της Τύνιδας καταδίκασε σήμερα τα ξημερώματα τον Μπεν Αλί σε 20ετή κάθειρξη.

Τέλος για τα ελληνικά κανάλια στην Αυστραλία

Και επίσημα πλέον, με ανακοίνωσή της η τηλεοπτική πλατφόρμα Ubi World TV, από όπου μεταδίδονταν και τα προγράμματα ελληνικών καναλιών στην Αυστραλία, ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας της.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρία τελεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης. Μια από τις λύσεις που εξετάζονται είναι και η μεμονωμένη πώληση των καναλιών. Δηλαδή, τα ελληνικά σε ξεχωριστό ιδιοκτήτη, τα αραβικά σε άλλον και ούτω καθεξής. Έτσι, ελπίζεται, πως ίσως στο μέλλον ξαναλειτουργήσουν κάποια από τα κανάλια. Θύμα της εξέλιξης αυτής έπεσε και το δορυφορικό κανάλι της ERT World της οποίας το σήμα, αν και διατίθεται δωρεάν, εντούτοις διανέμεται στην Αυστραλία, κυρίως, μέσω της Ubi World TV. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ομογενείς, που δεν ήταν συνδρομητές της Ubi World TV να χάσουν και την ERT World.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως η ERT έχει δραστηριοποιηθεί για την άμεση επίλυση του προβλήματος. Άλλοι πάλι, αλλά σχετικά λίγοι, εξακολουθούν να βλέπουν ERT World μιας το σήμα της μεταδίδεται και από άλλον δορυφόρο, αυτόν της Optus.
Η διακοπή της μετάδοσης των προγραμμάτων των ελληνικών καναλιών δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τους ομογενείς της Αυστραλίας, που παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου.
Το μόνο ελληνικό κανάλι που δεν έχει πρόβλημα είναι του ANT1 Pacific, το οποίο, αν και χάθηκε -πρώτο από όλα- από την Ubi World TV, προσφέρεται μέσω άλλων δικτύων έναντι συνδρομής.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com



Η Moodys υποβάθμισε την Ισπανία!

Σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της ισπανικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Moodys. Αργά την Τετάρτη τα κρατικά ισπανικά ομόλογα υποβαθμίστηκαν από τη Moodys κατά τρεις βαθμίδες, σε Baa3 από Α3. Στο σκεπτικό του οίκου αξιολόγησης αναφέρεται αφενός ο δανεισμός των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και αφετέρου η «πολύ περιορισμένη» πρόσβαση της ισπανικής οικονομίας στις αγορές.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com