Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Τουρκία: Απελευθερώθηκε ο βουλευτής που είχε απαχθεί στο Τούντζελι

Οι Κούρδοι αντάρτες άφησαν σήμερα ελεύθερο τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Χουσεΐν Αϊγκούν, η απαγωγή του οποίου, στην επαρχία Τούντζελι, είχε προκαλέσει οργή στην Τουρκία και φόβους για κλιμάκωση της βίας στις νοτιοανατολικές περιοχές.

Ο κυβερνήτης του Τούντζελι, Μουσταφά Τασκεσέν, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι NTV ότι ο 42χρονος βουλευτής απελευθερώθηκε κοντά στην πόλη Οβατσίκ. «Είναι σε καλή κατάσταση και θα επιστρέψει στο Τούντζελι μόλις ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες», πρόσθεσε. Συγγενείς του Αϊγκούν, ο οποίος είναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), είπαν ότι οι αντάρτες μετέφεραν τον βουλευτή μέσα από τα βουνά μέχρι που έφτασαν σε οπτική επαφή με ένα χωριό. Εκεί τον άφησαν να φύγει πεζός.

Άνδρες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) είχαν απαγάγει τον Αϊγκούν την Κυριακή, ενώ κατευθυνόταν προς την πόλη Τούντζελι. Την Δευτέρα οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας ξεκίνησαν μεγάλη επιχείρηση για να εντοπίσουν και να απελευθερώσουν τον όμηρο. Σε ανακοίνωσή του το PKK επιβεβαίωσε ότι είχε «θέσει υπό κράτηση» τον βουλευτή και κάλεσε τις τουρκικές αρχές να ματαιώσουν την επιχείρηση για την απελευθέρωσή του.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το PKK απαγάγει ένα μέλος του κοινοβουλίου από το 1984. Συνήθως επιλέγει για ομήρους στρατιώτες και τοπικούς αξιωματούχους, ζητώντας σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή τους να αποφυλακιστούν κρατούμενοι αντάρτες.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αφγανιστάν: Δέκα νεκροί από έκρηξη βόμβας σε αγορά στα βόρεια της χώρας

Δέκα άμαχοι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 28 τραυματίσθηκαν από βόμβα, κρυμμένη σε μία μοτοσικλέτα, η οποία εξερράγη σήμερα σε μια αγορά γεμάτη κόσμο στο βόρειο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσαν επίσημες πηγές. Η βόμβα εξερράγη στην αγορά της περιοχής Νταστ-ε-Άρτσι, στην επαρχία Κουντούζ, λίγο πριν από την απογευματινή προσευχή, ενώ ο κόσμος έκανε τα ψώνια του για το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Σιχ Σαντρουντίν.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Βουλγαρία: Αρχαία θρακική πόλη ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι

Τα ερείπια μιας άγνωστης έως τώρα θρακικής πόλης που άκμασε πριν από περίπου 2.500 χρόνια, ανακάλυψαν Βούλγαροι αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια των πρώτων ανασκαφών που διενεργούνται στο Τσάρεβο, στη νότια ακτή της Μαύρης Θάλασσας, περίπου 70 χλμ. νοτιανατολικά της πόλης Μπουργκάς.

Επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας είναι ο Μίλεν Νικολόβ, αρχαιολόγος του Περιφερειακού Ιστορικού Μουσείου του Μπουργκάς. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πρακτορείου ειδήσεων της Σόφιας Novinite, ο οικισμός βρίσκεται πολύ κοντά στην εκκλησία «Uspenie Bogorodichno» (αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου), τα δε ευρήματα αποδεικνύουν ότι το Τσάρεβο –που τον 12ο αιώνα ονομαζόταν Βασιλικό– και τα περίχωρά του έχουν πολύ αρχαιότερη ιστορία από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, η σκαπάνη των αρχαιολόγων εντόπισε κατάλοιπα, που δείχνουν ότι από τον 4ο – 5ο αιώνα π.Χ. οι Θράκες ίδρυσαν μια πόλη που είχε διάρκεια έως τον 1ο αιώνα μ.Χ. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν κτερίσματα, μια λάμπα με τέσσερα φιτίλια και αριθμό αγγείων.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αφγανιστάν: 36 νεκροί από επιθέσεις καμικάζι στο Ζαράνζ

Τριάντα έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 66 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ζαράνζ, πρωτεύουσα της αφγανικής επαρχίας Νιμρόζ, στα σύνορα με το Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της νοτιοδυτικής αυτής επαρχίας.

«Έχουμε την επιβεβαίωση ότι 21 άμαχοι και 15 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στις επιθέσεις αυτές και ότι περισσότεροι από 66 άνθρωποι τραυματίστηκαν», δήλωσε ο κυβερνήτης, Άμπντουλ Καρίμ Μπραχάουι. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκαν από 5 καμικάζι – δύο σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά οι άλλοι τρεις ενεργοποίησαν τα εκρηκτικά που έφεραν πάνω τους σε τρεις διαφορετικές περιοχές.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ανεργία και ύφεση «γονατίζουν» την Πορτογαλία

Καταστροφικές είναι και στην Πορτογαλία οι επιπτώσεις από την «οικονομική βοήθεια» ύψους 78 δις. ευρώ που παρέχουν στη χώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΔΝΤ) και τη λιτότητα που ζητάνε ως αντάλλαγμα. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ΙΝΕ), το δεύτερο τρίμηνο του έτους η ανεργία έφτασε στο επίπεδο-ρεκόρ του 15%.

Το προηγούμενο τρίμηνο η ανεργία είχε φτάσει το 14,9%, ενώ η πορτογαλική κυβέρνηση αναμένει ότι το ετήσιο ποσοστό ανεργίας για το 2012 θα αγγίξει το 15,5% προτού φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του το 2013 (16%). Αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 827.000 άνεργοι, δηλαδή 152.000 περισσότεροι μέσα σε ένα χρόνο, σε σύνολο ενεργού πληθυσμού 4,6 εκατομμυρίων.

Η ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους 15 – 24 ετών με ποσοστό 35,5%. Η αύξηση της ανεργίας είναι μια από τις κυριότερες ανησυχίες της πορτογαλικής κυβέρνησης, καθώς κινδυνεύει να επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας εξαιτίας της αύξησης των δαπανών όσον αφορά την παροχή επιδομάτων στους ανέργους, την ώρα που τα μέτρα λιτότητας αναμένεται να βυθίσουν την Πορτογαλία σε μεγαλύτερη ύφεση.

Ήδη το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 1,2% και συνολικά όλο τον χρόνο κατά 3,3%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μείωση που έχει παρατηρηθεί από το 2009, επισημαίνει η ΙΝΕ. Η στατιστική υπηρεσία αποδίδει τη μείωση κυρίως στην πτώση της οικιακής κατανάλωσης. Η πορτογαλική κυβέρνηση, όπως και οι δανειστές της χώρας (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ), ανησυχούν ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Πακιστάν: Τουλάχιστον 25 νεκροί σε μάχη στην περιοχή Ορακζάι

Τουλάχιστον 20 εξτρεμιστές και πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν άνδρες των ένοπλων δυνάμεων του Πακιστάν και μια ομάδα μαχητών ενεπλάκησαν σε μάχη στο βορειοδυτικό Πακιστάν σήμερα, είπαν αξιωματικοί. Η μάχη, η οποία σημειώθηκε στην περιοχή Γάλτζο στη βορειοδυτική περιοχή Ορακζάι, όπου κατοικούν κυρίως φυλές, ξέσπασε όταν εξτρεμιστές έστησαν ενέδρα σε μια περίπολο του στρατού.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματικούς, 18 στρατιώτες τραυματίστηκαν στο επεισόδιο. Ο απολογισμός αυτός δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Οι μαχητές συχνά αμφισβητούν τους επίσημους απολογισμούς. Ο στρατός του Πακιστάν διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον ισλαμιστών μαχητών στην περιοχή Ορακζάι εδώ και μήνες. Διάφορες ένοπλες οργανώσεις δρουν στο βορειοδυτικό ημιαυτόνομο Πακιστάν, μια ημιαυτόνομη περιοχή κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, περιλαμβανομένων των Πακιστανών Ταλιμπάν, που κατηγορούνται για πολλές από τις βομβιστικές επιθέσεις των τελευταίων ετών στη χώρα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Υεμένη: Επίθεση στο υπουργείο Άμυνας από πιστούς του Σάλεχ

Στρατιώτες της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, την οποία διοικεί ο γιος του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, επιτέθηκαν σήμερα με αυτόματα όπλα και εκτοξευτές ρουκετών στην έδρα του υπουργείου Άμυνας στη Σαναά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι στρατιώτες αυτοί εξαπέλυσαν την επίθεση εναντίον του κτιρίου, στο κέντρο της Σαναά, αφού το πολιόρκησαν επί ώρες από το πρωί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι στρατιώτες είχαν φθάσει νωρίς το πρωί στην περιοχή και απέκοψαν όλους τους δρόμους που οδηγούν στο κτίριο, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, που ανέφεραν ότι ανταλλάχθηκαν σποραδικά πυρά από ελαφρά όπλα πριν από την έναρξη της επίθεσης. Η εξέλιξη αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση στη Σαναά, καθώς μαχητές πιστοί σε έναν ισχυρό φύλαρχο και αντίπαλο του Σάλεχ, τον Σάντοκ αλ Άχμαρ, έκαναν την εμφάνισή τους στο βόρειο τμήμα της υεμενίτικης πρωτεύουσας.

Μετά την επίθεση των δυνάμεων που διοικεί ο στρατηγός Άχμεντ Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ενισχύσεις έφθασαν και αναπτύχθηκαν στην οικία του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, που βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία για την σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Μέκκα.

Ενισχύσεις αναπτύχθηκαν στην έδρα της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Εδώ και μία εβδομάδα εκατοντάδες στρατιωτικοί έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους μετά την απόφαση του Χάντι να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον στρατό. Στην πλειοψηφία τους οι στασιαστές ανήκουν σε φυλές και παραμένουν πιστοί στον Σάλεχ, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά τη λαϊκή εξέγερση εναντίον του έπειτα από 32 χρόνια στην εξουσία.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Σεισμός 7,7 Ρίχτερ στις ακτές της ανατολικής Ρωσίας



Σεισμός έπληξε σήμερα περιοχές στα ανοιχτά της Ρωσίας και της βόρειας και βορειοανατολικής Ιαπωνίας ο οποίος, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, ήταν μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη θάλασσα του Οχότσκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, 158 χιλιόμετρα ανατολικά του λιμανιού Πορονάισκ της νήσου Σαχαλίνη της Ρωσίας, σε βάθος 625 χιλιόμετρα.

Από την πλευρά της, η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στο νησί Χοκάιντο. Σύμφωνα με το κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι του Ειρηνικού δεν υπάρχει φόβος για επικίνδυνο παλιρροιακό κύμα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Συρρικνώθηκε κατά 0,2% η οικονομία της Ευρωζώνης



Συρρίκνωση 0,2% εμφάνισε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Ευρωζώνης, έναντι μηδενικής μεταβολής που είχε καταγράψει το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Τα στοιχεία αυτά είναι σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένα με ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, αλλά υποκρύπτουν μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών μελών, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται σε ύφεση, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος και άλλων, οι οικονομίες των οποίων εμφανίζουν αυξημένες αντοχές, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία κατέγραψε αύξηση Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) 0,3% κατά την ίδια περίοδο, της Γαλλίας η οποία παρέμεινε αμετάβλητη και της Ολλανδίας που εμφάνισε αύξηση ΑΕΠ 0,2%.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η οικονομία της Ευρωζώνης είχε υποχωρήσει κατά 0,3%.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ολι Ρεν: «Στην Ελλάδα έχουν γίνει περισσότερα από όσα πιστεύει κανείς»


H Ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν, σε άρθρο του στην Wall Street Journal με τίτλο «Πώς θα χτίσουμε την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση 2.0».

Ο Φιλανδός αξιωματούχος περιγράφει τα βήματα που έχουν γίνει στις χώρες της Ευρωζώνης για τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Μάλιστα για την Ελλάδα αναφέρει ότι έχουν γίνει περισσότερα από όσα συχνά πιστεύει κανείς, κάνοντας μνεία στις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, η οποία -όπως αναφέρει- απολαμβάνει ισχυρής κοινοβουλευτικής στήριξης.

Υπογραμμίζει ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει ένας συγκεκριμένος Οδικός Χάρτης για ένα ισχυρότερο ευρώ. «Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για το μηχανισμό διάσωσης των τραπεζών, στον οποίο θα έχει συμμετοχή και η ΕΚΤ. Μόλις αυτός ο μηχανισμός δημιουργηθεί, ο ESM θα έχει πλέον τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. «Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια που θα είναι απαραίτητα για αυτό το σκοπό δεν θα επιβαρύνουν το χρέος χωρών που ήδη βρίσκονται υπό πίεση από τις αγορές.

Στο ίδιο άρθρο ο Όλι Ρεν αναφέρει ότι η διαδικασία της από κοινού ανάληψης του οικονομικού ρίσκου είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί ταυτόχρονα εμβάθυνση της «από κοινού λήψης δημοσιονομικών αποφάσεων».

Τέλος, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις βολές που κατά καιρούς εκτοξεύονται από τις ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο που η ΕΕ αντιμετωπίζει την κρίση χρέους. Αφού επισημαίνει ότι η κάθε πλευρά έχει τα δικά της προβλήματα να επιλύσει, τονίζει: «Ας μην κατηγορούμε ο ένας τον άλλο. Ας εργαστούμε μαζί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να βγούμε ισχυρότεροι και με πιο βιώσιμη περπατησιά από την κρίση».

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com