Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 7 νεκροί από επίθεση Ταλιμπάν σε βάση του ΝΑΤΟ

Τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ενός στρατοπέδου της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (Isaf) στην επαρχία Χοστ, όπως δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
«Ο δράστης οδήγησε το φορτηγό του το οποίο ήταν γεμάτο εκρηκτικά στο πρώτο φυλάκιο έξω από τη βάση», δήλωσε η πηγή αυτή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, προσθέτοντας ότι 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, έπειτα από την οποία ένοπλοι αντάρτες επιτέθηκαν στη βάση της Isaf. «Κανένα μέλος της Isaf ή των αφγανικών (δυνάμεων ασφαλείας) δεν σκοτώθηκε», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Isaf, ενώ πρόσθεσε ότι 14 αντάρτες έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της μάχης που ακολούθησε και η οποία έχει πλέον τελειώσει. Σύμφωνα με την πηγή των δυνάμεων ασφαλείας τα θύματα είναι Αφγανοί που έκαναν κατασκευαστικές εργασίες στη βάση. Η Isaf δεν διαθέτει απολογισμό των νεκρών.

Ιταλία: Αύξηση – ρεκόρ της ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2012


Στο 10,9% έφτασε η ανεργία στην Ιταλία, το πρώτο τρίμηνο του 2012, σημειώνοντας αύξηση ρεκόρ. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων δεκατριών ετών. Η αύξηση, σε ετήσια βάση, είναι του 2,3%. Σύμφωνα με το ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat, η ανεργία, στις ηλικίες δέκα εννέα με είκοσι τεσσάρων ετών, τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, άγγιξε το 35,9%. Είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων δεκαοκτώ ετών. Σε ετήσια βάση, ο συνολικός αριθμός των ανέργων, σημείωσε αύξηση του 31,1%. Το Istat προσθέτει ότι μόνο τον περασμένο Απρίλιο έχασαν την δουλειά τους 38.000 άτομα.

Συρία: Νέα σφαγή αμάχων στο Κουσέιρ

Οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού εκτέλεσαν χθες κοντά στο Κουσέιρ, στην κεντρική Συρία, 12 εργάτες που επέστρεφαν με λεωφορείο από την εργασία τους σε εργοστάσιο λιπασμάτων, όπως τουλάχιστον κατήγγειλαν σήμερα Σύριοι ακτιβιστές.
«Οι εργάτες επέβαιναν σε λεωφορείο, το οποίο υποχρεώθηκε να σταματήσει σε σημείο ελέγχου έξω από το Κουσέιρ», δήλωσε ο Σαλίμ Καμπάνι, μέλος των Τοπικών Επιτροπών Συντονισμού, διευκρινίζοντας ότι εκτελέσθηκαν ομαδικά. «Οι δυνάμεις του καθεστώτος τούς λήστεψαν, τούς έδεσαν πισθάγκωνα και τούς πυροβόλησαν». Βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ακτιβιστές δείχνει έναν σωρό πτωμάτων που φέρουν φρικτά τραύματα. Τα θύματα φαίνεται ότι πυροβολήθηκαν από μικρή απόσταση στο κεφάλι ή την κοιλιά. Επιβεβαιώνοντας την ομαδική εκτέλεση των 12 εργατών ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Αμπντέλ Ραχμάν κάλεσε τους παρατηρητές του ΟΗΕ να μεταβούν στο Κουσέιρ.
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συνεδριάζει επειγόντως σήμερα στη Γενεύη για να συζητήσει το θέμα της Συρίας. Στο σχέδιο απόφασης καταγγέλλονται οι σκόπιμες εκτελέσεις αμάχων, οι οποίοι είτε πυροβολούνται από μικρή απόσταση είτε υποκύπτουν σε βασανισμούς από στοιχεία του καθεστώτος, καθώς και οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών από τις κυβερνητικές δυνάμεις.


Eurostat: Σε επίπεδα ρεκόρ η ανεργία στην ευρωζώνη τον Απρίλιο


Στο επίπεδο ρεκόρ του 11% ως ποσοστού επί του ενεργού πληθυσμού ανήλθε η ανεργία τον Απρίλιο στην ευρωζώνη, στη βάση αναθεωρημένων στοιχείων που εξέδωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. Σύμφωνα με την αναθεώρηση των στοιχείων αυτών, η ανεργία είχε ανέλθει στο επίπεδο του 11% ήδη από τον Μάρτιο. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Eurostat το μήνα Απρίλιο οι άνεργοι στην ευρωζώνη αριθμούσαν τα 17,4 εκ. ήτοι αυξημένοι κατά 110.000 έναντι του Μαρτίου.

Ιρλανδία – Δημοψήφισμα: Άρχισε το πρωί η καταμέτρηση των ψήφων

Άρχισε σήμερα το πρωί η καταμέτρηση των ψήφων του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία για την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται προς το μεσημέρι και τα τελικά αποτελέσματα το απόγευμα. Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία εκλήθη να επικυρώσει με δημοψήφισμα το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μόνο το 50% των 3,1 εκατομμυρίων ψηφοφόρων συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Κατά το παρελθόν, η μικρή συμμετοχή συνδυάσθηκε με την επικράτηση του «όχι» στα δημοψηφίσματα για την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας το 2001 και της Συνθήκης της Λισσαβόνας το 2008. Ωστόσο, το στρατόπεδο του «ναι» αισιοδοξεί εξαιτίας της υψηλής σχετικά συμμετοχής των ψηφοφόρων των μεσοαστικών περιοχών του Δουβλίνου.

Μ. Κλίντον: Καλός ο Ρόμνεϊ, καλύτερος ο Ομπάμα!

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως πιστεύει ότι ένας υποψήφιος με την επιχειρηματική επιτυχία και το πολιτικό υπόβαθρο του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ διαθέτει τα προσόντα για να διεκδικήσει το Λευκό Οίκο. Πρόσθεσε ωστόσο πως θεωρεί τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα καλύτερη επιλογή για τη χώρα.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι (. . .) κατά βάση, για την άσκηση των καθηκόντων του αξιώματος, ένας άνδρας που υπήρξε κυβερνήτης και είχε άριστη επιχειρηματική σταδιοδρομία διαθέτει τα προσόντα», δήλωσε ο Κλίντον αναφερόμενος στον Ρόμνεϊ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι. Όμως ο Ρόμνεϊ και ο Ομπάμα «κάνουν δραματικά διαφορετικές προτάσεις και η γνώμη μου είναι ότι οι προτάσεις του Ομπάμα και οι επιδόσεις του Ομπάμα είναι πολύ καλύτερες για την αμερικανική οικονομία και για τους περισσότερους Αμερικανούς από εκείνες που παρουσίασε ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ», πρόσθεσε ο Κλίντον. «Και αυτές οι εκλογές θα έπρεπε να αφορούν αυτό», σημείωσε.
Ο Ρόμνεϊ εξασφάλισε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων αυτή την εβδομάδα με τη νίκη του στην εσωκομματική διαδικασία στο Τέξας, αν και το θέμα θεωρείτο λήξαν εδώ κι εβδομάδες, αφού οι εναπομείναντες αντίπαλοί του είχαν ουσιαστικά διακόψει τις δικές τους εκστρατείες. Ο Κλίντον τόνισε πάντως ότι η πολιτική δαιμονοποίηση των ιδιωτικών επενδυτικών εταιριών που αποπειράθηκαν να κάνουν οι Δημοκρατικοί στην περίπτωση του Ρόμνεϊ είναι εσφαλμένη. «Δεν νομίζω ότι θα οφείλαμε να βρεθούμε σε μια θέση που να λέμε ότι αυτό είναι κακό. Είναι καλή δουλειά», είπε. Τα πραγματικά ζητήματα των εκλογών, είπε ο πρώην πρόεδρος, είναι οι προτάσεις του Ρόμνεϊ, το τι έκανε ο Ομπάμα και τι προτείνει για την δεύτερη θητεία του. «Το πώς αυτά τα πράγματα συγκρίνονται, το ένα απέναντι στο άλλο. Αυτό είναι το πιο ουσιαστικό», ανέφερε.


Η Λαγκάρντ… λυπάται που «παρανοήθηκαν» οι δηλώσεις της για την Ελλάδα

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι τα πρόσφατα σχόλιά της για την Ελλάδα «παρανοήθηκαν και προσέβαλλαν», όπως τουλάχιστον δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ από την Ουάσινγκτον.
Η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ δηλώνουν πάντοτε ότι αισθάνονται «μεγάλο σεβασμό» για την Ελλάδα και το λαό της και για τις θυσίες που πάρα πολλοί Έλληνες κάνουν για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως ότι εδώ και «κάποια χρόνια» το ΔΝΤ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να υποστηρίξει την Ελλάδα.
Πριν μερικές μέρες η Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να περιμένουν καμία συμπάθεια, γιατί δεν πληρώνουν τους φόρους τους. Λίγο αργότερα, εφημερίδα της Γαλλίας είχε αποκαλύψει ότι η ίδια δεν πληρώνει φόρους για τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που εισπράττει κάθε χρόνο!

Γερμανία: Τα επιτόκια των ομολόγων πέφτουν συνεχώς, ενώ αλλού εκτοξεύονται στα ύψη!

Την ώρα που τα επιτόκια των ομολόγων των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης αυξάνονται συνεχώς, φτάνοντας συχνά σε δυσβάσταχτα για τις χώρες ύψη, το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας έφθασε χθες το απόγευμα στο πιο χαμηλό ιστορικό του επίπεδο. Αιτία για την πτώση του επιτοκίου των γερμανικών ομολόγων είναι η ανησυχία των επενδυτών, οι οποίοι αναζητούν τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία μπροστά στις αβεβαιότητες που περιβάλλουν την κατάσταση των τραπεζών στην Ισπανία.
Λίγο πριν τις 16:00 ώρα Ελλάδας η απόδοσή των γερμανικών 10ετών ομολόγων έφθασε στο 1,234%, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της προηγούμενης ημέρας. Το γερμανικό χρέος, το οποίο χρησιμεύει ως ασφαλές καταφύγιο, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο εδώ και πολλές ημέρες καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών είναι πολύ έντονες για τη ζώνη του ευρώ.
Οι φόβοι επικεντρώνονται προς το παρόν κυρίως στην Ισπανία για την οποία οι αγορές αναρωτιούνται πώς θα μπορέσει να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της χωρίς εξωτερική βοήθεια, δεδομένης της πρόσφατης αύξησης του κόστους δανεισμού για την Ισπανία. «Η τρέχουσα εξέλιξη των γερμανικών αποδόσεων σαφώς υπαγορεύεται από την αναζήτηση για περιουσιακά στοιχεία ποιότητας, όποια και αν είναι η τιμή», εξηγούν οι ειδικοί σε θέματα στρατηγικής των ομολόγων της BNP Paribas.

ΔΝΤ και Ισπανία διαψεύδουν φήμες για συνομιλίες για την παροχή οικονομικής βοήθειας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε χθες ότι προς το παρόν δεν έχει επεξεργαστεί κανένα σχέδιο για να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ισπανία, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν του έχει ζητήσει κάτι τέτοιο.
«Το ΔΝΤ δεν επεξεργάζεται κανένα σχέδιο που να προβλέπει την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ισπανία. Πόσο μάλλον καθώς η Ισπανία δεν έχει ζητήσει την οικονομική υποστήριξη του ΔΝΤ», δήλωσε ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του Ταμείου σε συνέντευξη Τύπου από την Ουάσινγκτον. Η δήλωση αυτή ήρθε μετά από φήμες που ήθελαν τη Μαδρίτη να διαβουλεύεται με το ΔΝΤ για τον εξωτερικό δανεισμό της Ισπανίας.
Λίγο αργότερα, ο υπουργός της Οικονομίας της Ισπανίας Λούϊς ντε Γκίντος χαρακτήρισε κι αυτός με τη σειρά του «παντελώς αβάσιμες» τις φήμες αυτές. «Θέλω να διαψεύσω τέτοιες φήμες, επειδή αυτές στερούνται της οποιασδήποτε βάσης», δήλωσε ο ντε Γκίντος, παρεμβαίνοντας αργά σήμερα σε ένα ειδησεογραφικό δελτίο μη κατονομαζόμενου στην ανταπόκριση αυτήν τηλεοπτικού δικτύου της Ισπανίας.