Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Μ. Ραχόι: «Συλλογική ευρωπαϊκή αποτυχία» θα ήταν μια ελληνική έξοδος

Ο ισπανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Χέρμαν βαν Ρομπάι


Το ευρώ και η οικονομική ενοποίηση είναι «μη αναστρέψιμα», υπογράμμισε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μετά τη συνάντησή του με τον Χερμάν βαν Ρομπάι, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως έξοδος της Ελλάδας ή άλλης χώρα από το ευρώ «θα ήταν συλλογική αποτυχία της Ευρώπης».

Και οι δύο αξιωματούχοι αρνήθηκαν πως γίνονται συνομιλίες για (πλήρη) ισπανική διάσωση, με τον Ρομπάι να σημειώνει πως κάτι τέτοιο θα ήταν μόνο απόφαση της Μαδρίτης.

Ο ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε την ΕΕ σε ταχύτερα βήματα περαιτέρω οικονομικής ενοποίησης, με πρώτο και πιο σημαντικό την άμεση προώθηση της τραπεζικής ένωσης. Επείγουσα χαρακτήρισε την τραπεζική ένωση και ο πρόεδρος της ΕΕ, λέγοντας πως οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα παρουσιαστούν το Σεπτέμβριο με στόχο η ένωση να έχει πάρει σάρκα και οστά τον Δεκέμβριο.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ευρωζώνη: «Αντίδοτο» στην κρίση με το Ταμείο Εξυπηρέτησης Χρέους


Ένα ειδικό ταμείο εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους θα προσέφερε διέξοδο από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης εκτιμούν, μεταξύ άλλων, οι «σοφοί» της γερμανικής οικονομίας, ωστόσο η κυβέρνηση Μέρκελ διστάζει ακόμη να κάνει το επόμενο βήμα.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, το σχέδιο προβλέπει ότι τα χρέη των κρατών που υπερβαίνουν το 60% του ΑΕΠ θα διοχετευθούν σε ένα ειδικό ταμείο κοινής ευθύνης και θα καλυφθούν με ένα είδος πανευρωπαϊκού ομολογιακού δανείου από τις διεθνείς αγορές, η δε περίοδος αποπληρωμής θα φτάνει τα 20-25 χρόνια.

Το πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι η λειτουργία του ταμείου θα ήταν χρονικά και ποσοτικά περιορισμένη, συνεπώς οι πλεονασματικές χώρες της Ευρωζώνης δεν θα την έβλεπαν ως κατάχρηση της αλληλεγγύης τους προς τις ελλειμματικές, υπερχρεωμένες χώρες του Νότου.

Ακόμα και ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γιενς Βάιντμαν δεν απορρίπτει καταρχήν το ταμείο χρέους, παρά τις έντονες επιφυλάξεις που εκφράζει

Ο επικεφαλής της Bundesbank πιστεύει ότι «για να τολμήσει κανείς αυτήν τη περιπέτεια της κοινής ανάληψης χρέους πρέπει να αισθάνεται σίγουρος για το αποτέλεσμα. Και θα αισθάνεται σίγουρος, μόνο αν έχει δικαίωμα άμεσου ελέγχου».

Δηλαδή, οι υπερχρεωμένες χώρες καλούνται να εκχωρήσουν τη δημοσιονομική αυτονομία τους σε υπερεθνικά ευρωπαϊκά όργανα, προοπτική στην οποία δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετες μέχρι σήμερα. 

Όμως οι πλουσιότερες χώρες επιμένουν, απαιτώντας συγκεκριμένες «ασφαλιστικές δικλείδες», όπως τονίζει ο επικεφαλής του συμβουλίου «σοφών» της γερμανικής οικονομίας Βόλφγκανγκ Φραντς:

«Πρώτη διασφάλιση: κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να υιοθετήσει στο σύνταγμά της ένα ''φρένο χρέους΄΄. Η δεύτερη διασφάλιση είναι ότι η αποπληρωμή του χρέους θα πρέπει να γίνει μακροπρόθεσμα από μία αύξηση φορολογικών εσόδων σε εθνικό επίπεδο με τα έσοδα να πηγαίνουν απευθείας στο ταμείο εξυπηρέτησης χρέους», λέει.

Υπάρχει και μία τρίτη διασφάλιση, μάλλον διαμφισβητούμενη: εάν δεν πληρώσει ο οφειλέτης, θα αναγκαστεί να παραχωρήσει στο ταμείο για την αποπληρωμή του χρέους ένα μέρος από τα αποθέματα χρυσού στα κρατικά θησαυροφυλάκια. Και αυτό γιατί οι χώρες που συμμετέχουν στο ταμείο θα έχουν προσφέρει ως ενέχυρο τα συναλλαγματικά αποθέματα που διαθέτουν, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων χρυσού.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ταμείου εξυπηρέτησης χρέους είναι πάντως ότι οι υπερχρεωμένες χώρες αγοράζουν πολύτιμο χρόνο για να υλοποιήσουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματά τους- χρόνος που δεν θα τους παραχωρούσαν οι αγορές υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Μ. Φέκτερ: Συζητεί την επιμήκυνση - αποκλείει νέο οικονομικό πακέτο


Πρόθυμη να συζητήσει μια επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τον σκοπό αυτό, δηλώνει η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε σημερινή της συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse» (Ντι Πρέσε), αποκλείοντας, όμως, κάθε συζήτηση για επιπλέον χρήματα.

Συγχρόνως, επισημαίνει πως μια αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορεί να ζητείται εύκολα σε συζητήσεις καφενείου, θα απέβαινε όμως σε βάρος των φορολογούμενων. Για το λόγο αυτό και υπάρχει η βούληση να διατηρηθεί η ενότητα της ευρωζώνης και να εξαναγκασθούν οι προβληματικές χώρες σε υλοποίηση των μεταρρυθμίσεών τους, λέει η κ. Φέκτερ.

Απαντώντας σε ερώτηση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά πόσον είναι αναγκαίο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, η κ. Φέκτερ παρατηρεί πως δεν είναι δυνατό να αναιρούνται κάθε τρεις μήνες τα σχέδια και, για το λόγο αυτό, θα ζητηθεί επιτακτικά από την Ελλάδα η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο δεύτερο πακέτο.

Στην ίδια συνέντευξη, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών υιοθετεί την άποψη του αρχηγού της -στο συγκυβερνόν, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα- αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, για την ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού αποπομπής, από την ευρωζώνη, χωρών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Η πρόταση Σπίντελεγκερ είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και είχε αποδοκιμαστεί, μεταξύ άλλων, τόσο από τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και από τον ίδιο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Βέβαια, η Μαρία Φέκτερ παραδέχεται πως δεν «βλέπει» να εφαρμόζεται ένας τέτοιος μηχανισμός μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια -κάτι που είχε παραδεχτεί και ο κ. Σπίντελεγκερ- προσθέτοντας, μάλιστα, πως για κάτι τέτοιο θα απαιτούνταν αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, που θα συνδεόταν με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και θα απαιτούσε αρκετό χρόνο.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές στη Βιέννη, το γεγονός ότι, για τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού απομάκρυνσης «παραβατών» από την ευρωζώνη, απαιτείται αλλαγή της Συνθήκης, επικύρωσή της με σχετικά δημοψηφίσματα και βέβαια ο ανάλογος χρόνος -πέντε χρόνια, σύμφωνα με Φέκτερ και Σπίντελεγκερ- αποδεικνύει πόσο ανεπίκαιρη και ανεδαφική είναι η «συζήτηση καφενείου» περί ενδεχόμενης αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Κάτι που φαίνεται να συνειδητοποιεί τελευταία και η Γερμανίδα καγκελάριος, απευθύνοντας ξαφνικά «έκκληση» προς τους σκληροπυρηνικούς του συνασπισμού της να σταματήσουν με τις εικοτολογίες για ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Φονικό το πέρασμα του τυφώνα Μπολαβέν από την Άπω Ανατολή


Φονικό είναι το πέρασμα του τυφώνα Μπολαβέν από την Άπω Ανατολή, του ισχυρότερου που έπληξε την περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες. Τριανταένα είναι οι κινέζοι ψαράδες που αγνοούνται μετά τη βύθιση δύο αλιευτικών σκαφών, εξ αιτίας του τυφώνα που σαρώνει τις ακτές της βορειοανατολικής Ασίας, πλήττοντας αρχικά την Ιαπωνία και ακολούθως τη Νότια Κορέα.

Προηγουμένως, το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, Yonhap, ανέφερε ότι αγνοούνται 34 ψαράδες αλλά αναθεώρησε την αρχική του εκτίμηση. Και τα δύο σκάφη βυθίστηκαν έξω από το νησί Γιεγιού της Νότιας Κορέας.

Η ατμοσφαιρική πίεση στο αποκαλούμενο "μάτι του τυφώνα" μετρήθηκε, μειωμένη έως 910 millibars, κάνοντάς τον έναν από τους ισχυρότερους, που έχει καταγραφεί ποτέ από την ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία από την αρχή της δράσης της πριν από 60 χρόνια.

Ο τυφώνας σκότωσε ένα άτομο και τραυμάτισε άλλα πέντε στην ευρύτερη περιοχή της Οκινάουα τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα. Ο νεκρός είναι ένας άνδρας που πνίγηκε στο νησί Αμάμι, όταν παρασύρθηκε από τα νερά ενός πλημμυρισμένου ποταμού, ανέφερε το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo. Άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Οκινάουα.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Νότιας Κορέας προειδοποίησε ότι ο τυφώνας θα πλήξει και τμήματα της πρωτεύουσας Σεούλ των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η νοτιοκορεατική υπηρεσία πρόληψης φυσικών καταστροφών έχει ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στο 3 και ο πρόεδρος της χώρας Λι Μιουγκ – μπακ κάλεσε όλες τις σχετικές υπηρεσίες να εξασφαλίσουν ότι ελήφθησαν σχολαστικά μέτρα προστασίας.

Οι αρχές έκλεισαν το λιμάνι Μπουσάν έως τη λήξη του συναγερμού και συνέστησαν στα μεγάλα πλοία να αλλάξουν πορεία για να αποφύγουν τον τυφώνα. Ματαιώθηκαν δεκάδες αεροπορικές πτήσεις. 


Την Τρίτη, όλα τα σχολεία στη Σεούλ διατάχθηκαν να παραμείνουν κλειστά. Και η κοινή στρατιωτική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας με τον αμερικανικό στρατό ανεστάλη για λόγους ασφαλείας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com