Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Γαλλία: Πρώτη μήνυση κατά Σαρκοζί μετά το τέλος της ασυλίας του

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έγινε σήμερα στόχος μιας πρώτης μήνυσης μετά το τέλος της προεδρικής ασυλίας του, καθώς δύο οικογένειες θυμάτων μιας επίθεσης στο Καράτσι τον κατηγορούν ότι παραβίασε το απόρρητο της έρευνας για την υπόθεση αυτή. Σε βάρος του Νικολά Σαρκοζί μπορεί να ασκηθεί δίωξη από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής, καθώς έκλεισε ένας μήνας αφότου εγκατέλειψε τα προεδρικά καθήκοντα.
Αυτή η πρώτη προσφυγή, που κατατέθηκε από δύο οικογένειες θυμάτων της επίθεσης της 8ης Μαΐου 2002 στο Καράτσι η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 11 εργαζομένων της Διεύθυνσης Ναυπηγείων (DCN), καταγγέλλει τη φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε από την προεδρία της δημοκρατίας σε μια ανακοίνωση στις 22 Σεπτεμβρίου 2011 σχετικά με την έρευνα της οικονομικής πτυχής της υπόθεσης.
Στην ανακοίνωση αυτή, η προεδρία της Δημοκρατίας διαβεβαίωνε ότι «σχετικά με τη λεγόμενη υπόθεση του Καράτσι, το όνομα του αρχηγού του κράτους δεν υπάρχει σε κανένα από τα στοιχεία του φακέλου. Ουδέποτε αναφέρθηκε από μάρτυρα ή πρωταγωνιστή αυτού του φακέλου».
Η ανακοίνωση αυτή είχε δοθεί στη δημοσιότητα λίγο μετά τις διαδοχικές απαγγελίες κατηγοριών σε βάρος δύο στενών συνεργατών του αρχηγού του κράτους,  των Τιερί Γκομπέρ και Νικολά Μπαζίρ. Στην προσφυγή τους, οι δύο οικογένειες εκτιμούν πως, δίνοντας στη δημοσιότητα αυτή την ανακοίνωση, ο πρόεδρος παραβίασε την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Μ. Μόντι: «Η ελληνική ψήφος είναι και ένα μεγάλο μήνυμα για την Ευρώπη»

«Στην Ελλάδα πρέπει να συγκροτηθεί άμεσα κυβέρνηση για να τύχουν σεβασμού οι δεσμεύσεις με την Ευρώπη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, κατά την άφιξή του στο Μεξικό, για την διεξαγωγή της συνόδου του G8. «Η ελληνική ψήφος είναι και ένα μεγάλο μήνυμα για την Ευρώπη, προσφέρει μια πιο γαλήνια προοπτική για την Ευρώπη και για το κοινό της νόμισμα», εκτίμησε ο κ. Μόντι ενώ υπογράμμισε ότι «σε ότι αφορά, δε, την ανάπτυξη, γνωρίζετε τις θέσεις της Ιταλίας, πιστεύω ότι ο κατάλληλος χρόνος πλησιάζει».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Νιγηρία: Τουλάχιστον 36 νεκροί από τις επιθέσεις εναντίον εκκλησιών

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 100 τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα εναντίον χριστιανικών εκκλησιών στην πολιτεία Καντούνα, στη βόρεια Νιγηρία, και από τα αντίποινα των οργισμένων χριστιανών που ακολούθησαν, σύμφωνα με τον απολογισμό της αστυνομίας και των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών.
Σύμφωνα με την αστυνομία 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις εκρήξεις σε τρεις εκκλησίες. Ένας αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού από την πόλη Καντούνα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα σωστικά συνεργεία έχουν «προς το παρόν ανασύρει τις σορούς 20 ανθρώπων», που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ταραχών που ακολούθησαν, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπέκυψαν από εγκαύματα. Σύμφωνα με προηγούμενο απολογισμό ο αριθμός των νεκρών ήταν 21 και των τραυματιών 101.
Πέντε βομβιστικές επιθέσεις είχαν στόχο σήμερα το πρωί χριστιανικές εκκλησίες στη Ζάρια και την Καντούνα, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της πολιτείας Καντούνα, σε μια περιοχή που συγκλονίζεται συχνά από βιαιότητες, οι οποίες αποδίδονται στην ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ. Πλήθη οργισμένων χριστιανών επιδόθηκαν στη συνέχεια σε αντίποινα εναντίον μουσουλμάνων σε ένα προάστιο στο οποίο η πλειονότητα είναι χριστιανοί της πόλης Καντούνα, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας. Μέχρι τώρα ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Τηλεφωνική διάσκεψη Ευρωπαίων ηγετών ενόψει της συνόδου κορυφής G20

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μέλη της G20, της ομάδας των 20 ισχυρότερων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη, είχαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τηλεφωνική διάσκεψη ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 που αρχίζει σήμερα στο Λος Κάμπος του Μεξικού, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
«Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετείχαν στην τηλεφωνική διάσκεψη», διευκρίνισε ο Ραχόι στον Τύπο.
«Πιστεύω ότι αυτό που θα μεταδώσουμε είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στο ευρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, η χώρα του οποίου δεν ανήκει στη G20 αλλά είναι συχνά προσκεκλημένη στις συνόδους κορυφής της. Ο Ραχόι δεν διευκρίνισε πόση ώρα διάρκεσε η τηλεφωνική διάσκεψη, στην οποία συμμετείχε από το αεροσκάφος που τον μετέφερε στο Μεξικό.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών και συντόνισαν τη θέση τους ενόψει της έβδομης συνόδου κορυφής της G20 που αρχίζει σήμερα στο παραθαλάσσιο αυτό θέρετρο του δυτικού Μεξικού.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Α. Μέρκελ: Συγχαρητήρια στον Α. Σαμαρά για τη νίκη

Τα συγχαρητήρια της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ για τη νίκη του στις εκλογές δέχθηκε νωρίτερα απόψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της καγκελαρίας, η Μέρκελ τηλεφώνησε στον κ. Σαμαρά προκειμένου να τον συγχαρεί για το καλό αποτέλεσμα του κόμματός του στις εκλογές. Κατά την διάρκεια δε της συνομιλίας, η Καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com