Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Die Zeit: Η ΕΚΤ δημιούργησε ομάδα για να διαχειριστεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Γερμανική εφημερίδα αναφέρει σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) έχει δημιουργήσει μια ομάδα κρίσης για να διαχειριστεί ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit αναφέρει πως επικεφαλής της ομάδας είναι ο Γεργκ Άσμουσεν, ένας Γερμανός διευθυντής της ΕΚΤ, ο οποίος έχει υποβαθμίσει αναφορές ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας. Προσθέτει πως η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Bundesbank, έχει δημιουργήσει μια παρόμοια ομάδα. Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Bundesbank αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία όταν τους το ζήτησε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μπαρόζο: Η εφαρμογή του μνημονίου είναι ο καλύτερος δρόμος επιστροφής της Ελλάδας στην ανάπτυξη

Την ισχυρή επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης και ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση με τη συνεχιζόμενη στήριξη της χώρας μας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ελλάδας Παναγιώτη Πικραμμένο.
Ο Μπαρόζο ανέφερε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπό τον κ. Πικραμμένο, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, η ευρωζώνη έχει επιδείξει μια χωρίς προηγούμενο αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και το λαό της με τη δέσμευσή της να διατηρήσει την οικονομική στήριξη, για όσο χρειαστεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
«Χωρίς αλληλεγγύη η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ευημερία», τόνισε ο Μπαρόζο, ο οποίος αναγνώρισε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες. «Θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε πιο εύκολος δρόμος εξόδου από την κρίση», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος επέμεινε ότι ο λιγότερο επώδυνος και ταχύτερος δρόμος για την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι η εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος.

Deutsche Bank: Σχέδια για τη δημιουργία… «ελληνικού ευρώ»!

Η διαδικτυακή πύλη «EU observer» δημοσίευσε χθες άρθρο με τίτλο «Γερμανική τράπεζα καταθέτει σχέδιο για παράλληλο ελληνικό ευρώ». Το άρθρο παρουσιάζει τα σχέδια της Deutsche Bank για κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα με το όνομα «Geuro».
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι υπό την απειλή εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, ο οικονομικός κολοσσός Deutsche Bank παρουσίασε την ιδέα του για ένα «Geuro»: ενός παράλληλου νομίσματος που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να το υποτιμήσει, παραμένοντας όμως ταυτόχρονα στην Ευρωζώνη. Μάλιστα, ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank δηλώνει ότι το «Geuro» θα επέτρεπε στην Ελλάδα να χαμηλώσει τους μισθούς της και να μεγιστοποιήσει τις εξαγωγές της επιστρέφοντας έτσι πιο σύντομα σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση της γερμανικής τράπεζας θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά σε περίπτωση που «ακροαριστερές δυνάμεις» κερδίσουν τις εκλογές στις 17 Ιουνίου και πραγματοποιήσουν τις απειλές τους για καταγγελία του Μνημονίου. Όμως όπως και να έχει, η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος προϋποθέτει τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας εκ μέρους του ΔΝΤ και της ΕΕ, η οποία όμως θα χορηγείται μόνο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ελλάδος.

Σταθερά αντίθετος στην έκδοση ευρωομολόγων ο Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε την αντίθεσή του προς την έκδοση ευρωομολόγων σε συνέντευξή στο τοπικό γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NDR , η οποία μεταδόθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θέλει να συζητήσει τα ευρωομόλογα, μόλις εξελέγη. Φυσικά, θα τα συζητήσουμε, αν θέλει ο Γάλλος πρόεδρος», δήλωσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Γερμανία θα παραμείνει ωστόσο αμετακίνητη στη θέση της. Το Βερολίνο όχι μόνο παραμένει αμετακίνητο στη θέση του ως προς τα ευρωομόλογα, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην επιμονή της Γαλλίας, η οποία θεωρεί ότι «όλα πρέπει να τοποθετηθούν στο τραπέζι».
Στην ίδια συνέντευξη, ο Σόιμπλε υπεραμύνθηκε των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια και κατέστησαν ανταγωνιστικότερη τη Γερμανία. «Οι συνταγές που λειτουργούν καλά πρέπει να εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες», σημείωσε.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν επιθυμεί να διαδεχθεί τον Ζαν – Κλοντ Γιουνκερ στην προεδρία του Eurogroup, ο Σόιμπλε αρνήθηκε να δώσει ακριβή απάντηση, ωστόσο δήλωσε αντίθετος με την ιδέα της κατοχής μόνο της θέσης του επικεφαλής του Eurogroup χωρίς τη διατήρηση παράλληλα και της θέσης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. «Θα ήταν πολύ κακό να έχουμε έναν αποκλειστικό πρόεδρο του Eurogroup», ανέφερε.

Αμερικανός πάστορας ζητάει την εξολόθρευση των ομοφυλοφίλων

Ένας Αμερικανός πάστορας προκάλεσε μεγάλη οργή στο διαδίκτυο σήμερα μετά την έκκλησή του να συγκεντρωθούν οι ομοφυλόφιλοι και να κλειστούν πίσω από ένα περιφραγμένο χώρο με ηλεκτροφόρο φράχτη, όπως τα βοοειδή, μέχρι να… πεθάνουν.
Ο αιδεσιμότατος Τσαρλς Γουόρλεϊ έκανε τις δηλώσεις αυτές στις 13 Μαΐου στην εκκλησία των Βαπτιστών στο Μέιντεν, μια μικρή πόλη της Βόρειας Καρολίνας, πολιτεία η οποία απαγόρευσε αυτό το μήνα, μετά από δημοψήφισμα, το γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων. Ενώπιον των πιστών, ο «θεοσεβούμενος» ιερέας αναφώνησε: «Φτιάξτε ένα μεγάλο περιφραγμένο χώρο (...) και βάλτε μέσα όλες τις λεσβίες, και πετώντας από πάνω ρίξτε τους τρόφιμα. Κάντε το ίδιο με τους ομοφυλόφιλους και να διασφαλίσετε ότι η περίφραξη θα είναι με ηλεκτροφόρα σύρματα, για να μην μπορούν να βγουν...και σε μερικά χρόνια θα πεθάνουν (...) και έτσι δεν θα μπορέσουν να αναπαραχθούν», αναφέρεται σε ένα βίντεο που έχει αναστηθεί στο Youtube.
Μια τοπική ένωση που αγωνίζεται κατά της υποκίνησης σε μίσος έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα και οργάνωσε μια διαμαρτυρία την Κυριακή, έξω από την εκκλησία του Γουόρλεϊ. «Πρέπει να γεμίσουμε το δρόμο, απέναντι από την εκκλησία, με ανθρώπους που έχουν την κοινή λογική για να πούμε στον κόσμο ότι το μίσος δεν είναι ευπρόσδεκτο στην κοινότητά μας», αναφέρεται στο μήνυμα των «Πολιτών της κοιλάδας της Κατάουμπα κατά της μισαλλοδοξίας», που μεταδόθηκε στο Facebook.
Ο πάστορας, ο οποίος δεν έχει απαντήσει στην κατακραυγή που προκάλεσε, έχει επίσης δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει ένα «δολοφόνο βρεφών» και έναν «εραστή των ομοφυλοφίλων», μία έμμεση αναφορά στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρικτή της άμβλωσης, και από αυτό το μήνα, του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Δημοσκόπηση: Καταβαραθρώνεται η δημοτικότητα του κόμματος της Μέρκελ

Η δημοτικότητα του συντηρητικού κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου μετά την πανωλεθρία που υπέστη στις περιφερειακές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.
Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρία Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern είναι η δεύτερη αυτή την εβδομάδα που δείχνει σημαντική μείωση της διαφοράς ανάμεσα στο συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ και τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) – μεγάλους νικητές των εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία. Η δημοσκόπηση της Forsa δείχνει τη στήριξη προς τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ να μειώνεται κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες φθάνοντας στο 31% -- το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011 και μειωμένο από το 38% του Φεβρουαρίου. Η δημοτικότητα του SPD αυξήθηκε μια ποσοστιαία μονάδα στο 27%, μόλις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω.
«Η εκλογική καταστροφή (στη ΒΡΒ) ενόχλησε πολλούς από τους υποστηρικτές της CDU», δήλωσε ο επικεφαλής της Forsa, Μάνφρεντ Γκέλνερ. «Οι ήττες σε εκλογές κρατιδίων συχνά οδηγούν σε τέτοιου είδους πτώση της δημοτικότητας». Ο Γκέλνερ τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η δημοτικότητα της ίδιας της Μέρκελ έχει πληγεί από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Στην ερώτηση ποια από τις δύο προτιμάτε μεταξύ της νικήτριας των εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, Χανελόρε Κραφτ και της Μέρκελ, το 48% απάντησε την νυν καγκελάριο και μόλις το 29% την κεντροαριστερή αντίπαλό της.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης συνιστά πηγή ανησυχίας για το κόμμα της Μέρκελ. Μια άλλη δημοσκόπηση της εταιρίας INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild που δόθηκε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα, εμφανίζει την CDU να προηγείται μόλις κατά μια ποσοστιαία μονάδα του SPD.

Έρευνα: Οι Γερμανοί έχουν χάσει τη χαρά της ζωής

Παρόλο που ζουν στη χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομική ευμάρεια στην Ευρώπη, οι Γερμανοί έχουν απολέσει τη χαρά της ζωής. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μια έρευνα η οποία επισημαίνει ότι οι Γερμανοί δείχνουν να έχουν αυξημένη αίσθηση του καθήκοντος αλλά και δυσκολία στο να χαλαρώσουν.
Το γερμανικό ινστιτούτο ερευνών αγοράς Rheingold, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το διανομέα ποτών Diageo και το γαλλικό όμιλο αλκοολούχων Pernod Ricard, βάσισε την έρευνά του σε δίωρες συνεντεύξεις με 60 άτομα. Τα αποτελέσματα κατόπιν διασταυρώθηκαν με τις απαντήσεις που είχαν δώσει σε ένα ερωτηματολόγιο άλλα 1.000 άτομα.
«Τα αποτελέσματα είναι σαφή και εντυπωσιακά: μολονότι υπάρχουν παντού και συνεχώς προσφορές για ευχάριστες δραστηριότητες, οι Γερμανοί έχουν ξεμάθει τη διασκέδαση», σημειώνεται στην έρευνα. Για το 46% των ερωτηθέντων η ευχαρίστηση γίνεται «ολοένα και πιο σπάνια», καθώς η καθημερινότητά τους έχει σημαδευτεί από το άγχος. Το ποσοστό μάλιστα ανεβαίνει στο 55% στις νεότερες ηλικίες. Εξάλλου σχεδόν οκτώ στους δέκα (ποσοστό 81%) των Γερμανών παραδέχονται ότι ικανοποιούνται περισσότερο από τη ζωή τους όταν έχουν την αίσθηση ότι έπραξαν το καθήκον τους, για παράδειγμα μετά από μια κοπιαστική ημέρα μόχθου ή αν έχουν προετοιμάσει επιμελώς τις διακοπές τους.
Το ινστιτούτο Rheingold σημειώνει εξάλλου ότι οι Γερμανοί σπανίως αναφέρουν αυθορμήτως τη λέξη «σεξ» συνδεδεμένη με το αίσθημα της ευχαρίστησης. Γενικά, κατά τη διάρκεια της έρευνας συνέδεαν την έννοια της «απόλαυσης» κυρίως με το φαγητό, το ποτό, τις διακοπές, τη φύση ή τον ελεύθερο χρόνο. Οι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν ότι οι Γερμανοί έχουν ιδιαίτερη δυσκολία στο να αφήνονται και να χαλαρώνουν: «το σεξ είναι περισσότερο θέμα επίδοσης παρά χαλάρωσης», δεδομένου ότι και στα μέσα ενημέρωσης «βλέπουμε άνδρες και γυναίκες που ακόμη και σε ερωτικές καταστάσεις σκέφτονται την εμφάνισή τους», σημείωσαν.
Όσον αφορά την ευχαρίστηση που παίρνουν πίνοντας αλκοόλ, το ινστιτούτο επισημαίνει ότι «οι ατομικές συνεντεύξεις έδειξαν με σαφήνεια ότι αισθάνονται ευχαρίστηση», όμως οι ερωτηθέντες παραδέχονται ότι «διστάζουν ή ταράζονται» όταν μιλούν για αυτό δημοσίως.

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα πρέπει να ακούει το ΔΝΤ για να παραμείνει στο ευρώ

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη χθεσινή της εμφάνιση σε τηλεοπτικό δίκτυο της Βρετανίας εξέφρασε την εκτίμησή της ότι θα ήταν πιο συνετό για την Ελλάδα να ακούει και να ακολουθεί τις συμβουλές του Διεθνούς Νομισματικούς Ταμείου και όχι να τις απορρίπτει, στην περίπτωση πάντα που, όπως τόνισε, η χώρα μας όντως επιθυμεί να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
Η Λαγκάρντ ρωτήθηκε σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο –όπως τουλάχιστον αναφερόταν στην ερώτηση που τέθηκε– θέλει να κρατήσει η Ελλάδα το ευρώ, αλλά χωρίς να τηρήσει τις δεσμεύσεις προς το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους εταίρους της. «Για να κάνουν τι; Πιθανώς για να λάβουν πιο δύσκολα μέτρα, τα οποία οπωσδήποτε θα πρέπει να ληφθούν», απάντησε η Λαγκάρντ μιλώντας στο δίκτυο ITV News.
«Υπάρχει ένα τίμημα συμμετοχής στην ευρωζώνη. Το τίμημα συνίσταται στη βελτίωση της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού. Είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι η επανεξισορρόπηση των μεγεθών του προϋπολογισμού, όταν πρόκειται για μια χώρα με τόσο υψηλό δημόσιο έλλειμμα. Το τίμημα όμως σε μια ορισμένη χρονική φάση συνίσταται και στην επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προκειμένου να χρηματοδοτείται το κρατικό χρέος», συνέχισε η διευθύντρια του ΔΝΤ στο ίδιο μήκος κύματος.
Η ίδια σημείωσε ότι θεωρεί «ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες επιθυμούν την παραμονή της χώρας τους στο ευρώ, και υπογράμμισε πάντως ότι η λιτότητα δεν είναι το παν, πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα που θα βελτιώσουν την ανάπτυξη. «Τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν», κατέληξε η Λαγκάρντ.

Ιράν: Ο Λευκός Οίκος τηρεί στάση αναμονής για τα πυρηνικά της Τεχεράνης

Ο Λευκός Οίκος τόνισε χθες πως η πρόοδος που επικαλέσθηκε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για μία συμφωνία με το Ιράν, αποτελεί μεν ένα βήμα προς τα μπρος, αλλά αποσαφήνισε πως θα εξακολουθήσει να ασκεί πιέσεις στην Τεχεράνη έως ότου διαπιστωθούν χειροπιαστές πράξεις από την πλευρά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
«Άλλο οι υποσχέσεις και άλλο οι πράξεις και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ, όταν ερωτήθηκε για την ανακοίνωση της ΙΑΕΑ ότι βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τη διευκόλυνση των επιθεωρήσεων του αμφιλεγόμενου ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. «Εμείς θα συνεχίσουμε τις πιέσεις στην Τεχεράνη, θα συνεχίσουμε την εφαρμογή των κυρώσεων που θα εντείνονται προϊόντος του έτους», τόνισε στην ενημέρωση Τύπου ο Κάρνεϊ.

Ν. Κορέα: Θα ευνουχίσουν χημικά παιδόφιλο βιαστή

Η Νότια Κορέα θα πραγματοποιήσει για πρώτη φορά χημικό ευνουχισμό ενός κατά συρροή βιαστή ανήλικων κοριτσιών, με βάση νόμο που ψηφίστηκε το 2010, μετέδωσαν σήμερα τα κορεατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο 45χρονος δράστης, γνωστός ως Παρκ, έχει καταδικαστεί για τέσσερις βιασμούς ή απόπειρες βιασμού παιδιών ηλικίας κάτω των 13 ετών κατά το διάστημα 1984-2002, έγραψε η Joongang Daily. Ο νόμος αφορά εκείνους που θεωρείται ότι μπορεί να επαναλάβουν την πράξη τους. "Εντάσσεται στην κατηγορία εκείνων με σεξουαλικές παρεκκλίσεις κι είναι κάποιος ο οποίος έχει στο στόχαστρό του κυρίως μικρά παιδιά", έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης εξετάζει το αν θα ξεκινήσει να εφαρμόζει τον χημικό ευνουχισμό εγκληματιών άνω των 19 ετών που έχουν διαπράξει εγκλήματα εις βάρος παιδιών κάτω των 16 ετών.

Υποδείξεις ΗΠΑ στη Σερβία για το Κόσοβο

Η διπλωματία των ΗΠΑ καλωσόρισε την δέσμευση του εκλεγμένου νέου προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, ωστόσο τον κάλεσε να συνεργαστεί με το Κόσοβο.
Ο Νίκολιτς, πρώην ακροδεξιός εθνικιστής, υιοθέτησε μια φιλοευρωπαϊκή στάση τα τελευταία τρία χρόνια. Νίκησε τον Μπόρις Τάντιτς, που είχε εκλεγεί δυο φορές πρόεδρος, τον οποίο η Δύση προτιμούσε, παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου των δημοσκοπήσεων.
Η ΕΕ αναγνώρισε τη Σερβία ως υποψήφια προς ένταξη τον Μάρτιο, αλλά θέλει να υπάρξει περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο, αποσχισθείσα πρώην σερβική επαρχία, πριν να ανοίξει πλήρεις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η προβληματική διαδικασία διαλόγου με το Κόσοβο μπορεί όμως να περιπλακεί ακόμα περισσότερο από την κλίση του Νίκολιτς στην μαχητική ρητορική αλλά και την συμμετοχή του στην κυβέρνηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που είχε διεξάγει πόλεμο εναντίον των Αλβανών ανταρτών στην επαρχία την περίοδο 1998 – 1999.