Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Γερμανία: Οι μαθητές μπερδεύουν τη δημοκρατία με τον… Αδόλφο!


Ένας μεγάλος αριθμός Γερμανών μαθητών δεν παρατηρεί σημαντικές διαφορές μεταξύ της δικτατορίας της ναζιστικής Γερμανίας και της δημοκρατικής Γερμανίας, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα στο Βερολίνο.
Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου σε περίπου 7.500 μαθητές, δείχνει ότι λιγότεροι από τους μισούς πιστεύουν χωρίς αμφιβολία ότι η ναζιστική Γερμανία ήταν μια δικτατορία. Για τους μαθητές, η δημοκρατία δείχνει να είναι μια έννοια χωρίς σαφή προσδιορισμό, καθώς λιγότεροι από ένας στους δυο μαθητές κρίνουν ότι η πρώην Δυτική Γερμανία (1949 – 1990) ήταν μια δημοκρατία. Το ποσοστό αυτό δεν υπερβαίνει το 60% για την ενοποιημένη Γερμανία μετά το 1990.
«Σε γενικές γραμμές, οι πολιτικές και ιστορικές γνώσεις πολλών μαθητών είναι περιορισμένες», αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους. Σύμφωνα με τους ίδιους, πολλοί μαθητές δεν έχουν την ικανότητα να διακρίνουν τη δημοκρατία από τη δικτατορία!
Περίπου το 40% των μαθητών πιστεύουν ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά μεταξύ του ναζισμού, της Ανατολικής Γερμανίας, της Δυτικής Γερμανίας και της ενωμένης, πλέον, Γερμανίας. «Αυτή η ομάδα των μαθητών πιστεύει ότι το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες εκπροσωπούνται ισότιμα και στα τέσσερα συστήματα», δηλώνουν με ανησυχία οι ερευνητές. Οι ίδιοι προσπάθησαν να αξιολογήσουν την επίδραση των σχολικών εκδρομών σε τόπους μνήμης, χωρίς όμως να μπορέσουν να βρουν σε αυτές θετικά αποτελέσματα, συχνά λόγω της έλλειψης δυνατότητας συσχετισμού των διαθέσιμων πληροφοριών για τις ιστορικές τοποθεσίες.
Η μελέτη διεξήχθη στα κρατίδια της Βάδης – Βυρτεμβέργης και της Βαυαρίας, της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και σε δύο κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας (Θουριγγία και Σαξονία – Άνχαλτ) με μαθητές της 9ης και της 10ης τάξης ηλικίας 14 και 15 ετών. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν στο κρατίδιο της Θουριγγίας, και τα χειρότερα στη Ρηνανία.
Στα πορίσματά τους, οι ερευνητές συστήνουν να προταθούν επειγόντως στα γερμανικά σχολεία μαθήματα προσανατολισμένα γύρω από τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Η Τουρκία αναπτύσσει στρατό στα σύνορα με τη Συρία


Η Τουρκία αναπτύσσει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της με την Συρία μετά την κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους της την περασμένη εβδομάδα από την Δαμασκό, δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αναπτύσσονται στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων στην επαρχία Χατάι. Η Τουρκία λαμβάνει προφυλάξεις μετά την κατάρριψη του μαχητικού της», δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει πόσοι στρατιώτες ή οχήματα μεταφέρονται, αλλά υπογράμμισε ότι σταθμεύουν στις μεθοριακές περιοχές Γιαϊλαντατζί Αλτινόζου και Ρεγιαχανλί της επαρχίας της νότιας Τουρκίας Χατάι και ότι κατά μήκος των συνόρων αναπτύσσονται και αντιαεροπορικά όπλα. Ο αξιωματούχος δεν επιβεβαίωσε πάντως τις πληροφορίες των ΜΜΕ για κινήσεις στρατευμάτων ανατολικότερα, κατά μήκος των συνόρων στις τουρκικές επαρχίες Γκαζιαντέπ και Σανλιούρφα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Πρώτα ο… Πίρλο, μετά ο… Ολάντ!


Του ΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΟΥ

Έγραφα, προ ολίγων ημερών σ' αυτό το μπλογκ, ότι «έρχεται η ‘’Νέα Νορμανδία’’ για τους Γερμανούς», προβλέποντας ότι πριν λήξει η Κυπριακή προεδρία της ΕΕ η μαντάμ Μέρκελ και η αντιπαθητική παρέα της θα πάθουν μεγάλα «χουνέρια». Δεν μπορώ να πω πως δεν χαίρομαι πάρα πολύ που τα γεγονότα των τελευταίων ωρών όχι απλά δικαιώνουν αυτή την πρόβλεψη, αλλά και έρχονται άμεσα. Πολύ πριν η Λευκωσία αναλάβει καν την προεδρία της ΕΕ, πριν καν προλάβει να αποβιβαστεί στο νησί η απεχθής τρόικα, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης δείχνουν ότι ξύπνησαν πια για τα καλά και αντιστέκονται, υπακούοντας στο «φτάνει πια!» που βροντοφώναξαν πρώτοι οι λαοί της ΕΕ.
Ο Φρανσουά Ολάντ, αφού πρώτα χάρισε ένα… κανονικότατο ηλεκτροσόκ στον κύριο Σόιμπλε, αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό στη Γαλλία ακριβώς τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής, έστειλε και σημειολογικά το μήνυμα στην κ. Μέρκελ ότι «αυτά που ήξερε οφείλει να τα ξεχάσει». Η υποδοχή που της έκανε στη χτεσινή συνάντησή τους θύμιζε πολύ περισσότερο την υποδοχή του… ΓΑΠ στις Κάνες παρά τα χαζολογήματα και τις αγκαλίτσες που της επιφύλασσε ο ταλαίπωρος Σαρκοζί.
Ο Μάριο Μόντι (ναι, αυτός ο τραπεζίτης που η τρόικα επέβαλε στην πρωθυπουργία της Ιταλίας, αλλά αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι Ιταλός κι όχι… λακές του Βερολίνου) «υποσχέθηκε» στην αντιπαθητική γηραιά κυρία ότι μπορεί να κάτσει στις Βρυξέλλες μέχρι τη Δευτέρα ή και πολύ περισσότερο αν δεν βάλει νερό στο κρασί της και δεν κόψει τις χαζομάρες του τύπου «ευρωομόλογα μόνο πάνω από το πτώμα μου» (σ.σ. μη μας βάζετε… ιδέες, κυρία μου, μη μας βάζετε!!!). Αλλά κι οι Ισπανοί δείχνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνει κι η δική τους χώρα… Ελλάδα του ΓΑΠ και του Παπαδήμου, και πιέζουν για λύσεις υπέρ της Ευρώπης κι όχι υπέρ του μηδενικού επιτοκίου δανεισμού των Γερμανών.
Πού και να ήταν κι ο Αλέξης, δηλαδή στη Σύνοδο!
Η Ευρώπη, λοιπόν, ξύπνησε. Κι είναι τώρα στο χέρι της να νικήσει. Δεν τους φταίει κανείς των Γερμανών. Τα ήθελαν πάλι «όλα ή τίποτε». Και έστρεψαν τους πάντες εναντίον τους. Να δείτε που σε λίγο θα αρχίσουν να την κάνουνε με… ελαφρά πηδηματάκια και Ολλανδοί, Σλοβάκοι και λοιποί... συγγενείς. Γερά, λοιπόν, Ευρώπη! γερά, λοιπόν, Ευρωπαίοι ηγέτες! Μη δειλιάσετε, πάτε τη μάχη μέχρι τέλους. Όλοι οι λαοί της ΕΕ είναι μαζί σας.
Και, για να παραφράσουμε το πασίγνωστο τραγόύδι του Λέοναρντ Κοέν «Fisrt we take Manhattam then we take Berlin», θα πούμε ότι η νίκη αρχίζει σήμερα από τον Αντρέα Πίρλο και την παρέα του στο EURO και ολοκληρώνεται αύριο στις Βρυξέλλες από το Μόντι και τον Ολάντ!!!!



Περισσότερα άρθρα: http://lpyrgos.blogspot.com

Εντείνονται οι βιαιότητες στη Συρία…


Οι βομβαρδισμοί θέσεων ανταρτών και οι συγκρούσεις συνεχίζονται και σήμερα στη Συρία, ειδικά στη Χομς και την Ντέιρ Εζόρ, την επομένη της αιματηρότερης ημέρας από την έναρξη των συγκρούσεων εδώ και 15 μήνες με 150 νεκρούς, σύμφωνα με συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.
Τα περισσότερα θύματα ήταν άμαχοι, ανάμεσά τους και 14 παιδιά, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο πρόσθεσε πως σήμερα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 11 άνθρωποι. Ένα παιδί και ένας ενήλικος σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στο Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες και στρατιώτες, οι οποίοι υποστηρίζονται από ελικόπτερα. Στην επαρχία Χομς (κεντρική Συρία), τρεις αντάρτες σκοτώθηκαν σε επίθεση των τακτικών δυνάμεων στην πόλη αλ-Χοσν, σύμφωνα με την οργάνωση. Στην πόλη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό, ο στρατός προχώρησε σε βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Ένας αντάρτης σκοτώθηκε στην επαρχία Ιντλίμπ και ένα πολίτης έχασε τη ζωή του στην Ντεράα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ιράκ: 8 νεκροί από δύο εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στη Βαγδάτη


Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και 28 τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην είσοδο αγοράς της Βαγδάτης, που βρίσκεται σε κυρίως σιιτική μουσουλμανική συνοικία. Από μια δεύτερη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που σημειώθηκε στα βόρεια περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας και είχε στόχο κυβερνητικό κτίριο σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν 20, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι επιθέσεις αυτές είναι οι τελευταίες που σημειώνονται τον μήνα αυτόν με στόχο κυρίως σιίτες μουσουλμάνους προσκυνητές και θρησκευτικούς χώρους λατρείας, γεγονός που έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για εξάπλωση της θρησκευτικής βίας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΕΕ: Σύνοδος Κορυφής σε κλίμα διχασμού και σύγκρουσης


Μέσα σε κλίμα απόλυτης σύγκρουσης ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ – μια σύνοδος στην οποία έχουν κολλήσει την «ταμπέλα» της «κρισιμότερης στην Ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών προσέρχονται ασυνήθιστα διχασμένοι στην βελγική πρωτεύουσα με στόχο να λάβουν καθοριστικής σημασίας αποφάσεις για το μέλλον του ευρώ. Ωστόσο, ελάχιστοι είναι αυτοί που αναμένουν να προκύψει μια πραγματική λύση, καθώς σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, οι εκκλήσεις κυρίως των χωρών του Νότου για στήριξη και βοήθεια δεν εισακούονται από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, που σκληραίνει τη στάση της.
Οι προκαταρκτικές δηλώσεις των ηγετών, που περιορίστηκαν σε αοριστίες και γενικολογίες, εντάσσονταν στο ίδιο πλαίσιο όπως πάντα, και οι ίδιοι προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. «Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να εμβαθύνουν την οικονομική και νομισματική, και αύριο πολιτική ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στο Παρίσι. «Η κατάσταση είναι σοβαρή, έχουμε την υποχρέωση να οικοδομήσουμε την ισχυρή και σταθερή Ευρώπη του αύριο», πρόσθεσε ενθουσιώδης η καγκελάριος.
Όμως, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Μάριο Μόντι και της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, καθώς και οι αγορές, περιμένουν πολύ πιο βραχυπρόθεσμες και άμεσες λύσεις. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας σήμανε χθες συναγερμό προειδοποιώντας ότι η χώρα του δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα να δανείζεται με τα επιτόκια που τής επιβάλλουν οι αγορές, δηλαδή άνω του 6,8%. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε έτοιμος να εργασθεί μέχρι τη νύκτα της Κυριακής αν χρειασθεί για να υπάρξει συμφωνία επί σειράς πειστικών λύσεων πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα. Τα ιταλικά επιτόκια αντιμετωπίζουν επίσης πιέσεις, καθώς οι επενδυτές αμφιβάλλουν για την ετοιμότητα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής να δώσει άμεσες απαντήσεις στην κρίση.
Ωστόσο, παρά τα τεράστια προβλήματα ακόμα και ισχυρών οικονομιών της ΕΕ, η Μέρκελ δήλωσε προκλητικά προχθές ότι η έκδοση ευρωομολόγων –λύση που προκρίνουν σχεδόν όλοι για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η οποία όμως σκοντάφτει στην πεισματική άρνηση της Γερμανίας– δεν πρόκειται να γίνει όσο αυτή είναι ζωντανή!
Οι πιέσεις που δέχονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ειδικά η Μέρκελ έχουν γίνει περισσότερο από ασφυκτικές για να δοθεί μία ισχυρή απάντηση στην κρίση που λαμβάνει όλο και πιο μεγάλες και επίφοβες διαστάσεις, αλλά οι διαφορές στις προσεγγίσεις των Ευρωπαίων ηγετών απειλούν να υποβαθμίσουν τα αποτελέσματα της Συνόδου. Το αποτέλεσμα: ο πήχης των προσδοκιών από τη Σύνοδο έχει κατέβει δραματικά. Κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν χθες ότι η σύνοδος κορυφής δεν θα επιλύσει την κρίση στην Ευρωζώνη, ούτε θα σηματοδοτήσει το τέλος της αναταραχής στις αγορές.
Ο Τσαρλς Νταλάρα, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής (ΙΙF) χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ίσως την πιο σημαντική από την ίδρυση της ΕΕ, καθώς «διακυβεύεται όχι μόνο το μέλλον του ευρώ αλλά και το μέλλον της Ευρώπης».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΗΠΑ: Μαίνονται οι πυρκαγιές στο Κολοράντο


Άνιση μάχη με τις φλόγες έδωσαν και χθες οι Αμερικανοί πυροσβέστες για να νικήσουν την μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή του Κολοράντο Σπριγκς. Λόγω των ανέμων η πυρκαγιά σχεδόν διπλασίασε μέσα σε μια νύχτα τα μέτωπά της αναγκάζοντας περισσότερους από 32.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να ταξιδέψει στην περιοχή την Παρασκευή ώστε να εκτιμήσει με τις τοπικές αρχές την κατάσταση, καθώς η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται. Η πυρκαγιά, έως τώρα έχει κάψει πάνω από 15,000 στρέμματα δασικής έκτασης στο διάσημο βουνό Παικς Πικ. Οι φετινές πυρκαγιές στο Κολοράντο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους αλλά από αυτήν την τελευταία δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για θύματα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Νιγηρία: Η αστυνομία σκότωσε 17 μέλη της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ


Οι δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας σκότωσαν χθες τουλάχιστον 17 μέλη της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης στη πόλη Κάνο στο βόρειο τμήμα της χώρας Οι Νιγηριανές δυνάμεις απέτρεψαν έτσι, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται, προγραμματισμένες από την συγκεκριμένη οργάνωση επιθέσεις σε διάφορους στόχους όπως αστυνομικά τμήματα και σχολεία στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νιγηρίας. Πριν από δύο εβδομάδες η ομάδα Μπόκο Χαράμ είχε επιτεθεί σε εκκλησίες στην Καντούνα, σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Κάνο, σκοτώνοντας περισσότερους από 60 ανθρώπους.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Fitch: Υποβάθμισε τις κυπριακές τράπεζες


Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής, από ΒΒ+ σε ΒΒ, προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch. Στην ανακοίνωσή του, ο Fitch εκτιμάει ότι η ικανότητα της κυβέρνησης να στηρίξει τις μεγάλες τράπεζες της Κύπρου έχει περιοριστεί μετά την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στις 25 Ιουνίου, παρά την ισχυρή θέληση του κράτους να το πράξει. Παράλληλα εκτιμά ότι η κυβέρνηση, ίσως χρειαστεί να δώσει μέχρι και 6 δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη των συγκεκριμένων τριών τραπεζών. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι οι εκτιμήσεις του για πιθανές ζημιές και για κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα και είναι συντηρητικές.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com