Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Συρία: Σφοδρές μάχες στο Χαλέπι

Σφοδρές μάχες ανάμεσα στο συριακό στρατό και αντάρτες μαίνονται σήμερα στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και άτυπη, οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, για έκτη συνεχή ημέρα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ταυτόχρονα, η συνοικία Χάτζαρ αλ Ασουάντ της Δαμασκού, ένα από τα τελευταία προπύργια των ανταρτών στην πρωτεύουσα, σφυροκοπείται από ελικόπτερα και χερσαίες δυνάμεις με βαριά πολυβόλα, από τακτικές δυνάμεις οι οποίες προσπαθούν να ανακαταλάβουν την περιοχή αυτή, σύμφωνα με την ίδια μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και πρόσκειται στους αντικαθεστωτικούς. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, φέρονται να έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής σήμερα, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό της ίδιας οργάνωσης.
Στην επαρχία του Χαλεπιού, η πόλη αλ Μπαμπ που ελέγχουν οι αντάρτες, σφυροκοπείται επίσης, γεγονός που είχε συνέπεια ένας άμαχος να χάσει τη ζωή του. Εξάλλου σε φυλακή της επαρχίας Χομς, στην κεντρική Συρία, οι δυνάμεις του καθεστώτος συνέχισαν την προσπάθεια να καταστείλουν μια εξέγερση κρατουμένων και, σύμφωνα με την ΜΚΟ, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Moody's: Υποβάθμισε έξι ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας

Συνεχίζεται το μπαράζ υποβγαθμίσεων στο οποίο επιδίδεται τις τελευταίες ώρες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's. Όπως ανακοίνωσε σήμερα, προχώρησε στην υποβάθμιση της προοπτικής έξι ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων, λόγω των συνεχιζόμενων εντάσεων στην 17μελή ευρωζώνη.
Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι μείωσε την εκτίμησή του για την προοπτική των έξι ομόσπονδων κρατιδίων από «σταθερή» σε «αρνητική». Σε αυτά περιλαμβάνονται τρία βιομηχανικά κρατίδια – κλειδιά της Γερμανίας, η Βάδη – Βυρτεμβέργη, η Βαυαρία και η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία. Υποβαθμίστηκε επίσης η προοπτική του Βερολίνου, του Βρανδεμβούργου και της Σαξονίας – Άνχαλτ.
Η ανακοίνωση του Moody's ακολουθεί εκείνη της Δευτέρας, όταν είχε μειώσει την προοπτική του ομοσπονδιακού κράτους της Γερμανίας επίσης από σταθερή σε αρνητική. Η Γερμανία, που έχει την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, είναι μια από τις μόλις τρεις χώρες της 17μελούς ευρωζώνης που διατηρούν την βέλτιστη δυνατή αξιολόγηση από τους οίκους, το τριπλό A. Νωρίτερα σήμερα, ο Moody's είχε ανακοινώσει ότι υποβαθμίσει την προοπτική του μηχανισμού αξιολόγησης EFSF.
Πάντως, οι επενδυτές εμφανίστηκαν να αδιαφορούν για τις υποβαθμίσεις, με τις μετοχές στο χρηματιστήριο στην Φρανκφούρτη να κινούνται ανοδικά (+0,2%) και την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου να κινείται επίσης ανοδικά (+0,3%, στο 1,2095).

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Συρία: Βομβαρδισμοί σε κατοικημένη περιοχή πολύ κοντά στη Δαμασκό

Οι συριακές δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα με πυροβολικό και πυραύλους το βόρειο προάστιο της Δαμασκού αλ-Τελ σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβουν την περιοχή από τους αντάρτες. Ο βομβαρδισμός της κατοικημένης περιοχής προκάλεσε μαζικό κύμα πανικού και εξόδου, καθώς εκατοντάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το προάστιο της Δαμασκού, σύμφωνα με τις αναφορές ακτιβιστών της αντιπολίτευσης.
Το 216ο μηχανοκίνητο τάγμα πυροβολικού του συριακού στρατού που εδρεύει κοντά στην περιοχή αλ-Τελ βομβάρδισε την πόλη των 100000 κατοίκων με ρυθμό ενός βλήματος ανά λεπτό. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές έχουν χτυπηθεί σπίτια και πολυκατοικίες. Η περιοχή αυτή βρίσκεται οκτώ χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού και έπεσε στα χέρια ανταρτών την περασμένη εβδομάδα μαζί με αρκετές άλλες συνοικίες της συριακής πρωτεύουσας.
Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, χιλιάδες στρατιώτες των συριακών δυνάμεων, πιστών στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, κατευθύνονται προς το Χαλέπι, δηλώνουν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Τα συριακά στρατεύματα σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ακτιβιστών, εγκατέλειψαν το στρατηγικής σημασίας οροπέδιο στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, για να κατευθυνθούν προς το Χαλέπι, όπου είναι επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων των ανταρτών και των τακτικών συριακών στρατευμάτων.
«Τα καλά νέα είναι ότι έχουν αφήσει την περιοχή Τζαμπάλ αλ Ζαουίγια τα κακά είναι ότι κατευθύνονται προς το Χαλέπι» δήλωσε πηγή των ανταρτών. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δυνάμεις ανταρτών επιτέθηκαν στην οπισθοφυλακή των συριακών δυνάμεων στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το Χαλέπι προς τη Λαττάκεια.
Παράλληλα, χθες προειδοποίησε η Ρωσία τη Συρία να μην χρησιμοποιήσει τα χημικά όπλα που διαθέτει. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σημειώνει ότι η Δαμασκός το 1968 επικύρωσε το διεθνές πρωτόκολλο του 1925 με το οποίο απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται δηλητηριώδη αέρια ως πολεμικά όπλα.
Ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντίσι παραδέχτηκε την Δευτέρα ότι η χώρα του διαθέτει χημικά όπλα και απείλησε ότι μπορεί να τα χρησιμοποιήσει αν δεχτεί εισβολή από το εξωτερικό.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Κύπρος: Τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές «εξυγίανσης» προτείνει η Τρόικα!

Σοβαρές περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο πρότεινε χθες στην κυπριακή υπουργική επιτροπή η Τρόικα, η οποία έδωσε παράταση μέχρι το 2015 για ισοσκέλιση του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στον σημερινό Τύπο, η Τρόικα πρότεινε μείωση του κρατικού μισθολογίου κατά 15% την επόμενη τριετία και μειώσεις στις συντάξεις και κοινωνικές παροχές κατά 10%. Επίσης, πρότεινε πλήρη αποκοπή του 13ου μισθού για δημοσίους υπαλλήλους. Συνολικά, η Τρόικα εκτιμά ότι πρέπει να προκύψουν περικοπές ύψους 1 δισ. ευρώ από τις κρατικές δαπάνες την επόμενη τριετία.
Οι τεχνοκράτες της Τρόικας εκτιμούν ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί το 2012 και ότι η συρρίκνωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη το 2013, κοντά στο 3%. Στο μεταξύ, η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπος, που μετέχει στην υπουργική επιτροπή των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, προσδιόρισε τις πρώτες βδομάδες του Σεπτεμβρίου, ως τον χρόνο για την υπογραφή του μνημονίου στήριξης της κυπριακής οικονομίας.
Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι η διαβούλευση με το κλιμάκιο της Τρόικα δεν θα ολοκληρωθεί τώρα, αλλά όταν και οι δύο πλευρές θα είναι έτοιμες. Επισήμανε ότι, πιο ολοκληρωμένη εικόνα, αλλά και εκτιμήσεις θα είναι δυνατόν να υπάρξουν μετά τη νέα συνάντηση της Παρασκευής. Αναφορικά με την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαγμογή (ΑΤΑ) η κ. Χαραλάμπους είπε ότι, τόσο οι συνδικαλιστικές όσο και οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν τοποθετηθεί, η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοικτή και το υπουργείο Εργασίας ξεκινά από τη θέση αυτή. Το θέμα της ΑΤΑ, πρόσθεσε, είναι μέρος των συζητήσεων με την Τρόικα αλλά, όπως επισήμανε, εφόσον η διαδικασία συνεχίζεται είναι πρόωρο να λεχθεί οτιδήποτε.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Moody's: Παροξυσμός υποβαθμίσεων – στο «στόχαστρο» τώρα το EFSF

Σε νέα υποβάθμιση προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της ότι υποβαθμίζει την προοπτική του δημοσίου χρέους της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου. Όπως έκανε σήμερα γνωστό, ο οίκος υποβαθμίζει την προοπτική του κύριου ταμείου διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που μέχρι τώρα διατηρεί την κορυφαία βαθμολογία Aaa από τη Moody’s, δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια για να διασώσει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, που δεν ήταν σε θέση να δανείζονται με βιώσιμο τρόπο, μέσω της αγοράς των ομολόγων.
Η αλλαγή της προοπτικής του ταμείου EFSF από σταθερή σε αρνητική, δείχνει ότι η Moody’s εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητά του σε περίπτωση που οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να υφίστανται. Η αλλαγή της προοπτικής του ταμείου διάσωσης, είναι μια άμεση συνέπεια της απόφασης της Moody’s, να θέσει επίσης σε αρνητική προοπτική τα ομόλογα των τριών χωρών της ευρωζώνης που διατηρούν το ΑΑΑ, δηλαδή της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.
Ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας προχωρά στις αρνητικές προβλέψεις του λόγω της «αυξανόμενης πιθανότητας» να χρειαστούν οικονομική βοήθεια η Ισπανία και η Ιταλία, γεγονός που θα επιβαρύνει τα μέλη της ζώνης του ευρώ, καθώς επίσης λόγω του κινδύνου αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ισραήλ: Αναθέρμανση των σχέσεων με την Τουρκία επιθυμεί ο Νετανιάχου

Το Ισραήλ και η πρώην σύμμαχός του η Τουρκία, πρέπει να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους λόγω της αστάθειας στην περιοχή, αναφέρθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού του εβραϊκού κράτους, Βενιαμίν Νετανιάχου.
«Η Τουρκία και το Ισραήλ είναι δύο σημαντικά, ισχυρά και σταθερά κράτη σε αυτήν την περιοχή ... Πρέπει να βρούμε τρόπους για να αποκατασταθούν οι σχέσεις, όπως ήταν παλαιότερα, καθώς είναι σημαντικό, ιδιαίτερα τώρα, για τη σταθερότητα στην περιοχή», έγινε γνωστό από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Η Τουρκία διέκοψε τις καλές σχέσεις που διατηρούσε με το Ισραήλ, μετά το αιματηρό επεισόδιο σε τουρκικό πλοίο που επιχειρούσε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.
Πολυάριθμες προσπάθειες από το Ισραήλ και την Τουρκία να αναζωπυρώσουν τις στρατηγικές τους σχέσεις, έχουν αποτύχει. Το Τελ Αβίβ έχει απορρίψει τις απαιτήσεις της Άγκυρας, για δημόσια συγγνώμη και αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων που σκοτώθηκαν στην επιδρομή των ισραηλινών κομάντο στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά. Πάντως παρά τη δήλωση Νετανιάχου δεν υπήρξε καμία αναφορά ότι το Ισραήλ θα αλλάξει τη στάση του και θα ικανοποιήσει κάποιες από τις απαιτήσεις της Τουρκίας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Σεισμός 6,6 ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Σουμάτρα


Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ινδονήσια βόρεια της νήσου Σουμάτρα, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 330 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της επαρχίας Μπάντα Άτσε, η οποία είχε καταστραφεί από τον τρομακτικό σεισμό των 9,3 ρίχτερ τον Δεκέμβριο του 2004, και από τα τσουνάμι που ακολούθησαν. Αυτή τη φορά πάντως δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.
Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλο πανικό νησί Σιμέλου, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, όπου μια γυναίκα έχασε τη ζωή της από πτώση ενώ έτρεχε για να γλιτώσει έξω από το σπίτι της. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο σεισμός διήρκεσε περίπου ένα λεπτό και οι άνθρωποι πανικόβλητοι εγκατέλειψαν τις οικίες τους. Σε ορισμένες περιοχές διακόπηκε η ηλεκτροδότηση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλα θύματα ή για τυχόν ζημιές.
Η Ινδονησία βρίσκεται στη λεγόμενη «Ζώνη της Φωτιάς» του Ειρηνικού όπου συναντώνται πολλές ηπειρωτικές πλάκες προκαλώντας μεγάλη ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com