Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Χ. Κλίντον: Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την επίτευξη συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ


Η υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον σημείωσε σε δηλώσεις της ότι η χώρα της υποστηρίζει σθεναρά την επίλυση της τρέχουσας «διαφωνίας» μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής μας χώρας.
«Ενθαρρύνουμε τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία, ώστε η Μακεδονία» (όπως αποκάλεσε η Κλίντον την ΠΓΔΜ, καθώς οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη γείτονα χώρα με το συγκεκριμένο όνομα) «να μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.
Η Κλίντον πρόβαλε την άποψη ότι η ΠΓΔΜ «έχει εκπληρώσει τα βασικά κριτήρια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ». Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι «έχει συνεισφέρει στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής και μακρόχρονης συνεισφοράς της στην πολυεθνική στρατιωτική δύναμη που εδρεύει στο Αφγανιστάν (ISAF)».
Η πρώην «πρώτη κυρία» των ΗΠΑ συναντήθηκε χθες στο Σικάγο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τους εκπροσώπους των χωρών που επιδιώκουν να ενταχθούν στη Συμμαχία, δηλαδή της ΠΓΔΜ, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, του Μαυροβούνιου και της Γεωργίας. Υποστήριξε ότι θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για τη διεύρυνση της Συμμαχίας στην επόμενη σύνοδο κορυφής και επισήμανε ότι «η ενταξιακή διαδικασία μπορεί να είναι μεγάλης χρονικής διάρκειας και δύσκολη, πρέπει όμως να την τηρήσουμε».
«Συνεδριάζουμε σήμερα για να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στην πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. Η δυνατότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τις χώρες να εφαρμόσουν δύσκολες, αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να επιλύσουν εσωτερικές διαφορές, καθώς και διαφορές με τους γείτονές τους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.






Ισχυρός σεισμός «ταρακούνησε» τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Ελλάδα

Σεισμική δόνηση ισχύος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε σήμερα στις τρεις τα ξημερώματα την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Σόφια, με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι να βγουν πανικόβλητοι στους δρόμους. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού εντοπίζεται ανάμεσα στη Σόφια και στην πόλη Πέρνικ, η οποία βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Παρά την μεγάλη και ασυνήθιστη για τα δεδομένα της Βουλγαρίας ισχύ του σεισμού (σεισμός 6 ρίχτερ είχε να σημειωθεί εδώ και δεκαετίες στη γειτονική χώρα), ελάχιστα είναι τα κτίρια που κατέρρευσαν, ενώ δεν υπάρχουν και πληροφορίες για νεκρούς. Ωστόσο, πολλά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ έχουν αναφερθεί και αρκετοί μικροτραυματισμοί.
Το επιτελείο αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων του δήμου της Σόφιας ενεργοποίησε αμέσως η δήμαρχος Ιορδάνκα Φαντάκοβα, η ομόλογος της οποίας στην Πέρνικ δήλωσε στη ραδιοφωνία ΒΝΡ, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το κοντινό φράγμα «Στουντένα», το τοίχος του οποίου βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση, ενώ δεν έχουν εντοπιστεί ρωγμές.
Ο διευθυντής του Γεωφυσικού Ινστιτούτου της Βουλγαρίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει συσχέτιση της ισχυρής δόνησης στη Σόφια και του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού στην Εμίλια Ρομάνια, στην Ιταλία. Την ίδια εκτίμηση κάνουν και Έλληνες ερευνητές. Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος υπογράμμισε ότι ο σεισμός στη Βουλγαρία δεν εμπνέει ανησυχία για την Ελλάδα.  Σύμφωνα με τον ίδιο, η δόνηση δεν συνδέεται με αυτή της Βόρειας Ιταλίας, ούτε με κάποιο ρήγμα στον ελλαδικό χώρο.
Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί στη γειτονική χώρα αρκετοί μετασεισμοί εντάσεως μέχρι 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο ισχυρός σεισμός πάντως έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Η δόνηση έγινε αισθητή από κατοίκους περιοχών της Θράκης, της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας (ακόμη και της Θεσσαλονίκης), που έντρομοι ξύπνησαν τα ξημερώματα από τα κρεβάτια τους. Ιδιαίτερα αισθητό έγινε το χτύπημα του Εγκέλαδου στο νομό Σερρών. Ωστόσο, δεν έχουν καταγραφεί ζημιές.

Ιαπωνία: Εγκαινιάζεται στο Τόκιο ο υψηλότερος πύργος του κόσμου


Εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα στο Τόκιο ο υψηλότερος πύργος του κόσμου και μόνο τη σημερινή μέρα αναμένεται να τον επισκεφτούν 200.000 άνθρωποι. Χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν ήδη στη σειρά κάτω από τη βροχή στην είσοδο του Tokyo Skytree, ύψους 634 μέτρων, που από σήμερα θα είναι το νέο τηλεπικοινωνιακό κέντρο της ιαπωνικής πρωτεύουσας, με 312 καταστήματα και εστιατόρια, γραφεία, ενυδρείο και πλανητάριο.
Ο ουρανοξύστης που βρίσκεται στο ανατολικό Τόκιο έχει δύο παρατηρητήρια στα 350 και στα 450 μέτρα και θέα 360 μοιρών της μεγαλούπολης. «Ελπίζω πως ο Tokyo Skytree θα βοηθήσει στην ανάκαμψη του τουρισμού και θα αποτελέσει το κίνητρο που θα δώσει ζωή στις περιοχές της βόρειας Ιαπωνίας οι οποίες επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό», τόνισε ο υπουργός Υποδομών της Ιαπωνίας Τακέσι Μαέντα.
Το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες χαρακτήρισε τον Νοέμβριο τον Tokyo Skytree τον ψηλότερο πύργο στον κόσμο, καθώς ξεπερνάει τον Πύργο της Καντόνας, ύψους 600 μέτρων. Το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο είναι πάντως το ύψους 828 μέτρων Burj Khalifa στο Ντουμπάι. Η εταιρία που διαχειρίζεται τον νέο πύργο του Τόκιο εκτιμά πως οι επισκέπτες θα φτάνουν ετησίως τα 25 εκατομμύρια.

Συρία: Περίπου 40 νεκροί από τις χθεσινές συγκρούσεις

Περίπου 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες σε συγκρούσεις στη Συρία, οι 22 από αυτούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν από πυρά ανταρτών την ίδια ώρα που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έκανε λόγο «κρίσιμη στιγμή» για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη χώρα.
Οι μάχες συνεχίστηκαν με μεγαλύτερη ένταση κοντά στη Δαμασκό και σε περιοχές στο Χαλέπι και την Ιντλέμπ παρά την παρουσία των παρατηρητών του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 στρατιώτες και 11 πολίτες. Στη Χάμα, προπύργιο των ανταρτών, πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς.
Ο Μπαν Κι Μουν μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τόνισε: «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης της κρίσης. Ανησυχούμε για τους κινδύνους ενός γενικευμένου εμφυλίου πολέμου στη Συρία, αλλά και για την πιθανότητα επέκτασης των συγκρούσεων στο γειτονικό Λίβανο». Από την πλευρά της η Κάθριν Αστον, επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, εξέφρασε τη «βαθιά της ανησυχία» για τις βιαιότητες στο Λίβανο και πρόσθεσε πως παρακολουθεί από κοντά τα γεγονότα.
Ο αναπληρωτής ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Ερβέ Λαντσού δήλωσε πως οι παρατηρητές θα επεκταθούν σύντομα και σε άλλες δέκα πόλεις και επισήμανε την ανάγκη να σταματήσουν τελείως οι βιαιότητες. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αποστολή του ΟΗΕ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τις συριακές αρχές για να της επιτραπεί η πρόσβαση σε κρατούμενους στις φυλακές.

Υεμένη: Η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στη Σαναά

Η πτέρυγα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην πρωτεύουσα Σαναά και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 96 άτομα και να τραυματιστούν εκατοντάδες.
Η οργάνωση ανέφερε ότι η επίθεση αυτή έγινε σε αντίποινα για τον «πόλεμο των ΗΠΑ» εναντίον των υποστηρικτών της στα νότια της χώρας και ότι στόχος ήταν ο υπουργός Άμυνας της Υεμένης και οι ανώτατοι διοικητές του στρατού που παρακολουθούσαν την πρόβα της στρατιωτικής παρέλασης.
Στην ανακοίνωση με την οποία ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση προειδοποιεί ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις αν δεν σταματήσει η στρατιωτική επιχείρηση στην επαρχία Αμπιάν. Η επίθεση αυτή σημειώθηκε το πρωί κατά τη διάρκεια της πρόβας της παρέλασης, παρουσία του υπουργού Άμυνας Μοχάμεντ Νάσερ Άχμεντ, ο οποίος δεν έπαθε το παραμικρό. Ο πρόεδρος της χώρας Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι υποσχέθηκε να εντείνει τον αγώνα του κατά της Αλ Κάιντα στη νότια Υεμένη, όποιες και αν είναι οι θυσίες που θα χρειαστεί να γίνουν.

ΗΠΑ: Νέα διαδήλωση κατά του ΝΑΤΟ στο Σικάγο


Εκατοντάδες φιλειρηνιστές και αντικαπιταλιστές διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και χθες μπροστά από το κτήριο της Μπόινγκ στο Σικάγο, το οποίο από το περασμένο Σάββατο αποτελεί την έδρα των συνομιλιών ανάμεσα στους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Η διαδήλωση, την οποία επέβλεπαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, εξελίχθηκε σε ήρεμο και κόσμιο κλίμα.
Προχθές σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις της τάξης έπειτα από την άρνηση των διοργανωτών της διαδήλωσης να υπακούσουν στη διαταγή της αστυνομίας να διαλυθούν. Τουλάχιστον 45 άνθρωποι συνελήφθησαν και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Οι εικόνες που προβλήθηκαν από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα εμφανίζουν τους αστυνομικούς να ξυλοκοπούν τους διαδηλωτές με τα γκλομπ τους.
Η σύνοδος του ΝΑΤΟ διεξάγεται σε συνεδριακό κέντρο στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν, το οποίο φρουρείται ασφυκτικά από σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις.

Αλβανία: 13 άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαίο στη Χιμάρα

Δώδεκα άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα χθες το απόγευμα στην Αλβανία, όταν λεωφορείο με περίπου 50 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Ελμπασάν κατέπεσε σε γκρεμό σε ορεινή περιοχή, κοντά στην Χιμάρα. Σύμφωνα με την αστυνομία, νεκροί είναι 12 φοιτήτριες του πανεπιστημίου, όπως επίσης και ο οδηγός του λεωφορείου. Οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 25. Να σημειωθεί ότι οι πρώτοι που έσπευσαν να βοηθήσουν τους παγιδευμένους στο λεωφορείο ήταν Έλληνες τουρίστες, οι οποίοι επέβαιναν σε ένα άλλο λεωφορείο που περνούσε από το σημείο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος, που διερευνώνται από ομάδα εμπειρογνωμόνων. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Αλβανίας κήρυξε τη σημερινή μέρα ημέρα εθνικού πένθους.