Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ρομπάι: «Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ έχουν πρακτικά διακοπεί»


Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία έχουν στην πράξη διακοπεί, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ζητώντας παράλληλα τη συνέχιση των «εντατικών» επαφών των Βρυξελλών με την Άγκυρα.

«Παραδέχομαι ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τη διεύρυνση έχουν σχεδόν διακοπεί» εξαιτίας των διαφορών για την Κύπρο, δήλωσε ο κ. Ρομπάι κατά την ομιλία του ενώπιον των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ζητώντας παράλληλα τη διατήρηση «συστηματικών και εντατικών επαφών» με την Τουρκία, την οποία θα επισκεφθεί στις αρχές του 2013.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε επίσης ότι οι προσπάθειες για τη διεύρυνση της ΕΕ συνεχίζονται παρά τα αισθήματα κόπωσης που κυριαρχούν σε μεγάλο τμήμα της ευρωπαϊκή κοινής γνώμης. «Η διεύρυνση συνεχίζεται», κυρίως προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, μία περιοχή όπου «όλες οι χώρες δεν έχουν παρά μία ελπίδα: να ενταχθούν μία ημέρα στην ΕΕ, στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Μετά τη Σλοβενία το 2004, η Κροατία θα είναι η δεύτερη από τις έξι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες που θα ενταχθεί στην Ένωση, ενώ έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο και η Σερβία επιδιώκει να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε ότι θα επισκεφθεί το επόμενο σαββατοκύριακο το Σαράγεβο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Lufthansa: Ακυρώνονται για σήμερα περισσότερες από είκοσι πτήσεις


Περίπου είκοσι πτήσεις της Lufthansa κυρίως από Φρανκφούρτη και Μόναχο ακυρώθηκαν σήμερα εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων του ιπτάμενου προσωπικού της μεγαλύτερης γερμανικής αεροπορικής εταιρίας.

«Ακόμα και μετά το τέλος της απεργίας, η Lufthansa προβλέπει ότι θα υπάρξουν προβλήματα στις πτήσεις», επισημαίνει η εταιρία στην ιστοσελίδα της.

Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, το ιπτάμενο προσωπικό της Lufthansa προχώρησε σε στάση εργασίας αρκετών ωρών με αποτέλεσμα να ακυρωθούν εκατοντάδες πτήσεις στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Βερολίνου (Τέγκελ). Η στάση έληξε το απόγευμα και στο αεροδρόμιο του Μονάχου το βράδυ.

Εκτός από τις πτήσεις που έχουν ήδη ακυρωθεί, η Lufthansa προειδοποιεί τους πελάτες της για ξαφνικές ακυρώσεις και καθυστερήσεις. «Αυτήν την στιγμή η Lufthansa δεν μπορεί να πει με ακρίβεια ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την απεργία», επισημαίνει η εταιρία.

Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, το συνδικάτο Ufo απείλησε με γενική 24ωρη απεργία την Παρασκευή.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΗΠΑ: Η πρώτη κυρία στη μάχη των εκλογών


«Πόλεμο κατά των γυναικών» διεξάγουν οι Ρεπουμπλικανοί, κατήγγειλαν χθες στο συνέδριο των Δημοκρατικών περίπου 24 γυναίκες -μέλη της αμερικανικής βουλής των αντιπροσώπων.

Με επικεφαλής την Νάνσι Πελόζι της Καλιφόρνια, την μοναδική γυναίκα που διετέλεσε πρόεδρος της βουλής, υποστήριξαν το επιχείρημα των Δημοκρατικών ότι το κόμμα θα προστατεύσει τα δικαιώματά τους κατά των επιθέσεων των Ρεπουμπλικανών.

Οι Δημοκρατικοί θεωρούν την γυναικεία ψήφο «κλειδί» για τις εκλογές του Νοεμβρίου και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προηγείται στην προτίμηση των γυναικών ψηφοφόρων και έπεται σε εκείνη των ανδρών.

Ο κατάλογος με τις ομιλήτριες χθες το βράδυ περιελάμβανε ακόμη την Νάνσι Κίναν, πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Δράσης για το Δικαίωμα στην Άμβλωση, την Τάμι Ντάκγουορθ, η οποία πολέμησε και τραυματίστηκε στο Ιράκ και σήμερα είναι υποψήφια για την βουλή στο Ιλινόις, την Λίλι Λέντμπετερ, ο δικαστικός αγώνας της οποίας για την ισότητα στις εργασιακές απολαβές ενέπνευσε έναν νόμο που πήρε το όνομά της και την πρώτη κυρία, Μισέλ Ομπάμα.

Μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος που ξεκίνησε χθες στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, η σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ απέτισε φόρο τιμής στον αμερικανικό στρατό χαρακτηρίζοντάς τον επιτομή του «αμερικανικού πνεύματος» και περιέγραψε πως οι εμπειρίες που είχε ο Μπαράκ Ομπάμα ως παιδί του χάρισαν τις αξίες που καθοδηγούν το έργο του στην προεδρία.

Η Μισέλ Ομπάμα ηγείται προσπάθειας για την στρατολόγηση εθελοντών με στόχο τη στήριξη όσων υπηρετούν στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και των οικογενειών τους και συχνά επισκέπτεται τραυματίες πολέμου.

Η ίδια περιέγραψε ακόμη πώς ο πρόεδρος «απομάκρυνε την οικονομία μας από το χείλος της καταστροφής» και πίεσε για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας αρνούμενος «να ακούσει όλους εκείνους που του έλεγαν να αφήσει το θέμα για αργότερα, για άλλον πρόεδρο». «Δεν τον ένοιαζε αν ήταν το ευκολότερο πράγμα για να κάνει από πολιτικής πλευράς--έτσι μεγάλωσε. Τον ένοιαζε που ήταν το σωστό», ανέφερε.

Η ίδια πρόσθεσε ότι παρά τις ανησυχίες της για το πόσο θα άλλαζε η ζωή τους με την εκλογή του συζύγου της στην προεδρία, συνειδητοποίησε ότι η ανατροφή του που τον έκανε εργατικό και έντιμο, τον στήριξε όταν χρειάστηκε να λάβει σκληρές αποφάσεις.

«Ύστερα από τόσους αγώνες και θριάμβους και στιγμές κατά τις οποίες ο σύζυγός μου δοκιμάστηκε με τρόπους που ποτέ μου δεν θα μπορούσα να φανταστώ, είδα από πρώτο χέρι ότι το να είσαι πρόεδρος δεν αλλάζει αυτό που είσαι -αποκαλύπτει ποιός είσαι», τόνισε η Μισέλ Ομπάμα.

Ερωτηθείσα για το αν η προεδρία έχει αλλάξει τον Μπαράκ Ομπάμα, η ίδια είπε ότι «σε ό,τι αφορά στο χαρακτήρα του, στις πεποιθήσεις και στην καρδιά του, ο Μπαράκ Ομπάμα παραμένει ο ίδιος άνδρας που ερωτεύτηκα τόσα χρόνια πριν».

«Για τον Μπαράκ η επιτυχία δεν σημαίνει πόσα χρήματα κερδίζεις, αλλά αφορά την διαφορά που κάνεις στις ζωές των άλλων», είπε η Μισέλ Ομπάμα με έναν σαφή υπαινιγμό στην περιουσία του Ρόμνι.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ανησυχητικά τα επίπεδα της πολυανθεκτικής φυματίωσης παγκοσμίως


Επιστήμονες διαπίστωσαν έναν ανησυχητικό αριθμό κρουσμάτων φυματίωσης στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική η οποία είναι ανθεκτική μέχρι και σε τέσσερα ισχυρά αντιβιοτικά φάρμακα.

Σε μια μεγάλη διεθνή μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, ερευνητές βρήκαν ότι η αναλογία τόσο της πολυανθεκτικής φυματίωσης (MDR-TB) όσο και της εξαιρετικά πολυανθεκτικής φυματίωσης (XDR-TB) είναι υψηλότερα απ' ό,τι πιστευόταν και απειλούν τις παγκόσμιες προσπάθειες για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου.

Η φυματίωση είναι ήδη μια πανδημία που κατά το 2010 έπληξε 8,8 εκατ. ανθρώπους και στοίχισε τη ζωή σε 1,4 εκατ. Η ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση είναι πιο δύσκολη και δαπανηρή στην αντιμετώπισή της από τη συνηθισμένη φυματίωση και είναι συχνότερα θανατηφόρα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ρομπάι: «Δεν είναι δικαιολογημένα» τα επιτόκια δανεισμού ορισμένων χωρών


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, δήλωσε σήμερα ότι τα επιτόκια δανεισμού που έχουν επιβληθεί σε ορισμένες χώρες «δεν είναι δικαιολογημένα» με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας τους, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποσπάσματα της ομιλίας αυτής αναρτήθηκαν στο λογαριασμό του βαν Ρομπάι στο Twitter. «Τα ασφάλιστρα κινδύνου ορισμένων χωρών δεν δικαιολογούνται από τα βασικά οικονομικά τους μεγέθη», σημείωσε ο ίδιος. Αντίθετα, «τα επιτόκια δανεισμού για ορισμένες χώρες είναι υπερβολικά χαμηλά, διότι αυτές μετατρέπονται σε καταφύγια», πρόσθεσε.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Σόιμπλε: Σίγουρος για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέκλεισε τρίτο πρόγραμμα βοήθειας


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα πως είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, απέκλεισε όμως ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για τη χώρα.

Ερωτηθείς αν θα συνεχίσει να υπάρχει η ευρωζώνη με τη σημερινή μορφή της στην οποία περιλαμβάνεται η Ελλάδα, ο Σόιμπλε απάντησε «ασφαλώς» και καταδίκασε τις «εικασίες» γύρω από ένα αντίθετο σενάριο. «Η Ελλάδα έχει να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρύθμισης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός χαρακτηρίζοντας το ελληνικό πρόβλημα «μοναδικό».

Επιπλέον, δήλωσε ότι οι διεθνείς προσπάθειες για τη χώρα ήταν ήδη τέτοιες ώστε «δεν μπορούμε να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα (αρωγών) για την Ελλάδα». Ο Γερμανός υπουργός είπε για μια ακόμη φορά πως θα πρέπει να δημοσιευτεί η έκθεση της τρόικας των δανειστών της Ελλάδας (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ), η οποία θα ελέγξει τον Σεπτέμβριο την πρόοδο της Αθήνας για να αποδεσμευτεί ένα νέο τμήμα της βοήθειας.

«Την επόμενη χρονιά, το ευρώ θα σταθεροποιηθεί και η νευρικότητα στις χρηματαγορές θα μειωθεί», διαβεβαίωσε ο κ. Σόιμπλε, προειδοποιώντας πάντως πως αυτό θα πάρει χρόνο.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Καναδάς: Ένοπλη επίθεση κατά την ομιλία της νέας πρωθυπουργού


Ένας νεκρός και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός της επίθεσης που εξαπέλυσε ένοπλος την ώρα που η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός του Κεμπέκ, Πολίν Μαρουά, εκφωνούσε την επινίκια ομιλία της στην αίθουσα του θεάτρου Metropolis στο κέντρο του Μόντρεαλ, ύστερα από τις εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην επαρχία αυτή του Καναδά.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, ο δράστης περίπου 50 ετών, συνελήφθη. Άνδρες ασφαλείας έσπευσαν να απομακρύνουν την επικεφαλής του Αυτονομιστικού Κόμματος του Κεμπέκ (Παρτί Κεμπεκουά) από τη σκηνή την ώρα που ακούστηκαν πυροβολισμοί, αλλά λίγο αργότερα η Μαρουά επέστρεψε για να ολοκληρώσει την ομιλία της.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε στους δημοσιογράφους ότι ο δράστης έβαλε φωτιά στην πίσω πλευρά του κτιρίου. Το περιστατικό είναι σπάνιο για τα δεδομένα του Καναδά όπου τα ποσοστά των επιθέσεων με όπλα είναι σχετικά χαμηλά και οι πολιτικοί συνήθως κυκλοφορούν χωρίς σωματοφύλακες.

Το τηλεοπτικό δίκτυο RDI μετέδωσε πλάνα που δείχνουν αστυνομικούς να συλλαμβάνουν έναν μεγαλόσωμο άνδρα με μια καραμπίνα ντυμένο στα μαύρα. Ο δράστης ακούγεται να φωνάζει στα γαλλικά την φράση «Οι Άγγλοι ξυπνάνε». Η Μαρουά ηγείται του Αυτονομιστικού Κόμματος του Κεμπέκ, το οποίο επιδιώκει την αυτονομία της γαλλόφωνης επαρχίας του Κεμπέκ.

Η Μαρουά έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την νομοθεσία που διασφαλίζει την κυριαρχία της γαλλικής γλώσσας, γεγονός που προβληματίζει ορισμένα μέλη της αγγλόφωνης κοινότητας. Το κόμμα της κέρδισε χθες οριακά στις εκλογές στο Κεμπέκ και θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, επιστρέφοντας έτσι στην εξουσία ύστερα από εννέα χρόνια στην αντιπολίτευση.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Μόντι - Ολάντ: Η πορεία του ευρώ έχει τρεις σταθμούς

Ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της παράτασης για την Ελλάδα, υπό όρους


Για «ταύτιση απόψεων» έκαναν λόγο στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας της διμερούς συνάντησής τους, ο Ιταλός τεχνοκράτης-πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο κυβερνητικό μέγαρο Βίλα Μαντάμα στην Ρώμη.

«Η ταύτιση απόψεων στις διμερείς σχέσεις συνεχίστηκε, όπως και το κλίμα που θα βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, όπως και η κοινή εκτίμηση σε σχέση με διεθνείς εξελίξεις», ανέφερε ο Μάριο Μόντι.

«Από την εκλογή του προέδρου Ολάντ βρεθήκαμε πολύ κοντά, με κοινούς στόχους για μια περαιτέρω ανάπτυξη, χωρίς χρέος και πληθωρισμό. Παρακολουθούμε το πώς η Επιτροπή, η ΕΚΤ και οι διάφορες κυβερνήσεις προχωρούν στην εφαρμογή όσων αποφασίσθηκαν στην Σύνοδο (Κορυφής της ΕΕ) του Ιουνίου», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ακόμη «παρακολουθούμε με ενδιαφέρον όσα ετοιμάζονται για την σταθεροποίηση των αγορών με τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Συμβάλλαμε να γίνει κατανοητό ότι πρέπει να κάνουμε «ο μάθημά μας», αλλά παράλληλα ότι χρειάζεται και αναγνώριση από την Ένωση και την λειτουργία της Ευρωζώνης, ώστε να μην συνεχίσουν να υφίστανται σπρεντ (σ.σ. διαφορές αποδόσεων των επιτοκίων) που λειτουργούν ως μεγάλο εμπόδιο. Θα επαγρυπνούμε ώστε να γίνουν πράξη όλα όσα αποφασίσαμε στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου», εξήγησε ο Μόντι.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «η σχέση Ιταλίας και Γαλλίας είναι ισχυρή και βασισμένη σε αμοιβαία εμπιστοσύνη. Υπάρχει μια μεγάλη σύγκρουση στα θέματα της Ευρωζώνης. Υπάρχει κοινή βούληση για ανάπτυξη και για μια ευρωπαϊκή πορεία αλληλέγγυας ολοκλήρωσης.

Για το ευρώ υπάρχουν τρεις σταθμοί: πρώτον να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου. Δεύτερον, να καταφέρουμε να χειριστούμε το θέμα της Ελλάδας. Ελπίζουμε η έκθεση της Τρόικας να μας επιτρέψει στη Σύνοδο του Οκτωβρίου να φτάσουμε σε λύση».

«Ελπίζουμε οι Έλληνες να δείξουν πολιτική αξιοπιστία ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, με ένα ξεκάθαρο σχέδιο». Επίσης, ο γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της παράτασης για την Ελλάδα, υπό όρους και εφόσον η έκθεση της τρόικας είναι θετική. «Τρίτος σταθμός είναι η τραπεζική ένωση και η εμβάθυνση της οικονομικής και χρηματιστικής ένωσης. Αυτή είναι η δέσμευσή μας», συμπλήρωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com