Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Φ. Ολάντ: «Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ είναι αναπόφευκτη»


«Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανοίγοντας τις εργασίες της Διάσκεψης των Φίλων του Συριακού Λαού στο Παρίσι, όπου συμμετέχουν οι Δυτικές χώρες, τα κράτη μέλη του Αραβικού Συνδέσμου και δεκάδες συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας , η κρίση στη Συρία έχει μεταβληθεί «σε απειλή για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια». Ο Ολάντ δήλωσε ότι ο απολογισμός στη Συρία είναι «τρομακτικός και δυσβάστακτος για την ανθρώπινη συνείδηση και την ασφάλεια» και κάλεσε τον ΟΗΕ να λάβει το συντομότερο δυνατόν μέτρα για την αποτελεσματικότερη υποστήριξη του σχεδίου για την έξοδο από την κρίση του μεσολαβητή της διεθνούς κοινότητας Κόφι Ανάν. Παρίσι και Ουάσινγκτον θεωρούν ότι το σχέδιο Ανάν πρέπει να λάβει τον χαρακτήρα απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, να τεθεί υπό το άρθρο VII του Χάρτη και η εφαρμογή του να καταστεί υποχρεωτική, ώστε να προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων και η προσφυγή στη στρατιωτική βία για εκείνους που το παραβιάζουν.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αργεντινή: Ποινή φυλάκισης σε δυο πρώην δικτάτορες

Ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινής Χόρχε Βιντέλα (1976 – 1981) καταδικάσθηκε χθες στο Μπουένος Άιρες σε κάθειρξη 50 ετών για κλοπές μωρών αντιπολιτευομένων στη διάρκεια της δικτατορίας (1976 – 1983). Επίσης, ένας συγκατηγορούμενός του, ο Ρεϊνάλντο Μπινιόνε, που βρισκόταν στην εξουσία το 1982 – 1983, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών.
Στην αίθουσα του δικαστηρίου βρισκόταν και η Εστέλα ντε Καρλότο, επικεφαλής της οργάνωσης των Γιαγιάδων της Πλατείας του Μάη, στην οποία οφείλεται η ανακάλυψη της ταυτότητας 105 παιδιών αντιπολιτευομένων, τα οποία είχαν κλαπεί επί δικτατορίας και είχαν δοθεί σε φιλικά προσκείμενους στο στρατιωτικό καθεστώς. Μπροστά σε μια γιγαντοοθόνη εγκατεστημένη απέναντι από το δικαστήριο, εκατοντάδες συγγενείς θυμάτων, παιδιά αντιπολιτευομένων και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποδέχθηκαν αυτές τις καταδίκες με δάκρυα, τραγούδια και φωνές χαράς, μετά τα πολλά χρόνια που διήρκεσε η διαδικασία. Ποινές από 40 ως 15 χρόνια κάθειρξης επιβλήθηκαν σε πολλούς άλλους συγκατηγορουμένους.
Ο Χόρχε Βιντέλα εκτίει ήδη δύο ποινές ισόβιας κάθειρξης για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ο Ρεϊνάλντο Μπινόνε εκτίει επίσης δύο ποινές (ισόβια και κάθειρξη 25 ετών) για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνολικά 11 πρόσωπα δικάζονταν από το Φεβρουάριο του 2011 στο Μπουένος Άιρες σ' αυτή την πρώτη δίκη για τα κλεμμένα παιδιά που στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από οικογένειες φιλικές προς το καθεστώς και τον αριθμό των οποίων η οργάνωση των Γιαγιάδων της Πλατείας του Μάη υπολογίζει σε 500.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Β. Σόιμπλε: Η Ευρώπη χρειάζεται έναν υπουργό Οικονομικών

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε σήμερα σε συνέντευξή του σε έναν γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη έναν υπουργό Οικονομικών.
«Δημιουργήσαμε μια νομισματική πολιτική με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η νομισματική πολιτική πρέπει να αντιστοιχεί με μια κοινή οικονομική πολιτική. Γι’ αυτό το λόγο χρειαζόμαστε ένα κοινοβούλιο, μια κυβέρνηση και κάτι που θα αντιστοιχεί σε έναν υπουργό Οικονομικών», εξήγησε στο ραδιόφωνο της Έσσης. «Η τρέχουσα κατάσταση στην οποία όλες οι αποφάσεις που αφορούν τα δημοσιονομικά πρέπει να επικυρώνονται από τα εθνικά κοινοβούλια δεν μπορεί να διαρκέσει μακροπρόθεσμα», συνέχισε ο Σόιμπλε ζητώντας να ενισχυθεί ο ρόλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Ο Σόιμπλε επέμεινε επίσης στην αναγκαιότητα τροποποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών και τη δημιουργία μιας πραγματικής πολιτικής ένωσης. Τη δεκαετία του 1990 «είχαμε πει: αφήστε μας να ξεκινήσουμε μια νομισματική ένωση. Και μια μέρα θα έρθει ο καιρός να κάνουμε το επόμενο βήμα», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός προσθέτοντας: «τώρα πρέπει να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη με μια ακόμη καλύτερη δομή για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΗΠΑ: Υπό έλεγχο το μεγαλύτερο μέρος της φωτιάς στο Κολοράντο

Η πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία του Κολοράντο έχει τεθεί πλέον κατά 90% υπό έλεγχο, ανακοίνωσαν οι αρχές. Οι πυροσβέστες είναι αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες, με τη βοήθεια των ισχυρών καταιγίδων που αναμένεται να ξεσπάσουν σύντομα στην περιοχή. Στο Κολοράντο Σπρίνγκς κάηκαν περισσότερα από 350 σπίτια, ενώ πάνω από 3,200 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή εξαιτίας του αποπνικτικού καπνού και των υψηλών θερμοκρασιών. Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής δήλωσε ότι η πυρκαγιά κατέστρεψε περισσότερα από 7,200 εκτάρια γης.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Βρετανία: Ξεκινάει έρευνα για τα γεγονότα της «Ματωμένης Κυριακής»

Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει έρευνα για το τραγικό συμβάν που έχει μείνει στην ιστορία ως «Ματωμένη Κυριακή», όταν 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά των βρετανικών στρατευμάτων εναντίον μιας ομάδας Καθολικών στις 30 Ιανουαρίου 1972. Αυτή η απόφαση έρχεται δύο χρόνια μετά τη δημοσίευση των συμπερασμάτων μιας δημόσιας έρευνας για το συμβάν, η οποία ανέφερε ότι κανένα από τα θύματα δεν έφερε όπλο.
Η «Ματωμένη Κυριακή» είναι ένα από τα πιο σοβαρά επεισόδια στην τριαντάχρονη ιστορία των βίαιων συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία. Η έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2010, έπειτα από τη διεξαγωγή δημόσιας έρευνας που διάρκεσε 12 χρόνια, αναφέρει ότι οι Βρετανοί στρατιώτες άνοιξαν πρώτοι πυρ εναντίον του πλήθους όταν έπειτα από μία πορεία Καθολικών ξέσπασαν επεισόδια στη συνοικία Μπόγκσαϊντ, στο Λόντοντερι της Βόρειας Ιρλανδίας. Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ ακόμη 14 τραυματίστηκαν, ένας από τους οποίους αργότερα υπέκυψε.
Στην έρευνα, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 4 χρόνια, θα πάρουν μέρος έως και 40 άνθρωποι. Παραμένει όμως άγνωστο πότε ακριβώς θα ξεκινήσει. Πάντως η κοινή γνώμη είναι διχασμένη όσον αφορά τη συνέχιση των ερευνών για το επεισόδιο, καθώς κάποιοι εκτιμούν ότι είναι απαραίτητες οι διώξεις, ενώ άλλοι φοβούνται ότι θα πλήξουν τη διαδικασία ειρήνευσης και θα ανοίξουν το «κουτί της Πανδώρας». Πολλές από τις οικογένειες των περίπου 3.500 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στα 30 χρόνια που διάρκεσαν οι συγκρούσεις μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία δεν είχαν το δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Οι Γερμανοί... αγαπούν την Μέρκελ

Η δημοτικότητα της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ μεταξύ των Γερμανών ψηφοφόρων βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες. Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει επίσης την υψηλή υποστήριξη στην πολιτική που ακολουθεί η Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Infratest-ARD, που διενεργήθηκε μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα, το 66% των Γερμανών είναι ευχαριστημένοι με την πολιτική που ακολουθεί η Γερμανίδα καγκελάριος, ποσοστό αυξημένο κατά οκτώ μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και το υψηλότερο ποσοστό από την επανεκλογή της το 2009. Ο πλησιέστερος αντίπαλός της είναι ο Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαϊερ, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), με ποσοστό δημοτικότητας 61%, ανάλογο με αυτό που έλαβε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Το 58% των Γερμανών πιστεύει ότι η στάση της Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη είναι σωστή και αποφασιστική, αν και το 85% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η κρίση θα χειροτερέψει. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος προτού η Γερμανία δεχθεί να παραδώσει περισσότερες εξουσίες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Εξάλλου σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το κόμμα της Μέρκελ, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), παραμένει το πιο δημοφιλές στη Γερμανία με 35%, έναντι 30% για το SPD. Παρόλα αυτά οι σύμμαχοι του SPD, οι Πράσινοι, παραμένουν σταθεροί στο 14%, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), σύμμαχοι της Μέρκελ, έχουν πέσει λίγο κάτω από το 4% – για να μπουν στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 5% των ψήφων.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ανησυχίες για κατασκευή πυρηνικού υποβρυχίου από το Ιράν

Η ανακοίνωση του Ιράν ότι σκοπεύει να κατασκευάσει το πρώτο πυρηνικό του υποβρύχιο προκαλεί ανησυχίες στη Δύση ότι ενδέχεται να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για την παραγωγή ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού και να πλησιάσει έτσι ακόμα περισσότερο στην αποκτήσει σχάσιμο υλικό κατάλληλο για την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών.
Δυτικοί εμπειρογνώμονες αμφιβάλουν ότι το Ιράν, στο οποίο έχει επιβληθεί εμπάργκο όπλων από τον ΟΗΕ, έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει σύντομα πυρηνικό υποβρύχιο. Παρόλα αυτά, επισημαίνουν ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα σχέδια αυτά για να δικαιολογήσει μια πιο εξειδικευμένη πυρηνική δραστηριότητα, καθώς τα πυρηνικά υποβρύχια χρησιμοποιούν ως καύσιμο ουράνιο εμπλουτισμένο (λιγότερο από 20% ως 93%), σε ένα βαθμό δηλαδή που θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μιας πυρηνικής κεφαλής.
Σύμφωνα με τους ειδικούς το Ιράν δεν θα μπορέσει να αγοράσει από το εξωτερικό το καύσιμο που χρειάζεται εξαιτίας των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί. Οπότε θα μπορούσε «να επικαλεστεί την έλλειψη ξένων προμηθευτών καυσίμου ως δικαιολογία για να συνεχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο», επεσήμανε ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Όλι Χεϊνόνεν.
Ο Ιρανός αναπληρωτής διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού Αμπάς Ζαμινί είχε δηλώσει ότι έχουν ξεκινήσει τα προκαταρκτικά βήματα για την κατασκευή πυρηνικού υποβρυχίου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com