Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Η Τουρκία παραδέχεται ότι στηρίζει τη συριακή αντιπολίτευση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επαναβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει την αντιπολίτευση του καθεστώτος της Συρίας. Μιλώντας κατά την έναρξη μιας συνόδου της συριακής αντιπολίτευσης στο Κάιρο, ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με όλα τα στοιχεία της συριακής αντιπολίτευσης και δεν θα κλείσουμε την πόρτα σε κανέναν».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι ο συριακός λαός χρειάζεται να μπορεί να βασιστεί στην αντιπολίτευση. «Χρειάζεται να στείλετε ένα ισχυρό μήνυμα ότι είστε ενωμένοι. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές στις απόψεις αλλά ο στόχος είναι κοινός», σημείωσε ο Νταβούτογλου μιλώντας προς τους αντικαθεστωτικούς και ολοκλήρωσε: «Θα ιδωθούμε ξανά σύντομα στην Δαμασκό», προεξοφλώντας με αυτό τον τρόπο ότι το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σύντομα θα πέσει.
Στο μεταξύ, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 16.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις βιαιότητες που σημειώνονται στη Συρία μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του αλ Άσαντ το Μάρτιο του 2011. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, τουλάχιστον 11.486 πολίτες, 4.151 μέλη των τακτικών δυνάμεων και 870 λιποτάκτες έχουν σκοτωθεί. Τα στοιχεία αυτά πάντως είναι αδύνατον να εξακριβωθούν.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Οικονομολόγος: «Απειλείται η οικονομική σταθερότητα της Γερμανίας»

Αρνητικά για την Γερμανία αξιολογεί τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Der Handelsblatt υποστηρίζει ότι απειλείται πλέον η οικονομική σταθερότητα της Γερμανίας.
Ο Ζιν υποστηρίζει ότι η Γερμανία διέσωσε τις τράπεζες της Βρετανίας και της Γαλλίας και ανέλαβε τα βάρη των τραπεζών της νότιας Ευρώπης, ενώ, αναφερόμενος στους επενδυτές παγκοσμίως, σημειώνει ότι οι αγορές ηρέμησαν, «έφθασαν σχεδόν σε σημείο ευφορίας», διότι, όπως τονίζει, «οι επενδυτές βρίσκονταν ένα βήμα από την άβυσσο και σώθηκαν».
Ο Γερμανός οικονομολόγος αποδίδει τις αποφάσεις της Συνόδου σε «τεράστια πίεση που ασκήθηκε στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, «την μεγαλύτερη που έχει ασκηθεί μεταπολεμικά σε Γερμανό καγκελάριο», αλλά και στην προσπάθεια ενοχοποίησης της Γερμανίας. «Για να πάρουν τα χρήματά μας, μας κατηγόρησαν για αυτοκρατορικές βλέψεις και προειδοποίησαν για το μίσος που μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ των λαών. Η καγκελάριος δεν άντεξε στην πίεση και υπέκυψε», υπογραμμίζει και υποστηρίζει ότι «το λάθος έγινε τον Μάιο του 2010 με την δημιουργία του EFSF», ενώ θεωρεί ότι «οι Γερμανοί πολίτες, τα χρήματα των οποίων θέλουν να πάρουν, μπορούν πλέον να ελπίζουν μόνο στο Συνταγματικό Δικαστήριο».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Δεκάδες νεκροί και δύο εκ. εκτοπισμένοι από τις πλημμύρες στην Ινδία

Πλημμύρες που οφείλονται στις σφοδρές βροχοπτώσεις του μουσώνα στην ανατολική Ινδία έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο τουλάχιστον 79 ανθρώπων. Την ίδια στιγμή, 2,2 εκατομμύρια πλημμυροπαθείς εγκατέλειψαν τις εστίες τους την περασμένη εβδομάδα και τουλάχιστον 500.000 φιλοξενούνται σε πρόχειρους καταυλισμούς.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις σάρωσαν ιδιαίτερα το κρατίδιο Άσαμ, στη μεθόριο με το Μπουτάν και το Μπανγκλαντές, και προκάλεσαν την υπερχείλιση του ποταμού Βραχμαπούτρα. Οι πλημμύρες έπληξαν επίσης τα κρατίδια Αρουνατσάλ Πραντές και Μανιπούρ χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση στο Άσαμ, 26 από τις 27 περιοχές επλήγησαν από τις πλημμύρες που κατέστρεψαν χιλιάδες πρόχειρες κατοικίες, δρόμους και αγροτικές καλλιέργειες.
Σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον το 70% του εθνικού πάρκου Καζιράνγκα, το οποίο είναι γνωστό για τις κοινότητες των τίγρεων, των μονοκέρατων ρινόκερων και των ελεφάντων που ζουν στην προστατευόμενη περιοχή του, έχει πλημμυρίσει και τα ζώα προσπαθούν να βρουν πιο ασφαλή μέρη.
Ο πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ και η πρόεδρος του κόμματος του Κογκρέσου, επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού Σόνια Γκάντι, επιθεώρησαν από το ελικόπτερο το έργο των συνεργείων διάσωσης στην περιοχή. Ο μουσώνας στην ινδική υποήπειρο, που διαρκεί από το Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο, είναι καθοριστικής σημασίας για εκατομμύρια χωρικούς αλλά προκαλεί κάθε χρόνο φονικές πλημμύρες.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Νέο ρεκόρ ανεργίας στην ευρωζώνη


Το ποσοστό της ανεργίας στη ζώνη του ευρώ έκανε το Μάιο νέο ρεκόρ, φτάνοντας στο 11,1% του ενεργού πληθυσμού, έναντι 11% τον Απρίλιο, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, 17,56 εκατ. άνθρωποι ήταν άνεργοι το Μάιο στη ζώνη του ευρώ, δηλαδή 88.000 περισσότεροι απ' ό,τι τον προηγούμενο μήνα. Με το ποσοστό της ανεργίας της να φτάνει το 24,5%, η Ισπανία έχει και πάλι τους περισσότερους ανέργους στην Ευρώπη. Όσον αφορά την Ελλάδα, τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα αφορούν το Μάρτιο, όταν η ανεργία έφτανε το 21,9%.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Η ΕΚΤ κουνάει τα δάχτυλο στην Ελλάδα για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Μνημονίου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζήτησε σήμερα από την νέα ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που περιέχονται στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο συμφωνήθηκε με τους πιστωτές της χώρας, προειδοποιώντας ότι κάθε περαιτέρω καθυστέρηση, είναι… «επικίνδυνη».
«Η καθυστέρηση της προσαρμογής είναι επικίνδυνη: θα αυξήσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στη χώρα το 2020 πάνω από το ποσοστό – στόχο του 120% που είναι το ανώτατο όριο του τι θεωρείται βιώσιμο για τη χώρα», δήλωσε ο Γιόργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέδριο που διοργανώθηκε από το Economist στην Αθήνα. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει πολύτιμο χρόνο να σπαταλήσει, στην προσπάθειά της να αποφύγει το πρόγραμμα ή να προσπαθήσει να το κάνει πιο…ήπιο. Αντιθέτως, η κυβέρνηση θα έπρεπε να επικεντρωθεί σε τρόπους για να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων.
«Με ή χωρίς το Μνημόνιο, κάθε ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει μια παρόμοια προσαρμογή για να φέρουμε την οικονομία και πάλι στο προσκήνιο και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές», υποστήριξε ο Άσμουνσεν. Μάλιστα, στο σημείο να επικαλεστεί το παράδειγμα της Λετονίας, η οποία ακολούθησε ένα αυστηρό πρόγραμμα προσαρμογής για τη μείωση των ελλειμμάτων της και τις μεταρρυθμίσεις στην αγοράς εργασίας που προωθήθηκαν στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 2000. «Στη Γερμανία ήταν πολύ δύσκολο, με τα συνδικάτα να αντιτίθενται. Αλλά τώρα, χρόνια αργότερα, όλοι αναγνωρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που περιέχονται στην Ατζέντα 2010+, είναι ένας λόγος για την ύπαρξη της σημερινής δύναμης της γερμανικής οικονομίας», ισχυρίστηκε.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ιράν: Δοκιμές πυραύλων με το βλέμμα «στραμμένο» στο Ισραήλ

Το Ιράν θα πραγματοποιήσει από σήμερα στρατιωτικά γυμνάσια με δοκιμές πυραύλων στην έρημο, τα οποία θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, όπως ανακοίνωσαν χθες οι Φρουροί της Επανάστασης.  «Οι στρατιωτικές αυτές ασκήσεις αποσκοπούν να στείλουν το μήνυμα στα ριψοκίνδυνα κράτη ότι οι Φρουροί της Επανάστασης είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αυτούς που εκφοβίζουν (...) και ότι θα απαντήσουν με αποφασιστικό τρόπο σε οποιοδήποτε πρόβλημα θα μπορούσαν να τους δημιουργήσουν», δήλωσε ο στρατηγός Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ.
Η Τεχεράνη διοργανώνει συχνά στρατιωτικά γυμνάσια αυτού του είδους, όμως αυτήν τη φορά φαίνεται ότι αποσκοπούν να δείξουν την ικανότητα που έχει να πλήξει αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις σε γειτονικές χώρες –στο Αφγανιστάν, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία– σε περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ ή του Ισραήλ κατά του Ιράν. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι μια επέμβαση κατά του Ιράν δεν είναι κάτι που αποκλείεται στην περίπτωση που οι διπλωματικές ενέργειες και οι διεθνείς κυρώσεις δεν το εμποδίσουν να συνεχίσει το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ιράκ: Ο Ιούνιος ο πιο αιματηρός μήνας από την αποχώρηση των Αμερικανών

Ο Ιούνιος που πέρασε ήταν ο πιο αιματηρός μήνας για το Ιράκ από τη στιγμή που οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχώρησαν από την χώρα. Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τον μήνα που πέρασε σκοτώθηκαν στο Ιράκ τουλάχιστον 237 άτομα –κυρίως από βομβιστικές επιθέσεις– και άλλοι 603 τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα πάντως με τα επίσημα στοιχεία του κράτους, ο αριθμός των νεκρών τον περασμένο μήνα, δεν ξεπέρασε τους 131 και των τραυματιών τους 269. Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στις 13 Ιουνίου, όπου πάνω από 75 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας βομβιστικών επιθέσεων στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις, κύριος στόχος των οποίων ήταν σιίτες προσκυνητές. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, τον Ιούνιο έχασαν τη ζωή τους 85 πολίτες, 26 αστυνομικοί και 20 στρατιώτες.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com