Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Γερμανία: Υποδείξεις στην Ελλάδα από τον πρόεδρο της Bundesbank

Η Ελλάδα πρέπει να επαναφέρει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων της στο σωστό δρόμο, εάν η αξιολόγηση της Τρόικας δείξει ότι αυτό έχει εκτροχιασθεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γιενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Manager.
Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δεν άλλαξαν το γεγονός ότι η χώρα πρέπει να εμμείνει στο πρόγραμμα διάσωσής της για να λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια. «Εάν υπάρξουν αποκλίσεις (από το πρόγραμμα), πρέπει να αναλύσουμε τις αιτίες, αλλά πρώτα απ' όλα είναι θέμα της Ελλάδας να δείξει ότι υπάρχει τρόπος να διορθωθούν», σημείωσε.
Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι γνωστή η αντίθεση της Bundesbank στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και ότι προσωπικά δεν είναι υπέρ της έκδοσης κοινών ευρωγραμματίων (eurobills, δηλαδή εντόκων γραμματίων που έχουν μικρή χρονική διάρκεια, 3, 6, ή 12 μηνών).

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 11 νεκροί από επίθεση καμικάζι

Ένδεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση που έκανε ένας βομβιστής-καμικάζι εναντίον μιας κοινής περιπόλου των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και ανδρών της Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF). Ο βομβιστής-καμικάζι έφθασε με μοτοσικλέτα στο σημείο και πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε ζωστεί στην πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, ανέφερε από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών. Στην Χοστ καταγράφεται ιδιαίτερα έντονη δράση των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, ανάμεσα στα θύματα είναι τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Σαουδική Αραβία: Εκτελέστηκε δια αποκεφαλισμού γιατί… ήταν μάγος!

Ένας άντρας εκτελέστηκε χθες δια αποκεφαλισμού στην Σαουδική Αραβία επειδή καταδικάστηκε για την… άσκηση μαγείας σε βάρος των συμπολιτών του. Ένας άλλος λόγος που οδήγησε το δικαστήριο να του επιβάλλει την θανατική ποινή, ήταν το γεγονός ότι ο άντρας –εκτός από… μάγος!– κρίθηκε ένοχος και για μοιχεία.
«Ο Μάριχ μπιν Άλι μπιν Ίσα αλ Ασίρι (Σαουδάραβας υπήκοος) ασκούσε μαγεία. Είχε στην κατοχή του βιβλία και φυλαχτά από τα οποία έμαθε πώς να βλάπτει τους πιστούς στο Θεό και διέπραξε μοιχεία με δύο γυναίκες», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών που εκδόθηκε μετά την εκτέλεσή του. Ο Ασίρι εκτελέστηκε στην επαρχία Νάτζραν, κοντά στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας με την Υεμένη, ανέφερε το πρακτορείο SPA.
Όσο παράξενο και να ακούγεται, η εκτέλεση… μάγων δεν είναι πάντως πρωτοφανές φαινόμενο στην μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγική χώρα του κόσμου, όπου εφαρμόζεται η ιδιαίτερα αυστηρή ουαχαμπιτική εκδοχή του ισλαμικού νόμου και δεν υφίσταται γραπτός ποινικός κώδικας. Πέρσι είχαν εκτελεστεί δια αποκεφαλισμού ένας άνδρας και μια γυναίκα για μαγεία, σε δύο χωριστές αποφάσεις.
Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία, τουλάχιστον 82 άνθρωποι εκτελέστηκαν στη Σαουδική Αραβία το 2011, πολλοί εξ αυτών με δημόσιους αποκεφαλισμούς.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 


Πούτιν: «Δεν θα αποφασίσουν οι ξένοι ποιος θα κυβερνήσει τη Συρία»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπερασπίστηκε την πολιτική της Μόσχας να μην επεμβαίνει στην κρίση στη Συρία, επισημαίνοντας πως δεν θα αποφασίσουν οι ξένοι ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα.
«Πιστεύουμε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για τις άλλες χώρες ποιος θα βρίσκεται στην εξουσία και ποιος όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο της G20 στο Μεξικό. «Η αλλαγή του καθεστώτος δεν είναι σημαντική, αλλά μετά την αλλαγή που θα πρέπει να είναι συνταγματική, σημαντικό είναι να τερματιστεί η βία και να επικρατήσει η ειρήνη στη χώρα», τόνισε.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε πως όλες οι χώρες πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επεξεργαστούν σχέδιο τερματισμού της κρίσης, πάντα μέσω διαπραγματεύσεων. «Όχι όπως συνέβη σε ορισμένες χώρες της βορείου Αφρικής, όπου η βία συνεχίζεται αν και το καθεστώς έχει αλλάξει», υπογράμμισε ο Πούτιν, αναφερόμενος σαφώς στη Λιβύη.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

G20: Υποστηρίζει την Ευρώπη για δραστικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης

Η Ευρώπη κέρδισε στην σύνοδο των G20 στο Μεξικό την υποστήριξη των παγκόσμιων ηγετών για ένα πιο ενιαίο τραπεζικό τοπίο, παρά τις πιέσεις που ασκούνται για δραστικότερα μέτρα στην αντιμετώπιση στην κρίση χρέους που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.
Στη σύνοδο, οι χώρες της Ευρώπης περιέγραψαν ότι προτίθενται να κάνουν σταθερά βήματα για την προώθηση της ευρωπαϊκής οικονομικής ενοποίησης, κάτι για το οποίο έχουν δεχτεί πιέσεις όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από άλλα κράτη, προκειμένου να σπάσουν τον κύκλο των επιβαρημένων με χρέη χωρών, ενισχύοντας τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και ωθούν τις κυβερνήσεις ακόμα βαθύτερα στο χρέος.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε ότι μια ισχυρή δομή για ένα ενιαίο δημοσιονομικό και τραπεζικό σύστημα και την ενίσχυση του κοινού νομίσματος, θα ενίσχυε την οικονομική ανάπτυξη και θα μείωνε τις οδυνηρές δαπάνες των χρεωμένων χωρών.
Οι αρχηγοί των G20 περιμένουν τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, όπου οι ευρωπαίου αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θα ξεκινήσουν μια μακρά διαδικασία για το σχηματισμό στενότερων δεσμών στα τραπεζικά συστήματα των μελών της, με στόχο ως τον Δεκέμβριο να έχει διαμορφωθεί ένα ευρύ πλάνο.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αίγυπτος: Κλινικά νεκρός ο Χόσνι Μουμπάρακ

Σε καταστολή και διασωληνωμένος βρίσκεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Αιγύπτου ο πρώην πρόεδρος της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ, που αργά χθες το βράδυ υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Μάλιστα, το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA είχε μεταδώσει την είδηση ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας είναι πλέον κλινικά νεκρός, κάτι που επιβεβαίωνε και νοσοκομειακή πηγή.
Ο έκπτωτος πρόεδρος, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για τρεις συνεχόμενες δεκαετίες –από τη δολοφονία του προκατόχου του Σαντάτ μέχρι την ανατροπή του πέρσι το χειμώνα έπειτα από λαϊκή εξέγερση– είχε μεταφερθεί νωρίτερα από το αναρρωτήριο των φυλακών όπου και εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης, σε παρακείμενο στρατιωτικό νοσοκομείο. Ο 84χρονος Μουμπάρακ είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση μόλις τον προηγούμενο μήνα.
Από όσα έχουν διαρρεύσει ανεπισήμως, ο «Φαραώ», όπως αποκαλούταν ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν πρόκειται να επανέλθει από την καταστολή. Με τον (αναμενόμενο) θάνατό του τελειώνει μια εποχή για την Αίγυπτο.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Τουρκία: Τουλάχιστον 26 νεκροί σε συγκρούσεις με Κούρδους αντάρτες

Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν χθες στη νοτιοανατολική Τουρκία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 26 άνθρωποι – 8 Τούρκοι στρατιώτες και 18 Κούρδοι αντάρτες.
Οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν σε μια επίθεση εναντίον ενός στρατιωτικού φυλακίου στην περιοχή Γεσίλτας της επαρχίας Χακάρι, σύμφωνα με επίσημες πηγές. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για τον θάνατο 10 μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Έπειτα από αυτή την επίθεση, ακολούθησε επιχείρηση του τουρκικού στρατού με υποστήριξη από αέρος, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους ακόμα 8 αντάρτες, σύμφωνα με τοπικές πηγές. Μια ομάδα ανταρτών φέρεται να διέσχισε τα σύνορα από το βόρειο Ιράκ για να πραγματοποιήσει την επίθεση εναντίον αυτού του προκεχωρημένου φυλακίου, όπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ.
Το PKK, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ξεκίνησε την ένοπλη δράση του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Κούρδων στην Τουρκία το 1984. Σε σχεδόν 30 χρόνια 45.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις.
Έπειτα από ένα φιλοκουρδικό άνοιγμα το 2009, η κυβέρνηση του Ερντογάν επέλεξε να εντείνει εκ νέου τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του PKK. Εξάλλου εκατοντάδες άνθρωποι που φέρονται να συνδέονται με το PKK έχουν φυλακιστεί από πέρυσι. Την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμαρχος της πόλης Βαν, μιας από τις μεγάλες πόλεις της βορειοανατολικής Τουρκίας (όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι) και ακόμα πέντε δήμαρχοι μέλη του κουρδικού Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP) τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση. Η τουρκική δικαιοσύνη καταδίκασε επίσης τον βουλευτή από το Βαν Αϊσέλ Τουγκλούκ σε 14 χρόνια κάθειρξη για αυτονομιστική προπαγάνδα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ισραήλ: Επτά αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε στη διάρκεια της νύχτα επτά επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας απαντώντας στις επιθέσεις με περίπου πενήντα ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε το πρωί εκπρόσωπος του στρατού. Οι επιδρομές αυτές είχαν στόχο «τρομοκράτες που επλήγησαν», πρόσθεσε ο ίδιος, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Εκπρόσωποι των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας έκαναν λόγο για τρεις ισραηλινές επιδρομές εναντίον κέντρου εκπαίδευσης των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ και εγκαταστάσεων της λιμενικής αστυνομίας στη Λωρίδα της Γάζας. Οι επιδρομές αυτές δεν προκάλεσαν θύματα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών, ένοπλου σκέλους της Χαμάς, δήλωσε πως 45 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ μέσα σε 24 ώρες. Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε πως μια από τις ρουκέτες αυτές προκάλεσε των τραυματισμό τεσσάρων συνοριακών φρουρών στο νότιο Ισραήλ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αυστραλία: Τρόμαξαν οι κάτοικοι της Μελβούρνης από σεισμό 5,3 ρίχτερ

Μικρές υλικές ζημιές αλλά μεγάλο πανικό προκάλεσε στη Μελβούρνη και στις γύρω περιοχές η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες το βράδυ. Ο σεισμός έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της Βικτώριας, ήταν επιφανειακός –είχε βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα–, διάρκεσε 30 περίπου δευτερόλεπτα και ήταν ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων 100 χρόνων που έπληξε την περιοχή. Η Μελβούρνη δεν είναι σεισμογενής περιοχή, οπότε τα 5,3 ρίχτερ που ταρακούνησαν την πόλη προκάλεσαν φόβο αλλά και πανικό σε πολλούς κατοίκους.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com