Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Νιγηρία: Δεκάδες νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου που πήρε φωτιά

Ένα βυτιοφόρο που μετέφερε βενζίνη ανετράπη σήμερα σε δρόμο του Δέλτα του Νίγηρα στη Νιγηρία και πήρε φωτιά την ώρα που πολλοί άνθρωποι είχαν σπεύσει για να συλλέξουν το καύσιμο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 92, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Νωρίς σήμερα το πρωί ένα βυτιοφόρο που μετέφερε βενζίνη ανετράπη στον Οκόγκμπε και οι άνθρωποι έσπευσαν στο σημείο για να μαζέψουν το καύσιμο που είχε χυθεί. Ξαφνικά ξέσπασε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα», δήλωσε ο Μπεν Ουγκουεγκμπούλαμ εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας. Ο Ουγκουεγκμπούλαμ πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί ο αριθμός των θυμάτων, όμως ένας αυτόπτης μάρτυρας μέτρησε 92 σορούς ανδρών, γυναικών και παιδιών.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Χάγη: Στο νοσοκομείο ο Ράτκο Μλάντιτς

Η δίκη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων Ράτκο Μλάντιτς στη Χάγη διακόπηκε νωρίτερα σήμερα καθώς ισχυρίστηκε ότι δεν νιώθει καλά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις.
«Παραπονέθηκε ότι δεν αισθάνεται καλά στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οπότε η δίκη διακόπηκε», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η εκπρόσωπος του δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκσλαβία Νέρμα Γιέλασιτς. «Τον εξέτασε η νοσοκόμα του δικαστηρίου και ελήφθη η απόφαση να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε για σήμερα. Ο δικαστής είπε ότι θα συνεχιστεί αύριο αν επιστρέψει στην αίθουσα του δικαστηρίου, αλλιώς θα υπάρξει ενημέρωση», πρόσθεσε η ίδια.
Ο 70χρονος Μλάντιτς είχε ήδη προβλήματα υγείας όταν συνελήφθη στη Σερβία τον περασμένο χρόνο ύστερα από 16 χρόνια που διέφευγε της σύλληψης. Οι εισαγγελείς και οι συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να πεθάνει χωρίς να έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, ό,τι δηλαδή συνέβη με τον άλλοτε κραταιό άνδρα της τότε Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος πέθανε προτού καταδικαστεί.
Ο Μλάντιτς κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995) κατά την οποία 100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2,2 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν. Η πλέον σοβαρή κατηγορία εναντίον του θεωρείται η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, όπου εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 8.000 άμαχοι μουσουλμάνοι το 1995. Ο ίδιος αρνείται ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες «τερατώδεις». Έχει δηλώσει πολλές φορές ότι είναι πολύ άρρωστος για να δικαστεί παραπονούμενος ότι υποφέρει από τα επακόλουθα εγκεφαλικού, ότι έχει προβλήματα με τα δόντια του και ότι έχει νοσηλευτεί για πνευμονία.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Γαλλία: Έξι νεκροί από χιονοστιβάδα στις Άλπεις

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι (έξι, σύμφωνα με άλλες πηγές) σκοτώθηκαν σήμερα και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν, έπειτα από την πτώση χιονοστιβάδας κοντά στο Σαμονί στις Γαλλικές Άλπεις. Αυτό δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πηγή της αστυνομίας. Δύο ή τρεις άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com


Ισραήλ: Αναπτύσσει σύστημα αναχαίτισης πυραύλων στα σύνορα

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι θα αναπτύξει σύστημα αναχαίτισης πυραύλων σε νότια συνοριακή πόλη απέναντι από την Αίγυπτο, σε μια κίνηση που ακολουθεί τις πρόσφατες διασυνοριακές εντάσεις. Τα ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι είναι η πρώτη φορά που το σύστημα αναχαίτισης το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί κατά πυραύλων που εκτοξεύονται από Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θα τοποθετηθεί στον πόλη Ελιάτ, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Τηρώντας την ανωνυμία του, Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το σύστημα αναχαίτισης έχει στηθεί κοντά στην Ελιάτ τη Δευτέρα. Το Iron Dome, είναι σύστημα αναχαίτισης πυραύλων που κατασκευάζεται στο Ισραήλ με αμερικανική χρηματοδότηση και χρησιμοποιεί κατευθυνόμενα βλήματα αναχαίτισης πυραύλων Κατιούσα με βεληνεκές 5 έως 70 χιλιόμετρα . Στα σύνορα του Ισραήλ με την Αίγυπτο έχει αυξηθεί η ένταση μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.
Πρόσφατα δυο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από την αιγυπτιακή πλευρά και χτύπησαν την Ελιάτ χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Η Αίγυπτος πάντως αρνήθηκε ότι οι ρουκέτες έφυγαν από το έδαφος της. Τον περασμένο μήνα ένας άγνωστος άντρας διέσχισε την περιοχή του Σινά στην Αίγυπτο και σκότωσε έναν Ισραηλινό εργαζόμενο. Επίσης πέρυσι τον Αύγουστο οκτώ Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους σε διασυνοριακή επίθεση.
Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, το 1979, και ακολούθησε η Ιορδανία το 1994. Πάντως μετά τις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο έχουν προκύψει ανησυχίες αν θα τηρηθεί η ειρήνη στην περιοχή. Ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι που προέρχεται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα υποσχέθηκε όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του, να διατηρήσει τις συνθήκες που έχει υπογράψει η Αίγυπτος.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com


Σε συναγερμό οι αρχές κινεζικής πόλης μετά την επίθεση… πιράνχας

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές μιας πόλης της νότιας Κίνας μετά την επίθεση από… πιράνχας που δέχθηκαν δυο άνθρωποι σε ποταμό της περιοχής! Οι αρχές προσφέρουν μάλιστα 1.000 γιουάν (160 δολάρια) για κάθε ψάρι που θα πιάνεται ζωντανό ή νεκρό.
Οι αρχές της Λιουζού, στην επαρχία Γουανγσί, ζήτησαν από τους κατοίκους να προσπαθήσουν να πιάσουν τα ψάρια αυτά που υπό φυσιολογικές συνθήκες ζουν μόνο στα ποτάμια και στις λίμνες της νότιας Αμερικής. Στις αρχές της εβδομάδας, τα πιράνχας τραυμάτισαν σοβαρά δυο ανθρώπους που κολυμπούσαν στον ποταμό Λιουτζιάνγκ.
«Το ψάρεμα με δίχτυα δεν επιτρέπεται στο τμήμα του ποταμού που διαρρέει την πόλη, αλλά αυτή τη φορά κάναμε μια εξαίρεση. Πέντε μικρά αλιευτικά με πεπειραμένους ψαράδες πλέουν στην περιοχή από τη Δευτέρα. Επιπλέον, 40 ψαράδες από την τοπική ένωση αλιέων προσπαθούν από τη Δευτέρα να πιάσουν πιράνχας χρησιμοποιώντας χοιρινό σαν δόλωμα», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. Πολλοί κάτοικοι, οπλισμένοι με κοντάρια, έχουν λάβει θέσεις στις όχθες  του ποταμού.
Πάντως ακόμα και στην περίπτωση που δεν αλιευθούν, οι ημέρες των πιράνχας είναι μετρημένες γιατί τα ψάρια αυτά δε ζουν σε θερμοκρασίες κάτω των 15 βαθμών Κελσίου, όπως θα συμβεί στον ποταμό αυτόν στη διάρκεια του χειμώνα. Σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ, τα πιράνχας ίσως άφησαν στο ποτάμι κάποιοι που τα είχαν αγοράσει για «διακοσμητικά» ψάρια, και οι αρχές τώρα εντείνουν τους ελέγχους στις αγορές για να εμποδίσουν τις πωλήσεις τους.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com


Πακιστάν: Ένοπλοι σκότωσαν οχτώ αστυνομικούς

Ένοπλοι σκότωσαν σήμερα οχτώ αστυνομικούς και τραυμάτισαν άλλους εννέα στη Λαχόρη του ανατολικού Πακιστάν, μετά την εισβολή τους σε κτίριο στο οποίο κοιμόντουσαν τα θύματα.
Οι δράστες εισέβαλαν στο κτίριο που βρίσκεται στην πυκνοκατοικημένη συνοικία Ίσρα, όπου κοιμόντουσαν 35 αστυνομικοί και δεσμοφύλακες, οι οποίοι είχαν έλθει από το βορειοδυτικό Πακιστάν στη Λαχόρη για εκπαίδευση. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, οι ένοπλοι έφθασαν με μοτοσικλέτες, μπήκαν στο κτίριο και άνοιξαν πυρ. Οι δράστες διέφυγαν, ενώ μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή.
Στο Πακιστάν σημειώνονται πολλές επιθέσεις, οι οποίες αποδίδονται στους Ταλιμπάν και σε μέλη της Αλ Κάιντα, τα προπύργια των οποίων βρίσκονται στη βορειοδυτική χώρα κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αφγανιστάν: Διαδήλωση διαμαρτυρίας για την δημόσια εκτέλεση 22χρονης γυναίκας

Πάνω από 100 γυναίκες και μερικοί άνδρες έλαβαν χθες μέρος σε μια διαδήλωση στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών. Η διαδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά την δημοσιοποίηση ενός βίντεο που απαθανατίζει την δημόσια εκτέλεση μιας 22χρονης για μοιχεία, και προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή (βλέπε: http://lpyrgos-international.blogspot.gr/2012/07/blog-post_09.html).
Μητέρες με μωρά στις αγκαλιές και μαθήτριες με τις στολές τους φώναζαν συνθήματα όπως «θάνατος στους άνδρες που σκότωσαν την αδελφή μας!» και «θέλουμε δικαιοσύνη». Γυναίκες που φορούσαν μαντίλες κρατούσαν ένα πανό που απευθυνόταν προς την διεθνή κοινότητα, με το ερώτημα «πού είναι η προστασία και η δικαιοσύνη για τις Αφγανές;» «Θέλουμε να υπάρξει δικαιοσύνη και ειρήνη για τις γυναίκες, και η Αφγανική κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει», δήλωσε η Ουάζμα Φρογ, μια Αφγανή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών.
Το βίντεο που περιήλθε στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters έδειχνε μια γυναίκα να «δικάζεται» από έναν άντρα για την κατηγορία της μοιχείας, να κρίνεται ένοχη και να εκτελείται με ριπή αυτομάτου, κάτι που επευφημούσαν οι συγκεντρωμένοι άντρες. Αξιωματούχοι της αφγανικής κυβέρνησης κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν για την δολοφονία (έγινε τον περασμένο μήνα) της γυναίκας ονόματι Νατζίμπα. Η ισλαμιστική παράταξη όμως διέψευσε ότι διέπραξε την ενέργεια αυτή, υποστηρίζοντας ότι εάν την εκδίκαζε θα εφαρμοζόταν «σωστά» η σαρία, ο ισλαμικός νόμος, εννοώντας προφανώς ότι σε αυτή την περίπτωση η «μοιχαλίδα» θα έπρεπε να θανατωθεί με λιθοβολισμό, και όχι να πυροβοληθεί!
Η βία σε βάρος των γυναικών αυξάνεται τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι καταδίκασε την δολοφονία της 22χρονης γυναίκας, κάνοντας λόγο για ειδεχθές έγκλημα που θυμίζει την εποχή της διακυβέρνησης των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, 87% των γυναικών στο Αφγανιστάν υφίστανται σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία ή βρίσκονται σε έναν γάμο παρά τη θέλησή τους.
Αφγανικές οργανώσεις κατηγορούν την κυβέρνηση για υποκρισία, λέγοντας ότι ο πρόεδρος συνεχίζει φραστικά να τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, για να συνεχίσει να λαμβάνει διεθνή βοήθεια, αλλά στην πράξη εφαρμόζει όσα απαιτούν οι εξτρεμιστές. Στις αρχές Μαρτίου ο Καρζάι είχε ταχθεί υπέρ του συμβουλίου των ουλεμάδων (μουσουλμάνων νομομαθών και θεολόγων), το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, το οποίο είχε κρίνει πως ο άνδρας είναι «θεμελιώδης» και η γυναίκα «δευτερεύουσα».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Πορτογαλία: Στους δρόμους οι γιατροί κατά των μέτρων λιτότητας

Η απεργία στην οποία προχώρησαν χθες οι γιατροί στην Πορτογαλία παρέλυσε τα νοσοκομεία, όπου 4.300 επεμβάσεις αναβλήθηκαν και πάνω από 400.000 εξετάσεις και ραντεβού ακυρώθηκαν. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των γιατρών εκτίμησαν ότι η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 90%.
Οι γιατροί διαδήλωσαν στη Λισαβόνα φορώντας τις λευκές τους ιατρικές μπλούζες. Η διαδήλωση των Πορτογάλων γιατρών ήταν η πρώτη σε εθνικό επίπεδο από το 1987. Οι γιατροί διαμαρτυρήθηκαν με την κινητοποίηση για τη μείωση των μισθών τους και την περικοπή των κρατικών δαπανών για την υγεία, μέτρα τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα λιτότητας του συντηρητικού πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κοέλιου. Οι περικοπές στο πεδίο της υγείας ανέρχονται στο 10% των δαπανών για τον τομέα αυτό, μόνο για φέτος.
Η κυβέρνηση του Πάσους Κοέλιου προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού βάσει των μέτρων που συμφώνησε με την ΕΕ την ΕΚΤ και το ΔΝΤ –που έχουν δανείσει στη χώρα 78 δισ. ευρώ–, και τα οποία είναι εξίσου εγκληματικά επικίνδυνα και γελοία με τα αντίστοιχα στην Ελλάδα. Οι περικοπές των κρατικών δαπανών έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, περιλαμβανομένων δύο γενικών απεργιακών κινητοποιήσεων το Νοέμβριο του 2011 και τον Μάρτιο φέτος.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com