Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Υεμένη: Ο στρατός απέκρουσε επίθεση της Αλ Κάιντα


Ο στρατός της Υεμένης απέκρουσε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη μια επίθεση της Αλ Κάιντα στα νότια της χώρας και σκότωσε 35 εξτρεμιστές αντάρτες, όπως ανακοίνωσε στρατιωτική πηγή.
«Οι μαχητές της Αλ Κάιντα εξαπέλυσαν την επίθεσή τους στην επαρχία Ουάντι Μπάνι Γαρντ, στα δυτικά της Τζάαρ, όμως ο στρατός απέκρουσε τους επιτιθέμενους και σκότωσε 35 εξ αυτών», δήλωσε ένας αξιωματικός του στρατού. Μια ιατρική πηγή από το Άντεν επεσήμανε από την πλευρά της ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που συνεχίζονται σήμερα. Στη Ζιντζιμπάρ, πρωτεύουσα της επαρχίας Αμπιάν, ο στρατός εξακολουθεί να προελαύνει παίρνοντας υπό τον έλεγχό του κτίρια κοντά στην πόλη, η οποία βρίσκεται στα χέρια της Αλ Κάιντα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.
Οι επιχειρήσεις εναντίον της Αλ Κάιντα στη νότια Υεμένη επαναλήφθηκαν χθες έπειτα από μερικές ημέρες σχετικής ηρεμίας. Ο στρατός ξεκίνησε τις επιχειρήσεις αυτές στις 12 Μαΐου με στόχο την ανακατάληψη θέσεων που έχουν περιέλθει στον έλεγχο της αλ Κάιντα. Από τις 12 Μαΐου 299 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Moody's: Δεν υποβαθμίζει το αξιόχρεο της Γαλλίας


Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε ότι διατηρεί τη βαθμολογία του τριπλού Α για τη Γαλλία, όμως με αρνητική προοπτική, και ότι θα αναμένει λίγους μήνες για να εκτιμήσει την οικονομική πολιτική της νέας γαλλικής κυβέρνησης στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον της ευρωζώνης, σύμφωνα με ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Σύμφωνα με τον Moody’s, ο Γάλλος νέος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απέδειξε την αποφασιστικότητά του όσον αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας, όμως ο δρόμος για την επίτευξη αυτού του στόχου παραμένει αβέβαιος.

Πιο πλούσιοι έχουν γίνει οι Γερμανοί


Οι ιδιωτικές καταθέσεις των Γερμανών έφτασαν την περσινή χρονιά το συνολικό ποσό των 4,715 τρισεκατομμυρίων ευρώ, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ παρά τις απώλειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Bundesbank.
Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας επεσήμανε πάντως ότι μετά την ενοποίηση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία ο πλούτος των Γερμανών παρουσιάζει σταθερή αύξηση, με εξαίρεση κάποιες προσωρινές μειώσεις που αφορούν μερικούς μήνες. Το συνολικό ποσό των 4,715 τρισεκατομμυρίων ευρώ δεν περιλαμβάνει άλλα περιουσιακά στοιχεία των Γερμανών, όπως για παράδειγμα την ακίνητη περιουσία.
Η Bundesbank επισημαίνει ότι εξαιτίας της κρίσης χρέους οι Γερμανοί στην πλειοψηφία τους επένδυσαν πέρυσι τις οικονομίες τους σε βραχυπρόθεσμες καταθέσεις ή σε ασφάλειες, ενώ απέφυγαν να επενδύσουν σε ομόλογα. Οι αναταραχές στις αγορές προκάλεσαν το 2011 συνολικές απώλειες 92 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις επενδύσεις σε ομόλογα και μετοχές. Το ιδιωτικό χρέος των Γερμανών «αυξήθηκε ελαφρά»,και έφτασε το 2011 τα 1,5498 τρισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2010 ήταν 1,5476 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις στο: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν για τους μισθούς τους … και στη Νορβηγία!


Οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Νορβηγία, η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της οποίας ξεχωρίζει στην Ευρώπη, προχώρησαν σήμερα σε απεργία για πρώτη φορά σε 28 χρόνια αφού οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν στη διάρκεια της νύκτας, με αποτέλεσμα να κλείσουν σχολεία, παιδικοί σταθμοί και άλλα δημόσια ιδρύματα.
Η επ' αόριστον απεργία αφορά αρχικά 25.000-30.000 από τους 600.000 εργαζομένους που απασχολούνται από την κεντρική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, αλλά αναμένεται να επεκταθεί αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε κάποιο διακανονισμό. Οι συνδικαλιστικές ηγέτες λένε ότι οι αυξήσεις των μισθών στο δημόσιο τομέα υπολείπονταν ανέκαθεν εκείνων στον ιδιωτικό τομέα και ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται ένα μεγαλύτερο μερίδιο από τα οφέλη που προέρχονται από την ισχυρή οικονομία της Νορβηγίας.
Οι λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων είναι απόρρητες, όμως οι συνομιλίες για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα στρέφονται γύρω από μια αύξηση λίγο κάτω από 4% φέτος. Τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα είχαν στόχο οι μισθολογικές αυξήσεις να φτάσουν κατά μέσο όρο λίγο πάνω από το 4% και το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους. Η κυβέρνηση περιμένει ότι οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 3,75% φέτος και κατά 4% το 2013, με βάση τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.

Γερμανία: Οι γιατροί ζητούν συγγνώμη από τα θύματα του ναζισμού για τα εγκλήματα των συναδέλφων τους


«Συγγνώμη» από τα θύματα των εγκλημάτων που διέπραξαν συνάδερφοί τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης –και όχι μόνο– στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ζήτησαν οι γιατροί της Γερμανίας στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου τους.
«Εκφράζουμε την πιο βαθιά λύπη για τους γιατρούς που είναι υπεύθυνοι για πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντίθετα με το καθήκον τους να περιθάλπουν, οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα που ζουν ακόμη και με εκείνα που έχουν πεθάνει και τους ζητάμε συγγνώμη», αναφέρουν οι Γερμανοί γιατροί σε ένα κείμενο το οποίο υιοθετήθηκε στη διάρκεια του 115ου συνεδρίου τους, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Νυρεμβέργη. «Αυτά τα εγκλήματα δεν ήταν πράξεις μεμονωμένων γιατρών, αλλά διαπράχθηκαν με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων του ιατρικού κόσμου Αναγνωρίζουμε ότι αυτοί οι γιατροί μοιράζονται την ευθύνη για τα εγκλήματα της ναζιστικής ιατρικής και ευχόμαστε αυτά τα γεγονότα να αποτελέσουν μια προειδοποίηση για το παρόν και το μέλλον», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

ΕΕ: Τα μέλη της ευρωζώνης επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας – ο Ολάντ επέβαλε το θέμα των ευρωομολόγων


Την επιθυμία της ευρωζώνης να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και παράλληλα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εξέφρασαν των κρατών – μελών της ευρωζώνης σε δήλωση που υιοθέτησαν μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής σήμερα τα ξημερώματα στις Βρυξέλες.
Στη δήλωση αναφέρεται ότι η ευρωζώνη έχει πλήρη επίγνωση των σημαντικών προσπαθειών που έχουν ήδη καταβάλει οι Έλληνες πολίτες. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η ευρωζώνη έχει επιδείξει σημαντική αλληλεγγύη, έχοντας ήδη εκταμιεύσει μαζί με το ΔΝΤ σχεδόν 150 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της Ελλάδας από το 2010. «Θα διασφαλίσουμε ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία και εργαλεία θα κινητοποιηθούν προκειμένου να φέρουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας», επισημαίνεται.
Η συνέχιση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους θα ενισχύσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και τους θεσμούς και αυτό είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα ευοίωνο μέλλον στην Ευρωζώνη, αναφέρει η δήλωση της ευρωζώνης. «Οι ηγέτες της ευρωζώνης υπογράμμισαν ότι μετά τις εκλογές αναμένουν από την νέα ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτή την επιλογή», υπογραμμίζεται στη δήλωση.
Πέραν των όσων αφορούν άμεσα την Ελλάδα, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατόρθωσε να επιβάλει το θέμα των ευρωομολόγων στον ευρωπαϊκό διάλογο για την οικονομική ανάπτυξη, παρά την αντίθεση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε σήμερα ότι η συζήτηση για την θέσπιση ευρωομολόγων στην Ευρωπαϊκή Ενωση αφορά πλέον το χρονοδιάγραμμα και όχι το θέμα επί της αρχής. «Το θέμα πλέον δεν είναι αν θέλουμε ή όχι, αλλά αν θέλουμε αμέσως», δήλωσε ο Καζνέβ στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας έφθασε στις Βρυξέλλες αποφασισμένος να προωθήσει το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων, που αποτελούν μία μορφή αμοιβαιοποίησης του δημοσίου χρέους στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Η Γερμανίδα καγκελάριος διατήρησε την αντίθεσή της, συνεπικουρούμενη από τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, ωστόσο ο Ολάντ επέμεινε στις θέσεις του και ζήτησε το θέμα των ευρωμολόγων να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου. Στο θέμα αυτό έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πρώτη προώθησε την ιδέα των ευρωομολόγων, καθώς και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

ΕΚΤ: Δεν υπάρχει ανάγκη εκτάκτων μέτρων για τη στήριξη της ευρωζώνης


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκτιμά ότι δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της ζώνης του ευρώ απέναντι στην κρίση χρέους, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας Άντρες Λίπστοκ σε συνέντευξη του στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.
«Σήμερα δεν είναι πραγματικά αναγκαία η θέσπιση νέων μέτρων. Δεν συζητήσαμε για κανένα νέο μέτρο το οποίο δεν έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει στο παρελθόν», τόνισε ο Λίπστοκ, που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Ανάμεσα στα μέτρα στα οποία αναφέρθηκε περιλαμβάνονται τα φτηνά δάνεια στις τράπεζες της ζώνης του ευρώ για περιόδους που θα μπορούν να φθάνουν έως και τρία χρόνια, και ένα πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, γεγονός το οποίο συνέβαλε στην επιβράδυνση της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην περιοχή, αλλά ήταν ανενεργά από το Φεβρουάριο.

Τυνησία: Ο εισαγγελέας ζήτησε τη θανατική καταδίκη του Μπεν Αλί


Ο εισαγγελέας του στρατοδικείου του Κεφ, στη βορειοδυτική Τυνησία, ζήτησε σήμερα να επιβληθεί η εσχάτη των ποινών στον πρώην πρόεδρο της χώρας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί, ο οποίος δικάζεται ερήμην του για ανθρωποκτονίες στη διάρκεια της καταστολής τον Ιανουάριο του 2011 της λαϊκής εξέγερσης. Ο εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη του πρώην προέδρου στην εσχάτη των ποινών και την επιβολή «των πιο αυστηρών ποινών» για τους 22 συγκατηγορούμενούς του, πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους του καθεστώτος Μπεν Αλί, που κατηγορούνται για τη δολοφονία τουλάχιστον 22 ανθρώπων στην Τάλα και την Κασερίν.

Βενεζουέλα: Ο Ούγο Τσάβες υπόσχεται νίκη στις εκλογές


Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες επανεμφανίσθηκε χθες στην κρατική τηλεόραση για πρώτη φορά αφότου επέστρεψε, προ 11ημέρου, από την Κούβα, όπου είχε υποβληθεί σε μία σειρά από χημειοθεραπείες για να θεραπευτεί από καρκίνο και υποσχέθηκε μία νίκη «άνευ προηγουμένου» στις προεδρικές εκλογές.
«Θα ηττηθούν πέρα για πέρα. Η ήττα που πρόκειται να τους προκαλέσουμε δεν θα έχει προηγούμενο στην πολιτική ιστορία της χώρας», τόνισε ο Τσάβες, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, το οποίο αναμεταδόθηκε από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της χώρας. Ο Τσάβες, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1999 θα διεκδικήσει την επανεκλογή του για ακόμη μία 6ετία στην αναμέτρηση που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου.

Μ. Ομπάμα: Πιο ασφαλείς οι ΗΠΑ από ότι πριν από μία 4ετία


Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε σε χθεσινές του δηλώσεις πως οι ΗΠΑ είναι τώρα «πιο δυνατές, πιο ασφαλείς και πιο αξιοσέβαστες» απ’ ότι ήταν προ τετραετίας, υπερασπιζόμενος τον απολογισμό της εξωτερικής του πολιτικής ένα εξάμηνο πριν διεκδικήσει την επανεκλογή του.
Απευθυνόμενους στους άρτι αποφοιτήσαντες στη Σχολή Αεροπορίας στο Κολοράντο Σπρινγκς τους τόνισε πως κατά την εισαγωγή τους, προ τετραετίας, «φθάσατε εδώ σε μία στιγμή μεγάλων δυσκολιών για τη χώρα μας» . «Οι δυνάμεις μας ήσαν απασχολημένες σε δύο πολέμους. Η Αλ Κάιντα που μας είχε επιτεθεί στις 11 Σεπτεμβρίου, είχε συμπτυχθεί στα χαρακώματά της. Πολλοί από τους συμμάχους μας ήσαν ενοχλημένοι και η θέση μας στον κόσμο υπέφερε. Η οικονομία μας βρισκόταν στη δεινότερη ύφεση από την εποχή του κραχ του ’30», υπενθύμισε ο Ομπάμα «Πολλοί ήταν εκείνοι που αμφισβητούσαν το εάν και κατά πόσον οι ΗΠΑ ήσαν ικανές να διοικήσουν τον κόσμο», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πακιστάν: Τουλάχιστον 10 νεκροί από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους


Μια επιδρομή που πραγματοποίησε σήμερα ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ με στόχο φερόμενους ως ισλαμιστές μαχητές στο Πακιστάν είχε αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 10 άνθρωποι, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι είναι πιθανό να κλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στο Ισλαμαμπάντ και την Ουάσινγκτον, που ήδη διαφωνούν έντονα για το ζήτημα του ανεφοδιασμού των δυνάμεων του NATO στο Αφγανιστάν.

Η Μέρκελ επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγων

Τα ευρωομόλογα δεν είναι μια λύση που συμβάλει στην προώθηση της ανάπτυξης, εκτίμησε χθες για ακόμα μια φορά η καγκελάριος της Γερμανίας Άκγελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή της στην πρόταση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. «Τα ευρωομόλογα δεν συμβάλουν στην προώθηση της ανάπτυξης», δήλωσε η Μέρκελ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι αντίθετα στις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Από την πλευρά του πάντως, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως πρέπει να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα υπέρ της ανάπτυξης. Χωρίς ανάπτυξη, «δεν πρόκειται να επιτύχουμε τους στόχους για μείωση των ελλειμμάτων και θα υπάρξουν αμφιβολίες που θα βαρύνουν επί των αγορών», σημείωσε ο Ολάντ, επισημαίνοντας «πως τα ευρωομόλογα θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης».