Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Bundesbank: Καλύτερα για την Ελλάδα να μείνει στο ευρώ

Καλύτερη τύχη εντός Ευρωζώνης θα έχει μελλοντικά η Ελλάδα αλλά και οι άλλες χώρες που βρίσκονται ήδη στην ΟΝΕ, επισημαίνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) στην έκθεσή της για τον Ιούλιο.
Η Bundesbank, με μακροοικονομική έρευνα, μελέτησε τις εναλλακτικές των χωρών του ευρώ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα δεν θα ευνοούσε καμία από τις οικονομίες των σημερινών κρατών – μελών. Η θέση αυτή ερμηνεύεται από τους Financial Times της Γερμανίας, οι οποίοι δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της έρευνας, ως στήριξη προς την Αθήνα, ειδικά μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα. Η Bundesbank πάντως επισημαίνει την ανάγκη να εφαρμόζεται συνετή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου κάθε χώρα να εξασφαλίζει «χωρίς άγχος» την παραμονή της στην Ευρωζώνη.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Συρία: Μάχες μαίνονται στο Χαλέπι

Σύριοι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση σήμερα σε μια προσπάθεια να καταλάβουν το κέντρο της πόλης Χαλέπι, και ενεπλάκησαν σε μάχη με τους άντρες του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών στις πύλες της παλιάς πόλης, κοντά στην ακρόπολη, η οποία αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τον ΟΗΕ.
Στα βόρεια προάστια του Χαλεπίου, του κυριότερου εμπορικού και βιομηχανικού κέντρου της Συρίας, οι δυνάμεις του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατέστειλαν μια εξέγερση σε φυλακή της πόλης, σκοτώνοντας 15 κρατούμενους με πολυβόλα και κάνοντας εκτενή χρήση χημικών, σύμφωνα με ακτιβιστές που βρίσκονται σε επαφή με κρατούμενους. Παράλληλα σήμερα, η κυβέρνησης της Ρωσίας επανέλαβε την ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Συρία, επικαλούμενη την «εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση» και τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στη χώρα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Γάλλος ΥΠΕΞ: Θέμα χρόνου η πτώση του Άσαντ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος χαρακτήρισε σήμερα απαράδεκτη οιαδήποτε χρήση χημικών και βιολογικών όπλων από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, δήλωσε ότι ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ θα πέσει κάποια στιγμή και ότι η πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου για ασφαλή έξοδο δεν θα τον γλιτώσει από την τιμωρία.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου πρότειναν την Κυριακή στον Άσαντ μια ασφαλή έξοδο εάν παραιτηθεί, πρόταση την οποία ακολούθησε μια σφοδρή αντεπίθεση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, ενέργεια που δείχνει την απόφαση του Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία. «Ο Αραβικός Σύνδεσμος έκανε την πρόταση αυτή, αλλά πιστεύω ότι, μακροπρόθεσμα, όλοι οι δικτάτορες πρέπει να πληρώνουν για τα εγκλήματά τους», τόνισε ο Φαμπιούς στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2. «Στο τέλος γι΄ αυτόν, αλλά και για άλλους δικτάτορες δεν θα υπάρχει ατιμωρησία. Ο Άσαντ θα πέσει, είναι απλώς θέμα χρόνου», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Συρία: Υπό τον έλεγχο του Άσαντ ξανά η Δαμασκός

Ο συριακός στρατός φαίνεται να έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο μέρος της Δαμασκού έπειτα από μια εβδομάδα σφοδρών μαχών, και πλέον οι εξεγερμένοι ακολουθούν μια αντάρτικη στρατηγική παρενόχλησης, όπως έγινε γνωστό από τους αντικαθεστωτικούς και τις αρχές.
«Δυστυχώς, ο στρατός του καθεστώτος έχει θέσει υπό τον έλεγχό του σχεδόν ολόκληρη την πρωτεύουσα, σημειώνονται ακόμη συγκρούσεις στην Κάνταμ και τη Νταράγια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εξεγερμένος, ο οποίος πρόσθεσε ότι στην πόλη υπάρχουν ακόμη μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), όμως πλέον κρύβονται». Σύμφωνα με την ακτιβίστρια Λένα αλ Σάμι, ελικόπτερα εξακολουθούν να πετούν πάνω από τη συνοικία. «Ο στρατός είναι παρών σε όλη την πρωτεύουσα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ελέγχει την πόλη διότι ο ΕΣΣ επιτίθεται στους στρατιώτες», επεσήμανε. Ένας άλλος εξεγερμένος που έχει τη βάση του στη Δαμασκό, μιλώντας μέσω skype στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωσε ότι «η μάχη για την απελευθέρωση της Δαμασκού συνεχίζεται, και ότι σημειώνονται ακόμη συγκρούσεις σε πολλές περιοχές.
Οι συριακές αρχές από την πλευρά τους φαίνονται σίγουρες ότι έχουν επανακτήσει τον έλεγχο της Δαμασκού. «Σημειώνονται ακόμη μικρές συγκρούσεις σε κάποιους δρόμους, σε κάποιες συνοικίες, όμως μπορούμε να διαβεβαιώσουμε όλο τον κόσμο ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά», δήλωσε στον Τύπο ο Τζιχάντ Μακντέσι εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών. «Αυτό που συνέβη στη Δαμασκό ήταν παροδικό και δεν θα περάσουν περισσότερες από δύο ημέρες προτού τα πράγματα επανέλθουν στο κανονικό», πρόσθεσε.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Moody's: Στο στόχαστρο και η… Γερμανία

Ακόμα και τη Γερμανία άρχισε πλέον να αμφισβητεί ο οίκος αξιολόγησης Moody's! Όπως έγινε γνωστό, ο οίκος αξιολόγησης μείωσε σήμερα από «σταθερή» σε «αρνητική» την προοπτική του δημόσιου χρέους της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου. Όπως ανακοίνωσε, αιτία είναι η αυξανόμενη αβεβαιότητα για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Στην ανακοίνωσή του ο οίκος Moody's κάνει επίσης λόγο για «την ολοένα και πιο ισχυρή πιθανότητα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ» και τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο γεγονός στις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, κυρίως στην Ισπανία και την Ιταλία.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ισπανία: Εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά στην Καταλονία


Η μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει από την Κυριακή τη βορειοανατολική Ισπανία, κοντά στη γαλλική μεθόριο, και προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων –τριών Γάλλων και ενός Ισπανού– εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτα και σήμερα το πρωί.
Πυροσβεστικά αεροσκάφη σταμάτησαν τις επιχειρήσεις χθες βράδυ λόγω των ανέμων αλλά η φωτιά δεν εντάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σήμερα το πρωί σχεδιάζεται επιχείρηση κατάσβεσης και με την υποστήριξη πυροσβεστικών αεροσκαφών. Οι μαύροι καπνοί ήταν ορατοί χθες από τη Βαρκελώνη, τουλάχιστον 150 χλμ. νότια από το μέτωπο της πυρκαγιάς. Ωστόσο, η φωτιά δεν επεκτάθηκε τη νύχτα, Μέχρι στιγμής έχει καταστρέψει περισσότερα από 138.000 στρέμματα βλάστησης.
Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Γαλλία με την Ισπανία, μεταξύ Περπινιάν και Φιγκέρες, τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία και από δύο κατευθύνσεις, αφού είχε κλείσει δύο φορές από την Κυριακή. Η γραμμή της ταχείας αμαξοστοιχίας που συνδέει το Περπινιάν και με τη Βαρκελώνη επίσης τέθηκε στην κυκλοφορία. Χιλιάδες κάτοικοι ακολούθησαν τις οδηγίες των αρχών να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, στην ισπανική πλευρά των συνόρων, σε 17 χωριά. Όσοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους φιλοξενούνται σε κέντρα για έκτακτες καταστάσεις, κυρίως στην περιοχή Φιγκέρες. Η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο μόνο στον τομέα Πορτ-Μπου, στην ισπανική πλευρά, μια τοποθεσία στις μεσογειακές ακτές.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αφγανιστάν: Ο μουλάς ήταν και… βιαστής


Ένας Αφγανός ιερωμένος συνελήφθη καθώς φέρεται ότι βίασε ένα κορίτσι στο βόρειο Αφγανιστάν τη δεύτερη ημέρα του Ραμαζανιού, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.
Ο μουλάς συνελήφθη το Σάββατο αφού οι κάτοικοι της πόλης Αϊμπάκ, στην επαρχία Σαμανγκάν, τον έπιασαν με το 10χρονο κορίτσι. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι το κορίτσι υποβάλλεται σε θεραπεία σε νοσοκομείο, ενώ η Ανεξάρτητη Επιτροπή του Αφγανιστάν για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (AIHRC) χαρακτήρισε το συμβάν «φοβερό». «Ο μουλάς συνήθιζε να πηγαίνει στο σπίτι του κοριτσιού για να την διδάξει για το Ισλάμ. Ο μουλάς βίασε το κορίτσι μετά τη βραδινή προσευχή του Σαββάτου», δήλωσε ένας αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Η AIHRC επεσήμανε ότι έχει παρατηρήσει μια ραγδαία αύξηση στα επεισόδια βίας εναντίον γυναικών τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν καταγραφεί σχεδόν 1.000 περιπτώσεις βίας κατά γυναικών, ενώ πέρυσι καταγράφηκαν όλη τη χρονιά περίπου 1.300. Σχεδόν 60 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στο Αφγανιστάν τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Εξάλλου το Σάββατο ένας πατέρας πυροβόλησε και σκότωσε τις δύο έφηβες κόρες του, 15 και 16 ετών, στην περιοχή Νάαντ Άλι της επαρχίας Χελμάντ επειδή είχαν φύγει από το σπίτι με ένα αγόρι, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Όμαρ Τζαν Χάκμαλ. Την Τρίτη ο διοικητής μιας αφγανικής φυλακής καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη επειδή πριν τρία χρόνια είχε βιάσει μια έφηβη στην ανατολική επαρχία Λόγκαρ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Έρευνα: Πλούτος πέραν κάθε φαντασίας «κρύβεται» σε οffshore εταιρίες


Τουλάχιστον 21 τρισεκατομμύρια δολάρια (17.000.000 τρισεκατομμύρια ευρώ), αν όχι… πολύ περισσότερα, έχουν «κρύψει» σε οffshore (υπεράκτιους) λογαριασμούς προκειμένου να γλιτώσουν από την εφορία, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Η έκθεση προέρχεται από το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, μια οργάνωση με βάση τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία εργάζεται για την εξασφάλιση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση «η οικονομική ανισότητα είναι πολύ χειρότερη από ότι νομίζουμε».
Ο Τζέιμς Χένρι, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της McKinsey & Co, είναι αυτός που ηγήθηκε της σχετικής μελέτης. Ανακάλυψε ότι ο κρυφός πλούτος θα μπορούσε να φτάνει στα 32 τρισεκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμεί με το άθροισμα των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η δημιουργία των υπεράκτιων λογαριασμών οδηγεί κάθε χρόνο σε απώλεια φορολογικών εσόδων έως και 280 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εκτίμηση αυτή μάλλον θεωρείται συντηρητική, καθώς ακίνητα, σκάφη αναψυχής κι άλλα περιουσιακά στοιχεία δεν περιλαμβάνονται στην έρευνα. Κατά τον Τζέιμς Χένρι πρόκειται για μια «τεράστια μαύρη τρύπα στην παγκόσμια οικονομία».
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση ο περισσότερος πλούτος «απλώνεται» ανάμεσα σε αριθμό μικρότερο από 10 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ λιγότερο από 100.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαθέτουν 9,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε offshore λογαριασμούς. Η έκθεση βασίστηκε σε στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον ΟΗΕ, τη Διεθνή Τράπεζα Διακανονισμών, καθώς επίσης από τις κεντρικές τράπεζες και τα υπουργεία Οικονομικών διαφόρων χωρών.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Νιγηρία: Τουλάχιστον 35 νεκροί λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων

Σφοδρές βροχοπτώσεις στην κεντρική Νιγηρία προκάλεσαν την υπερχείλιση ενός φράγματος με αποτέλεσμα από τις πλημμύρες στην πόλη Τζος να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 35 άνθρωποι και να καταστραφούν ή να υποστούν ζημιές περίπου 200 σπίτια, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο τοπικός Ερυθρός Σταυρός. Οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν τις προσπάθειες να καταρτίσουν έναν κατάλογο με τους αγνοούμενους και τους νεκρούς. Σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν πρόσφατα μεγάλο μέρος της Νιγηρίας, ανάμεσά τους και τη Τζος και την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Λάγος, στα νότια, όπου από τις πλημμύρες έκλεισαν πολλοί δρόμοι και προκλήθηκαν ζημιές. Την προηγούμενη εβδομάδα τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες στο Ιμπαντάν, δυτικά του Λάγος. Η περίοδος των βροχοπτώσεων διαρκεί στη Νιγηρία από τον Μάρτιο ως τον Σεπτέμβριο.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Κίνα: Καρκινογόνες τοξίνες σε βρεφικό γάλα

Μια μονάδα παραγωγής γάλακτος στην Κίνα υποχρεώθηκε να διακόψει τη λειτουργία της, καθώς εντοπίστηκαν καρκινογόνες τοξίνες σε βρεφικό γάλα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική Υπηρεσία για τον έλεγχο της ποιότητας (AGCQIQ). Η εταιρεία Ava Dairy Co. Ltd απέσυρε τα προϊόντα της, καθώς εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα αφλατοξίνης σε γάλατα, που είχαν παραχθεί μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου, πέρσι, ανέφερε το πρακτορείο Νέα Κίνα επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας, Λι Γουανπίνγκ. Το γάλα αυτό πωλείται κυρίως σε σούπερ-μάρκετ στις επαρχίες Χουνάν και Γκουανγκντόνγκ. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία Yili είχε ανακαλέσει γάλα σε σκόνη, επειδή οι αρχές εντόπισαν υψηλά επίπεδα υδραργύρου σε αυτό, ενώ τον Δεκέμβριο αφλατοξίνη βρέθηκε σε γάλα της μεγάλης εταιρείας Mengniu Dairy Group.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com