Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

ΗΠΑ: Άγνωστος άνοιξε πυρ κοντά στο Πανεπιστήμιο A&M – φόβοι για πολλά θύματα

Πολλοί άνθρωποι, μεταξύ αυτών και αστυνομικοί, δέχθηκαν πυροβολισμούς σήμερα όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ κοντά στο πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της πόλης Κόλετζ Στέισον. «Πολλοί άνθρωποι έχουν δεχθεί πυροβολισμούς», δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ρόντα Σίτον στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, προσθέτοντας ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και αστυνομικοί. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν μόνο τραυματίες ή και νεκροί. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του πανεπιστημίου, η αστυνομία έχει συλλάβει τον άνθρωπο που φέρεται να άνοιξε πυρ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Γερμανία: Αριστερή στροφή των Σοσιαλδημοκρατών στο θέμα του ευρώ

Ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται ήδη. Όχι στο στρατιωτικό, αλλά στο νομισματικό πεδίο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να συντρίψουν τον ισχυρότερο εχθρό του δολαρίου, το ευρώ. Και προς το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν κάθε είδους βρόμικο και βίαιο μέσο.

Η «τρελή», αλλά όχι και πολύ καινούρια αυτή θεωρία, που προέρχεται από έναν κατά τα άλλα νηφάλιο οικονομολόγο, τον χρηματιστηριακό αναλυτή Ντιρκ Μίλερ, είχε την τιμητική της την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο. Όμως ούτε αυτή, ούτε άλλες παρόμοιες «ιστορίες για αγρίους» μπόρεσαν να κλέψουν την παράσταση από ένα γνήσιο πολιτικό κείμενο, που συνυπέγραφαν τρεις διάσημοι διανοούμενοι, ο κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας, ο φιλόσοφος Γιούλιαν Νίντα-Ρούμελιν και ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ. Ο στόχος του «Μανιφέστου», όπως τονίζουν οι συγγραφείς του, είναι να μπει φρένο στην περαιτέρω αποσύνθεση της ευρωζώνης. Προς το σκοπό αυτό πρέπει να αλλάξει ο ευρωπαϊκός «βηματισμός»: Τα «μικρά βήματα» της Άγκελα Μέρκελ πρέπει να αντικατασταθούν από ρωμαλέα άλματα - με πρώτα την αμοιβαιοποίηση των χρεών (σ.σ.: ένα πρόπλασμα των ευρωομολόγων) και την πολιτική ενοποίηση.

Αλλά ούτε και αυτό το μανιφέστο θα είχε μεγάλη απήχηση στη δημοσιότητα, αν δεν τύχαινε να το υιοθετήσει πάραυτα ένας σημαντικός πολιτικός: ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ. Λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίησή του, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) το είχε μετατρέψει σε σημαία του κόμματός του. Ή, μάλλον, σε βαρύ οπλισμό: «Στη θέση των νεροπίστολων της Μέρκελ έβαλε τα μπαζούκας» έγραψε εφημερίδα.

Από τότε έχει αλλάξει το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία. «Επιτέλους μια εναλλακτική πρόταση» έγραψε η «Sueddeutsche Zeitung». Μια ριζοσπαστική ιδέα, που θα δώσει νέα τροπή στη συζήτηση για την κρίση στην Ευρώπη. Όλα δείχνουν τώρα, ότι η συζήτηση που άνοιξε με το μανιφέστο, δεν θα είναι απλό αναμάσημα των προηγούμενων. Η κρίση του ευρώ, όπως παραδέχονται όλοι, δεν λύνεται πλέον με τα ημίμετρα και τα μισόλογα του παρελθόντος. Το ζητούμενο είναι τώρα λύσεις, που θα αντέχουν στο χρόνο και θα φέρουν αναπόφευκτα σε μετωπική σύγκρουση την πολιτική με το τραπεζικό κατεστημένο.

Η αριστερή στροφή του Γκάμπριελ δεν ήρθε από τον ουρανό. Είχαν προηγηθεί κρίσιμες διαβουλεύσεις με άλλους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες στη Γερμανία και την Ευρώπη, αλλά και πολλές δημοσκοπήσεις που έδειχναν, ότι η μέχρι τότε ευθυγράμμισή του με το «όχι» της καγκελαρίου στο θέμα των ευρωομολόγων, ωφελούσε αποκλειστικά την τελευταία. Το μανιφέστο των Χάμπερμας και Σία ήταν έτσι γι αυτό η χρυσή ευκαιρία για να αλλάξει πορεία.

Ο πρόεδρος του SPD είχε όμως και εσωκομματικούς λόγους γι αυτή τη στροφή. Τον ερχόμενο Φεβρουάριο πρόκειται να γίνει η επιλογή του υποψήφιου καγκελάριου του κόμματος για τις εκλογές του 2013. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δυο ανταγωνιστές του στην εσωκομματική «τρόικα», ο πρώην υπουργός οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, και ο πρώην υπουργός εξωτερικών Φρανκ Βαλτερ Σταϊνμάγιερ, είναι πολύ πιο δημοφιλείς από αυτόν στο ευρύτερο εκλογικό σώμα. Με το «ναι» στο μανιφέστο ελπίζει έτσι να εδραιώσει την υποστήριξη της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του.

Τέτοιο πρόβλημα υποστήριξης δεν έχει η Μέρκελ. Η θέση της, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι αδιαμφισβήτητη – τόσο στο κόμμα της, τους Χριστιανοδημοκράτες, όσο και στη δημοσιότητα. Όμως αυτό δεν σημαίνει παντοδυναμία. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο λόγος της δεν είναι νόμος. Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι της, οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες κάνουν συχνά του κεφαλιού τους. Το αίτημα τους μάλιστα, να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, παίρνει τελευταία τη μορφή σκανδάλου. Κι αυτό δυσκολεύει τη θέση της ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το ευρώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ακόμα περισσότερο αρνητικό για την καγκελάριο είναι όμως το γεγονός, ότι δεν έχει κατορθώσει να βρει κάποιο καινούριο «τρανταχτό» ευρω-θέμα. Τα «ευρήματα» της από τα δυο περασμένα χρόνια, ήτοι οι προστατευτικές ομπρέλες EFSF και ESM, καθώς και το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας, δεν τη βοηθάνε καθόλου, δεδομένου ότι αποδείχθηκαν λίγο αποτελεσματικά και είναι ως εκ τούτου ελάχιστα δημοφιλή. Το γεγονός λοιπόν ότι, ενόψει της νέας πολιτικής σεζόν, βρίσκεται ξαφνικά με άδεια χέρια αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα έναντι του Γκάμπριελ.

Ο πρόεδρος του SPD έχει προφανώς επίγνωση αυτού του πλεονεκτήματος. «Ο πολιτικός, που έχει μηδαμινές πιθανότητες να γίνει καγκελάριος, ξέρει όμως να τις εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο» (Sueddeutsche Zeitung) ακονίζει καθημερινά το αριστερό προφίλ του - πότε ζητώντας νέους φόρους για τους υπερπλούσιους, και πότε επιτιθέμενος εναντίον των «τραπεζικών συμμοριών» της Ελβετίας, που διοχετεύουν τα λεφτά γερμανών φοροφυγάδων σε χώρες της Άπω Ανατολής. Και αυτό, πέρα από όλα τα άλλα, του δίνει τον αέρα ενός «Ρομπέν των Δασών» της μοντέρνας πολιτικής.

Γκάμπριελ – Μέρκελ, σημειώσατε «1»; Όχι ακόμα. Η επίθεση του προέδρου του SPD δεν έχει αλλάξει σοβαρά το συσχετισμό δυνάμεων στη Γερμανία. Έχει ανατρέψει όμως την ατζέντα για το ευρώ. Και αυτό, αν γίνει τελικά ευνοϊκά δεκτό από την κοινή γνώμη, θα δώσει μεγάλο πλεονέκτημα για τους Σοσιαλδημοκράτες ενόψει των εκλογών του 2013. Ανεβάζοντας και τις δικές του «μηδενικές» μετοχές στον αγώνα για το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι ωμότητες στη Συρία

Οι αντάρτες της Συρίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέρριψαν ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου MiG-23 στα ανατολικά της χώρας, κάτι που εάν αληθεύει συμβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ πριν από 17 μήνες. Την ώρα που οι αντάρτες γιόρταζαν την κατάρριψη, όμως, η εικόνα τους αμαυρωνόταν από τα φρικιαστικά βίντεο που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο και έδειχναν τις ωμότητες που έχουν διαπράξει.

Από την πλευρά του ο στρατός εισέβαλε, με άρματα και τεθωρακισμένα, στη συνοικία Σάιφ αλ Νταουλάχ, στο Χαλέπι. Ο εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) Κάσεμ Σααντεντίν είπε ότι τα αντιαεροπορικά των ανταρτών κατέρριψαν το στρατιωτικό αεροσκάφος κοντά στο Ντέιρ αλ Ζορ με ένα βλήμα των 14,5 χιλιοστών. Ερασιτεχνικό βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube δείχνει ένα αεροπλάνο που έχει χτυπηθεί ενώ ακούγονται σφοδρά πυρά.

Στρατιωτική πηγή μιλώντας στο επίσημο πρακτορείο Sana επιβεβαίωσε την απώλεια του αεροσκάφους υποστηρίζοντας όμως ότι οφείλεται σε μηχανική βλάβη. Ο πιλότος διασώθηκε χρησιμοποιώντας το εκτοξευόμενο κάθισμα και σύμφωνα με τις αρχές έχει ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό του. Ωστόσο, μια ομάδα ανταρτών υποστηρίζει ότι τον έχει ήδη αιχμαλωτίσει και μάλιστα παρουσίασε ένα βίντεο στο οποίο ένας γενειοφόρος δηλώνει ότι είναι ο σμηναγός που είχε ως αποστολή να βομβαρδίσει την πόλη Μουχασάν.

Από το Χαλέπι, ένας εκπρόσωπος των ανταρτών ζήτησε να δημιουργηθεί μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού από τη διεθνή κοινότητα. «Στη Λιβύη η διεθνής κοινότητα βοήθησε στην ανατροπή του Καντάφι αλλά εδώ στη Συρία μας αφήνουν να πεθάνουμε», δήλώσε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη συνοικία Αλ Σούκαρι όπου σήμερα είχαν σταματήσει οι οδομαχίες. Αντιθέτως, ο στρατός μπήκε με άρματα στο Σάιφ αλ Νταουλάχ, τη συνοικία στο δυτικό Χαλέπι που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες.

Στη Δαμασκό ο στρατός βομβάρδισε συνοικίες στα νότια και ξεκίνησε μια επιχείρηση εξονυχιστικής έρευνας στην Παλιά Πόλη όπου έχουν στηθεί 70 οδοφράγματα, μπλοκάροντας μια από τις πιο πολυσύχναστες αρτηρίες. Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συλλάβει μέχρι τώρα 22 άτομα ενώ ερεύνησαν και ένα κοιμητήριο αναζητώντας όπλα των ανταρτών, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστές.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην πόλη Χαράστα, στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, όπως και στο Ντέιρ αλ-Ζορ και σε πολλές κοινότητες που ελέγχουν οι αντάρτες σε αυτήν την περιοχή, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Σύμφωνα με τον πρώτο, προσωρινό απολογισμό, μόνο σήμερα οι νεκροί ανέρχονται σε 87. Από αυτούς οι 49 ήταν πολίτες, 28 στρατιώτες και 10 αντάρτες.

Από τη Δαμασκό, ο επικεφαλής της αποστολής επιτήρησης του ΟΗΕ στη Συρία (UNSMIS) στρατηγός Μπαμπακάρ Γκαγέ, σημείωσε ότι «η βία αυξάνεται σε πολλές περιοχές της Συρίας», εκφράζοντας τη λύπη του επειδή «η χρήση βαρέων όπλων από την κυβέρνηση και οι στοχευμένες επιθέσεις από την αντιπολίτευση σε αστικά κέντρα έχουν βαρύ τίμημα σε αθώους πολίτες». Σήμερα αναχώρησαν από τη Συρία άλλοι 21 παρατηρητές του ΟΗΕ. Η εντολή της UNSMIS λήγει στις 20 Αυγούστου.

Τρία βίντεο που αναρτήθηκαν στο YouTube παρουσιάζουν αντάρτες να ρίχνουν πτώματα από στέγες σπιτιών, να στραγγαλίζουν έναν άνδρα και να δολοφονούν εν ψυχρώ έναν τρίτο. Τα βίντεο, που πιθανότατα έχουν γυριστεί στο Χαλέπι, δεν φέρουν ημερομηνία και η αυθεντικότητά τους δεν μπορεί να εξακριβωθεί. Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους αντάρτες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, στις 8 Αυγούστου, ακτιβιστές και μέλη του ΕΣΣ συνέταξαν έναν «κώδικα συμπεριφοράς» και δεσμεύτηκαν να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Κούβα: Τα 86α γενέθλιά του γιόρτασε ο Φιντέλ Κάστρο

Με διακριτικότητα και απλά μηνύματα από τους φίλους και τους πολιτικούς συμμάχους του γιόρτασε ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο τα 86α γενέθλιά του, σε στενό οικογενειακό κύκλο όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια.

Στο Μέγαρο των Πιονιέρων στην Αβάνα, όπου παλαιότερα γιόρταζε ο Κάστρο μαζί με μικρά παιδιά, του ετοίμασαν την παραδοσιακή γενέθλια τούρτα, την οποία πάντως δεν έχει δοκιμάσει ούτε μία φορά από το 2006, μετά τη σοβαρή ασθένειά του που στάθηκε αφορμή για την απομάκρυνσή του από την εξουσία. Οι πρόεδροι της Βολιβίας και της Νικαράγουας, Έβο Μοράλες και Ντανιέλ Ορτέγα, καθώς και το κυβερνών κόμμα του Σαλβαδόρ έστειλαν ευχετήρια μηνύματα που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο. Ο Μοράλες τον χαρακτήρισε «υπόδειγμα διεθνούς αλληλεγγύης» ενώ ο Ορτέγα χαιρέτισε τον «αδάμαστο καθοδηγητή».

Οι εφημερίδες δημοσίευσαν επίσης ευχές απλών Κουβανών και αποσπάσματα από βιβλία που εξυμνούν τις αρετές του ανθρώπου ο οποίος κυβέρνησε την Κούβα επί σχεδόν μισό αιώνα προτού παραχωρήσει την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ. Σχεδόν παντού στο νησί ομάδες νέων οργάνωσαν εκδηλώσεις και συναυλίες, όπως στη γενέτειρα του Κάστρο, το Μπιράν, που απέχει 650 χιλιόμετρα από την Αβάνα.

Ανέκαθεν ο Κάστρο κρατούσε την ιδιωτική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σε σημείο που πολλοί Κουβανοί αγνοούν μέχρι και σήμερα το όνομα της συζύγου του, της Ντάλια Σότο ντελ Βάγιε και των πέντε παιδιών που έχει αποκτήσει το ζεύγος. Από το 2006 ο «Κομαντάντε» γιορτάζει πάντα σε οικογενειακό κύκλο· πολύ περισσότερο που φέτος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τον Απρίλιο ενώ από τα μέσα Ιουνίου έχει σταματήσει και να δημοσιεύει άρθρα με τις απόψεις του για διεθνή θέματα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ισλανδία: Κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό για την ένταξη στην ΕΕ

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ισλανδίας ενδέχεται να μην αντέξει στις αμφιβολίες που εκφράζουν τα μέλη του ενός από τα κόμματα που τον απαρτίζουν όσον αφορά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Όσουρ Σκαρπέντινσον.

Ο υπουργός, που είναι μέλος της αριστερής Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας, επέκρινε τις δηλώσεις δύο υπουργών που πρόσκεινται στο Κίνημα των Πρασίνων και της Αριστεράς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κρίση στην ευρωζώνη θα έπρεπε να οδηγήσει την Ισλανδία στο να επανεξετάσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ. «Περάσαμε μια συμφωνία την οποία αποδέχτηκε τόσο η Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία όσο και το άλλο κόμμα της κυβέρνησης. Αν τα κόμματα νομίζουν ότι δεν μπορούν να τηρήσουν αυτήν τη συμφωνία, τότε θα έπρεπε να επανεξετάσουμε την κατάσταση. Η ιστορία μας διδάσκει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει κάθε είδους συνέπειες», δήλωσε ο Σκαρπέντινσον μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RUV.

Η Ισλανδία κατέθεσε αίτημα ένταξης στην ΕΕ το 2009, μετά την κατάρρευση του υπερχρεωμένου τραπεζικού τομέα της που οδήγησε τη χώρα σε βαθιά ύφεση. Όμως η υπουργός Παιδείας Κάτριν Γιακομπσντότιρ, που ανήκει στο Κίνημα των Πρασίνων και της Αριστεράς, δήλωσε πρόσφατα ότι υπήρξαν αλλαγές στην Ευρώπη, οικονομικές αλλά επίσης και πολιτικές και ότι είναι σαφές ότι αυτή η αβεβαιότητα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο θέμα ένταξης της χώρας. Η υπουργός Περιβάλλοντος Σβάντις Σβαβαρντότιρ συμμερίστηκε αυτήν την άποψη, σχολιάζοντας ότι όλα είναι πιθανά.

Το Κίνημα των Πρασίνων και της Αριστεράς, που κατά παράδοση αντιδρούσε στην ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ, αποδέχτηκε τελικά να κατατεθεί αίτημα ένταξης και να οργανωθεί δημοψήφισμα για το θέμα κατόπιν διαπραγματεύσεων.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com