Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Γερμανία: Η Μέρκελ έδωσε αύξηση… στον εαυτό της!

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και οι υπουργοί της έδωσαν στους εαυτούς τους μισθολογικές αυξήσεις 3,3% για το τρέχον έτος, αρκετά πάνω από τον πληθωρισμό στη Γερμανία, ο οποίος βρίσκεται τώρα στο 2,2%, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών. Οι μισθοί των μελών της κυβέρνησης πρόκειται να αυξηθούν συνολικά κατά 5,7% σε τρεις φάσεις ως τον Αύγουστο του 2013. Αξιωματούχοι δικαιολόγησαν τις αυξήσεις υπογραμμίζοντας ότι είναι οι πρώτες εδώ και 12 χρόνια.
Η κίνηση είναι εντούτοις πολιτικά ευαίσθητη, καθώς γίνεται σε μια εποχή δημοσιονομικής λιτότητας στην ευρωζώνη. Η Μέρκελ είχε μπλοκάρει μια παρόμοια πρόταση για μισθολογικές αυξήσεις πριν από δύο χρόνια λόγω της οργής της κοινής γνώμης.
Η Μέρκελ παίρνει αυτή τη στιγμή μηνιαίο βασικό μισθό 16.152 ευρώ συν ένα επίδομα δαπανών 1.022 ευρώ. Με την αύξηση, οι μηνιαίες απολαβές της θα αυξηθούν κατά 930 ευρώ, στα 18.104. Αντίθετα ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έχει υποσχεθεί να μειώσει τους μισθούς του ιδίου και της κυβέρνησής του κατά 30%. Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός κερδίζουν αυτή τη στιγμή πάνω από 21.000 ευρώ το μήνα, έτσι αμφότεροι θα παίρνουν τελικά λιγότερα από την Μέρκελ.
Από το 2000, η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει αυξήσεις των μισθών των μελών της, που κανονικά ακολουθούν αυτομάτως τις αυξήσεις των μισθών των ανώτερων δημοσίων λειτουργών, που αποφασίζονται έπειτα από διαπραγμάτευση με το υπουργείο Εσωτερικών.
Η κυβέρνηση Μέρκελ υπαινίχθηκε αυτή την εβδομάδα ότι θα καλωσόριζε μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις για όλους τους Γερμανούς ως έναν έμμεσο τρόπο για την προώθηση των οικονομιών των εταίρων της Γερμανίας στην ευρωζώνη. Στα τέλη Μαρτίου, η κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει την αμοιβή των χαμηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων κατά 6,3%. Οι σταδιακές αυξήσεις των μελών της κυβέρνησης αρχίζουν με μια αύξηση κατά 3,3% με αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου, ακολουθεί μια αύξηση κατά 1,2% την 1η Ιανουαρίου και μια αύξηση κατά 1,2% την 1η Αυγούστου 2013.

Σε επίπεδα – ρεκόρ η διαφορά απόδοσης μεταξύ ισπανικών και γερμανικών ομολόγων

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ισπανικού και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου ανήλθε στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας της, κατά την έναρξη των συναλλαγών της Τετάρτης, υπερβαίνοντας τις 500 μονάδες βάσης. Η διαφορά αυτή, η οποία αντικατοπτρίζει το κόστος του ρίσκου που είναι προετοιμασμένο να αναλάβει το επενδυτικό κοινό ώστε να αγοράσει τα συγκεκριμένα ομόλογα, εκτοξεύτηκε στον απόηχο των ανησυχιών μετάδοσης της ελληνικής κρίσης και σε άλλες ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης.
Περί τις 10:15 ώρα Ελλάδος, η απόδοση των ισπανικών ομολόγων διαμορφωνόταν στο επίπεδο του 6,498% έναντι 6,322% το βράδυ της Τρίτης. Αντίστοιχα, η απόδοση των ιταλικών ομολόγων ανήλθε σχεδόν στο επίπεδο του 6% (5,976%) έναντι 5,850% την προηγουμένη. Αντίθετα, η απόδοση των γερμανικών ομολόγων διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της από τη δημιουργία της ευρωζώνης έως σήμερα ή στο επίπεδο του 1,443%.

Χάγη: Ξεκίνησε η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς

Ξεκίνησε πριν από λίγο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) η πολυαναμενόμενη δίκη του Ράτκο Μλάντιτς, πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβόσνιων, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα πολέμου.
Ο Μλάντιτς, ο οποίος είναι παρών στο δικαστήριο, αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανάμεσά τους και εκείνη της γενοκτονίας. Η πλέον σοβαρή κατηγορία εναντίον του θεωρείται η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, όπου εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 8.000 άμαχοι μουσουλμάνοι (άνδρες και νεαρά αγόρια) το 1995. Ο ίδιος αρνείται ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες «τερατώδεις».
Ο Μλάντιτς προσήλθε σήμερα στη δίκη του κάνοντας το σήμα της νίκης και χειροκρότησε την είσοδο των δικαστών στην αίθουσα. Η δίκη ξεκίνησε σχεδόν 17 χρόνια μετά την απαγγελία κατηγοριών από το ICTY, το οποίο συστάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για να δικάσει τα σοβαρότερα εγκλήματα που διεξήχθησαν στη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Οι καταγγελίες κατά του 70χρονου Μλάντιτς απαγγέλθηκαν το 1995 και τελικά συνελήφθη πέρυσι τον Μάιο από σερβικές δυνάμεις. Κρατείται στην ίδια φυλακή με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος δικάζεται επίσης για εγκλήματα πολέμου.

Ιταλία: Αυξάνεται συνεχώς το χρέος, μειώνονται οι εισπράξεις φόρων…

Όλο και περισσότερο συνεχίζει να αυξάνεται το δημόσιο χρέος της Ιταλίας παρά τις προσπάθειες (αυστηρά μέτρα λιτότητας) που καταβάλει για τον περιορισμό του ο εντολοδόχος τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι – ή ίσως εξαιτίας των μέτρων αυτών! Παράλληλα, μειώνονται οι εισπράξεις του κράτους από τους φόρους.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, τον περασμένο Μάρτιο, το δημόσιο χρέος της χώρας άγγιξε τα 1,946 τρισεκατομμύρια ευρώ, έναντι των 1,928 τρισεκατομμυρίων ευρώ του Φεβρουαρίου. Παράλληλα, πτώση σημειώνουν και οι φοροεισπράξεις: το πρώτο τρίμηνο του 2012, μπήκαν στα ταμεία του ιταλικού υπουργείου οικονομικών 83,168 δισεκατομμύρια ευρώ, με συρρίκνωση της τάξης του 0,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011. «Το δημόσιο χρέος βαραίνει τις πλάτες του κάθε Ιταλού με 32.435 ευρώ, κάθε οικογένεια οφείλει 88.458 ευρώ», τονίζει η εφημερίδα «Λ' Ουνιτά».
Οι δε ενώσεις καταναλωτών Adusbef και Federconsumatori, προσθέτουν ότι συνολικά, κάθε οικογένεια, θα πρέπει να καταβάλει 2.201 ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο, σε νέους φόρους και αυξήσεις τιμολογίων για το ρεύμα και το φυσικό αέριο. Οι ενώσεις αυτές συνεχίζουν να ζητούν για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους να προχωρήσει η χώρα σε μερική πώληση των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτει η Τράπεζα της Ιταλίας.
Η ιταλική οικονομία συνεχίζει να διέρχεται φάση ύφεσης. Όπως έκανε γνωστό το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, Istat, το πρώτο τρίμηνο του 2012, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και κατά 1,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων τριών ετών. Σύμφωνα με το Istat ο τομέας της γεωργίας, κατά του πρώτους αυτούς μήνες του χρόνου παρουσίασε παραγωγική άνοδο, ενώ κάμψη σημείωσαν ο τριτογενής και ο βιομηχανικός. Στις μέχρι τώρα προβλέψεις τους, στενοί συνεργάτες του Μάριο Μόντι, όπως ο υπουργός οικονομικής ανάπτυξης, Κορράντο Πάσσερα, έχουν υποστηρίξει ότι «η χώρα μπορεί να καταφέρει να αφήσει πίσω της την ύφεση, τους πρώτους μήνες του 2013».

Κοινό μέτωπο Μέρκελ - Ολάντ για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη

Με κοινό μέτωπο για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και την ανάγκη εφαρμογής των όρων των συμφωνιών, με την προσθήκη μέτρων για την ανάπτυξη εμφανίστηκαν χθες το βράδυ η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, κατά την πρώτη επίσημη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
«Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη», δήλωσε εμφατικά η Μέρκελ, ενώ ο Ολάντ τόνισε ότι «θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και πρέπει να επιτρέψουμε στους Έλληνες να βρουν λύσεις». Οι δύο ηγέτες, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την πρώτη τους συνάντηση χρησιμοποίησαν ωστόσο διαφορετικό τόνο και διατυπώσεις σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση και τις επικείμενες, νέες, εκλογές.
Η καγκελάριος τόνισε ότι ελπίζει να εφαρμοστούν οι όροι που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα, ενώ σημείωσε ότι με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Αντώνη Σαμαρά έχει συζητήσει και τρόπους με τους οποίους «θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε δομικά την Ελλάδα, να την βοηθήσουμε στην ανάπτυξη, να την βοηθήσουμε σε οργανωτικό επίπεδο». Σε ό,τι αφορά τη νέα προσφυγή στις κάλπες, η Μέρκελ δήλωσε ότι σέβεται το γεγονός ότι η Ελλάδα αποφάσισε να επαναλάβει τις εκλογές και επισήμανε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη». Πρόσθεσε ότι «για αυτά τα θέματα θα μιλήσει πλέον ο ελληνικός λαός και δεν έχουμε παρά να τον σεβαστούμε».
Ο Ολάντ, απευθυνόμενος στους Έλληνες, εξέφρασε την κατανόησή του για τους πολίτες που δοκιμάζονται, υποφέρουν και φοβούνται και αμφιβάλλουν για το μέλλον τους, ενώ έστειλε το μήνυμα, όπως είπε, ότι θα υπάρξουν μέτρα ανάπτυξης και ότι η Ελλάδα θα βοηθηθεί ώστε να παραμείνει στην Ζώνη του ευρώ. Επισήμανε ωστόσο ότι κάποια από τα κόμματα τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ και κάποια όχι και τόνισε: «Στις εκλογές θα μιλήσουν οι ίδιοι Έλληνες θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα. Η δική μου ευθύνη όμως είναι να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους Έλληνες. Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι θα εισηγηθούμε μέτρα ανάπτυξης. Είναι κοινή επιθυμία δική μου και της κυρίας Μέρκελ η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ». Εξέφρασε πάντως την ελπίδα οι Έλληνες ψηφοφόροι να δείξουν ότι και εκείνοι το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο.
Παρά το φιλικό κλίμα που επικράτησε ενώπιον των ΜΜΕ, οι δύο ηγέτες δεν έκρυψαν ότι έχουν και διαφορετικές απόψεις, όπως στο ζήτημα του Δημοσιονομικού Συμφώνου, αλλά ανέδειξαν ως εξαιρετικά σημαντικό το να παρουσιάσουν από κοινού αναπτυξιακές προτάσεις στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 23 Μαΐου, καθώς, όπως είπαν, αναγνωρίζουν την ευθύνη τους για την ανάπτυξη της Ευρώπης.