Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ολλανδία: Ο μοναχός ήταν και… δολοφόνος!

Ένας μοναχός και ένας γιατρός –και οι δύο έχουν πλέον αποβιώσει– πιστεύεται ότι ευθύνονται για το θάνατο 37 παιδιών σε ένα καθολικό ίδρυμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες τη δεκαετία του 1950, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τις εισαγγελικές αρχές της Ολλανδίας.
«Μεταξύ 1952 και 1954 πέθαναν 37 αγόρια, πιθανότατα θύματα εγκληματικής ενέργειας, όντας υπό την επίβλεψη του αδελφού Αντρέας», δήλωσε ο Γιουτζίν Μπάακ, ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Ρέρμοντ. Οι δύο άνδρες έχουν πεθάνει και τα εγκλήματα έχουν παραγραφεί. «Αν ήταν ζωντανοί η εισαγγελία θα προχωρούσε σε έρευνες για την ευθύνη που τους αναλογεί για το θάνατο των 37 παιδιών», πρόσθεσε. Σύμφωνα με μια έκθεση των αστυνομικών αρχών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο μοναχός και ο γιατρός θα μπορούσαν να διωχθούν για φόνο εκ προμελέτης και εξ αμελείας.
Ο αδελφός Αντρέας, που πέθανε το 1996, ήταν υπεύθυνος για τη φαρμακευτική αγωγή των παιδιών στο παράρτημα Γκεράρντους, όπου είχαν φιλοξενηθεί τα 19 από τα 37 αγόρια. Εργαζόταν υπό την επίβλεψη του γιατρού Χους Φερστρέλεν αλλά δεν ήταν εκπαιδευμένος για νοσηλευτής. Σύμφωνα με την έκθεση χορηγούσε κυρίως υψηλές δόσεις μορφίνης και ηρεμιστικών. Ο γιατρός, που πέθανε το 1982, έκρυψε τα γεγονότα από τους ανωτέρους του βεβαιώνοντας ότι τα παιδιά πέθαναν από φυσικά αίτια.
Πολλοί μάρτυρες που κατέθεσαν στο πλαίσιο της έρευνας ανέφεραν ότι το παρατσούκλι του μοναχού ήταν «αδελφός Σύριγγα». Οι ύποπτοι θάνατοι σταμάτησαν απότομα το 1954, όταν ο αδελφός Αντρέας μετατέθηκε σε άλλο ίδρυμα. Σύμφωνα με την εισαγγελία, η επισκοπή του Ρέρμοντ είχε ενημερωθεί για τους ύποπτους θανάτους το 1959 αλλά δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια για την τιμωρία του μοναχού. Οι εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα τον Ιούνιο του 2011.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com


Ινδία: Δεκάδες νεκροί και ένα εκ. εκτοπισμένοι από καταρρακτώδεις βροχές

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν οι μουσώνες και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπίστηκαν στο κρατίδιο Άσαμ της βορειοανατολικής Ινδίας, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι. Οι 21 από τις 27 περιφέρειες του Άσαμ επλήγησαν από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων δύο εβδομάδων.
Ο Βραχμαπούτρα, ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ασίας, έχει υπερχειλίσει σε διάφορα σημεία του κρατιδίου. Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους έχουν καταλύσει σε αυτοσχέδια καταφύγια στις παράκτιες περιοχές, ενώ σχεδόν 400.000 άνθρωποι κατέλυσαν σε καταφύγια που εγκατέστησαν οι αρχές.
Σχεδόν κάθε χρόνο από τις πλημμύρες εξαιτίας των μουσώνων προκαλούνται εκτεταμένες καταστροφές καθώς τα ποτάμια υπερχειλίζουν και ολόκληρα χωριά και καλλιέργειες πλημμυρίζουν. Η περίοδος των μουσώνων στην Ινδία διαρκεί από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους στη διάρκεια της περιόδου του μουσώνων σε ολόκληρη την Ινδία.
Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις στο γειτονικό Μπανγκλαντές στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 110 ανθρώπους, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Τροφίμων και Διαχείρισης Καταστροφών.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Δημοσίευμα: Η γυναίκα του πέταξε τον Στρος – Καν έξω από το σπίτι!

Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος – Καν και η σύζυγός του Αν Σινκλέρ χώρισαν, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού Closer που κυκλοφόρησε χθες.
Σύμφωνα με το περιοδικό, η Αν Σινκλέρ, πλούσια κληρονόμος η οποία πρόσφατα επέστρεψε στα μίντια ως διευθύντρια σύνταξης του γαλλικού παραρτήματος της Huffington Post (ήταν δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων μεγάλου γαλλικού καναλιού μέχρι το 1997 που ο Ντομινίκ Στρος – Καν έγινε υπουργός Οικονομικών) έδιωξε τον πρώην ισχυρό άνδρα από το σπίτι τους στο κεντρικό Παρίσι πριν από ένα μήνα. Πλέον, οι δυο τους φέρονται να ζουν χωριστά. Το σκανδαλοθηρικό περιοδικό δεν επικαλείται πηγές για το δημοσίευμα το οποίο εμφανίστηκε στην διαδικτυακή του έκδοση.
Πηγή που πρόσκειται στον Στρος – Καν επιβεβαίωσε την είδηση του χωρισμού λέγοντας ότι έγινε περίπου πριν από ένα μήνα και ότι ο Στρος – Καν διαμένει σε άλλο σπίτι στο Παρίσι. Το ζευγάρι είναι παντρεμένο 20 χρόνια και η Σινκλέρ, η οποία ερωτεύτηκε τον Στρος – Καν όταν του πήρε συνέντευξη, στάθηκε στο πλευρό του όταν εκείνος κατηγορήθηκε τον Μάιο του 2011 ότι επιχείρησε να βιάσει μια καμαριέρα σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Το σκάνδαλο υποχρέωσε τον Στρος – Καν να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΔΝΤ και γκρέμισε τις ελπίδες του να θέσει υποψηφιότητα στις γαλλικές προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο και Μάιο του 2012 με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο τελικά επικράτησε με τον Φρανσουά Ολάντ.
Το Closer αναφέρει ότι οι δύο έχουν πλέον χωριστές ζωές ύστερα από εβδομάδες εικασιών στα μίντια ότι η σχέση τους περνάει κρίση εν μέρει εξαιτίας της κατάθλιψης που έχει πάθει ο Στρος-Καν από το πλήγμα στην καριέρα του. «Είναι σε κακή κατάσταση. Είναι πολύ λυπηρό», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αυτό τον μήνα άνθρωπος που γνωρίζει τον Στρος-Καν και τον έχει δει πρόσφατα. «Είναι κυρίως μόνος του στο σπίτι, ενώ η Αν είναι συνέχεια στα μέσα και στα έξω λόγω της νέας της δουλειάς. Τον αποφεύγουν όλοι».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Δημοσκόπηση: Λανθασμένη θεωρεί την πολιτική Μέρκελ το 58,9% των Γερμανών


Το 58,9% των Γερμανών θεωρεί ότι η πολιτική σωτηρίας του ευρώ που εφαρμόζει η καγκελάριος της χώρας Άγκελα Μέρκελ δεν είναι η σωστή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η γερμανική οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt. Αντιθέτως, το 41,1% θεωρεί ότι ακολουθείται η ενδεδειγμένη πολιτική.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΗΠΑ: Σε κατάσταση μεγάλης καταστροφής κήρυξε το Κολοράντο ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε σήμερα σε κατάσταση μεγάλης καταστροφής την πολιτεία του Κολοράντο εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν καταστρέψει περίπου 350 σπίτια και έχουν αναγκάσει 36.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν της εστίες τους.
Νωρίτερα ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Κολοράντο Σπρινγκς ανακοίνωσε πως βρέθηκε ένας νεκρός μέσα στο σπίτι του που έγινε στάχτη. Ο πρόεδρος Ομπάμα θα μεταβεί μέσα στην ημέρα στο Κολοράντο για να εκτιμήσει τις ζημιές. Τουλάχιστον τα μισά από τα ομοσπονδιακά πυροσβεστικά μέσα έχουν αναπτυχθεί στην πολιτεία και ειδικά στην περιοχή του Κολοράντο Σπρινγκς, που έχει πληγεί περισσότερο.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΕΕ: «Νίκη» Μόντι επί της Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής!


Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα τα ξημερώματα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελών να αναλάβουν επείγουσα δράση για να μειώσουν το αυξανόμενο κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, γεγονός που συνιστά προσωπική νίκη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι έναντι στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, συμφώνησαν να δημιουργήσουν ως το τέλος του χρόνου ένα ενιαίο εποπτικό σώμα για τις τράπεζες της ευρωζώνης, κάτι που σχεδιάζεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης ανταποκρίθηκαν χθες κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στα αιτήματα της Ισπανίας και της Ιταλίας και συμφώνησαν ότι τα  ταμεία στήριξης της ζώνης του ευρώ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων. Αυτό θα γίνεται χωρίς να εξαναγκάζονται οι χώρες που συμμορφώνονται προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Έπειτα από ώρες συζήτησης, συμφώνησαν επίσης ότι το μελλοντικό μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), θα μπορεί να δανείζει απ' ευθείας τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας.
«Η διαδικασία ήταν σκληρή, το αποτέλεσμα ήταν καλό», δήλωσε ο πρωθυπουργός  της Ιταλίας Μάριο Μόντι, και πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει αυτή τη στιγμή να ζητήσει έκτακτη βοήθεια. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ δήλωσε πως ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες της ευρωζώνης με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της εξάρτησης ανάμεσα σε τράπεζες και κυβερνήσεις.
Οι χώρες που ζητούν στήριξη για τα ομόλογά τους από το ταμείο διάσωσης θα πρέπει να υπογράφουν ένα μνημόνιο συνεννόησης στο οποίο θα αναφέρονται οι υφιστάμενες πολιτικές δεσμεύσεις τους και θα συμφωνείται ένα χρονοδιάγραμμα. Όμως δεν θα αντιμετωπίζουν την επεμβατική επιτήρηση μιας τρόικας διεθνών δανειστών, στην οποία υποβλήθηκαν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
 Η Ισπανία και η Ισπανία σχημάτισαν κοινό μέτωπο και είχαν νωρίτερα επιφυλαχθεί να συμφωνήσουν σ' ένα αναπτυξιακό πακέτο, ζητώντας πριν το κάνουν να αναληφθεί έκτακτη δράση για να μειωθούν το αυξανόμενο κόστος δανεισμού τους που απειλεί να αναγκάσουν την τρίτη και την τέταρτη μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης να βγουν από τις αγορές κεφαλαίων.
Ο Μόντι και ο Ισπανός ομόλογός του, ο Μαριάνο Ραχόι, αρνήθηκαν να υπογράψουν ένα πακέτο για την ανάπτυξη ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ έως ότου η Γερμανία εγκρίνει βραχυπρόθεσμα μέτρα για να μειωθεί το κόστος δανεισμού τους, κάτι που το Βερολίνο αρνούταν έως τότε πεισματικά. Η σύγκρουση υπογράμμισε τις εντάσεις ανάμεσα στις βόρειες χώρες πιστωτές και τις βαριά χρεωμένες νότιες χώρες σχετικά με τη μελλοντική μορφή της 17μελούς ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται τώρα στον τρίτο χρόνο της κρίσης του κρατικού χρέους.
Η Μέρκελ, επικεφαλής της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, προφανώς την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενη, δήλωσε ότι είναι… ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα μολονότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε απορρίψει οποιαδήποτε ανάγκη για έκτακτη στήριξη των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων. «Πήραμε μια καλή απόφαση, ιδιαίτερα αναφορικά με την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας και για μελλοντικά μέτρα για το ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και τον ΕΜΣ. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε μακροπρόθεσμα μέτρα. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε αύριο σ' ένα καλό συμπέρασμα», δήλωσε.
Η ισοτιμία του ευρώ σημείωσε άνοδο κατά 1,1% στο 1,2581 δολάριο αφού η ευρωζώνη δήλωσε τη δέσμευσή της να χρησιμοποιεί πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά τα ταμεία στήριξής της για να σταθεροποιεί τις αγορές. Όμως απομένει να διαπιστωθεί αν οι επενδυτές θεωρούν επαρκή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά την 20η σύνοδο κορυφής από τις αρχές του 2010 που ξέσπασε η κρίση.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια για την οικοδόμηση μιας πολύ στενότερης δημοσιονομικής και τραπεζικής ένωσης, για την οποία ζήτησαν από τον Βαν Ρόμπαϊ και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup να παρουσιάσουν λεπτομερείς προτάσεις τον Οκτώβριο. Πάντως το ύψους 120 δισεκατομμύρια ευρώ πακέτο για την ανάπτυξη παραμένει μικρό σε σχέση με τις υπάρχουσες ανάγκες, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΗΠΑ: Τεράστια νίκη Ομπάμα – «πέρασε» το νομοσχέδιο για την ιατρική περίθαλψη

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε χθες το απόγευμα με απόφασή του το νομοσχέδιο – σταθμό του προέδρου της χώρας Μπαράκ Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας. Το γεγονός αυτό θεωρείται σημαντική «νίκη» για τους Δημοκρατικούς ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Το δικαστήριο ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία (5 έναντι 4) το νόμο σχεδόν στο σύνολό του, ορίζοντας μόνο ορισμένους περιορισμούς στην παράταση της βοήθειας προς τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.
Το βασικότερο στοιχείο της μεταρρύθμισης, το άρθρο που ορίζει ότι όλοι οι Αμερικανοί θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλιστούν μέχρι το 2014 ειδάλλως θα τους επιβληθεί πρόστιμο, εγκρίθηκε κατ' αρχήν από το Ανώτατο Δικαστήριο. Η διάταξη που ορίζει ότι ορισμένα άτομα θα πληρώσουν πρόστιμο επειδή δεν ασφαλίστηκαν μπορεί να χαρακτηριστεί επιβολή φόρου, ανέφερε ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς στο σκεπτικό της απόφασης. «Επειδή το Σύνταγμα επιτρέπει την επιβολή ενός τέτοιου φόρου, δεν είναι δικός μας ρόλος να τον απαγορεύσουμε», σημείωσε.
Ο νόμος αυτός του 2010, που συνιστά τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας στις ΗΠΑ εδώ και μισό αιώνα, είχε ως στόχο να παράσχει ασφαλιστική κάλυψη σε περισσότερα από 30 εκατομμύρια Αμερικανούς που μέχρι τώρα ήταν ανασφάλιστοι, και ταυτόχρονα να μειώσει το κόστος της περίθαλψης. Οι επικριτές του υποστήριζαν ότι ο νόμος περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες και την πολιτική κάθε πολιτείας σε θέματα υγείας. Είκοσι έξι πολιτείες και μια μικρή συνδικαλιστική ένωση προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωσή του.
Αντίθετος στο νόμο είναι και ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, που δήλωσε ότι ο λαός πρέπει να τον στηρίξει προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος στις εκλογές του Νοεμβρίου, ώστε να καταργήσει τον καινούργιο νόμο!

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Συρία: Άρματα μάχης αναπτύσσονται κοντά στα τουρκικά σύνορα

Στρατηγός των ανταρτών που μάχονται κατά του καθεστώτος Άσαντ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι κυβερνητικές συριακές δυνάμεις συγκέντρωσαν 170 άρματα μάχης βόρεια της πόλης Χαλέπι, κοντά στα τουρκικά σύνορα, αλλά δεν υπάρχει καμία ανεξάρτητη επιβεβαίωση της σχετικής αναφοράς.
Ο στρατηγός Μουσταφά αλ-Σέιχ, επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, μιας ένωσης ανώτερων αξιωματικών που αυτομόλησαν από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε ότι τα άρματα μάχης βρίσκονται στη Σχολή Πεζικού, κοντά σε χωριό 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαλεπίου. «Τα άρματα μάχης είναι τώρα στη Σχολή Πεζικού. Είτε ετοιμάζονται να κινηθούν προς τα σύνορα για να αντιμετωπιστεί η τουρκική ανάπτυξη ή ετοιμάζουν επίθεση σε πόλεις και χωριά μέσα και γύρω από την παραμεθόρια ζώνη βόρεια του Χαλεπίου», σημείωσε ο αλ-Σέιχ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ανέφερε επίσης ότι τα άρματα μάχης είναι της 17ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com