Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Η Γαλλία ζητάει τον πλήρη τερματισμό των εξαγωγών όπλων προς τη Συρία

Η Γαλλία ζήτησε σήμερα τον πλήρη τερματισμό των εξαγωγών όπλων προς τη Συρία, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία της για την παράδοση ρωσικών ελικοπτέρων στη Δαμασκό.
«Ζητάμε τον πλήρη τερματισμό των εξαγωγών όπλων στο συριακό καθεστώς, όπως το ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.
Χθες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ψεύδεται σχετικά με την παράδοση εξοπλισμού στη Συρία. «Στο θέμα αυτό οι αρχές μας είναι ξεκάθαρες: όταν η Γαλλία πουλάει όπλα, φροντίζει ότι αυτά δεν θα στραφούν εναντίον των λαών», υπογράμμισε ο Βαλερό μία ημέρα μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε το Παρίσι από μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Το HRW επέκρινε χθες την υπογραφή ενός συμβολαίου μεταξύ του γαλλικού ομίλου Thales και της ρωσικής εταιρείας Rosoboronexport για τον εξοπλισμό ρωσικών αρμάτων μάχης με θερμικές κάμερες, εκφράζοντας την ανησυχία για την πιθανότητα αυτά να εξαχθούν στη Συρία, κάτι το οποίο διαψεύδει η Thales.
Η Ρωσία από την πλευρά της υπογράμμισε σήμερα ότι οι εξαγωγές όπλων της είναι «σύμφωνες με τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις άλλες διεθνείς συμβάσεις». Όταν ρωτήθηκε για το αν έχουν παραδοθεί ρωσικά ελικόπτερα στη Συρία, ο εκπρόσωπος της Rosoboronexport αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com



Υεμένη: Δεκάδες νεκροί από αεροπορικούς βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον τριάντα μέλη μιας οργάνωσης που θεωρείται προσκείμενη στην Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν στην διάρκεια δύο αεροπορικών επιδρομών εναντίον εξτρεμιστών σήμερα στη Σάμπουα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τριάντα τρομοκράτες σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε δύο επιδρομές», δήλωσε ο στρατηγός Άχμαντ αλ Μακντίσι, επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στην επαρχία. Μια πηγή των φυλών είχε κάνει νωρίτερα σήμερα λόγο για εννιά νεκρούς σε μία επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους σε μια κατοικία στην Άζαν, στην ίδια επαρχία, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένα φερόμενα ως μέλη της αλ Κάιντα.
Μόνο οι ΗΠΑ διαθέτουν μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη στην περιοχή. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν γίνει επιχειρήσεις με στόχο μέλη της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ), ενώ ο στρατός διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον του δικτύου στην επαρχία Αμπιάν.
Σύμφωνα με το στρατηγό Μακντίσι, η δεύτερη επιδρομή είχε στόχο μια «ομάδα τρομοκρατών σε έναν δρόμο από την Άζαν προς τη Χούτα». Κατά πηγές των ένοπλων δυνάμεων, οι επιδρομές είχαν στόχο μαχητές της Αλ Κάιντα οι οποίοι είχαν μεταβεί στην Άζαν, ένα από τα προπύργιά τους, μετά την πτώση δύο πόλεων, της Τζάαρ και την Ζιντζιμπάρ, στην επαρχία Αμπιάν.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΗΠΑ: Παρανάλωμα του πυρός γιγάντιες εκτάσεις

Χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν από χθες τις προσπάθειες κατάσβεσης 19 πυρκαγιών οι οποίες μαίνονται στο δυτικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με τις δύο, στο Κολοράντο και στο Νέο Μεξικό, να έχουν ήδη απανθρακώσει χιλιάδες εκτάρια δασικών εκτάσεων και να έχουν στοιχίσει τη ζωή ενός ανθρώπου. Περίπου 4.500 πυροσβέστες στάλθηκαν ως ενισχύσεις από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το οποίο συνεργάζεται «στενά» με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων των εννέα πολιτειών που έχουν πληγεί, στις οποίες περιλαμβάνονται η Καλιφόρνια, η Αριζόνα, η Γιούτα και το Γουαϊόμινγκ.
Στο Κολοράντο, το οποίο αντιμετωπίζει τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων δέκα ετών, πάνω από 500 πυροσβέστες έδιναν από χθες μάχη με τις φλόγες και ο αριθμός τους επρόκειτο να αυξηθεί στους 700 ως 800 εντός της ημέρας σήμερα, σύμφωνα με τις αρχές. Στις προσπάθειές τους συνδράμουν πέντε αεροσκάφη, ενώ στην περιοχή σπεύδουν άλλα τέσσερα.
Οι φλόγες, οι οποίες ενισχύθηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους, έχουν κατακάψει ήδη πάνω από 17.000 εκτάρια δάσους και έχουν καταστρέψει 118 κτίρια. Η πυρκαγιά αυτή –η οποία εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Φορτ Κόλινς, περίπου εκατό χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ντένβερ– στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου, μιας γυναίκας 62 ετών η οποία βρέθηκε μέσα στο απανθρακωμένο ξύλινο εξοχικό σπίτι της. Η πυρκαγιά, που πιστεύεται ότι οφείλεται σε έναν κεραυνό, θεωρείται ήδη η τρίτη πιο σημαντική στην ιστορία του Κολοράντο από τις αρχές.
Στο Νέο Μεξικό, μια άλλη πυρκαγιά έχει ήδη απανθρακώσει 14.000 εκτάρια δασικών εκτάσεων. Είναι η πιο μεγάλη πυρκαγιά στην ιστορία της πολιτείας. Ο θάνατος της γυναίκας, της 62χρονης Λίντα Στέντμαν, είναι ο πρώτος της θερινής περιόδου των πυρκαγιών στις ΗΠΑ.
Ερευνητές επισήμαναν στο μεταξύ ότι η κλιματική αλλαγή θα εντείνει τις δασικές πυρκαγιές, που θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα 30 χρόνια. Σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Αμερική και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θα εκδηλώνονται συχνότερα πυρκαγιές το 2010, έγραψαν οι επιστήμονες στο περιοδικό Ecosphere, της Ecological Society of America. Χρησιμοποιώντας στοιχεία για τις πυρκαγιές χάρη σε δορυφορικές φωτογραφίες που τις καταγράφουν στην πορεία των τελευταίων ετών, η διεθνής επιστημονική ομάδα συμπέρανε ότι ενώ οι δασικές περιοχές σε πολλές εύκρατες ζώνες, λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών μπορεί να μειωθεί στον Ισημερινό, ειδικά στα τροπικά δάση, λόγω της αύξησης της βροχόπτωσης.
«Μακροπρόθεσμα, διαπιστώσαμε αυτό που οι περισσότεροι φοβούνται ότι οι πυρκαγιές αυξάνονται σε μεγάλες περιοχές του πλανήτη», έγραψε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ο Μαξ Μόριτς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ. Ερευνητές, περιλαμβανομένων και αυτών οι οποίοι συνεργάζονται με το Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, έχουν προβλέψει ότι οι πυρκαγιές θα αυξηθούν σε διεθνές επίπεδο λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών. Άλλες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα είναι η κλιμάκωση της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι θύελλες, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, σύμφωνα με τους ίδιους επιστήμονες.
Σε μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό BioScience στο τεύχος του Ιουνίου, ερευνητές τάχθηκαν υπέρ μιας τεχνικής αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών η οποία έχει πολλές φορές εγείρει ερωτήματα: τις ελεγχόμενες φωτιές. Η σύλληψη πίσω από τη συγκεκριμένη τεχνική είναι ότι με τον τρόπο αυτό μειώνονται τα καύσιμα που μπορούν να τροφοδοτούν μια μεγάλη πυρκαγιά.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Δεκάδες νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ

Κύμα βομβιστικών επιθέσεων που έπληξε σήμερα τη Βαγδάτη και την πόλη Χίλα του νοτίου Ιράκ προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 44 ανθρώπων, σύμφωνα τον τελευταίο απολογισμό της αστυνομίας και νοσοκομειακών πηγών. Οι επιθέσεις είχαν στόχο σιίτες προσκυνητές και την αστυνομία στην ιρακινή πρωτεύουσα και σημεία ελέγχου της αστυνομίας στη Χίλα, στη διάρκεια μιας μεγάλης θρησκευτικής γιορτής.
Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν τέσσερις βόμβες εξερράγησαν σε σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί σιίτες προσκυνητές στη Βαγδάτη για να τιμήσουν την επέτειο του θανάτου του σιίτη ιμάμη Μούσα αλ-Καντίμ, ενός δισέγγονου του προφήτη Μωάμεθ. Στη Χίλα του νότιου Ιράκ, δύο βομβιστικοί μηχανισμοί, εκ των οποίων ένας ήταν παγιδευμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε καμικάζι, εξερράγησαν έξω από εστιατόρια όπου σύχναζαν αστυνομικοί, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους και τραυματίζοντας 38. Δύο ακόμη παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους στη σιιτική πόλη Μπάλαντ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΝΑΤΟ: Η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία δεν θα ήταν η σωστή επιλογή

Μια ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία δεν θα ήταν η σωστή επιλογή, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν σε ομιλία του ενώπιον Αυστραλών δημοσιογράφων. Ο ίδιος δήλωσε πάντως ότι τάσσεται υπέρ της… πολιτικής επίλυσης της κρίσης.
«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο επί του παρόντος» για μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Συρία, υπογράμμισε ο Ράσμουσεν, ενώ χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξει σε μια συμφωνία για τους τρόπους ενίσχυσης της πίεσης επί του καθεστώτος της Δαμασκού, εκτιμώντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είχε παίξει βασικό ρόλο στην επίτευξη της ειρήνης. «Καταδικάζω απερίφραστα τη συμπεριφορά των συριακών δυνάμεων ασφαλείας και την καταστολή του άμαχου πληθυσμού. Αυτά των οποίων είμαστε μάρτυρες είναι σκανδαλώδη και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Χθες ο επικεφαλής των επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ Ερβέ Λαντσού είχε κάνει λόγο για κατάσταση εμφυλίου πολέμου στη Συρία, όπου συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και τωναντικαθεστωτικών όπως και οι σφοδροί βομβαρδισμοί προπυργίων των ανταρτών. Για το θέμα αυτό, ο Ράσμουσεν, ο οποίος πραγματοποιεί διπλωματική επίσκεψη στην Αυστραλία, σημείωσε ότι δεν είναι βέβαιος αν μπορεί να γίνεται λόγος για εμφύλιο πόλεμο «από νομικής άποψης». «Ωστόσο είναι βέβαιο ότι η κατάσταση στη Συρία είναι πολύ σοβαρή και είδαμε ωμότητες να διαπράττονται από το καθεστώς και τις πιστές σε αυτό δυνάμεις. Καταδικάζω απερίφραστα τις ενέργειες αυτές», τόνισε.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο η δημοτικότητα του Ομπάμα

Η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο εξαιτίας των ανησυχιών για την οικονομική κατάσταση της χώρας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos. Το 47% των Αμερικανών επιδοκιμάζουν το έργο του Ομπάμα, μείωση τριών ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά και το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο.
Ο αριθμός των Αμερικανών που πιστεύουν ότι η χώρα τους βρίσκεται σε λάθος δρόμο παρουσίασε αύξηση έξι μονάδων σε σχέση με τον Μάιο και έφτασε το 63%. Οι αυξανόμενες αμφιβολίες για τις ηγετικές ικανότητες του αμερικανού προέδρου βοήθησαν τον ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ να αυξήσει τα ποσοστά του στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο στο 44% έναντι 45% για τον Ομπάμα, λιγότερο από πέντε μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Πριν ένα μήνα ο Ομπάμα προηγούνταν με επτά ποσοστιαίες μονάδες.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Το Ιράν σχεδιάζει να κατασκευάσει πυρηνικά υποβρύχια

Ιρανός ναύαρχος δήλωσε χθες ότι το Ιράν έχει αρχίσει να σχεδιάζει την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Fars. «Έχουμε ξεκινήσει τα αρχικά βήματα για την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων, τα οποία θα χρειαστούμε στο μέλλον για τα σχέδιά μας να έχουμε συνεχή παρουσία στα διεθνή ύδατα, καθώς και για τις μεγάλων αποστάσεων επιχειρήσεις μας», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν ναύαρχος Αμπάς Ζαμινί. Ο ίδιος επεσήμανε στο Fars ότι η χώρα θα χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα πυρηνική τεχνολογία και τεχνογνωσία για τον σχεδιασμό των νέων υποβρυχίων. Τη δήλωση αυτή του ναυάρχου Ζαμινί δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη το υπουργείο Άμυνας του Ιράν.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com